kokosowe - 19941 przepisów (strona:557/1330)

Potrójnie czekoladowe doughnuts (donuts) 111

Czas przygotowania: 35 min 1 szklanka mąki pszennej 1/2 banana 90 g czekolady Klasyczna Gorzka Goplana 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 cukru 1/2 mleka (najlepiej kokosowe domowej roboty) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa czekoladowa 4 łyżki cukru 60 g masła 1/2 tabliczki czekolady Klasyczna Gorzka Goplana 2 łyżki kwaśnej śmietany

Słodki Kompromis
Kokosowe ciasto z rabarbarem, ananasem i żurawiną 105

czym kojarzy się zapach ciasta...?  Składniki  Czas przygotowania: 1 h chłodzenie + 60 min pieczenie Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 6 łyżek cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych szczypta soli 260 g zimnego masła około 1/4 szklanki bardzo zimnej wody Nadzienie: 700 g rabarbaru 1 świeży ananas 50 g suszonej żurawiny 1 laska wanilii 1/2 szklanki brązowego cukru(...)szklanki mąki ziemniaczanej dodatkowo:  żółtko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania,  cukier puder Przygotowanie: 1. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, sól, wiórki kokosowe i pokrojone w małą kosteczkę masło i rozcieramy palcami do powstania okruszków. Stopniowo dolewamy wodę (nie musimy dodać całej ilości) i jeszcze przez chwilkę zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się

Słodki Kompromis
Zupa krem z pieczonej dyni i jabłek 116

Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania : 60 min 1,5 kg dyni biały dzik* 500 g jabłek 3 ząbki czosnku 800-1 l bulionu 250 ml mleka kokosowego ok 1 cm kawałek świeżego imbiru sól, pieprz ok 1 łyżeczka suszonego tymianku ok 4 kulki ziela angielskiego oliwa z oliwek Dodatkowo ok 100 g pestek dyni ok 100 g sera(...)kolejne 30-20 min 5. Boczek rumienimy na odrobinie oliwy, pestki dyni prażymy na suchej patelni, fetę kruszymy  6. Dynię i jabłka miksujemy z gorącym bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy starty imbir, doprawiamy solą i pieprzem do smaku 7. Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem, pokruszoną fetą i podprażonymi pestkami dyni * Kremowa, intensywna w smaku, niepowtarzalna. Niestety jest praktycznie niedostępna

Słodki Kompromis
Egzotyczny pudding chia 185

wiosny w zdrowiu i urodzie to jedzmy tropiki na zimę. Ananas znany ze swoich właściwości oczyszczających i odchudzających w połączeniu z czerwonokrwistym granatem o właściwościach przeciwzmarszczkowych, odżywczym mlekiem kokosowym i nasionami chia, które zapewniają nam solidną dawkę błonnika, białka i kwasów omega-3, stanie się naszym przyjacielem pełnym antyoksydantów. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania(...)świeżego ananasa 1 pomarańcza 1 szklanka mleka kokosowe 1/3 szklanki nasion chia 1/2 laski wanilii  1/2 owocu granatu Przygotowanie: 1.  Nasiona chia zalewamy mlekiem, strąk wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wyłuskujemy nasionka z wnętrza, dodajemy je razem z pustym strąkiem do mieszanki mleka i chia, odstawiamy do lodówki na ok 15 min 2. Pomarańcze filetujemy, ananasa dokładnie obieramy

Słodki Kompromis
Tajska zupa Tom Yum 413

łyżeczki pasty Tom Yum lub tamaryndowca 400 g pomidorów z puszki garść świeżej kolendry sok z 1 limonki ok 2-3 łyżek sosu rybnego  1 łyżka kokosowego lub brązowego cukru (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Piersi z kurczaka kroimy w paski, doprawiamy solą i słodką papryką, jeśli używamy świeżych krewetek oczyszczamy je z pancerzy i jelit, mrożone możne przelać letnią wodą(...)gotujemy jeszcze ok 10 min pod przykryciem 4. Na sam koniec wrzucamy krewetki, potrzebują dosłownie 3 min żeby dojść, doprawiamy sosem rybnym i sokiem z limonki, ewentualnie brązowym lub kokosowym cukrem, podajemy gorącą ze świeżą kolendrą

Słodki Kompromis
Curry z tofu i mango 142

słodowego aromatu i będzie ciekawym urozmaiceniem.  Curry z tofu i mango Składniki (4 porcje): 3 średnie marchewki  1 duża papryka 2 średnie cebule 150 ml mleka kokosowego House of Asia 1 limonka lub cytryna 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki pasty curry  świeża kolendra pasta chilii Przygotowanie: Pokrój czosnek(...)Następnie zalej całość 150 ml wody i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolej niewielką ilość wody.  Na koniec dodaj mleczko kokosowe, pastę curry oraz sok i startą skórkę z połówki limonki.  Podawaj z ryżem posypane świeża kolendrą. Smacznego

wegujemy
Indyk w portach, czyli potrawka z indyka 138

podać z ryżem. 2 porcje: 400 g sznycli z indyka 1 mniejszy por 1 puszka fasoli białej lub pinto 200 g gęstego jogurtu lub śmietany 1 łyżka oleju kokosowego sól i pieprz, sok z połowy limonki opcjonalnie ryż do podania Pora pokroić w grupe plasterki, zeszklić na oleju kokosowym. Indyka pokroić w dużą kostkę, dodać do pora i chwilę podsmażyć

