okazało się, że jest smaczny i ma stabilną trwałą, nie rozwalającą się konsystencję. Tak więc zapraszam na kolejny bezglutenowy i niskowęglowodanowy przepis. Bezglutenowy makaron jajeczny z dodatkiem mąki kokosowej Składniki (na 2 duże porcje makaronu np. do spaghetti, lub więcej jeśli dodajemy go do zupy): 6 jajek ok.100 gram kremowego serka (ja użyłam Łaciaty bez dodatków) 2 łyżki stołowe mąki(...)kokosowej opcjonalnie- 1/4 łyżeczki czosnku (użyłam sproszkowany) 1/4 łyżeczki soli szczypta pieprzu _____________________________ Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Wyłóż blachę papierem i porządnie nasmaruj masłem. Jest to bardzo ważne bo inaczej płat upieczonego makaronu może za bardzo przywrzeć. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj aż powstanie jednolita, gładka masa bez grudek. Wylej masę na papier i rozprowadź szpatułką dokładnie
Marta próbujewszystkie składniki do ciasta miały temperaturę pokojową. Warto pokusić się o to ciasto nawet jak już nie będzie owoców czarnej porzeczki i zrobić ze śliwkami czy jabłkami. Ciasto kokosowe z czarną porzeczką i kokosową kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewszystkie składniki do ciasta miały temperaturę pokojową. Warto pokusić się o to ciasto nawet jak już nie będzie owoców czarnej porzeczki i zrobić ze śliwkami czy jabłkami. Ciasto kokosowe z czarną porzeczką i kokosową kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieosoby: mięso z ok. 5 podudzi z kurczaka (kupuję w Biedronce od razu bez kości, ale możesz się pobawić i oddzielić mięso z takich standardowych udek) nierafinowany olej kokosowy - do smażenia ok. 2 płaskie łyżeczki kurkumy świeżo zmielona u mnie sól himalajska świeżo zmielony pieprz 2 garści żółtej fasolki szparagowej - u mnie była mrożona natka pietruszki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)swojego treningu, a Młody leciał na swój, więc szybko chciałam dziecko "nakarmić". Na gaz postawiłam garnek z osoloną wodą na makaron i patelnię na której rozgrzewał się olej kokosowy. Kawałki mięsa oprószyłam solą i pieprzem, które delikatnie wklepałam w mięso i na rozgrzanym tłuszczu obsmażyłam z każdej strony. Wiadomo, mięso z kurczaka szybko się przygotowuje, następnie podlałam je wodą
Blondynka Gotujeciasta, a w smaku w ogóle nie jest wyczuwalna. Polecam! Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 6 łyżek mąki jaglanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleczka kokosowego aromat marchewka Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleczko kokosowe i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy startą na grubych oczkach
Truskawkowa Fiestałyżeczka proszku do pieczenia 2 galaretki cytrynowe 330 ml śmietany kremówki 400 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru 50 g masła 4 łyżki cukru 100 g wiórków kokosowych wykonanie: Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzątku, odstawiam do ostygnięcia. Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję(...)zmniejszam obroty miksera i dodaję jogurt grecki oraz lekko tężejącą lecz jeszcze płynną galaretkę. Masę wylewam na biszkopt. Wstawiam do lodówki. Masło rozpuszczam na patelni, dodaję cukier i wiórki kokosowe. Podsmażam do delikatnego zrumienienia, cały czas mieszając. Ostudzoną posypką dekoruję stężone ciasto
babka w formietemu, co większość sądzi- można się nimi porządnie najeść. Swojego "steka" podałam z pieczonymi różyczkami kalafiora oraz pesto brokułowym z dodatkiem suszonych pomidorów. Składniki: 1 kalafior pieprz, sól olej kokosowy papryka słodka (może być wędzona) czosnek granulowany szczypta ostrej papryki odrobina curry tymianek oliwa z oliwek pesto brokułowe suszone pomidory Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Ze środka kalafiora(...)dodać mniej ;) Nie dodawajcie też zbyt dużo tymianku, jego nadmiar może nadać potrawie gorzki posmak. Przyprawione różyczki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Steki smarujemy dokładnie olejem kokosowym. Smażymy na rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony. Układamy na blasze. Steki pieczemy ok 15 minut, można je odwrócić w trakcie pieczenia. Różyczki pieczemy około 20 minut. Można
Czerwona Porzeczkaśrednicy 26 cm (6-8 porcji) 300 g drobnej kaszki kukurydzianej tzw. polenty 100-150 g amarantusa ekspandowanego (lub innego „dmuchanego” ziarna) 50 g gęstego mleka kokosowego z puszku lub innej „śmietanki” wegańskiej 2-3 brzoskwinie/morele 50 g delikatnego oleju roślinnego 50 ml syropu agawy/klonowego/można zastąpić cukrem łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru (do posypania wierzchu(...)szczypta soli Przygotowanie: Do suchej kaszki dodaj 300 ml wody i wymieszaj. W dużym garnku zagotuj 800 ml wody z dodatkiem mleka kokosowego/śmietanki, oleju i syropu z agawy/cukru. Gdy mikstura w garnku będzie się gotować dodaj kaszkę i dokładnie wymieszaj najlepiej za pomocą dużej „rózgi” aby nie było grudek. Gotuj prze kilka minut cały czas mieszając
