warto Składniki: 150 g śmietankowego serka kanapkowego* 3 łyżki mleka (u mnie 2%) 6 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru 1 jajko M olej kokosowy do smażenia propozycja podania: sos wiśniowy i aromatyczna wiśniowo-rumowa herbata PIRATEA od TeaRebels *u mnie Almette, ale może być właściwie każdy Przygotowanie: Do miski przekładamy cały śmietankowy serek kanapkowy(...)mleko, mąkę i proszek do pieczenia oraz 2 łyżeczki cukru. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto ciut gęstsze od naleśnikowego). Na patelnię z rozpuszczoną niewielką ilością oleju kokosowego wykładamy placuszki 1 łyżka stołowa = 1 placek. Smażymy z obu stron na małym ogniu. Propozycja podania: Placuszki podajemy ze słodkim sosem wiśniowym i aromatyczną herbatą. Smacznego
Słodkie okruszkicynamonu szczypta soli 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich Nadzienie: 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 jajko 2 łyżki soku z cytryny Polewa: 100g białej czekolady 1/2 łyżeczki oleju kokosowego Dodatkowo: posiekane orzechy do posypania Ciasto: 1. Formę z kominem o średnicy 25cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół. 2. Mąkę przesiać(...)ciasto może trochę opaść, ale proszę się nie przejmować) i babkę wciągnąć z blaszki. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa: 7. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Dodać olej kokosowy i wymieszać, aż olej się roztopi. Gotową polewą udekorować ciasto i posypać posiekanymi orzeszkami. Udanych wypieków:) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała Cukierenkaprzygotowania ?? Pieczecie już coś ? Ja dziś babeczki, jutro ciasta, a resztę zobaczymy :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 szklanka daktyli (zalać wrzątkiem i zostawić na noc) 3/4 szklanki płatków owsianych wiórki kokosowe 1. Daktyle zalewamy wieczorem wrzątkiem i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień odciskamy je i wrzucamy do misy blendera, blendujemy. 2. Płatki owsiane wsypujemy na suchą patelnię i prażymy(...)podprażone wrzucamy do daktyli, ja dorzuciłam jeszcze troszkę kokosu i całość zblendowałam. Płatki na gładko nam się nie zmiksują, ale o to chodzi. 3. Na talerz wysypujemy wiórki kokosowe, w rękach formujemy z masy kulki i obtaczamy w kokosie. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
kruche babeczkiszklanka cukru pudru - cukier waniliowy lub wanilia z laski - 1/2 margaryny, rozpuszczona i ostudzona 1. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę. Dodatkowo: - 1 puszka brzoskwiń Ciasto makowo - kokosowe na białkach: - 8 białek - 1 szklanka cukru kryształu - 1 szklanka maku - 1 szklanka wiórek kokosowych - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaksie łyżki mąki ziemniaczanej - szczypta soli
Apetyczna babeczkamuszą być bardzo kaloryczne, a poniżej przedstawiam Wam na to dowód! Bez laktozy, bez glutenu, bez cukru. Składniki: 1 banan 200g jogurtu bez laktozy 2 łyżki wiórek kokosowych 2 garście truskawek lub malin 4 bryłki mrożonego szpinaku lub dwie garście świeżego 1 łyżeczka miodu Jadalne kwiaty: stokrotki, chabry, nagietek, bratki, róża itp. Przygotowanie: Jogurt blendujemy z bananem. Masę(...)dzielimy na 3 części i przekładamy do 3 miseczek. Zawartość jednej miseczki miksujemy z wiórkami kokosowymi i przekładamy do silikonowych foremek na babeczki. Następnie miksujemy zawartość drugiej z truskawkami, nakładamy na pierwszą warstwę. Na sam koniec miksujemy trzecią masę ze szpinakiem i miodem, możemy dodać odrobinę wody. Przekładamy jako ostatnią warstwę. W muffinki wbijamy kwiatki lub posypujemy płatkami kwiatów
CzarnawisienkaŚwiatowy Dzień Czekolady a jeśli tak, to jak...?? Składniki: ½ szklanki mleka 100g masła ¾ szklanki cukru trzcinowego 4 łyżki ciemnego kakao ½ szklanki masła orzechowego 2½ szklanki płatków owsianych 30g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu wraz z cukrem trzcinowym, mlekiem oraz kakao. Do płynnej masy dodajemy płatki owsiane i masło orzechowe. Mieszamy(...)piekarnika) wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Masę wykładamy, przykładamy drugim kawałkiem folii lub papieru i wałkujemy na placek o wys. ok 7mm, wyrównując jednocześnie boki. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowy schładzamy najlepiej w lodówce, a następnie kroimy w małe prostokąciki
Kuchnia w czekoladzieZapraszam do mojego raju 😊 Składniki: biszkopt: mąka pszenna 1 szklanka, cukier 1 szklanka, jajka 5 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, ciasto kokosowo - makowe: białka 7 szt, wiórki kokosowe 15 dag, mak suchy 15 dag, cukier 15 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa budyniowa: mleko 500 ml. budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier puder 4 łyżki, masło(...)stopniach przez 30 min do suchego patyczka. Następnie zabieramy się za ciasto kokosowo-makowe. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy mak, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez
kulinarne odsłony patizielony ogórek szczypiorek kolendra kilka liści sałaty rzymskiej czarny sezam 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki startego imbiru olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Sos sojowy wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, imbirem, chilli. Można dodać szczyptę cukru trzcinowego. Łososia pokroić w paski o szerokości ok 1,5 cm. Usmażyć na złoto(...)rozgrzanym oleju kokosowym. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu. Polać rybę marynatą z sosu sojowego i odstawić. Awokado obrać, pokroić w plastry i pokropić sokiem z cytryny. Ogórka przekroić na pół w poprzek, a następnie wzdłuż. Usunąć nasionka. Pokroić ogórka w cienkie paseczki. Sałatę rzymską porwać na mniejsze kawałki. Placek papieru ryżowego ułożyć na talerzu i zwilżyć wodą
Kulinarne InspiracjeMięso na gulasz pocięte na kwadraciki - 500g 1 dynia piżmowa 4 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów/passata przyprawy: papryka, kumin, sól i pieprz olej kokosowy Przygotowanie: Drobno posiekać cebulkę i czosnek i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać przyprawy: paprykę i kumin, chwilkę podsmażyć i dodać mięso i delikatnie obsmażyć. Po chwili dodać dynię i ziemniaki
Mama z Motylemłyżki kaszy jaglanej lub ok. 1/2-2/3 szklanki ugotowanej ok. 200-250 g kapusty kiszonej, dobrze odciśniętej 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 1 jajko przyprawy: sól, garam masala olej kokosowy do smażenia Kaszę gotujemy, dodajemy kapustę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko – mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy i skrobię – dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, by masa się związała(...)dłoniach formujemy kulki, lekko spłaszczamy dłonią. Smażymy na oleju kokosowym, na średnim ogniu, z dwóch stron. Koltety nie powinny się zbytnio rozpadać. Formując je należy dokładnie ścisnąć. Kurczak w sosie pomidorowym, 3 porcje: 500 g fileta z piersi kurczaka 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 1 papryczka chilli przyprawy: majeranek, sól Filet kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Koncentrat
Kucharzycaidealnie komponuje się z orzechowo-śliwkowym nadzieniem. Musicie wypróbować! Składniki: na ok. 10 mazurków 150 g mąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 1 banan 50 g roztopionego oleju kokosowego 50 g cukru pudru odrobina wody Przesiać obie mąki do miski, dodać zmiksowanego banana, olej kokosowy, cukier puder i odrobinę wody. Zagnieść całość na gładkie, elastyczne ciasto, uformować w kulę
Kuchnia Elliełyżek marmolady ( użyłam marmolady wieloowocowej) 1 szkl. mleka 2 łyżki kakao 4 łyżki rumu zapach migdałowy 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia kulki oblej polewa czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO
Różne smaki w kuchniszkl.mleka 0,5 kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg margaryny Składniki na polewę: 1 kostka margaryny 60 dkg cukru 4 łyżki kakao 12 łyżek mleka Wiórki kokosowe 50-60 dkg. Ciasto Margarynę roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrem, dodać mleko i mąkę z proszkiem.Na koniec wlać margarynę.Wszystko zmiksować. Piec w płaskiej blaszce(...)romby.Ja kroję romby. Polewa W garnku rozpuścić margarynę z cukrem i kakao.Dodać mleko.Mieszamy aż składniki się rozpuszczą.W gotującej polewie obtaczamy ciastka i od razu wkładamy do wiórek kokosowych wcześniej przygotowanych w misce.Odkładamy do wystygnięcia. Uważajcie żeby się nie oparzyć.Ja używam dwóch widelców ,ale i tak czasem odruchowo dotknę ręką. Ciasto możecie upiec dzień wcześniej
Agusiowe smakołykiszkl. mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 1 szkl. cukru 30 dag masła roślinnego ( użyłam masło zambrowskie ) 20 dag wiórków kokosowych 2 duże paczki krakersów Wykonanie : W 1/2 szkl. mleka mieszamy żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe 2 szkl. mleka należy zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy zmiksowane żółtka z mąką(...)gotujemy budyń. Czekamy , aż budyń przestygnie. Miksujemy masło , dodajemy budyń a następnie dodajemy wiórki kokosowe. Formę wykładamy papierem , układamy krakersy , na to nakładamy masę i znowu krakersy i masę . Powinno wyjść 4 warstwy. Pychotka
Różne smaki w kuchnijest mało i zawsze wychodzą :) Zatem do dzieła ;) Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : ok. 15-20 minut Składniki: 2 jaja 100 g cukru 200 g wiorków kokosowych szczypta soli cukier wanilinowy 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania : Jaja zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na krem. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Za pomocą dwóch łyżek formować
Różne smaki w kuchni