kokosowe - 19941 przepisów (strona:515/1330)

Quinoa z masłem z orzechów włoskich, smażonym platanem i ziarnami kakao 113

surowym ziarnem kakao. Pycha w sam raz na podwieczorek, lub śniadanie.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 4 łyżki masła z orzechów włoskich 1/4 platana kolka ziaren kakao olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Platana obieramy ze skórki i kroimy na plasterki, smażmy z obu stron na oleju kokosowym na złoty kolor. Ugotowaną ciepłą quinoę mieszamy z 3 łyżkami masła

Quinoa Raz!
Puszysty omlet z borówkami i płatkami jęczmiennymi 153

mnie tortowa Młyny Stoisław 2 łyżki płatków jęczmiennych – u mnie Młyny Stoisław 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru garść borówek + do dekoracji łyżeczka oleju kokosowego do smażenia cukier puder do podania Przygotowanie: Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki jęczmienne, cukier, wbijamy 2 jajka i całość dokładnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy(...)nagrzaną patelnię z rozpuszczonym tłuszczem (u mnie olej kokosowy). Po chwili na wierzch dajemy garść borówek. Omlet smażymy na małym ogniu, pod koniec można przez chwilę go przykryć pokrywką, aby góra lekko się ścięła i obrót był łatwiejszy. Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się

Słodkie okruszki
Kokosowa jaglanka z truskawkami i orzechami 145

mnie na śniadanie. Z owocami, kokosem i chrupiącymi orzechami smakuje przepysznie! 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki mleka 2% 1 łyżka miodu (płynnego) 2 łyżki wiórków kokosowych Targroch 1 szklanka świeżych truskawek 1 łyżka orzechów arachidowych Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko. Przelewamy ją wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Przekładamy do garnka, zalewamy zimnym mlekiem. Gotujemy na wolnym ogniu(...)czasu do czasu mieszamy. Dodajemy miód. Kasza wchłonie nam prawie całe mleko. Po ugotowaniu mieszamy ją z wiórkami kokosowymi oraz pokrojonymi w małe kawałki truskawkami. Wierzch obsypujemy orzechami arachidowymi. Dekorujemy truskawkami

VioletoweKucharzenie
Jajka z fasolą mung, marchewką baby i duszonym dorszem 135

sił, energii,radości! Składniki 250 g  fasoli mung jaja wiejskie marchewka baby, u mnie mrożona dorsz filet sól ,pieprz do smaku oliwa z oliwek parmezan opcjonalnie trochę oleju kokosowego  do smażenia Fasolę mung namocz, najlepiej na noc, wylej wodę w której się moczyła, wypłucz dwa razy a za trzecim razem wlej wodę, zagotuj i ugotuj do miękkości(...)dużej patelni uduś marchewkę. Dosmacz solą, pieprzem, oliwą z oliwek, odstaw na bok.  Dorsza pokrój na kawałki, rozgrzej patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Duś dorsza ,aż zmięknie . Na dużą patelnię wyłóż fasolę, jeśli jest ugotowana na sypko, zrób w niej dołki i do każdego dołka wbij jajo. Tyle ile potrzebujesz. Zamknij i podgrzewaj do czasu, aż jajo się zetnie

Z Kuchni Do Kuchni
Malinowe smoothie 123

miksujemy i pijemy :D Ot cała filozofia, w sam raz na drugie śniadanie :) Składniki: 250g malin 1 dojrzały banan szklanka dowolnego mleka (krowie lub roślinne, mi najbardziej smakuje z kokosowym) lub jogurtu naturalnego  1 łyżka nasion chia lub wiórków kokosowych miód (opcjonalnie) Przygotowanie: Zblendować owoce z mlekiem i miodem. Smoothie przelać do szklanki i posypać nasionami chia lub wiórkami