greenscarfSKŁADNIKI 5 brzoskwiń 300 ml białek 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyzeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju kokosowego 1 cukier wanilinowy 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kakao Ubijamy na sztywno białka i dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści, wyłączamy mikser i ręcznie mieszamy dosypując mąkę z proszkiem
harrisabezproblemowe. Składniki: Spód: śliwki około 0,5 kg cytryna 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki z tapioki Kruszonka: ½ szklanki mąki gryczanej ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki pestek dyni ¼ szklanki oleju kokosowego ½ szklanki płatków migdałowych 3-4 łyżki miodu albo innego słodzidła (ksylitol, erytrol itp.) szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżka soku z cytryny Przygotowanie spodu Śliwki kroimy na połówki(...)pestki dyni oraz resztę składników (olej i miód w płynnej postaci). Wyrabiamy ciasto i kładziemy na przygotowany spód ze śliwek. Pieczemy około 35 minut. Serwujemy ciepłe np. z śmietanką kokosową. Smacznego! Artykuł Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifebezproblemowe. Składniki: Spód: śliwki około 0,5 kg cytryna 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki z tapioki Kruszonka: ½ szklanki mąki gryczanej ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki pestek dyni ¼ szklanki oleju kokosowego ½ szklanki płatków migdałowych 3-4 łyżki miodu albo innego słodzidła (ksylitol, erytrol itp.) szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżka soku z cytryny Przygotowanie spodu Śliwki kroimy na połówki(...)pestki dyni oraz resztę składników (olej i miód w płynnej postaci). Wyrabiamy ciasto i kładziemy na przygotowany spód ze śliwek. Pieczemy około 35 minut. Serwujemy ciepłe np. z śmietanką kokosową. Smacznego! Artykuł Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeSKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ: 2 żółtka 3/4 szkl cukru cukier waniliowy 1/2 l. mleka 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200g wiórek kokosowych 400g masła 6-7 łyżek ajerkoniaku 2 opakowania krakersów WYKONANIE: W połowie mleka roztrzepać żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Drugą połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem pudrem. Z całości ugotować budyń(...)cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny odrobina gorącej wody WYKONANIE: Śmietanę ubijamy do gęstości dodajemy cukier puder na końcu żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Nakładamy na placka. Górę placka posypujemy wiórkami kokosowymi
Dziś Ja gotujecukru mała garść suszonych truskawek – u mnie Brodowski mała garść suszonych malin – u mnie Brodowski 1 łyżeczka suszonej zmielonej czarnej porzeczki – u mnie Brodowski łyżeczka oleju kokosowego do smażenia cukier puder do podania Przygotowanie: Do małej miseczki wsypujemy małą garść suszonych malin i suszonych truskawek, zalewamy owoce niewielką ilością ciepłej wody. Odstawiamy na 5-10 minut(...)wbijamy 2 jajka i całość dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy namoczone suszone owoce (odlewamy wodę z moczenia), mieszamy. Masę wylewamy na nagrzaną patelnię z rozpuszczonym tłuszczem (u mnie olej kokosowy). Omlet smażymy na małym ogniu, pod koniec można przez chwilę go przykryć pokrywką, aby góra lekko się ścięła i obrót był łatwiejszy. Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy
Słodkie okruszkiwolnego czasu, który niekoniecznie chcemy spędzać w kuchni. Składniki: – 2 piersi z kurczaka – 1 łyżka gotowej pasty curry zielone – 1 mała puszka mleka kokosowego – sól, pieprz do smaku – 2 średnie cukinie – 3 łyżki oliwy – małe opakowanie makaronu ryżowego nitki Wykonanie: – Na oliwie podsmażyć pastę curry, dodać(...)piersi kurczaka pokrojone w kostkę i przesmażyć. – Zalać mlekiem kokosowym, odparować trochę i doprawić solą i pieprzem. – Z cukinii wyciąć strugaczką do warzyw paski makaronu lub pokroić nożem. Zalać wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić. – Makaron ryżowy zalać wrzątkiem na 5 minut i odcedzić. – Do kurczaka dodać
To co kochamszklanki blanszowanych migdałów 1/2 szklanki suszonych plastrów mango 1/3 szklanki jasnego syropu ryżowego ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii skórka otarta z 1/2 cytryny szczypta soli wiórki kokosowe do obtoczenia Migdały przełóż do blendera (najlepiej z ostrzem o kształcie S) i zmiksuj na proszek. Plastry mango mocz przez 15 minut w ciepłej wodzie, po czym dokładnie odciśnij. Wraz z pozostałymi(...)ponownie zmiksuj na jednolitą ciągnącą się masę. Kolejno formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego, zanurzając dłonie w letniej wodzie, aby masa nie kleiła się do rąk. Obtaczaj w wiórkach kokosowych. Przechowywane w lodówce wytrzymają tydzień. Z podanych składników otrzymałam 20 pralinek
Roślinna - blog wegański