szklanki ryżu pełnoziarnistego (szklanka 250 ml) 400 g świeżych warzyw do woka ( czerwona papryka, marchewka, biała kapusta, por, cebula) 400 g czerwonej fasolki 1 łyżeczka oleju kokosowego około 2 łyżki sosu sojowego naturalna bulionetka warzywna Knorr bez glutaminianu sodu i konserwantów przeprawy: ( sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany) Wykonanie: 1. Ryż gotujemy na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu(...)Warzywa wsypujemy do woka, podlewamy odrobiną wody, przekrywamy i dusimy, kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy bulionetkę warzywna i czerwoną fasolkę, mieszamy i dusimy do miękkości, dodajemy 1 łyżeczkę oleju kokosowego. 3. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy ugotowany ryż, całość mieszamy i doprawiamy sosem sojowym, i wedle uznania do smaku solimy, dodajemy pieprzu, odrobinę chilli i czosnku. 4. Całość jeszcze
Mój pomysł najajka 250 g mąki orkiszowej razowej 1 łyżka budyniu z wanilią (proszku) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka karobu 80 ml oliwy/oleju rzepakowego 100 ml jogurtu wiórki kokosowe do posypania truskawki Truskawki umyć i odszypułkować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać oliwę lub olej(...)jedną wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, a do drugiej dosypać łyżkę karobu i dokładnie wymieszać. Przełożyć drugą część na jasne ciasto (najlepiej tworząc plamki), wyrównać. Posypać wiórkami kokosowymi, nałożyć owoce i posypać jeszcze niewielką ilością wiórków. Piec około 45-50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach
FitKotłyżka proszku budyniowego - budyń bez cukru 1 łyżeczka cukru 1/2 szkl. płatków owsianych górskich - zwykłych, NIE błyskawicznych! 1/8 ananasa 1 łyżka syropu klonowego - do polania po wierzchu płatki kokosowe - do dekoracji z wierzchu 3/4 szkl. mleka zagotować w rondelku. W pozostałej 1/4 szkl. zimnego mleka rozpuścić proszek budyniowy wraz z łyżeczką cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać mieszankę do rondelka(...)mnie, dzięki czemu mogę owsiankę potem szczelnie zamknąć i zabrać ze sobą w torebce do pracy . Powtykać w nią kawałki ananasa. Zalać syropem klonowym. Posypać z wierzchu płatkami kokosowymi - lubię jak mi w owsiance coś chrupie w zębach :) Spożywać jeszcze ciepłą na śniadanie od razu po przygotowaniu - będzie wtedy rzadsza w konsystencji - lub po zupełnym ostygnięciu jako deser na drugie
Grunt to przepis!płatki owsiane górskie błyskawiczne od Młyny Stoisław . Składniki na około 3 omlety: * 2/3 szklanki płatków owsianych * 2 jajka * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli * olej kokosowy do smażenia Dodatkowo owoce i syrop klonowy do polania Wykonanie: Płatki owsiane w szklance zalać wrzącą wodą na wysokość około 1 cm ponad wysokość płatków (chodzi o to by płatki zmiękły(...)szczyptą soli. Żółtka wymieszać mikserem z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Dodać ubitą wcześniej pianę i delikatnie wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera. Patelnie rozgrzać z odrobiną oleju kokosowego. Wylać partię przygotowanej masy na omlet (ja podzieliłam sobie masę na 3 omlety) na rozgrzana patelnię, smażyć na mniejszym ogniu około 2 minuty z obu stron. Omlety udekorować ulubionymi
Zrób to smaczniebudynie śmietankowe 1 opak. cukru wanilinowego lub 16g cukru waniliowego 70g białej czekolady 100g cukru zwykłego (ok. 1/3 szklanki o pojemności 250ml) 100g masła + szczypta soli 30g wiórków kokosowych do kremu + 25g do posypania wierzchu ciasta 40ml Advocatu (użyłam Advocat Tiramisu) 30g migdałów w płatkach 330ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej UHT) 1 opak. śmietan-fix 1 łyżka cukru(...)sztywno, następnie dodać pod koniec ubijania śmietan-fix i cukier puder i miksować tylko do czasu połączenia się składników. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzchnią warstwę herbatników, posypać wiórkami kokosowymi (ok. 25g), a na wierzchu ciasta poukładać do dekoracji pozostałe truskawki. Chłodzić ciasto w lodówce (minimum przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc). Smacznego! The post Ciasto Raffaello bez pieczenia
