się trzeba cały rok :) Intensywny mus czekoladowy, truskawki i orzeźwiająca limonka. Dodatkowo bez glutenu, laktozy, cukru i zbędnych kalorii. Składniki na 3 pucharki: Mus czekoladowy: 1 mała puszka mleczka kokosowego (165ml) 125g czekolady gorzkiej (min. 70%) 2 jajka (średnie lub duże) i szczypta soli 1 łyżka stewii w proszku lub 1 łyżka cukru pudru Sos truskawkowo-limonkowy: 200g świeżych truskawek(...)300g mrożonych 1/2 limonki 1/2 łyżeczki liści limonki 1 łyżeczka stewii w proszku lub 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Mus czekoladowy: Czekoladę dzielimy na kosteczki. Mleczko kokosowe podgrzewamy, a następnie przelewamy do miseczki z czekoladą. Mieszamy do momentu aż powstanie nam mus. Odkładamy do przestudzenia. Białka ubijamy z odrobiną soli. Gdy czekolada będzie ostudzona łączymy ją żółtkami i delikatnie
CzarnawisienkaSkładniki: 1 szt. banana 2-3 łyżki płatków owsianych górskich (mogą być orkiszowe) 2 jajka olej kokosowy 1 szt. kiwi (mogą być dowolne owoce) 1 łyżeczka miodu 1-2 łyżki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy pokrojonego banana, płatki i wbijamy jajka. Miksujemy na gładką masę. Smażymy z obu stron na rozgrzanej, małej ilości oleju kokosowego. Po usmażeniu podajemy
Prosto i Smacznie z Anetąlizać! Omlet biszkoptowy z koktajlem truskawkowym Składniki: 2 jajka szczypta soli 2 łyżki mąki pszennej masło 400 g jogurtu naturalnego 1 szklanka mrożonych truskawek cukier do smaku wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Do blendera kielichowego wlewamy jogurt. Dodajemy truskawki i cukier. Miksujemy, do uzyskania jednolitego płynu. w razie potrzeby dodajemy więcej cukru. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli(...)patelnię nakładamy podobnej wielkości talerz i przewracamy. Odwrócony omlet przekładamy na patelnię i smażymy nie dłużej niż 2 minuty. Podajemy podzielony na kawałki, z koktajlem truskawkowym, posypujemy wiórkami kokosowymi
Moja smaczna kuchniaposiekanej 3 ząbki czosnku drobno posiekane 1 dymka pokrojona w 2 cm kawałki ogórek 1/4 pomidora pokrojonego w plastry jasny sos sojowy sos rybny limonka biały pieprz olej cukier kokosowy lub inny Przygotowanie: Kurczaka oczyść z błon i tłuszczu, pokrój w cienkie plastry, zamarynuj w 2 łyżkach sosu sojowego, 1 łyżce sosu rybnego, 1 łyżce oleju. 2. Na patelni rozgrzej(...)wymieszaj, smaż aż zetnie się białko w mięsie. Dodaj groszek, ryż, smaż mieszając. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sosu rybnego i pieprz. Dodaj szczyptę cukru kokosowego i szczypior. 3. Przełóż ryż do dwóch miseczek lub ringów cukierniczych i lekko ugnieć, przełóż na talerze. Podaj z plastrami ogórka, pomidora, szalotką i limonką
SzczyptaSmaQpłatków migdałowych -> 2 banany -> 1kg sera do serników -> 3-4 łyżeczki żelatyny -> 3 kiwi -> 3 doniczki bazylii -> 40 ml oleju kokosowego -> jagody goji -> czekolada gorzka Wykonanie: Płatki owsiane, migdały oraz banany blendujemy razem na gładką masę. Wykładamy spód tortownicy i wkładamy do lodówki na około 2-3h. Następnie bazylie, kiwi(...)oraz olej kokosowy blendujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 wrzątku. Ser przekładamy do misy miksujemy z zieloną masą oraz żelatyną. Całość wylewamy na spód w tortownicy. Chłodzimy najlepiej całą noc. Dekorujemy brzegi rozpuszczoną czekoladą, pokrojonym kiwi oraz jagodami goji. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!pszennej (u mnie tortowa Młyny Stoisław ) 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 jajka M 1 i 1/3 łyżki cukru olej kokosowy do smażenia ulubione dodatki do podania Przygotowanie: Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt, szybko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy, znów szybko(...)dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na rozgrzaną małą patelnię z rozpuszczanym olejem kokosowym. Smażymy z obu stron na złoto. Sposób obrócenia omleta – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną. Podajemy w całości lub pocięty na cztery części. Propozycja podania: omlet oprószamy cukrem pudrem (u mnie trzcinowym
Słodkie okruszkitreściwe dania pomagają nam "przetrwać" zimowy klimat - szczególnie tym, którzy ganiają po mieście tu i tam. Dziś przekąska - śniadanie - kolacja - szybkie racuchy z suszoną żurawiną dodatkowo wzbogacone smakiem mleczka kokosowego, miodu gryczanego i oscypka. I to wszystko w wersji na ciepło. Uwielbiam ciepłe przekąski w ciągu dnia i śniadania! Oscypka znajdziecie (nie tylko w górach), także w dobrych sklepach(...)suszonej sprzedawanej w torebkach lub na wagę oraz w słoikach jako konfitury do mięs i deserów. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (szklanki 250 ml od herbaty) 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki miodu gryczanego 2 opakowania cukru wanilinowego 1 opakowanie proszku do pieczenia opakowanie suszonej żurawiny woda - szklanka, półtorej, musicie sami powoli dolewać i wyczuć leistość ciasta, ma być nieco
