piżmowa gotowy, wegański sos beszamelowy w kartoniku (200 g) kilka kawałków uparowanej dyni 2 łyżki płatków drożdżowych 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Za pomocą krajalnicy spiralnej Brava (Delimano) przygotuj makaron z dyni piżmowej. Należy ją obrać i pokroić na trzy części, aby powstały trzy okrągłe(...)przygotowaną dynię przełóż do naczynia przeznaczonego do gotowania na parze i i paruj dosłownie kilka minut, tylko aby makaron zmiękł (ok. 7 minut). Na patelni rozgrzej olej kokosowy i delikatnie podsmaż na nim posiekaną cebulę z czosnkiem. Kolejno do malaksera przełóż usmażoną cebulę z czosnkiem, sos beszamelowy, płatki drożdżowe, przyprawy i kawałki uprowanej dyni, o których wspominałam wcześniej. Całość
Zdrowie na języku :PBardzo lubię mieszankę chińską i postanowiłam zrobić z niej zupę tajską, ale w trakcie gotowania zorientowałam się, że nie mam mleka kokosowego, więc postanowiłam zaprawić zupę zasmażką. Moim zdaniem wyszła smaczna i syta, a kiedyś zrobię wersję zaprawioną mlekiem kokosowym i wtedy będę miała porównanie. Składniki: mieszanka warzyw chińskich (mrożonka Hortex) 300 g pieczarek 300 g mielonego mięsa
talerz przyjemnościgodzin 1 łyżka cukru pudru 300 g chałwy waniliowej 2 pełne łyżeczki żelatyny POLEWA CZEKOLADOWA 100 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany 30% 1 łyżka masła lub oleju kokosowego DODATKOWO : kubek czarnej herbaty z miodem i cytryną, 1 słoik (285 g) powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, pokruszone pistacje lub chałwa WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją(...)wstawiamy do lodówki. POLEWA : w rondelku podgrzewamy śmietankę, prawie do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę, odstawiamy na 1 minutę. Dodajemy 1 łyżkę masła lub oleju kokosowego i mieszamy do połączenia składników w jedwabistą, gładką polewę. Dolny blat ciasta wkładamy na spód wyłożonej papierem formy, nasączamy połową herbaty, rozprowadzamy powidła lub dżem, wykładamy krem chałwowy i przykrywamy
cool and mintykokos, migdały, frużelina z wiśni...poezja:) Polecam:) Składniki na formę o wym: 33 cm x 22 cm Ciasto: 150 g suchego maku; 100 g wiórków kokosowych; 100 g zmielonych migdałów; 100 g cukru kryształu; 8 białek; 4 żółtka; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka(...)delikatnie wymieszać. Do masy dodać mak, migdały i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części i wyłożyć do dwóch takich samych form do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 170℃ przez około 20 minut. Upieczone, jeszcze ciepłe blaty wyłożyć z formy, zdjąć z nich papier do pieczenia i wystudzić. Krem budyniowy: 4 żółtka
In my kitchenwybierzesz? :) Ciastka owsiane z żurawiną, orzechami i czekoladą szklanka platków owsianych bezglutenowych 3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3-4 łyżki suszonej żurawiny 2-3 kostki posiekanej czekolady (użyłam kokosowej) łyżka miodu (użyłam cynamonowego) 2 jajka Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Składniki mieszamy w misce, najlepiej za pomocą widelca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta. Pieczemy(...)kratce. Smacznego :) Ciastka owsiane z bananem i masłem orzechowym szklanka platków owsianych bezglutenowych rozgnieciony na papkę dojrzały banan spora łyżka masła orzechowego 3-4 kostki posiekanej czekolady (użyłam kokosowej) jajko Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Składniki mieszamy w misce, najlepiej za pomocą widelca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta. Pieczemy około 13-15 minut. Gotowe odstawiamy
Mienta blogtrzeba podziałać! Kolacji nie wolno ominąć! Warto także w ciągu dnia zjeść do któregoś z owocowo-warzywnych soków 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgine lub nierafinowanego oleju kokosowego – większość witamin jest rozpuszczalna w tłuszczach, pomożecie sokom w lepszym działaniu i wchłanianiu. Wyciskarka wolnoobrotowa pozwala na przygotowanie soku z drobnych i dużych owoców, warzyw, ziół. Sok uzyskany z takiej(...)duża pomarańcza, obrana /250g/ ½ dużego grapefruita, obrane /150g/ 2cm imbiru KOLACJA (2h później) 18.00-19.00 – 4 duże gotowane marchewki + 1/2 gotowanego brokułu +sos z dwóch łyżek oliwy lub oleju kokosowego i soku z cytryny z pieprzem, ½ woreczka brązowego ryżu – grillowana cukinia i pieczarki + sos z 2 łyżek oliwy i octu winnego z pieprzem i ziołami, ½ woreczka brązowego ryżu lub kaszy
Karo in the Kitchenząbków czosnku kolendra, sól, pieprz, kurkuma, kminek, gorczyca (po łyżeczce) wędzona papryka słodka sok z jednej limonki po pół czerwonej i żółtej papryki świeżej kawałek imbiru puszka mleczka kokosowego Przygotowanie Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w paski - marchewkę w krążki. Czosnek obrać i tylko rozgnieść nożem, imbir drobniutko. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę wody i włożyć skrzydełka. Kiedy złapią ładny(...)skropić limonką. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości mięsa ok 35 min (nie zapominać przemieszać czasem i pewnie będzie trzeba jeszcze troszkę podlewać wodą). Na końcu wlać mleczko kokosowe, kiedy zgęstnieje będzie gotowe do podania...u mnie z pieczywem.. Smacznego
Gaździnka warzyozdabia go różnymi dodatkami, np. orzechami, owocami, granolą, musli. Moje smoothie bowl to czekoladowe lody zrobione z banana i nasion chia. Całość urozmaiciłam ulubionym musli Kolumba, nerkowcami, plastrami kokosowymi i owocami. Pycha! Składniki: 1 duży, dojrzały, pokrojony mrożony banan 1 łyżka surowego kakao (Edena) 100 ml mleka migdałowego (Edena) 1 łyżeczka proszku maca (opcjonalnie) 1 łyżeczka nasion chia(...)dodatki: maliny, banan, musli Kolumba (Edena), orzechy nerkowca (Edena), plastry kokosowe (Edena) Przygotowanie: Zamrożonego banana zmiksuj wraz z kakao, mlekiem migdałowym, nasionami chia i macą na gładką, puszystą masę. Lodowe smoothie przełóż do miseczki i udekoruj dodatkami
Zdrowie na języku :Pwywar u warzywnego 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 ł yżeczk i papryczki ostrej 1 łyżka majeranku 5 kulek pieprz u kolorowego 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 łyżeczk i rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i k ulka m i kolorowego pieprz
Łycha smakówszklanki suszonej żurawiny - pół szklanki ekspandowanych ziaren pszenicy lub orkiszu (dmuchane, niesłodzone) - 1 łyżkę płatków owsianych - 1 łyżkę nasion chia *Moja szklanka miała 200 ml. do ozdoby potrzebujemy: - wiórki kokosowe - płatki migdałowe - kakao 1. Morele oraz żurawinę zalewamy wrzątkiem (ok. 1,5 szklanki) i odstawiamy na 30 min. 2. Po 30 min owoce odcedzamy z nadmiaru wody, przekładamy(...)owsiane oraz nasiona chia. Całość dokładnie mieszamy łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. 4. Z tak przygotowanej masy lepimy niewielkie kulki. 5. Kulki obtaczamy w kakao, wiórkach kokosowych lub płatkach migdałowych i odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. 6. Kulki można przechowywać w lodówce nawet kilka dni, z mojej zniknęły jednak w ciągu kilku
Bez Cebulibułki tartej 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry sól i pieprz do smaku sos curry: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju 1/2 puszki mleka kokosowego 2 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry dodatkowo: 1 nieduży brokuł 3/4 szklanki kaszy pęczak Soczewicę płuczemy na sicie, wsypujemy do garnka i zalewamy wodą (1, 25 szkl.). Gotujemy, aż soczewica(...)dente. Odcedzamy. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przygotowujemy sos curry . Szalotkę siekamy i szklimy na oleju, dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy pastę curry, wlewamy mleko kokosowe i mieszamy, by składniki połączyły się. Gotujemy kilka minut na niedużym ogniu, by sos zgęstniał. Pulpeciki dodajemy do sosu i delikatnie mieszamy. Na talerze wykładamy kaszę i brokuły. Wykładamy pulpety
Dzieje kuchennej Wiewiórytwarogu zmielonego trzykrotnie ( Tłusty) 1 kostka masła 1 szklanka cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: czekolada mleczna 200 g mleko 3 łyżki wiórka kokosowa 50 gram Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch.Twaróg mielimy 3 razy( mieliłam 5 razy) i dodajemy do ubitych jaj. Masło rozpuszczamy i kiedy będzie(...)formy wstawiamy naczynie z wodą, sernik będzie taki delikatny). Po 15 minutach zmieszamy do 170 stopni i pieczemy jeszcze godzinę.Po upieczeniu polewamy sernik czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi W grudniu dostałam od Cukry Nyskie paczuszkę ze słodyczami Postanowiliśmy wspólnie z rodziną, że paczuszkę oddamy dla ubogiej rodziny by cieszyli się Świętami
Różowa kuchniacukru waniliowego. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać mrożoną porzeczkę i ok 2 łyżek mąki owsianej, przestudzić. CIASTO: 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła 1/3 szklanki ksylitolu 1 jajko (s) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego Wymieszać mąkę owsianą, kokosową, ksylitol, dodać masło, dobrze posiekać, następnie dodać jajko, jogurt, wymieszać i zagnieść. Ciasto
coolinarnymnie ekologiczna od Bio Life ) 3 garście szpinaku świeżego 7 suszonych pomidorów kawałek dyni (niekoniecznie, ja musiałam zużyć to dałam) 2 ząbki czosnku czarnuszka kurkuma sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Dorsza myjemy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem oraz skraplamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym dno smarujemy olejem kokosowym. Polędwice polewamy miodem
kruche babeczkimalakser i kupisz zmielony już twaróg. I takie desery kocham najbardziej! Szybkie, odchudzone i można zjeść więcej SPÓD: 2 łyżki płatków owsianych górskich 2 łyżki sezamu 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka ksylitolu (może być miód lub inny cukier) 1 łyżka masła Płatki, sezam i wiórki rozdrobnić w malakserze, dodać cukier i masło, zmiksować. Spód rozłożyć do 6 silikonowych foremek(...)babeczki, dobrze ugnieść. MASA: 250 g sera twarogowego najlepiej już zmielonego 1 białko jajka (s) 1/3 szklanki ksylitolu aromat kokosowy (nie jest obowiązkowy) 6 łyżeczek ulubionej konfitury (u mnie wiśniowa) Ser twarogowy zmielić jeśli nie kupiłaś(eś) już zmielonego. Do zmielonego sera dodać ksylitol, białko, aromat, wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć do foremek na spód, na górę nałożyć kleks konfitury. Piec
Mój pomysł na