kokosowe - 19941 przepisów (strona:554/1330)

Pizza - nie pizza. W roli głównej kalafior. 149

pizzy + ulubione dodatki Wykonanie: Kalafiora dzielimy na małe różyczki i myjemy pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy. Za pomocą rozdrabniacza mielimy go partiami aż uzyskamy cos na wzór wiórków kokosowych. Do kalafiora dokładamy reszte składników i dokładnie mieszamy. Okrągłą blaszkę smarujemy olejem kokosowym lub masłem i wykładamy na nią całą masę. Dokładnie ugniatamy i wyrównujemy. Można to zrobić dłonią

Przysmaki Karolki
Makaron z owocami morza i suszonymi pomidorami 168

obiad. Czas przygotowania i ilość porcji 20 minut, 2 porcje. Produkty ok. 250g mieszanki owoców morza, ulubiony podłużny makaron, 4 kawałki suszonych pomidorów, natka pietruszki, 1 ząbek czosnku, olej kokosowy, sól, pieprz. Przygotowanie Na patelni rozpuść łyżkę oleju kokosowego i usmaż na nim owoce morza. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i pokrojone kawałki pomidorów. Wszystko razem podsmaż przez kilka minut. Następnie

Fit&Fast Kitchen
Penne w kremowym grzybowym sosie 119

porcje: 200 g boczniaków ewentualnie mogą być pieczarki płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1-2 cebule 50 g suszonych pomidorów łyżeczka oliwy truflowej 2-3 łyżki oleju roślinnego puszka mleka kokosowego opakowanie 400-500 g makaronu ugotowanego z przepisem na opakowaniu Przygotowanie: Posiekaj cebulę i grzyby dosyć drobno, na mniej więcej kawałki tej samej wielkości. Rozgrzej zwykły olej na dużej głębokiej(...)garnku i podsmaż cebulę przez około 3 minuty. Dodaj grzyby i gałkę muszkatołową. Smaż razem 5 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj całe mleko kokosowe i suszone pomidory (drobno posiekanie). Duś razem 3 minuty. Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, dodaj oliwy truflowej. Danie idealnie komponuje się ze świeżym rozmarynem. Smacznego! Artykuł Penne w kremowym grzybowym

greenscarf
Kokosowy kurczak z zieloną pastą curry 140

Składniki mięso kurczaka - dowolne kawałki puszka mleczka kokosowego pęczek szczypiorku sól, pieprz 2-3 łyżeczki zielonej pasty curry - Kanokwan 3-4 ząbki czosnku szczypta estragonu sok z mniej więcej połowy cytryny 200 ml bulionu drobiowego  Przygotowanie Mięso natrzeć przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmażyć na patelni. Do bulionu dodać pastę curry, mleczko kokosowe, sok z cytryny po czym

Gaździnka warzy
Kaszotto jaglane :) 173

duży batat 1 duża papryka czerwona 2 pomidory  1 cebula 2 ząbki czosnku  1 duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze  1 brokuł 1 łyżka oleju kokosowego (Radix-bis) 1 łyżka pestek dyni (Radix-bis) 1 łyżeczka orzeszków piniowych (Radix-bis) przyprawy: sól himalajska (Radix-bis), curry, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, ulubione zioła Przygotowanie: Na patelni rozgrzej(...)olej kokosowy i podsmaż delikatnie posiekaną cebulę z czosnkiem.  Kolejno dodaj drobno pokrojoną paprykę, podsmażaj 3 minut.  Pomidory sparz i obierz ze skórki, dodaj do pozostałych warzyw. Przykręć gaz i duś pod przykryciem ok. 10 minut.  Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę batata i dolej trochę wody (ok. 1/3 szklanki). Całość duś 20 minut, od czasu

Zdrowie na języku :P
ZŁOTE MLEKO I PRZEPIS NA PASTĘ Z KURKUMY 167

łyżeczka mielonego imbiru 0,25 łyżeczki pieprzu 0,5 szklanki wody SKŁADNIKI NA ZŁOTE MLEKO (na 1 porcję): 1 łyżeczka pasty z kurkumy 250 ml szklanka mleka migdałowego, kokosowego, owsianego lub opcjonalnie krowiego albo koziego pół łyżeczki oleju kokosowego  syrop klonowy lub inny ulubiony albo miód WYKONANIE: PASTA: Do małego rondelka wlej wodę i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Podgrzewaj

Słodko-Słony Świat Ilony
płatki owsiane z orzechami, olejem kokosowymi stewią... 101

Składniki: płatki owsiane 1 szklanka, woda 1 szklanka, sól - szczypta, stewia - ile potrzeba, olej kokosowy 1 łyżeczka, mleko 2 szklanki, orzechy włoskie 3/4 szklanki szklankę płatków owsianych zalać szklanką wody, wymieszać nakryć miskę talerzem i włożyć do mikrofalówki, ustawić na 4 minuty na dużej mocy do gorącej owsianki włożyć olej kokosowy, wymieszać, do smaku wlać stewię w płynie, wsypać szczyptę