Malinowo w kuchni
Wegańska beza, pavlova z wegańską bitą śmietaną i owocami 110

długo ale uwierzcie mi, że warto!   Składniki: * beza: - 1 szklanka schłodzonej aquafaby - wody po ciecierzycy (gotowanej, z puszki) - 1 szklanka drobnego cukru * bita śmietana: - gęsta śmietanka z mleka kokosowego (schłodzonego) * owoce Aquafabę przelać do misy miksera i ubijać, aż będzie sztywna (30-40 min). Pod koniec ubijania, dodawać porcjami cukier i miksować aż do rozpuszczenia się cukru* Piekarnik nagrzać(...)Bezę wyłożyć na papier i suszyć w nagrzanym piekarniku przez 1,5-2h. Wystudzić. Gęstą śmietankę kokosową ubić na sztywno. Nie dosładzać. Wyłożyć na wystudzoną bezę i przyozdobić owocami. Smacznego

CookYourself
BUDYŃ JAGLANY Z MALINAMI 175

pomysłem na początek dnia. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * kasza jaglana – 200 g * mleko roślinne – 3/4 szkl * maliny – 1 szkl * daktyle – 5 szt * brzoskwinia – 1 szt * wiórki kokosowe – 2 łyżki * maliny i porzeczki + popping z amarantusa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kaszę jaglaną zalewamy 2,5 szkl wody, gotujemy ok. 15 minut bez mieszania, wyłączamy, dostawimy do napęcznienia. Po wystudzeniu(...)dolewamy mleko, dodajemy daktyle , wiórki kokosowe, pokrojoną brzoskwinię i maliny – wszystko razem miksujemy. Przekładamy do słoiczków, dodajemy świeże maliny i porzeczki oraz prażony popping z amarantusa. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką JAWO KRAKÓW – sklep z setkami fantastycznych produktów do kuchni! Mnóstwo bakalii, mąk i produktów superfood czekają w ofercie! W najniższych cenach! Zapraszam

Ostra na Słodko
Kremowa zupa kalafiorowa 112

kilka niepozornych takie jak moje (z własnej uprawy) o łącznej wadze około 800 g 2-3 ziemniaki 200 g kawałek selera około 200 g marchwi 200 g gęstego mleka kokosowego łyżeczka nasion kozieradki (zmielonych) Przygotowanie: Kalafior podziel na małe różyczki, ogonków nie wyrzucaj, tylko pokrój w drobną kostkę, tak jak pozostałe warzywa. Mała uwaga, niech będą miarę równiej wielkości, około(...)ponad poziom warzyw. Dodaj sól. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Gdy warzywa będą już miękkie odłóż na bok 1/3, do zupy dodaj mleko kokosowe i zblenduj całość na jednolity krem. Sprawdź, czy nie trzeba jeszcze doprawić solą, bo to jest naprawdę bardo indywidualne. Podając zupę do każdej porcji dodaj 2 łyżki warzyw, posyp zielskiem

greenscarf
Kakaowe ciastka z czerwoną porzeczką 150

zebrałam z własnego ogródka.  Szybko, smacznie i całkiem ekologicznie! Zobaczcie efekty na filmiku. Składniki: 150 g płatków ryżowych 100 g mąki pszennej 100 g ksylitolu 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki naturalnego kakao 2 łyżki dżemu wiśniowego 100 % Przygotowanie: Do miski przesypać płatki ryżowe, mąkę pszenną oraz dwie łyżki naturalnego kakao. Dodać ksylitol, rozpuszczony olej kokosowy, a na koniec

Kuchnia Ellie
Spaghetti z czosnkowymi krewetkami 142

białka i dobrych węglowodanów. Zaserwujcie sobie odrobinę luksusu rodem z ekskluzywnej restauracji! Składniki na 1-2 porcje: Garść makaronu razowego spaghetti 200g krewetek (mogą być mrożone) 2 łyżki oleju kokosowego Szczypta papryki ostrej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka Sól himalajska Opcjonalnie: białe wino do podlewania krewetek Przygotowanie:  Krewetki pozbawiamy ogonka. Smażymy na oleju kokosowym

