ulubionym pieczywem. Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem 100 g kaszy gryczanej prażonej 500 g pieczarek 700 ml bulionu warzywnego 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki ziół prowansalskich sól ziołowa sól świeżo mielony pieprz Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. Przekładamy do miski, oprószamy solą ziołową i skrapiamy sokiem(...)cytryny. Odstawiamy. Dymkę kroimy w piórka, a szczypior siekamy - dwie łyżki odkładamy, aby posypać danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego dymkę i szczypior. Kiedy dymka będzie miękka, dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy kaszę gryczaną. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy bulion warzywny. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem
My Chcemy Jeśćwypróbowania przepisu . Składniki ( dla 4 osób ) 3 puszki kukurydzy 2 marchewki 2 ziemniaki 2 kostki warzywne 1 ząbek czosnku 5 łyżek mleczka kokosowego 10 dag sera żółtego szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kurkumy sol pieprz Wykonanie Ziemniaki oraz marchewkę obieram kroję w średnią kostkę , dodaję kostkę warzywną(...)już prawie gotowe to dodaję naszą kukurydzę i wszystko razem gotujemy około 15 minut . Po tym czasie wszytko bardzo ostrożnie miksuje na jednolitą masę,i dodaję nasze mleko kokosowe , starty ser żółty ,gałkę muszkatołową kurkumę i doprawiam solą oraz pieprzem , wszytko razem mieszam aby wszystkie smaki się dobrze połączyły i gotowe , znakomicie smakuję taka zupka krem z ptysiami bądź grzankami
Mój SmakOsobiście najbardziej przypadła mi do gustu idealnie wyważona słodko-kwaśna cytrynowa masa. Do tego ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, co niejednokrotnie ma przecież ogromne zaneczenie. Polecam:) Biszkopt makowo-kokosowy: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 8 białek 4 żółtka Krem: 2 budynie śmietankowe 350 ml mleka UHT 180-200 ml soku
Smaki Na Talerzupudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat
Kulinarne przygody Gatityuroczystym obiedzie. składniki na 4 porcje: 500 g pieczarek 200 g boczniaków* można pominąć lub dodać więcej pieczarek czy też suszonych podgotowanych borowików 1-2 cebule 200 g mleka kokosowego z puszki kilka ząbków czosnku płaska łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka soli pół łyżeczki czarnego pieprzu łyżeczka oliwy truflowej 3 -4 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie : W dużym garnku cebulę podsmaż przez(...)minuty, bo mają się usmażyć, a nie ugotować. Odłóż trochę usmażonych grzybów do dekoracji. Dolej około pół litra wody, sól i pieprz. Zagotuj, po czym dodaj mleko kokosowe i ponownie doprowadź do wrzenia. W zależności od tego czy lubisz kremowe zupy czy nie, to możesz zblendować zupę lub podawać z farfoclami. Nie zapomnij po dodaniu oliwy truflowej, dosłownie odrobinę
greenscarftego domowy chleb :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 3 liście laurowe 1 ziele angielskie 4 suszone śliwki majeranek do smaku 1/4 zimnej wody 1 łyżka oleju kokosowego sól himalajska pieprz ziołowy Cebulę pokroiłam w kostkę, a śliwki posiekałam Olej kokosowy rozgrzałam na patelni i wrzuciłam cebulę ze śliwkami oraz zielem angielskim. Całość podsmażałam do czasu, aż cebula
Szczęśliwa kuchniatego domowy chleb :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 3 liście laurowe 1 ziele angielskie 4 suszone śliwki majeranek do smaku 1/4 zimnej wody 1 łyżka oleju kokosowego sól himalajska pieprz ziołowy Cebulę pokroiłam w kostkę, a śliwki posiekałam Olej kokosowy rozgrzałam na patelni i wrzuciłam cebulę ze śliwkami oraz zielem angielskim. Całość podsmażałam do czasu, aż cebula
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwydaniu Fitkota! :D Świąteczny piernik na białkach z powidłami (bez cukru) 6 białek 150 g ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii 200 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki kokosowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 70 g oleju rzepakowego/oliwy 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 łyżka skórki pomarańczowej 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych(...)łyżka karobu 100 ml mleka do przełożenia: domowe powidła śliwkowe (ja użyłam tych ) Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i karobem, dodać olej i ekstrakt ze stewii. Mąkę połączyć delikatnie z białkami, na końcu dodać mleko, orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto wylać