W Mojej Kuchni Lubię
Malinowa pianka 98

Składniki: 1,5 puszki mleka skondensowanego (około 800 g) 4 galaretki malinowe 2 szklanki malin (mrożonych) opakowanie biszkoptów (120 g) wiórki kokosowe Sposób wykonania: Przygotowujemy galaretki z połowy zalecanej ilości wody. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami. Mocno schłodzone mleko skondensowane ubijamy mikserem na puszystą masę.  Dodajemy schłodzoną ale płynną galaretkę, miksujemy. Do masy dodajemy maliny i mieszamy(...)Całość wylewamy na biszkopty i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tortownicę wkładamy na kilka godzin do lodówki.  Jeżeli maliny są mrożone, to po dodaniu do masy szybko zalewamy nią biszkopty. Mrożone owoce powodują że masa bardzo szybko tężeje. Deser w tym wypadku gotowy jest do podanie już po godzinie

Qchnia po prostu
Ciasto kokosowe z białej fasoli. 179

poprosiła, będzie usatysfakcjonowana. Ogólnie ciasto spełnia jej wymogi w całości i o to chodziło. Ciasto: 220 g ugotowanej fasoli Jaś ( lub puszka ) 2 jajka 100 g twarogu szklanka wiórków kokosowych łyżka mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka sody 4 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) kilka kropli olejku migdałowego  łyżka soku z cytryny Polewa: 5 kostek gorzkiej czekolady  łyżka mleka Oraz: łyżeczka(...)oleju foremka keksówka  łyżeczka oleju łyżka wiórków kokosowych do wysypania formy Fasolę po ugotowaniu studzimy w wodzie, której była gotowana, inaczej będzie sucha jak wiór. A po zmiksowaniu będzie przypominać trociny. Odsączamy i miksujemy razem z twarogiem i jajkami, aż powstanie gładka, jednolita masa. Następnie dodajemy połowę wiórków i resztę składników, ponownie miksujemy na gładko. Na koniec reszta kokosu

Dieta moja pasja
Biszkoptowy FIT omlet pomarańczowy z piekarnika - bezglutenowy, najlepszy! :) 182

łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml świeżego soku z pomarańczy 2 łyżki cukru kokosowego/ksylitolu/erytrolu  skórka otarta z całej pomarańczy skórka otarta z całej cytryny  1 łyżeczka oleju kokosowego  Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik na 180*C. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, a żółtka ubij z cukrem.  Do ubitych żółtek dodaj mąkę(...)pomarańczy i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie zmiksuj.  Teraz dodaj ubite białka i delikatnie zamiksuj.  Na patelni z termoobiegiem Delicia Trilogy  (Delimano) rozgrzej olej kokosowy. Przelej masę. Patelnie wstaw do piekarnika ( nie zapomnij o odłączenie rączki ). Omlet powinien piec się 15 minut.  Gotowy lekko podważ i wysuń na talerz. Obsyp skórką z cytryny

Zdrowie na języku :P
KOKOSANKI Z NUTKĄ EGZOTYKI 141

Składniki:  50 g płatków migdałowych 180 g wiórków kokosowych 100 g cukru 2 jajka 50 g margaryny Przygotowanie: Płatki migdałowe połamać na drobne kawałki. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem do momentu zbielenia. Dodać margarynę, wymieszać. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i migdały, wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto żurawinowo - jabłkowe 113

ciasto to świetna alternatywa na zalegające w kuchni jabłka już nie pierwszej świeżości. Dosyć słodkie,ale tą słodycz świetnie przełamuje żurawina. Cały smak uzupełnia kokosowa kruszonka . Składniki: 130 g miękkiego ciasta 200 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 2-3 jabłka, pokrojonych w kostkę 150 g żurawiny świeżej lub suszonej kruszonka(...)łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki zimnego, posiekanego masła Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na bladożółtą, kremową masę. Dodawać po jednym jajku po każdym dokładnie miksując. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na koniec wmieszaj ręcznie jabłka i żurawinę. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Pysznie & Pięknie
Waniliowo-jabłkowe placuszki skąpane w malinowym syropie 133

placuszków, ilość zwiększyć w zależności od ilości osób) 150 g waniliowego serka homogenizowanego 1 małe jajko 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 małe jabłko olej kokosowy do smażenia – około 2 łyżeczki do podania: cukier puder, syrop malina z miodem Eterno i opcjonalnie odrobina bitej śmietany Przygotowanie: Do miski przekładamy cały waniliowy serek homogenizowany, wbijamy jajko, mieszamy(...)łyżką. Następnie obieramy jabłko i ścieramy je na tarce do naszej masy (na większych oczkach), dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu. Jeden placuszek = około jednej łyżce masy. Placuszki należy ostrożnie obracać na drugą stronę i nie przesadzać z ich wielkością (małe

Słodkie okruszki
Urodzinowa biedronka 144

pieczenia Krem: 6 żółtek 10 dag cukru 40 g mąki pszennej 450 ml mleka 220 g masła zapach waniliowy Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka dżemu truskawkowego wiórki kokosowe Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić do otrzymania gęstej piany. Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować, potem(...)tacy. Posmarować dżemem. Na dżem rozłożyć 3/4 kremu. W drugim blacie małą szklaneczką powycinać otworki i położyć na kremie. Blat z otworkami posmarować resztą kremu i posypać wiórkami kokosowymi. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Pozostawić do przestudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć przełożyć do otworków w cieście. Schłodzić

Ewusiowe Smaki