Czarnawisienka
Zupa z zielonych warzyw 170

powodzeniem możemy przygotować w wersji z kawałkami warzyw jak i jako zupę-krem.   Składniki: Cebula biała 1 szt. Ząbki czosnku 2 szt. Oliwa z oliwek lub olej kokosowy 1-2 łyżki Kalafior 1 szt. Brokuł 1 szt. Cukinia 1 szt. Gruszka twarda 1 szt. Szpinak 250g Bulion warzywny 1l Duża garść świeżej bazylii Sól, czarny pieprz Sposób przygotowania(...)dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę z oliwek. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na tłuszczu razem z posiekanym w cieniutkie plasterki czosnkiem. Warzywa myjemy. Kalafior i brokuły dzielimy na różyczki. Cukinie i gruszkę kroimy w dużą kostkę. Przygotowane warzywa dokładamy do cebulki i przesmażamy 2-3 minuty. Podlewamy bulionem, zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą

Pyry na Gaz
pyszne "nocne" drożdżowe ciasto z nektarynkami i kokosową kruszonką... 123

szklanki, jajka 4 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko ciepłe 1 szklanka, mąka tortowa 600 gram, sól - szczypta, skórka z cytryny 1 duża, nektarynka 10 sztuk KRUSZONKA KOKOSOWA NA OLEJU: olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2,5 szklanki, wiórki kokosowe 6 łyżek wg podanej kolejności do miski wkruszyć drożdże, wsypać na drożdże cukier,wlać dobrze

W Mojej Kuchni Lubię
Owsianie placuszki z czarną porzeczką 157

łyżki płatków owsianych (najlepiej zwykłych lub górskich) 1 łyżka otrębów pszennych 1 jajko szczypta cynamonu pół szklanki czarnych porzeczek  miód (do polania/opcjonalnie możesz dodać łyżkę do środka) olej kokosowy (do smażenia)   *Polanie placuszków miodem przed podaniem, jest lepszą alternatywą niż dodanie do ciasta, gdyż wtedy nie narazimy go na działanie wysokiej temperatury, na skutek której traci swoje cenne(...)właściwości.  Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, odstaw na ok 5 minut, by płatki napęczniały. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Nakładaj łyżką niewielkie placuszki i smaż pod przykryciem ok 2/3 minuty stronę. Gotowe placuszki oblej płynnym miodem, który wspaniale przełamie kwaskowaty smak porzeczek. I już, gotowe, najlepsze prosto z patelni

Smiling Shrimp
Deser z mascarpone i figową niespodzianką 190

soku z limonki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki dżemu figowego – możecie nabyć w sklepie Greckie Przysmaki 5 małych biszkoptów około 1 łyżeczki ciemnego kakao do podania: chipsy kokosowe i listek świeżej mięty UWAGA! Mam dla Was niespodziankę – kod rabatowy na hasło „SlodkieOkruszki” , który możecie wykorzystać w sklepie www.greckieprzysmaki.pl , Daje on rabat -5% na cały koszyk. Okres aktywności kodu(...)biszkopty (ja łamie je na pół), następnie wykładamy połowę kremu, potem 2 łyżeczki dżemu figowego i resztę kremu. Całość obficie posypujemy ciemnym kakao (najlepiej przez sitko). Podajemy z chipsami kokosowymi i listkiem świeżej mięty. Smacznego

Słodkie okruszki
Bakaliowe przekąski od BAKEO 122

punkty i wymieniać je na darmowe przekąski :) Nazwa: Warszawska śliwka/ Silnia!/ Niezłe ciacho/ Łuuuuup! Firma: Bakeo Skład: Warszawska śliwka: śliwka suszona, BIO mąka gryczana, siemię lniane, BIO słonecznik, olej kokosowy, BIO sezam, ksylitol, cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, woda. Silnia!: orzechy nerkowca, migdały, arachidy, syrop glukozowy, sezam, fruktoza, miód, emulgator lecytyna rzepakowa. Niezłe ciacho: orzechy laskowe(...)czekolada (cukier, miazga kakaowa; tł. kakaowy; tł. roślinny (palmowy, shea), kakao w proszku o obniżonej zawartości tł.,; emulgatory: lecytyna sojowa i E476; aromat), subst. glazurująca (E414, E904), oleje roślinne (kokosowy, palmowy), skrobia, syrop glukozowy], orzechy makadamia, morwa biała suszona. Łuuuuuup!: migdały prażone w łupinie, pistacje w łupinie, sól. Wartości odżywcze: Warszawska śliwka: 50g/ 239kcal, tłuszcz – 15,4g, węglowodany

Candy Pandas