kokosowe - 19941 przepisów (strona:522/1330)

Duszona papryka z ananasem w sosie pomidorowym 180

towarzystwie słodko-kwaśnego sosu. Pycha! Duszona papryka z ananasem w sosie pomidorowym 2017-03-02 18:39:11 Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 cebula, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 3 papryki, pokrojone w drobną kostkę lub paski (u mnie zielona, żółta i czerwona) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 3 łyżki octu(...)ananas pokrojony w kostkę 100 g brązowego ryżu (waga przed ugotowaniem) sól, pieprz opcjonalnie kawałki papryczki chili Przygotowanie Zacznij od ugotowania brązowego ryżu. W czasie gotowania ryżu rozgrzej olej kokosowy na patelni. Następnie dodaj i zeszklij cebulę, a po chwili dorzuć czosnek. Dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę, dokładnie wymieszaj i trzymaj na ogniu kilka minut. Dodaj pomidory, ocet jabłkowy

Powiedz dietom nie
Zapiekanka z kaszy jaglanej ze szpinakiem i pomidorami 193

Czas przygotowania i ilość porcji 90 minut, 4 porcje. Produkty 200 g kaszy jaglanej, 200 g szpinaku, 1 pomidor, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, mozzarella, 2 jajka, łyżka oleju kokosowego, pieprz i sól. Przygotowanie Kaszę przepłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozpuść łyżkę oleju kokosowego i usmaż na nim szpinak, pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Szpinak

Fit&Fast Kitchen
Sprawdzony przepis na pieczonego indyka w pomarańczach, czyli jak szybko zrobić udziec indyka z piekarnika 291

piórka cebulę, na to plasterki z jednej pomarańczy. Ułóż mięso wraz z marynatą, dodaj sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy oraz ½ szklanki wody – lub jeśli lubisz odważne połączenia dodaj mleczko kokosowe. Mięso przykryj plasterkami z drugiej pomarańczy. Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na około 1,5 godz. (obowiązuje zasada 1 kg mięsa – 1 godzina pieczenia). Po godzinie(...)łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżki oleju ziele angielskie liść laurowy ½ szklanki wody lub mleczka kokosowego Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!
Bajaderki bakaliowe 163

zdrowy a to okazja by go przemycić chociaż troszkę. Składniki: 200 g orzechów włoskich 250 g daktyli bez pestek 150 g suszonych śliwek 200 g kokosu 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 łyżki płynnego miodu kokos do obtoczenia spirytus* Przygotowanie: Orzechy, daktyle i śliwki zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na około 40-50 minut. Po tym czasie zlać płyn(...)bakalie zmiksować. Masa będzie dosyć sucha więc stopniowo dolewać płynu z bakalii. Wsypać kokos dodać miód, olej kokosowy i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt sucha by uformować kuleczki dolać płynu. Ja w całości dolałam około 1 szklanki. Uformować małe kuleczki i obtoczyć w kokosie. Odłożyć na około 1-2 godziny by masa stężała. W wersji dla dorosłych można wlać trochę

Ala piecze i gotuje
Dietetyczny popcorn na słodko :) 237

kukurydzy z dodatkiem cynamonu i waniliowego posmaku. Bardzo dobrze to wszystko razem się komponuje i świetnie smakuje!  Składniki (1 porcja): 60 g ziaren kukurydzy (Edena) 1 łyżka oleju kokosowego  szczypta soli himalajskiej  1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 1/2 łyżeczki cukru waniliowego   (Edena) Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej olej kokosowy.  Następnie wsyp ziarna kukurydzy i przykryj

Zdrowie na języku :P
Wegański chleb na bazie ziaren i bakalii 197

poprawcie mnie natychmiast! Składniki na małą keksówkę: 1 szklanka płatków owsianych ½ szklanki płatków jaglanych ½ szklanki siemienia lnianego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła kokosowego 1¾ szklanki wody 3 łyżki dżemu 100% Czarny bez (można użyć każdego innego) 40g suszonej żurawiny 40g mielonych orzechów włoskich 40g płatków migdałów 40g orzechów laskowych 40g drobnych rodzynek 20g ziaren słonecznika(...)Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sypkie przekładamy do miski: płatki owsiane i jaglane, siemię lniane (można użyć mielonego), nasiona chia i słonecznika, sól oraz bakalie. Masło kokosowe topimy, łączymy "miotełką" z przegotowaną, bardzo letnią wodą oraz dżemem. Przelewamy do składników suchych. Mieszamy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i mocno ubijamy dłońmi. Odstawiamy na 3 godziny, następnie pieczemy w nagrzanym

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka kebab - gyros 528

mnie kokardki) 1/2 pakowania 1 puszka kukurydzy 5 - 6 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka przyprawa kebab - gyros czerwona cebula 1 kopiata łyżka majonezu 2 kopiate łyżki ketchupu olej kokosowy do smażenia 20 dkg startej mozzarelli 1. Filety kroję w drobną kostkę, tak samo cebulę. Na patelni rozgrzewam troszkę oleju kokosowego i podsmażam kurczaka i cebulę, pod koniec smażenia dodaję przyprawę

kruche babeczki
Spaghetti z marchewki z tahini i pieczonym kalafiorem 180

Easy 3 – 5 łyżek domowego sosu tahini (lub ziarna białego sezamu + oliwa z oliwek) garść ulubionych orzechów garść liści kolendry lub natki pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia 1/2 główki kalafiora sól, świeżo zmielony pieprz, kumin oliwa z oliwek Wykonanie: Pieczony kalafior z kuminem: Kalafiora podziel na różyczki, umyj go i odstaw. Następnie wyłóż(...)oliwy z oliwek. Ja tahini robię zwykle z 200 g sezamu + 2 – 4 łyżeczki dobrej oliwy. Zamykam w słoiku i trzymam w lodówce. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż na nim makaron około 5 minut. Dodaj tahini i upieczonego kalafiora. Całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż na talerze, dodaj ulubione orzechy i liście kolendry lub natkę pietruszki. Smacznego

Moja pasja smaku
Pyszne ciasto z dynią, migdałami i masą z serka Philadelphia 184

być inny- nie oliwa z oliwek   200 g startej na tarce surowej dyni   1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów)   50 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałów 1 brzoskwinia 1 płaska łyżeczka soli 1 cukier wanilinowy 2 opakowania serka Philadelphia (250g) 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru ( ja dałam 1/3) Przygotowanie(...)wlewaj pomału olej. ·         Następnie łyżką wmieszaj po kolei do jajek mąkę z proszkiem i solą, cukier wanilinowy, startą dynię, płatki migdałowe, wiórki kokosowe a na końcu pokrojoną brzoskwinię. ·         Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wstaw do nagrzanego

Moja Mama Gotuje
Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt 204

maku 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów bez skórki 50 g skórki kandyzowanej 50 g rodzynek 1/2  szklanki syropu z agawy lub miodu 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżka skórki startej z  pomarańczy 1 łyżeczka olekju migdałowego 1/2  szklanki syropu z agawy lub miodu Przygotowanie: Mak zalej gorącą wodą(...)pieczenia i  przełóż do niej ciasto. Ciepłą polewą posmaruj wystudzone ciasto, udekoruj pomarańczami i włóż do lodówki na całą noc. Składniki na polewę czekoladową: 2/3 puszki mleka kokosowego 100 g gorzkiej czekolady 1/4 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki włóż do garnuszka i cały czas mieszając podgrzewaj na małym ogniu, do momentu aż czekolada całkowicie się roztopi. Składniki

Moja Mama Gotuje
Metoda „ssania oleju” 158

takich jak nowotwory, zapalenie stawów, choroby serca i choroby skóry, dlatego dbanie o jej higienę odgrywa ogromną rolę dla zdrowia całego ciała. O tym jak bardzo lubię  olej kokosowy i gdzie go stosuję już pisałam (patrz tutaj ). Dzisiaj kilka słów o innym zastosowaniu tego wspaniałego, naturalnego produktu. Opisaną poniżej metodę ssania oleju, uważam za skuteczną i bardzo godną polecenia(...)BARDZO WAŻNE. Po pierwsze -  należy to robić regularnie . Po drugie -  używać oleju (ja stosuję kokosowy, ale można też używać słonecznikowego lub sezamowego) tylko i wyłącznie najwyższej jakości. Jak stosować? Wystarczy rano, na czczo, zaraz po przebudzeniu ssać  między zębami (nie płukać) 1 płaską łyżeczką oleju przez 15-20 minut. Starać się, aby dotarł do każdego zakątka jamy

Moja Mama Gotuje
Kalafior z czerwoną soczewicą i szpinakiem 119

szpinaku 1  kalafior 1 szklanka czerwonej soczewicy (moczonej przez kilka godzin) 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 papryczka chili 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli ¾ puszki mleka kokosowego ¼ szklanki oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka startego surowego imbiru 2  łyżki sosu sojowego ¾ szklanki surowego ryżu ( u mnie brązowy jaśminowy) Wykonanie(...)przykryciem przez kolejne 4 minuty. Po tym czasie dodaję odcedzoną soczewicę i gotuję do momentu aż soczewica będzie miękka (około 20 minut). Dodaję szpinak, sok z cytryny, mleko kokosowe, posiekany drobno czosnek i sos sojowy. Wszystko mieszam i podgrzewam przez 1-2 minuty. Podaję z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Deser chia z ananasem i musem z mango 190

Lubicie nasiona chia? My bardzo! Od pewnego czasu, takie owocowe desery na mleku kokosowym stały się naszym ulubionym deserem. Dzisiaj mamy dla Was chia z ananasem i musem mango. Zaskoczcie swoich znajomych nowym i niepowtarzalnym smakiem. I do tego zdrowym!! :) Deser chia z ananasem i musem z mango  Składniki: 4 łyżki chia 1 puszka mleka kokosowego 100 g gęstego

Moja Mama Gotuje
Ciasto orzechowo-jabłkowe bez pieczenia 169

zdrowe i szybkie do wykonania Pomysł zaczerpnięty z Natura na talerzu Składniki na ciasto: 2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki mielonych migdałów 1 szklanka daktyli 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki miodu lub syropu klonowego Składniki na wypełnienie ciasta: 5 dużych jabłek 1/2 obranej pomarańczy 1/2 szklanki daktyli 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Formę(...)zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na około 2 godziny. Migdały mielimy. Orzechy włoskie wrzucamy do misy miksera i drobno miksujemy. Dodajemy zmielone migdały, daktyle, miód lub syrop klonowy, olej kokosowy. Miksujemy przez chwilę do momentu połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną częścią wykładamy spód formy i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Jedno jabłko, pół pomarańczy, wymoczone

Moja Mama Gotuje
Lekkie bezglutenowe ciasto z jabłkami 151

przepis!  Lekkie ciasto z jabłkami (bezglutenowe) Składniki: 1/2 szklanki mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mielonych migdałów lub orzechów włoskich (dwie, trzy garści) 3/4 szklanki mąki kokosowej 200 g rozpuszczonego oleju kokosowego (można zastąpić roztopionym masłem) 4 jajka 5 dużych jabłek 1/3 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 1 pełna łyżeczka cynamonu sok z ½ cytryny 1/3 łyżeczki soli

Moja Mama Gotuje