FitKotWami przepisem na jedno z ciast, które przygotowywałam w tym roku na Boże Narodzenie a mianowicie "Makową panienkę". To dość znane ciasto składające się z maku, migdałów i wiórków kokosowych (bez dodatku mąki) przełożone pyszną masą budyniową. Nie jest trudne ani czasochłonne w przygotowaniu, a wygląda i smakuje na prawdę fajnie, więc warto je wypróbować :) Składniki na blachę(...)22x33 cm: (Inspiracja: " I love bake ") Ciasto: 8 białek 100 g cukru 4 żółtka 150 g maku 100 g blanszowanych, zmielonych na pył migdałów 100 g wiórków kokosowych Masa budyniowa: 500 ml mleka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 100 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku) 4 żółtka 200 g miękkiego masła
Simply FoodSkładniki: ciasto francuskie (375 g) kiełbaski sojowe wędzone (2 szt.) cebula (1 szt.) pieczarki (3 szt. duże) pomidorki koktajlowe (3 szt.) papryka (mały kawałek) płatki drożdżowe (1 łyżeczka) olek kokosowy (1 łyżeczka) sól pieprz papryka ostra oregano Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cebulę kroimy w prążki. Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy cebulę
Weganka gotujebabki płesznik 2 łyżeczki inuliny 2 łyżki oliwy z oliwek około pół szklanki wody 500 gram obranej dyni 1 batat 5 suszonych pomigorów 1 cebula 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sosu aji charapita rojo (można zastąpić innym np. piri-piri, lub tabasco) mielona kozieradka pieprz sól Wykonanie: Jarmuż obieramy z łodyg i siekamy w rozdrabniaczu, wrzucamy(...)krakersy się zrumienią, w międzyczasie można je obrócić na drugą stronę. W czasie gdy krakersy są w piekarniku możemy zrobić zupę ;) cebulkę pokrojoną w kostkę dusimy na oleju kokosowym, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy pod przykryciem (można dolać odrobinę wody, żeby cebula i dynia nie przypaliły się), mieszamy od czasu do czasu. Gdy dynia
Quinoa Raz!Szybko kilka składników przygotujcie robotem je zmiksujcie, do foremek ciasto dajcie i za robienie kawy się zabierajcie. Chwilę poplotkujcie i już z piekarnika muffiny wyjmujcie. Taka babeczka kokosowa sprawi, że słodsza będzie Wasza rozmowa 😃 🙌 💑 Składniki: 3 jaka, 8 łyżek cukru białego, 50 ml oleju z dodatkiem oleju z pestek dyni, 100 g wiórek kokosowych, 1 płaska
Moniki SmakołykiCiastka owsiane i orzechy bardzo drobno kruszymy – w malakserze, blenderem lub ręcznie, wałkiem w foliowej grubej torbie lub przez papier. Okruszki i orzechy mieszamy z rozpuszczonym masłem lub olejem kokosowym – powinien je ze sobą posklejać jak kruszonkę, a po schłodzeniu stanowić zwarty i jednorodny spód naszego sernika. Masę wsypujemy do tortownicy, równo rozkładamy ją na dnie i ugniatamy – np. szklanką(...)jajka S 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka aromatu waniliowego SKŁADNIKI - SPÓD CIASTA 120g ciastek owsianych 35g orzechów włoskich lub laskowych 60g masła 82% tłuszczu lub oleju kokosowego, rozpuszczonego SKŁADNIKI - WIERZCH CIASTA 200g gęstej i kwaśnej śmietany 18% tłuszczu 2 pełne łyżki cukru pudru ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej perły cukrowe, ozdoby
Karo in the Kitchencukier - 1/2 szkl mąka ziemniaczana - 3 łyżki mąka pszenna - 3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka białka - 4 szt cukier - 1 szkl mąka ziemniaczana - 1 łyżka wiórki kokosowe - 15 dag Biszkopty- do wyłożenia blachy Masę makową przekładamy do miski, żółtka miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną i mąką pszenna oraz z proszkiem do pieczenia, następnie łączymy z masa makową i bakaliami(...)białkami. Blachę keksową wykładamy papierem, a następnie biszkoptami i na nie wykładamy masę makową. 4 białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i na koncu delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Wykładamy na masę makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 60 minut w temp 180stC
Camilla w kuchnirumem, odstawić, aby smaki "przegryzły się". To idealna propozycja na Sylwester! Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Składniki: 3 soczyste i słodkie pomarańcze 3 łyżki wiórków kokosowych 4 suszone figi miód do smaku Przygotowanie: Pomarańcze obieramy ze skóry. Kroimy na cienkie plastry. Układamy na talerzu. Figi kroimy w paski i układamy na plastrach pomarańczy. Sałatkę oprószamy wiórkami kokosowymi
Moja smaczna kuchnia