kokosowe - 19941 przepisów (strona:567/1330)

Tajska zupa cytrynowa z kurczakiem i krewetkami 224

grzybów shitake • 1/3 papryczki chili • 2 ząbki czosnku • 3 plastry świeżego imbiru • 1/3 papryki czerwonej • 1 pomidor • 1 laska trawy cytrynowej • sok z 1/2 lemonki • 1/2 puszki mleka kokosowego • 1 łyżka sosu Chili z czosnkiem • szczypta cukru brązowego • 1 szklanka bulionu z kurczaka • 4 duże krewetki • 1/2 fileta z kurczaka • garść świeżej kolendry • 2 łyżki masła(...)odrzucić nasiona. • Wlać wywar z kurczaka, dodać trawę cytrynową w całości ale zmiażdżoną trzonkiem noża, chwilę pogotować. • Następnie dodać sos chili z czosnkiem, mleko kokosowe i sok z lemonki, paski papryki i fileciki pomidora. • Krewetki obrać z pancerzy pozostwiając ogonek, wyjąć przewód pokarmowy. • Kurczaka pokroić w paski. • Wrzucić do zupy

To co kocham
Domek z piernika 133

łyżeczki sody oczyszczonej • 1 opakowanie przyprawy do pierników Lukier • 3 białka • 1 opakowanie 400 g cukru pudru • sok z 1/2 cytryny Karmel • 10 łyżek cukru oraz • wiórki kokosowe • zielony cukier ozdobny lub posypka Wykonanie: • Rozpuścić masło, miód i cukier. • Zrobić karmel – rozpuścić 2 łyżki cukru do brązowego koloru i dodać do rozpuszczonych wcześniej(...)podłoża – u mnie sklejka. • Następnie doklejamy dach i komin. • Podłoże malujemy lukrem, przyklejamy złożone lukrem choinki z gwiazdek i wysypujemy podłoże wiórkami kokosowymi i zielonym cukrem ozdobnym

To co kocham
Udko kurczaka w sosie curry 101

Składniki na 2 porcje: • 2 udka kurczaka • 2 szalotki • 4 kółka ananasa • 8 sztuk moreli suszonych • 3/4 szklanki bulionu warzywnego • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry • 1 puszka mleka kokosowego • 2 łyżki masła • sól, pieprz do smaku • kolendra świeża Wykonanie: • Szalotkę i morele pokroić na paseczki, ananasa w ósemki i przesmażyć wszystko na maśle(...)Dodać udka, zalać bulionem, zagotować i dołożyć pastę curry. • Wlać mleko kokosowe i gotować całość 30 minut na wolnym ogniu. • Na koniec doprawić przyprawami i kolendrą. • Podawać z ryżem jaśminowym. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro – Kuchnia Międzynarodowa, Drób

To co kocham
Filet barramundi w sosie curry 105

osób: • 2 filety barramundi • 1/2 papryki czerwonej • 1 cebula • 1 pomidor • 5 boczniaków • sok z 1/2 lemonki • 3 plastry imbiru świeżego • 1/2 szklanki bulionu • 1/2 puszki mleka kokosowego • 1 łyżka pasty curry • pęczek dymki • kilka gałązek kolendry • 2 łyżki masła • 1 woreczek ryżu jaśminowego. Wykonanie: • Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. • Rozgrzać masło, podsmażyć imbir pokrojony(...)drobną kostkę, dodać cebulę pokrojoną w paseczki i paprykę w paski. • Dodać boczniaki pokrojone w paski, bulion, mleko kokosowe i pastę curry. • Pogotować chwilę, dodać sok z limonki, pomidor pokrojony w ósemki bez skóry i pestek. • Na koniec wrzucić filety pokrojone na 3 części i gotować 3 minuty. • Dodać

To co kocham
Bezowe batony musli 84

prawie zdrowa przekąska wg pomysłu Koronowianki z portalu Przyślij Przepis. Składniki: • 8 białek • 1 opakowanie musli egzotycznego 425 g • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki wiórek kokosowych • 1 szklanka cukru • 10 kakaowych ciastek petit Wykonanie: • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i pokruszyć na dno herbatniki. • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać(...)cukier i ubić na gładką pianę. • Dodać mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i sok z cytryny, i lekko przemieszać. • Na koniec wsypać musli, połączyć łyżką z pianą i wyłożyć na blachę. • Piec w 180 st.C przez 30-40 minut. • Po wystygnięciu kroić na prostokąty

