szalotki 1 papryczka chili bez pestek 1 łyżka posiekanego imbiru lub 3 trawy cytrynowe (zmiażdżone i pokrojone) 2-3 ząbki posiekanego czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 400ml mleczka kokosowego 1,5 litra esencjonalnego bulionu rybnego lub drobiowego 300g krewetek lub ugotowanego mięsa z kurczaka 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 mały słoiczek(...)cytrynową, czosnek, pokrojoną papryczkę chili, smażymy, cały czas mieszając, przez 30 sekund, dodajemy pastę curry, energicznie mieszając, chwilę zasmażamy do wydobycia aromatu pasty. Krok 2. Do woka wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy, następnie wlewamy gorący bulion, doprawiamy sosem rybnym, ostrygowym i cukrem. Zagotowujemy, wrzucamy pieczarki, krewetki, kawałki limonki i minikukurydzę w kolbach, za chwilę wrzucamy ćwiartki limonki, z jednej wyciskamy
Moja Książka Kucharskakandyzowanego imbiru, który będzie absolutnym hitem i składnikiem moich wielu słodkości (ten słodki imbir jest rewelacyjny...dlaczego nie odkryłam go wcześniej?!). Polecam! Składniki na 24 sztuki: 1 szklanka płatków kokosowych, 1 szklanka migdałów, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki sezamu, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 30 sztuk suszonych daktyli, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 2 łyżki karobu(...)kandyzowany imbir: 2 łyżki startego na drobnych oczkach imbiru, 2 łyżki cukru kokosowego. Wykonanie: Wszystkie składniki na batoniki umieszczamy w kielichu wysokoobrotowego blendera i łączymy, aż do uzyskania klejącej masy. Powstałe ciasto wykładamy na papier do pieczenia i wałkujemy na kwadratowy placek o grubości 1 cm. Imbir z cukrem umieszczamy w rondelku i gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru. Studzimy
Jeść, by żyć w zdrowiuMiód – 2 łyżki Ksylitol – 2 łyżki Żelatyna – 2 łyżki Wanilia – nasiona z 1 laski Orzechy włoskie – 1 garść Orzechy laskowe – 1 garść Mielone migdały – 2 łyżki Wiórki kokosowe – 2-3 łyżki Płatki migdałów (np. firmy Kresto)– 3 łyżki + do dekoracji Rodzynki (np. firmy Kresto) – 2 garści + do dekoracji Suszona żurawina – 1 garść Skórka z pomarańczy (np. firmy Kresto(...)łyżki + do dekoracji Wykonanie: Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć przez pół godziny. Ser wymieszać z miodem, ksylitolem i rozpuszczoną żelatyną. Następnie do masy dodać bakalie, mielone migdały i wiórki kokosowe. Całość przełożyć do naczynia/sitka wyłożonego delikatnie zwilżoną gazą. Brzegi gazy zawinąć i na górze położyć talerzyk, tak aby obciążyć masę serową. Naczynie z serem włożyć do lodówki na minimum
Kuchnia Bon AppetitDomowa granola z bakaliami Składniki: 3 szklanki płatków owsianych, orkiszowych lub jęczmiennych (najlepiej po 1 szklance z każdego rodzaju) pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki wiórków kokosowych pół szklanki posiekanych orzechów laskowych (lub innych) pół szklanki rodzynek pół szklanki żurawiny suszonej 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Płatki mieszamy z wiórkami kokosowymi i orzechami, dodajemy
Smak mojej kuchnicukru pół kostki masła cukier waniliowy sok z jednej cytryny pół szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na lukier: 4 czubate łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny Wiórki kokosowe do posypania Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka i jeszcze chwilę ubijać, dosypując przesiane obie mąki. Blaszkę(...)ziemniaczaną i mieszając wlać do gotującej wody z cukrem i masłem. Ugotować jak budyń. Ciasto przekroić na pół i przełożyć ciepłą masą. Wierzch ciasta polac lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
kuchnia doskicukru 3 pełne łyżki (dobrego) kakao 2 łyżki cukru waniliowego 125 ml. wody Ponadto do nadziania i dekoracji: orzechy laskowe żurawina zmielone orzechy włoskie wiórki kokosowe płatki migdałowe kakao Wykonanie: W rondlu z grubym dniem umieściłam wszystkie składniki oprócz mleka w proszku. Wstawiłam na gaz. Wymieszałam i zagotowałam na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuścił i wszystkie składniki(...)wierzch położyłam resztę masy czekoladowej. Wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Na tacy wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowałam masę czekoladową. Obsypałam żurawiną, płatkami migdałowymi, zmielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi. Obie tace wstawiłam do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Czekoladki po wyjęciu z lodówki obtoczyłam w rozdrobnionych orzechach i migdałach. Każdą pralinkę umieściłam w małych papilotach. Natomiast z masy czekoladowej
Kuchnia u KrysiSernik z bananami i kokosową pianką w kruchym cieście, czyli jeszcze jedna fantazja na temat sernika, który jak wiadomo może mieć wiele smaków. Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g margaryny 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo-bananowa: 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka) 300 g cukru pudru 7 jajek 4 dojrzałe banany(...)masła 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 5 białek 3/4 szklanki cukru 4 łyżki wiórków kokosowych rodzynki 100 g czekolady mlecznej lub deserowej(wg upodobań), lub polewa czekoladowa Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części. Połowę ciasta