Kucharzyca
Pieczone bulwy i korzenie z quinoą i orientalną nutą (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie) 121

macie pod ręką.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 brukiew 1 fioletowy ziemniak truflowy 1 żółty burak kilka bulw topinamburu 2 fioletowe marchewki 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego ćwiartka kiszonej cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek  mały pęczek świeżej kolendry łyżka kuminu świeżo zmielony pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Bulwy i korzenie dokładnie myjemy (najlepiej wyszorować szczoteczką(...)tylko topinambur obieramy ze skórki, pozostałe warzywa przekrawamy na pół, lub w grube plastry, smarujemy olejem kokosowym, delikatnie solimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30-35 minut. Kiszoną cytrynę blendujem na gładki sos razem z oliwą z oliwek, kumin  ugniatamy w moździerzu i podprażamy na suchej patelni

Quinoa Raz!
Zupa krem z topinambura 122

SKŁADNIKI: 50 dag topinambura – 1 sztukę odłożyć mała cebula łyżka oleju kokosowego bulion warzywny sól biały pieprz sok z cytryny DO PODANIA: odłożona bulwa topinambura kawałek marchewki pestki słonecznika szczypior WYKONANIE: Bulwy topinambura cieniutko obrać, opłukać. Jedną sztukę odłożyć, pozostałe pokroić w pół plasterki. Cebulę obrać, posiekać, wrzucić do rondla na rozgrzany olej kokosowy i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać

Kuchenne zapiski Edyty
Piernikowe ciasteczka owsiane (bezglutenowe) 137

tych, którzy szukają szybkiej przekąski pachnącej piernikiem :) Pyszne ciasteczka owsiane słodzone jedynie daktylami. Polecam! 1,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) 200 ml mleka 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej łyżka cynamonu łyżka dobrej jakości przyprawy do piernika łyżka surowego kakao 2 łyżki suszonej żurawiny (posiekanej) 6 suszonych świeżych daktyli (posiekanych) skórka starta z całej pomarańczy(...)Płatki zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Dodajemy mąkę wymieszaną z resztą składników. Zagniatamy i formujemy około 12 okrągłych i płaskich (ok.1 cm) ciastek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Smacznego :) Artykuł Piernikowe ciasteczka owsiane (bezglutenowe) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pikantne curry z dynią, selerem i ciecierzycą 113

duża cebula 1/3 główki czosnku 1-2 łyżeczki startego imbiru (według smaku) 1 mała ostra papryczka 2 puszki ugotowanej ciecierzycy (każda po około 400 g) 400 ml mleka kokosowego 2-3 łyżki oleju przyprawa curry sól do smaku Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać niezbyt drobno. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać(...)odsączyć z zalewy, przepłukać lekko i dodać do garnka razem z imbirem. Całość przyprawić solą i przyprawą curry - ja dodałam 1 łyżkę. Wymieszać i udusić do miękkości. Wlać mleko kokosowe i ewentualnie uzupełnić wodą, gdyby danie okazało się zbyt gęste.  Jak wszystkie tego typu dania, to curry najlepsze jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki dobrze przegryzą się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb zmieniający życie - bez mąki 138

szklanki Nasiona słonecznika -1 szklanka  Nasiona Chia - 2 łyżki Babka płasznika - 4 łyżki Orzechy lub migdały -/ 65g  Sól morska - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżka Olej kokosowy - 3 łyżki Woda -350 ml Keksówka blender do zblendowania płatków owsianych Etap I - suche składniki Połowę płatków owsianych zblenduj na drobno. Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki. Etap II - mokre(...)składniki Olej kokosowy podgrzej aż do rozpuszczenia dodaj wodę oraz syrop klonowy. Etap III - Łączenie składników Połącz wszystkie suche i mokre składniki, przełóż do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Odstaw na min. 1h. Etap IV - Pieczenie Piecz w temperaturze 180ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjmij z keksówki i piecz na blaszce  30 - 40 minut. Wskazówki Gotowy bochenek postukany

Wylizany Rondel
Rotmos gourmet 174

Samo danie jest wzbogacone o dodatki dobrane zgodnie z zasadą food pairing, żeby było bardziej gourmet :) Do tego zgodnie z obowiązującym trendem zostało upieczone. Składniki: - brukiew - marchewka - ziemniaki - wiórki kokosowe - bazylia Wykonanie: Marchewkę obieramy, i jeśli nie ma odpowiedniego kształtu to musimy nastrugać. Inaczej nie jest en vouge :) Brukiew też obieramy i kroimy w ćwierćplasterki. Wszystko wkładamy do piekarnika, polewamy(...)lekko olejem i posypujemy bazylią. Pieczemy w temperaturze 120 stopni jakieś 1,5 h. Ziemniaki gotujemy, a po wszystkim gnieciemy razem z odrobiną wody i wiórkami kokosowymi na puree. Oczywiście to co pokazałem to tylko sugestia podania, ale ja położyłem marchewkę wzdłuż talerza (w tym celu wypada mieć podłużny talerz :) ), poukładałem obok kawałki brukwi i przyozdobiłem wyciśniętym puree

Kryzysowa Książka Kucharska
BRUKSELKA W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z KALAFIORA 152

jeść, jeść na zdrowie. Tym bardziej, że można je przyrządzić w przepyszny sposób. Dziś taka propozycja: Składniki na 2 porcje: 12 główek brukselki, 1/2 małego kalafiora, 5 łyżek mleka kokosowego (tłustej śmietanki), 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej, 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych + odrobina do posypania, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu, listki z 5 łodyg świeżej natki pietruszki. Wykonanie(...)Kalafiora gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy z mlekiem kokosowym, płatkami drożdżowymi, solą i pieprzem. Gotowy sos wylewamy do naczynia. Brukselkę gotujemy chwilkę na parze. Wykładamy główki brukselki na gęsty sos kalafiorowy. Przystrajamy/przyprawiamy listkami natki pietruszki i posypujemy płatkami drożdżowymi.  Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu