napoju roślinnego (u mnie ryżowy) 1 łyżka rodzynek 1 łyżka pokruszonych orzechów pekan (Targroch) 1 łyżka ksylitolu 1 średnie jabłko 1 łyżeczka cynamony 1 łyżeczka cukru kokosowego Przygotowanie: Płatki zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka minut, aż napęcznieją. W tym czasie obierz i pokrój jabłka w grubą kostkę. Wymieszaj z cynamonem i cukrem kokosowym. Podziel na dwie
Zdrowie na języku :Pobranych pieczarek ½ cebuli białej ⅓ szklanki płatków jaglanych 1 jajko 2 ząbki czosnku sól ziołowa do smaku sól do smaku 1 łyżka czosnku niedźwiedziego/ pietruszki suszonej olej kokosowego do smażenia Wykonanie Tofu rozgnieść widelcem, dodać sos sojowy i odstawić na min. godzinę, aby tofu się zamarynowało. Pieczarki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym dodaj pieczarki
Apetyt na Zielonełyżki cukru masa: 1 szkl śmietanki 30% 1 łyżka cukru 1 op. bitej śmietany w proszku masa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady 1/4 szkl śmietanki 30% 1 łyżka oleju kokosowego dekoracja: kuleczki cukrowe tortownica śr. 28 Przygotowanie: Biszkopt:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując.Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.Na koniec(...)blat wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i układamy na niej ostatni blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ponownie ciasto do lodówki. Masa czekoladowa: Obie czekolady razem ze śmietanką i olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy cały czas mieszając i polewamy ciasto. Rozprowadzamy krem na całej górze tortu i dekorujemy kuleczkami cukrowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na 2 dzień
słodkie i nie tylko historie kulinarnewegańskiej smakuje równie dobrze :) 4 porcje: 2 duże czerwone papryki 2 mniejsze bataty 2-4 łyżki soczewicy 1 marchewka 1/2-1 papryczka chilli 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 180 ml mleka kokosowego (mała puszka, stała część plus woda) 1 duża pierś kurczaka przyprawy: sól, kolendra, garam masala Paprykę, bataty i marchewkę obieramy. Marchew ścieramy na tarce, bataty kroimy w kostkę. Paprykę oraz(...)papryczkę chilli siekamy drobno lub mksujemy. Warzywa przekładamy do garnka zalewamy 1-1,5 l wody. Gotujemy. Dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy i mleko kokosowe. Kurczaka kroimy w kostkę lub paski (dowolnie) i dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i, gdy mięso będzie ugotowane, zupa jest gotowa. Smacznego
Kucharzycapieczenia na krem 500 ml śmietany do deserów 36% 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mleka zagęszczonego słodzonego kakaowego w tubce 250 g serka mascarpone dodatkowo: powidła śliwkowe wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji Wykonanie: 1. Mak płuczemy i gotujemy przez 20 minut, po ugotowaniu trzymamy w gorącej wodzie do wystygnięcia, po tym czasie odcedzamy dokładnie mak z wody(...)śliwkowymi, wykładamy część kremu, rozsmarowujemy, przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem nie zapominając o bokach tortu. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy tort wedle uznania. Boki możemy posypać wiórkami kokosowymi, a górę posypać płatkami migdałowymi
Mój pomysł namanny błyskawicznej (u mnie Młyny Stoisław ) 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 dużej gruszki olej kokosowy do smażenia do podania: cukier puder i np. maliny Przygotowanie: Do miski wsypujemy kaszą manną z proszkiem do pieczenia, wlewamy mleko, dodajemy oliwę z oliwek/olej, całość szybko mieszamy. Następnie wbijamy(...)znów mieszamy. Na koniec ścieramy na dużych oczkach pół soczystej gruszki (obranej), mieszamy. Masa ma być dość gęsta. Placuszki smażymy z obu stron na złoto na oleju (u mnie kokosowy). Propozycja podania: placuszki oprószamy cukrem pudrem i podajemy z (rozmrożonymi wcześniej) malinami. Do przygotowania śniadania użyłam kaszy manny z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta
Słodkie okruszkimarchewka tarta 2 szt jajko 1 szklanka mąka kukurydziana lub dowolna, inna 1 łyżeczka proszek do pieczenia 4 łyżeczka mak 2/5 szklanka erytrol lub inne słodziwo 1/4 szklanka olej kokosowy Sposób przygotowania Selera obieramy z łyka i ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchewkę także ścieramy na tarce o małych oczkach. Można posiekać drobno natkę selera. Jajka ucieramy z erytrolem(...)Olej kokosowy podgrzewamy, by osiągnął płynną konsystencję. Dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy tarte warzywa i dokładnie mieszamy. Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy do mokrych i mieszamy do czas, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Pieczemy w formie o średnicy 20 cm lub małej keksówce, w 180 st. C, bez termoobiegu, przez 25 minut
Kucharzycałyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz czarny sól do smaku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 100 dag sera żółtego twardego Wykonanie Pierś z indyka myję oraz osuszam , następnie kroję w drobną kostkę i przekładam do miski , cebulkę , czosnek obieram i kroję w średnią(...)kostkę , następnie dodaję do mięsa naszą cebulę z czosnkiem i wszystkie przyprawy , dokładnie wszystko razem mieszam , i odstawiam na godzinkę . Po tym czasie mięsko przesmażam na oleju kokosowym około 10 minut , następnie po tym czasie zalewam szklanką zimnej wody i na małym ogniu pod przykryciem gotuję naszą pierś z indyka , kiedy woda wyparuje , sprawdzamy czy mięso jest na tyle miękkie