To co kocham
Herbaciany piernik z masą serową 121

udają. Ten piernik robiłam wcześniej z masą grysikową, tym razem jest to masa serowa czyli gotowany sernik. Wyszło przepysznie, a dodatek przysmażonych na maśle wiórek kokosowych postawił przysłowiową kropkę nad „i”. Składniki: Piernik • 3 jajka • 1/3 szklanki cukru • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1/2 szklanki oleju • 1/2 szklanki miodu • 3 łyżki herbaty/1 szklanki(...)pierników Masa serowa • 1 kg sera mielonego • 150 g masła • 200 g cukru pudru • 3 żółtka • 1/2 szklanka mleka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Posypka • 100 g wiórek kokosowych • 1 łyżka masła • 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Piernik • Herbatę zalać wrzątkiem, zaparzyć mocny napar i odlać do garnka 1/2 szklanki. Dodać miód, olej i wymieszać, aż się połączą

To co kocham
Tort marchewkowy 158

migdałowej – starte migdały lub 300 g mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 3/4 szklanki oleju • 3 jajka • 100 g ananasa z puszki • 80 g wiórków kokosowych • 40 g orzechów włoskich • 30 g płatków migdałowych • 1 łyżeczka cynamonu • 2 łyżeczki przyprawy korzennej • 1 łyżeczka sody • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem mascarpone • 200 g masła(...)szklanka cukru pudru • 250 g serka mascarpone • wiórki białej i mlecznej czekolady do posypania Wykonanie: • Wymieszać w miseczce startą marchew, wiórki kokosowe, posiekane ananasy, orzechy i płatki migdałowe. • W drugiej miseczce wymieszać mąkę migdałową, przyprawę do pierników, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. • Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym

To co kocham
Ciasteczka ryżowe 146

idealnie pasują do naszej obecnej diety. Składniki: • 2 kleiki ryżowe – po 160 g • 250 masła • 3 jajka • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki wiórek kokosowych • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • dowolny dżem Wykonanie: • Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku. • Wymieszać masę z kleikiem ryżowym(...)wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. • Masa będzie dość gęsta, trzeba nabierać po łyżeczce i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które należy układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. • W każdej kulce zrobić dołek naciskając jej środek. Delikatnie popękają. • Upiec na jasnozłoty kolor w temp. 180 st.C przez

To co kocham
Koktajl jagodowo-bananowy z mlekiem kokosowym 134

ulubionych, bardzo pożywny koktajl, który wyśmienicie może zastąpić latem śniadanie lub kolację. Fioletowy, gęsty i nie za słodki. Pycha! Składniki: • 1 szklanka jagód • 1 puszka mleka kokosowego • 1 duży jogurt • 2 banany • 4 łyżki miodu • 1/2 szklanki mleka • szczypta cynamonu Wykonanie: • Zmiksować razem jagody, mleko kokosowe, banany, jogurt i miód. • Koktajl rozlać do szklaneczek. • Przed

To co kocham
Ciastka kukurydziane 144

Korzystając z tego przepisu upiekłam ciasteczka kukurydziane, również bezglutenowe, ale niesamowicie kruche i bardzo maślane. Kleik ryżowy czy kukurydziany wyśmienicie zastępuje mąkę pszenną, a wiórki kokosowe nadają ciasteczkom dodatkowej chrupkości. Ciasteczka nie są za bardzo słodkie, prawie dietetyczne. Kolega, który zrezygnował z cukru i pszenicy, nie mógł się od nich oderwać(...)również trochę się do nich „przypięłam”. Składniki: • 250 g kleiku kukurydzianego • 250 g masła • 1/2 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 jajka • 1/2 szklanki wiórek kokosowych • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • ewentualnie 2-3 łyżki jogurtu • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych z czekoladą Wykonanie: • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym

To co kocham
Szarlotka orzechowa bezglutenowa 135

szklanki ryżu ugotowanego • 1/3 szklanki oliwy • 200 g ricotty • 150 g mielonych orzechów • 2 łyżki cukru pudru • 3 łyzki mąki ziemniaczanej • 1 słoiczek marmoladki jabłkowej • 1/2 szklanki wiórków kokosowych Wykonanie: • Ryż ugotowany zmiksować z oliwą i cukrem, po czym wymieszać z ricottą. • Dodać mielone orzechy i mąkę ziemniaczaną. • Blaszkę o wymiarach(...)wyłożyć papierem do pieczenia. • Połowę ciasta wyłożyć na spód. • Marmoladkę jabłkową wymieszać z wiórkami kokosowymi i wyłożyć na ciasto. • Na wierzch dać drugą część ciasta. • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut. • Można posypać przed podaniem cukrem pudrem

To co kocham
Tort czekoladowy z truskawkami 126

śmietany kremówki 30-36% • 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa • 100 g masła • 2 łyżki cukru • 2 łyżki kakao • 2 łyżki mleka • 500 g truskawek • 1/2 łyżeczki wiórków kokosowych do ozdoby Wykonanie: Ciasto czekoladowe • Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać dalej, dodawać po jednym żółtku i na koniec kakao. • Wsypywać mąkę(...)energicznie wymieszać. • Wystudzić mieszając od czasu do czasu. • Polewą polać torcik na wierzchu i udekorować truskawkami układając je na obwodzie. • Delikatnie posypać wiórkami kokosowymi. • Przed podaniem torcik schłodzić w lodówce

To co kocham
Kruche z rabarbarem 130

kruche • 2 szklanki mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar • 5 łodyg rabarbaru • 1 budyń waniliowy • 4 łyżki wiórek kokosowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 2 budynie waniliowe • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek(...)dzięki temu jest pyszne po upieczeniu. Rabarbar • Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na 2 cm kawałki. • Przemieszać z budyniem i wiórkami kokosowymi. • Piekarnik nagrzać do 180 st.C. • 3/4 ciasta kruchego wyjąć z lodówki, pokroić na cienkie plastry i ułożyć je na dnie blaszki (u mnie

To co kocham
Muffinki kokosowe z cukinią 135

Pyszne babeczki mocno kokosowe na podwieczorek do kawy. Dodatek cukinii powoduje, że ciasto jest wilgotne, ale się nie rozpada. Pomijając fakt starcia cukinii, babeczki robi się błyskawicznie, to tylko kwestia wymieszania składników. Składniki na 10 sztuk: • 1 szklanka startej cukinii, u mnie bez skórki • 1 szklanka mąki, u mnie bezglutenowa • 1 łyżka(...)skrobi ziemniaczanej • 1 szklanka wiórków kokosowych • 1/2 szklanki cukru • 1/3 szklanki oleju • 3/4 szklanki mleka • 1 łyżeczka sody • 1 łyżeczka octu winnego • maliny do dekoracji Wykonanie: • Suche składniki wymieszać razem, dodać startą cukinię i mokre składniki. • Ciasto nakładać po łyżce do papilotek papierowych. Na wierzchu położyć po jednej, dorodnej malinie. • Piec w blaszce

To co kocham
Krewetkowe Kielichy 151

uczcić weźmy kielichy w dłoń ! Nie byle jakie - bo wypełnione samymi dobrociami. Składniki: 100 g makaronu Soba Noodle 200 g krewetek koktajlowych 1 łyżka oleju kokosowego 4 ząbki czosnku zielona pietruszka sos sojowy sos chili słodki 10 pomidorków koktajlowych pół awokado pół czerwonej cebuli 12 czarnych oliwek kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Przygotowujemy 4 kieliszki (do wina).   Makaron Soba Noodle - cienki(...)brązowy makaron z mąki gryczanej gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i przesmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy krewetki i całość smażymy przez parę minut. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do krewetek. Doprawiamy sporą ilością sosu sojowego i sosu chili. Na dnie kieliszków układamy makaron. Na nim układamy krewetki ze sporą

Taste Therapy