Praktyczna plMogą to być płatki, np. z quinoa, jaglane, ryżowe. Zamiast płatków można dodać mąkę. Gryczana dobrze sprawdzi się w wersji wytrawnej. Ryżowa lub kukurydziana pozostanie neutralna. Może być też kokosowa lub migdałowa. Może być każda, jaką tylko macie pod ręką. 1 łyżka gwarantuje, że omlet pozostanie puszysty, 2 łyżki – że będzie mniej puszysty, a bardziej zwarty. Co jeszcze możemy(...)szpinak. Można dodać kakao, posiekane orzechy lub łyżkę tartego parmezanu. Można też dodać „proszki” – chlorellę, ostropest, młody jęczmień, acai. Nasiona konopii, siemienia lnianego, chia, wiórki kokosowe, bakalie. Startą marchew, buraka, dynię, cukinię – co chcecie. Łączymy wszystkie składniki i już mamy masę, z której będzie nasz omlet. Patelnię dobrze nagrzewamy, dodajemy odrobinę oleju, by masa nie przywarła
Kucharzycakrem na bazie kaszy jaglanej i mleka orzechowego oraz granat. Zapraszam do obejrzenia dokładnego przepisu // Składniki: Ciasto: 250 g mąki jaglanej (mąkę możemy zrobić z kaszy) 100 g oleju kokosowego 80 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Krem: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki mleka orzechowego (klikając tutaj zobaczycie w jaki sposób je zrobić) 3 łyżki(...)oleju kokosowego 2 łyżki cukru żelującego Dodatkowo ziarna z jednego granata. Sposób przygotowania znajdziecie w filmiku powyżej, Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka
Via GustoAxlerim, który został nagrodzony jako odkrycie roku 2017! I słusznie! A teraz przejdźmy do tego, na co wszyscy czekać – przepisu! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * banan – 2 szt * mleko kokosowe – 250 ml * lód w kostkach – ok. 1,5 szkl * lody waniliowe – 2 gałki * cukier – 3 łyżki * śmietana 30% słodka – ok. 200 ml * masło(...)soli i blendujemy na gładkie masło na programie koktajle, wyciągamy. CAŁOŚĆ: Do blendera wkładamy lód w kostkach, kruszymy. Dodajemy obrane banany, przygotowane wcześniej masło orzechowe i miód, zalewamy mlekiem kokosowym i dokładnie blendujemy na gładkie smoothie. Przelewamy do szklanki, wrzucamy gałkę lodów, polewamy karmelem i posypujemy podprażoną resztą orzechów. Pijemy od razu! Smacznego! PS. KONIECZNIE OBEJRZYJCIE – jeden z najbardziej
Ostra na Słodkokolejne weekendowe śniadanie proponuję Wam znakomite placuszki kokosowe z dodatkiem jagód. Ostatnio w mojej kuchni trochę bardziej dietetycznie więc placuszki są otrębowe i bez cukru. Z podanej porcji składników przygotujecie cztery placki. Smażę je na patelni do pankejków - wtedy zachowują ładny kształt. składniki: 1 jajko 1 pełna łyżka zmielonego twarogu 2 łyżeczki miodu 3 łyżki otrębów pszennych 1 płaska łyżka(...)waniliowego proszku budyniowego 1/4 łyżeczki sody 2 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki jagód (mogą być mrożone) wykonanie: Wszystkie składniki mieszam delikatnie łyżką, odstawiam na kilka minut, żeby otręby napęczniały, a ciasto nieco zgęstniało. Ciasto nakładam łyżką na gorącą patelnię do pankejków i smażę powoli na najmniejszym ogniu - dzięki temu placuszki ładnie się przepieką i łatwiej je przełożyć na drugą
babka w formiewybornie. Składniki: 200 g ricotty 50 g białej czekolady 1 szkl mąki orzechowej arachidowej + do obtoczenia 2 czubate łyżki mleka pełnego w proszku 1 łyżka mleka 1 łyżeczka oleju kokosowego świeża mięta Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy razem z łyżką mleka i olejem kokosowym w mikrofalówce ( ok. 1 minuty). Do miski przekładamy ricottę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, 1 szkl mąki orzechowej i mleko
słodkie i nie tylko historie kulinarnefareast-language:EN-US;} Oto jeden z wielu sposobów na wykorzystanie białka serwatkowego! Nawet " łakomczuchy" mogą być na diecie i nie odmawiać sobie słodkości :) Składniki : -> 30g oleju kokosowego -> 15g masła migdałowego/orzechowego/tahini -> 10g odżywki białkowej -> 1 łyżeczka kakao -> ½ łyżeczki miodu Do dekoracji : jagody, suszone morele, kokos, płatki owsiane Wykonanie: W gorącej kąpieli rozpuszczamy olej kokosowy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Piersi kurze pokroić w małe kawałeczki i wrzucić na patelnię. Przesmażyć lekko, tylko tyle żeby straciły kolor surowizny. Kurczaka nie można smażyć za długo bo będzie suchy. Wlać mleczko kokosowe, pomidory z puszki, dodać pastę curry i zagotować. Doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut i gotowe. Gdyby było za gęste wlać trochę wody. Podawać z kluseczkami, ryżem, makaronem
Kuchnia Pokoleńdostępnych przez cały rok. Warzywne leczo – składniki (na 3-4 porcje) 10 pieczarek 3 papryki cebula 5 marchewek 2 pietruszki 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz majeranek olej kokosowy szklanka zielonego groszku (mrożony) Warzywne leczo – przepis Marchewkę i pietruszkę obieramy i dowolnie kroimy (np. w kosteczkę albo półplasterki). Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Na patelni(...)odrobinie oleju kokosowego szklimy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i całość przez chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość dusimy aż warzywa odrobinę zmiękną. Dodajemy następnie paprykę, podlewamy odrobiną wody i wszystko razem dusimy ok. 10 minut. Dodajemy groszek, przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dusimy wszystkie składniki razem jeszcze przez parę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!