kokosowe - 19941 przepisów (strona:567/1330)

Gulasz wołowy z warzywami 198

wołowego gulaszowego 1 czerwona papryka 1 cebula 1 cukinia 2 pomidory 10 pieczarek 2 ząbki czosnku 1 garść posiekanej świeżo pietruszki 1 garść posiekanej wieżo bazylii 3 łyżki oleju kokosowego kardamon  pieprz biały mielony mielona czerwona papryka tymianek majeranek sól - doprawiamy dopiero na talerzu Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam w małą kostkę Cebulę i czosnek posiekałam Cukinię(...)pokroiłam w długie, cienkie paski obieraczką do ziemniaków, środek z pestkami - wyrzuciłam Paprykę - w paski Pieczarki - w półplasterki Zagotowałam wodę Rozgrzałam bardzo mocno olej kokosowy i wrzuciłam mięso. Podsmażyłam chwilę, na mocnym ogniu, żeby szybko zamknąć pory w mięsie Przełożyłam mięso do salaterki. Na tym samym oleju, na którym smażyło się mięso, podsmażyłam cebulę z czosnkiem Następnie dodałam pozostałe

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
CIASTO "KŁODA DRZEWA" 153

łyżeczka KREM: śmietana kremówka 250 ml. serek mascarpone 300 gram cukier 2 łyżki GANACHE: śmietana kremówka 250 ml. czekolada mleczna 100 gram czekolada gorzka 100 gram DODATKOWO: wiórki kokosowe lub cukier puder do oprószenia kakao do oprószenia METODA: 1.  CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z masłem, mlekiem i cukrami na puszystą masę(...)mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego schłodzenia. Następnie ubić mikserem na sztywno. Gotowym kremem dekorujemy nasze ciasto. Widelcem zrobić faliste znaki drzewa. Całość posypać kakao i wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem

Kuchnia Paulettes
KURCZAK W PANIERCE TROPIKALNEJ 190

Znudziły Wam się zwykłe panierowane filety w bułce tartej? Mam dla Was chrupiącego kurczaka. Fileciki w złocistych wiórkach kokosowych to dodatek do ryżu, a nawet ziemniaków. Sprawdzi się na imprezach jako przekąska jak i dla dzieci niejadków. Wiórki nadają kurczakowi fajny orzechowy posmak, a to, że były marynowane sprawia, że mięsko w środku jest soczyste, a nie suche. SKŁADNIKI: filety(...)drobiowe 4 szt. sól 1 łyżeczka chili 1/2 łyżeczki pieprz mielony 1/3 łyżeczki czosnek granulowany 1 łyżeczka wiórki kokosowe 100 gram jaja 2 szt. olej do smażenia METODA: Filety umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Przyprawić solą, pieprzem, chili i czosnkiem. Wstawić do lodówki na noc. Jaja rozkłócić. Zamarynowane filety zanurzyć w jajach, potem obtoczyć w wiórkach. Na patelni

Kuchnia Paulettes
DORSZ ZAPIEKANY W SOSIE PIECZARKOWYM ZE SZPINAKIEM I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI 166

kosztowania. Kto powiedział że ryba musi być nudna? :) Przepis zainspirowany odcinkiem Doradca Smaku.  SKŁADNIKI: dorsz bez skóry 2 filety szpinak baby świeży 300 g.  olej kokosowy 2 łyżki przyprawa do ryb 2 łyżki  sok z połowy cytryny Sos pieczarkowy: pieczarki 300 g.  cebula 1 szt.  masło 2 płaskie łyżki olej 1 łyżka śmietana kremówka(...)Dorsza umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części i skropić cytryną. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie obsypać przyprawą do ryb z obu stron. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Ułożyć kawałki ryb i lekko przyrumienić. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć umyty i osuszony szpinak. Na szpinak wyłożyć rybę.  Pieczarki i cebule obrać

Kuchnia Paulettes
Nocna kokosowa owsianka z chia 151

Uwielbiam owsianki. Ostatnio przygotowałam pyszną nocną kokosową owsiankę z chia. Do owsianki użyłam  napoju owsianego z kokosem BIO Amandin . Po prostu zakochałam się w jego smaku i przyznam Wam szczerze, że większość wypiłam od tak po prostu w szklance Jeżeli nie możecie znaleźć produktów linii Amandin w swoim sklepie,to poproście właściciela o kontakt z hurtownią www.vegamarket.pl A wracając(...)samej owsianki… Warto rozpocząć tak pysznie dzień. Spróbujcie Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 1/4 szklanki Napoju owsianego z kokosem BIO Amandin 1 łyżka nasion chia płatki kokosowe BIO – ilość według uznania 2 małe listki świeżej mięty (opcjonalnie) Przygotowanie: Do słoiczka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je napojem owsianym z kokosem, dodajemy łyżkę nasion chia i całość mieszamy. Słoiczek