Kulinarne Przebojekobietą w ciąży kiedy zgaga jest naprawdę bardzo męcząca. Mi pomógł wiele razy! SKŁADNIKI : mleko migdałowe – 1 ½ szklanki – 150 ml banan – 1 sztuka truskawki – 6 – 8 sztuk wiórki kokosowe – 2 łyżeczki miód – można pominąć – 1 łyżeczka siemie lniane – 1 łyżka PRZYGOTOWANIE : Banana obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do blendera. Truskawki umyć. Odciąć zielone końcówki i dodać do banana(...)Wsypać wiórki kokosowe, siemie lniane i dodać miód ( opcjonalnie). Zalać wszystko mlekiem migdałowym i wszystko zmiksować. Koktaj przelać do szklanki. Można udekorować wierzch szklanki truskawką
kuchniabellissima.wordpress.combyła to uczta 2w1. Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu pęczek zielonych szparagów 300-400 g pomidorków koktajlowych 200 g mleka kokosowego z puszki 180 g pesto z suszonych pomidorów (1 słoiczek) puszka 400 g ciecierzycy łyżeczka kuminu łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Szparagi obierz i pokrój w 1 cm kawałki. Pomidorki poprzekrawaj(...)mieszając od czasu do czasu. Dodaj odsączoną i wypłukaną pod pod bieżącą woda soczewicę. Wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Dodaj bazylię i kumin. Wymieszaj. Dopraw solą, dodaj mleko kokosowe i pesto. Wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj. Po 3 minutach gotowe.. Smacznego! Artykuł Penne ze szparagami i ciecierzycą w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfowocach lub od razu na bieżąco, tuż po zamoczeniu truskawki w płynnej czekoladzie. Gorąco polecam! Składniki: 1/2 kg świeżych truskawek 100 g czekolady deserowej 2 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Czekoladę połamać do metalowej suchej miski. Rozpuścić ją w kąpieli wodnej * z olejem kokosowym. Przestudzić. Świeże truskawki umyć, osuszyć i ważne nie odszypułkować- owoce
Nastoletnie WypiekanieWarto je mieć w swojej kuchni A wracając do przepisu… Składniki: 1 banan* 1 pełna łyżka masła migdałowego Primavika 1 brzoskwinia (świeża) opcjonalnie do podania: chipsy kokosowe i listki świeżej mięty Rada! Jeśli zamrozicie wcześniej banany (bez skórki, pokrojone w paseczki) i zmiksujecie z resztą składników uzyskacie pyszne naturalne lody Przygotowanie: Banana obieramy i przekładamy do misy blendera(...)pestki). Całość miksujemy na gładkie smoothie. Próbujemy, opcjonalnie można dodać odrobinę więcej masła migdałowego, jeśli chcemy aby nasze smoothie miało bardziej wyrazisty migdałowy smak. Propozycja podania: smoothie posypujemy chipsami kokosowymi i zdobimy listkami świeżej mięty. Smoothie można wypić przez grubą rurkę lub zjeść łyżeczką. Smacznego
Słodkie okruszkiśmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe 1 cukier wanilinowy 2 łyżki soku z cytryny 1 mały słoiczek dżemu brzoskwiniowego 2 opakowania herbatników płatki migdałów lub wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wodzie, wymieszać, odstawić do stężenia. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, cukrem wanilinowym.Śmietanę ubić na sztywno(...)składniki na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć przygotowaną masę serową i znowu układamy herbatniki. Herbatniki smarujemy dżemem i dekorujemy płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Sernik wstawiamy do lodówki na 24 godziny do zastygnięcia. Smacznego