Mój Smakłyżka cukru (lub innego „słodzidła”) 1 pełna łyżka ciemnego kakao (u mnie z eSłoneczko) 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia 3 łyżeczki konfitury wiśniowej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, szybko mieszamy. Następnie dodajemy kakao, cukier, mąkę i proszek do pieczenia – znów mieszamy(...)Gęstą masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Lekko poruszamy patelnią, aby masa się rozlała. Smażymy na małym ogniu. Jakby słabo się ścinał można przykryć na chwilę patelnię pokrywką. Sposób obrócenia omleta – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną. Omlet kroimy
Słodkie okruszkikomentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: Grillowany kurczak: 250 g piersi z kurczaka 1/2 łyżki curry szczypta soli Sos: 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 czerwonej cebuli 1,5 łyżki curry 125 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki dżemu 100% Rokitnik Łowicz 1 łyżka majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)oliwy Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć szczyptą soli i curry. Mięso smażyć na patelni grillowej, bez tłuszczu. Obok położyć skropiony oliwą, nieobrany czosnek. Grillować do miękkości. Sos - olej kokosowy roztopić na patelni, zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wsypać curry i smażyć przez około 3-4 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, wino i dżem z rokitnika. Gotować na wolnym ogniu
Domowa cukiernia Ewydrobno posiekana 1 ząbek czosnku w plasterkach 2 cm kawałek korzenia imbiru (oskrobany i starty) 3 łyżki żółtej pasty curry 300 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego 200 g mrożonego groszku 250 g makaronu (nudle lub mie) 125 g taugé (kiełki soi) garść siekanej natki kolendry 2 cebule dymki pokrojone w krązki(...)cebulę z czosnkiem i imbir wraz z pastą curry. Wszystko podsmażać ok. 1 minuty. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażać aż mięso nabierze bursztynowego koloru Dodać mleczko kokosowe i bulion i gotować razem przez ok. 10 minut Dodać zamrożony groszek i gotować jeszcze dalej 6 minut Zupę zdjąć z ognia. Kiełki opłukać pod zimną bieżącą wodą, odsączyć i dodać
Sztuka gotowania w/g Samiryekstraktu z wanilii 350 g drobnych płatków owsianych 50 g sezamu 25 g białego maku 100 g pestek dyni 50g płatków migdałowych 100 g suszonych fig 50 g chipsów kokosowych Miód podgrzać, żeby dodać syrop, olej i ekstrakt. Wymieszać. Płatki wymieszać z sezamem, makiem, pestkami dyni i migdałami. Wlać mokre składniki, dobrze połączyć. Równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem(...)pieczenia. Piec w 160 st. C. 20 minut, w połowie pieczenia mieszając. Wyjąć blachę z piekarnika, posypać granolę chipsami kokosowymi i pokrojonymi figami. Wstawić z powrotem do wyłączonego piekarnika. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju. Smacznego! I tak, wiem; zdjęcie zdecydowanie zimowe nie jest. Ale ja już tęsknię za latem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki 1 puszka czerwonej fasoli 3 dojrzałe banany 3 łyżki kakao 2 jajka garść orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kokosowego 1 szklanka mąki ryżowej 1 tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie Do blendera dodaję wszystkie składniki poza orzechami , i zaczynamy mielić , kiedy mamy dobrze zmielone i wymieszane nasze składniki(...)posiekane orzechy , oraz mąkę ryżową , i mieszamy wszystko łyżką do momentu kiedy nasze składniki się dobrze połączą . Następnie naszą formę , w moim przypadku była to forma sylikonowa , smarujemy olejem kokosowym i oprószoną mąką ryżową , przelewam nasze ciasto , gotowe ciasto wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 50 minut , po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku upieczone , jeżeli
Mój Smaksera białego ( twarogu ) - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie budyniu śmietankowego - 100 g miękkiego masła *szklanka - 250ml Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy - wiórki kokosowe do posypania gotowego ciasta Wykonanie Margarynę, 6 łyżek wody, cukier i kakao wkładam do garnka i podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Otrzymaną masę gotuję trzy minuty. Odlewam około pół szklanki(...)termoobiegiem. Po upieczeniu lekko uchylam piekarnik i zostawiam w nim ciasto do całkowitego wystudzenia, aby nie opadło. Ostudzone ciasto polewam lekko podgrzaną ( np. w mikrofalówce ) polewą i posypuję wiórkami kokosowymi. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródzrobić szybko pyszne śniadanie, podwieczorek lub deser, który będzie robił na wszystkich wrażenie? Nic prostszego! 5 łyżek tapioki Puszka (400ml.) mleka kokosowego Łyżka syropu klonowego lub miodu Duża pomarańcza Szczypta soli Dżem Łowicz Tapiokę zalewamy mlekiem. Na jedną łyżkę tapioki dodajemy 100ml. płynu – w tym wypadku mleka kokosowego. Pomarańczę należy sparzyć. Do mleka i tapioki dodajemy otartą skórkę pomarańczy, oraz
MarcinChef