Słodkie okruszki
Pomysł na weekendowe śniadanie! Tosty francuskie 189

bułeczki drożdżowe domowego wypieku (ja użyłam  dyniowych bułeczek z cynamonem ) bądź drożdżowa chałka, bułki pszenne a nawet dobrej jakości pieczywo - 1 jajko eko - 3/4 szklanki mleka - olej kokosowy do smażenia (ewentualnie masło, nie używaj oleju) - wysokiej jakości miód - świeże owoce, u mnie: borówka amerykańska, jeżyny, dojrzałe mango, brzoskwinie WYKONANIE: Bułkę kroimy na grube kromki. W miseczce roztrzepujemy jajko(...)drugiej miski wlewamy mleko. Kromkę z bułki maczamy w mleku z dwóch stron, potem w jajku i smażymy na zloty kolor na oleju kokosowym. Gorące przekładamy na talerz polewamy obficie miodem i posypujemy owocami. Tosty możesz podać też z dżemem bądź konfiturą albo domową nutellą ( w tym celu zmiksuj 1 sztukę bardzo dojrzałego banana, 1/2 awokado, 2 łyżeczki kakao

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka z kalarepy, brukwi i rzodkwi 126

było okazji sprawdzić Składniki na 4-6 porcji: około 1,5 kg w sumie kalarepy, brukwi, rzodkwi pęczek pietruszki 50-100 g dowolnych orzechów 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki po łyżeczce: suszonego czosnku, soli pieprzu (wymieszać razem) 50 ml oleju roślinnego 100 -150 g wegańskiego „żółtego sera” Przygotowanie: Obierz i pokrój w dosyć cienkie plasterki kalarepy(...)plasterków kalarepy, posyp częścią soli, czosnku i pieprzu , na to ułóż część startego sera i posiekanej pietruszki. Zrób w ten sposób minimum trzy warstwy, a ostatnią zwieńcz najpierw mlekiem kokosowym wymieszanym z resztą przypraw, na to ser, pietruszka i posiekane orzechy. Piecz 30-40 minut w temp. 180 C. Smacznego!     Artykuł Zapiekanka z kalarepy, brukwi i rzodkwi pochodzi

greenscarf
Chrupiące, cynamonowe i złociste medaliony żytnie! Obalamy śniadaniowe wymówki z Lubellą! 118

płatków żytnich , z dużą ilością orzechowego w smaku mielonego siemienia lnianego, pożywnych ziaren słonecznika, posiekanych orzechów nerkowca i ziemnych, odpowiedniej dawki miodu spadziowego i znanego z prozdrowotnych właściwości oleju kokosowego. Całość doprawiona dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak mielony cynamon czy ziarenka wanilii. Gorąco Wam polecam, to świetny patent aby takie "awaryjne" śniadanie czekało na nas w kuchni. Wystarczy wyjąć(...)jeść śniadania w takich okolicznościach przyrody?  SKŁADNIKI: - 1/2 opakowania płatków żytnich Lubella - 1/2 szklanki ziaren słonecznika - 1/2 łyżeczki cynamonu (zamiennie ziarna z 1 laski wanilii) - 6 łyżek oleju kokosowego - 4 łyżki miodu - 4 łyżki mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego - 1/2 szklanki orzechów nerkowca i ziemnych - 2 łyżki masła orzechowego WYKONANIE: Orzechy siekamy bardzo drobno. Olej i miód rozpuszczamy w rondelku

SMYKWKUCHNI
Potrawka z fasolki konserwowej 154

ryżem. Gęsta, sycąca i bardzo aromatyczna. Polecam. Składniki: 2 puszki białej fasolki konserwowej 3 marchewki 2 czerwone cebule 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku 2 puszki mleka kokosowego 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 20 dag kiełbasy chorizo (można zastąpić salami albo kabanosami) 3 szczypty chilli 1/2  łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól, pieprz(...)Paprykę kroimy w cienkie paski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa dokładamy do cebuli i smażymy przez ok. 10 minut. Dosypujemy przyprawy: chilli, imbir, cynamon, kurkumę i kmin. Wlewamy mleko kokosowe. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Dodajemy fasolkę, koncentrat pomidorowy. Dusimy przez kolejne 10 minut. Podajemy na ciepło. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki

Pobite gary Barbary
Naleśniki mojego dzieciństwa 186

nadzienie i polewę 500 sera twarogowego  1 cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru  2 łyżki gęstej śmietany 1 tabliczka czekolady 100 g ok. 30 g wiórek kokosowych ok. 4 łyżki kremówki 30% składniki na ciasto naleśnikowe: 500 ml mleka 3,2 % 200 g mąki pszennej 1 jajko 100 ml oleju + olej do smażenia Wykonanie: Z podanych(...)dodaniem ilości śmietany. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy kremówkę (bez ubijania) Smażymy nasze naleśniki, smarujemy serem i polewamy ciepłym sosem czekoladowym posypując na koniec na bogato wiórkami kokosowymi. Ja dorzuciłam jeszcze klika płatków migdałów do dekoracji. Naleśniki są przepyszne i bardzo syte!  Polecam wszystkim mamą :) ponieważ każde dziecko kocha czekoladę i naleśniki

W Moim Magicznym Domu
Ciasteczka ciecierzycowo-amarantusowe w czekoladzie 114

jednym "do kawy" się nie skończy :)  Składniki na 6 ciastek: 4 łyżki mąki z ciecierzycy 4 łyżki mąki z amarantusa 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki masła orzechowego Polewa czekoladowa: 4 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka stewii w proszku 1 łyżeczka masła klarowanego Przygotowanie: Mąki wsypujemy do miski, dodajemy miód i masło orzechowe. Olej kokosowy

Czarnawisienka
Zimowa gorąca czekolada z chili i mleczkiem kokosowym! 130

okresie przed świątecznym. Uwielbiam ten smak i nie znam nikogo, kto nie lubi gorącej prawdziwej dobrej czekolady. Moja ulubiona i jedyna słuszna wersja to gorąca czekolada na bazie mleczka kokosowego i śmietanki, wzbogacona drobiną chili i rumu. O tak to zdecydowanie mój numer jeden! Jest tak aromatyczna i mocno rozgrzewająca! Gdy ją przygotowuje w swoim ukochanym czerwonym metalowym kubku, który(...)dostałam od mojej babci mam wybitnie dobry humor! Koniecznie spróbujcie ten przepis! SKŁADNIKI dla 2 osób: - 6 łyżek czekolady Deluxe dostępnej obecnie w sklepach LIDL - 1/2 puszki mleka kokosowego - 100 ml śmietanki - 100 ml mleka (ewentualnie woda) - 3-4 plasterki chili - 1 kieliszek rumu - szczypta kardamonu - szczypta cynamonu Mleko, śmietankę, przyprawy i chili zagotuj w rondelku na małym ogniu

SMYKWKUCHNI
Ciasto jaglano-kokosowe z dynią 143

Dynia coraz częściej gości w tym roku w mojej kuchni. Wcześniej już przygotowałam kilka wypieków, więc pora na kolejne. Tym razem upiekłam z dodatkiem mąk: jaglanej i kokosowej. Niebo w ustach! Składniki: 2 jajka 50g cukru brązowego 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 szklanki mąki jaglanej 1/2 szklanki mąki kokosowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  200g pieczonej dyni

Truskawkowa Fiesta
Placuszki z płatkami kukurydzianymi (na maślance). Śniadanie z Lubella. 118

szklanka maślanki około 1/2 szklanki płatków Corn Flakes klasycznych Lubella + do podania 1 łyżka cukru trzcinowego 1 jajko M syrop daktylowy do polania po wierzchu każdej porcji olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy maślankę i wbijamy jajko, całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier, znów mieszamy. Na koniec wsypujemy pokruszone w dłoniach płatki kukurydziane. Placuszki smażymy(...)małej ilości oleju kokosowego (na niedużym ogniu) z obu stron na złoto. Podajemy posypane płatkami i polane syropem daktylowym. Smacznego

Słodkie okruszki
Najlepsze kokosanki 168

dzisiaj będziecie robić kokosanki z białek :) Pyszne- chrupiąca beza na zewnątrz, a  mięciutkie w środku. Składniki: 4 białka, niepełna szklanka cukru (ok. 180 g), 200 g wiórek kokosowych. Przygotowanie:  Białka ubijamy na sztywną pianę (możemy dodać szczyptę soli). Pod koniec ubijania partiami wsypujemy cukier. Gdy białka mają formę sztywnej piany dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką

Aga w kuchni