kgwjanczewoczerwona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 0,5 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli lub z puszki Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Pół pęczka natki pietruszki Olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Pęczak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę, oczyszczone papryki kroimy w cienkie paski, cukinię(...)kroimy w pół plastry. Na patelni roztapiamy łyżkę oleju kokosowego, podsmażamy pokrojone warzywa, smażymy do momentu aż będą szkliste. Dodajemy ugotowaną kaszę oraz fasolę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz słodka i ostra paprykę. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do kaszy z warzywami, zdejmujemy z ognia
Bajeczna KuchniaCoś dla wielbicieli warzyw i natury czyli zupa, która zaspokoi niejedno wybredne podniebienie. Delikatne mleczko kokosowe, super zdrowa kasza jaglana, a do tego pyszny zielony groszek Bouduelle, który jest dokładnie nadzorowany przez agronomów, od nasiona aż po gotowy produkt. Wywar zrobiłam dzień wcześniej żeby był bardziej esencjonalny i trzeba przyznać, że wyszło pysznie, bo podstawa to składniki wysokiej jakości(...)godziny na małym ogniu. Zupa właściwa: - wywar warzywny ok. 3 litrów - 1 puszka groszku tradycyjnego Bonduelle lub 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku - 25 dag boczników - 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml - 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1. Kaszę przelewamy wrzątkiem aby straciła swoją goryczkę. 2. Do wywaru dodajemy kaszę oraz groszek (jeśli dodajemy mrożony!), doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy grzyby pokrojone
Apetyczna babeczkagroszkiem i kukurydzą 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub z puszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej Sól, pieprz Olej kokosowy do smażenia 2 torebki kaszy jęczmiennej perłowej Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy cebulę i chwile smażymy, dodajemy mrożone warzywa. Oczyszczone papryki
Bajeczna Kuchniabanan (połowa do ciasta) -jedno jajko -3 łyżki jogurtu greckiego (ok.70g) -łyżka masła orzechowego (ok.15g) -łyżeczka słodzika (u mnie ksylitol) -ew. mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji Dodatkowo: -olej kokosowy do smażenia -reszta banana, masło orzechowe i jogurt do podania Wykonanie: Połówkę banana kroimy w drobną kostkę. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę, ksylitol,jogurt, żółtko i masło orzechowe(...)łączymy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokrojonego banana i delikatnie łączymy masę z białkiem. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, nakładając przy użyciu łyżki. Bądźcie cierpliwi i dajcie im się ładnie zarumienić :), gdy to się stanie, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy ok 2 min. Gotowe! Porcja ma ok. 406 kcal. Smacznego
Gawron w rosolegranatu co zrównoważyło ten mega czekoladowy smak, ale też nie oszczędzałem gorzkiej czekolady, bo czy może być jej za dużo? Składniki: 2 jajka, 1 szklanka mąki migdałowej, ½ puszki śmietanki kokosowej, ⅓ szklanki kakao, 1 gorzka czekolada, szklanka masła klarowanego, ⅓ szklanki miodu (lub więcej), łyżeczka proszku do pieczenia. Do dekoracji: pestki granatu, więcej gorzkiej czekolady! Przygotowanie: Mieszamy jajka z rozpuszczonym miodem(...)drugiej misce mieszamy mąkę migdałową, kakao oraz proszek do pieczenia. Rozpuszczamy gorzką czekoladę oraz masło, dolewamy do miski z jajkami i miodem i mieszamy. Dodajemy śmietanę kokosową. Na końcu dosypujemy sypkie składniki. Formę (20 cm średnica) zalewamy ciastem i wstawiamy na 40 minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, albo do czasu aż patyczek wbity
PaleoLife