Zasmakuj KuchniIdealne na jeden kęs, mocno kokosowe, otoczone pyszna mleczna czekoladą. Czy można chcieć coś więcej? Składniki: 2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru pudru 100 ml śmietany kremówki 80 g masła łyżeczka rumu lub olejek rumowy (kilka kropel )- dla dzieci do polania: tabliczka mlecznej czekolady Wykonanie: Rozpuścić masło, dodać śmietanę kremówkę. Następnie dodać wiórki wymieszane z cukrem pudrem oraz
Z Majeczką w kuchniSłodkie ciasteczka z masą kokosową, chrupkie na zewnątrz , mięciutkie w środku, idealne do herbaty. Kokosanki można polać roztopioną gorzką lub mleczną czekoladą. Składniki: 3 białka szczypta soli 150 g cukru 150 g wiórków kokosowych sok z połowy cytryny ( opcjonalnie) Przygotowanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej W misce ubijam białka z odrobiną soli, gdy białka zaczną
Kukuleczkikremowej konsystencji. Dodawać budyń, łyżka po łyżce, miksując po każdym dodaniu. Dodatkowo: 220 g dżemu truskawkowego np. 100% 2 galaretki truskawkowe, rozpuszczone w 500 ml wrzącej wody wiórki kokosowe Dolny blat biszkoptu posmarować dżemem truskawkowym. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu budyniowego, wyrównać. W drugim blacie za pomocą kieliszka zrobić otworki. Blat z otworkami położyć na krem. Posmarować pozostałym kremem(...)omijając wycięte otworki. Oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę przełożyć do otworków w cieście. Wstawić do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiznikały jeszcze ciepłe :) Składniki: 2 jajka 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 5 łyżek cukru 7 łyżek wiórków kokosowych Jajka lekko roztrzepać miotełką do ubijania i połączyć z jogurtem. Dodac cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej i wymieszać do połączenia się składników. Masę połączyć z mąką wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać wiórki kokosowe i ponownie dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować okrągłe ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 20 minut lub do zrumienienia ciasteczek. Smacznego
kuchnia doskiskoro jutro Walentynki to może zaskoczycie swoją drugą połówkę pyszną, mocno czekoladową i bardzo zdrowo domową czekoladą z jej ulubionymi dodatkami ;) Do dzieła kochani!!! Składniki: 80 g oleju kokosowego BIO z pierwszego tłoczenia - dostępny w Lidlu 80 g syropu klonowego z Kanady BIO Maribel 30 g dobrej jakości kakao 1 łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli dodatkowo: garść żurawiny(...)płatki kokosa Przygotowanie: W patelni rozpuszczamy olej kokosowy z dodatkiem syropu klonowego, ekstraktu waniliowego i soli. Dodajemy kakao, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Czekoladę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na wierzch wykładamy suszoną żurawinę i płatki kokosa. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Gotową czekoladę przechowujemy w lodówce. Inspiracja zaczerpnięta z wege bloga
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: wiórki kokosowe 200 gram, masło 50 gram, cukier puder 100 gram, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, sól - szczypta, sok z cytryny 1 łyżeczka, białka 2 sztuki "XL" masło roztopić w garnku, wsypać wiórki kokosowe, sok z cytryny i wymieszać, odstawić do ostygnięcia białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodać stopniowo cukier ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do zimnego
W Mojej Kuchni Lubiępuszka mleczka koksowego, sok z cytryny do smaku. Przygotowanie: indyka pokroić w kostkę posypać cynamonem (ilość wg upodobań, ale nie może być za dużo żeby nie zabić smaku mleczka kokosowego), mielonym pieprzem, polać sosem sojowym. Wszystko wymieszać i pozostawić na ok 1-2 godziny. Po tym czasie wrzucić mięso na patelnie i obsmażyć. Następnie podlewamy mleczkiem kokosowym i dusimy
Państwo Wojtczuk gotująsobotnim sprzątaniu miałam ochotę na drinka :) Składniki: melon, kiwi, pomarańcza, wiórki kokosowe, miód, woda. Przygotowanie: Owoce pokroić, włożyć do blendera. Dodać wiórki kokosowe, miód, wodę i zblendować
Państwo Wojtczuk gotują