jakie grube) szklanka orzechów pecan szklanka orzechów nerkowca lub orzechów laskowych szklanka daktyli ⅓ szklanki miodu szczypta soli Składniki na nadzienie: 160 gram orzechów nerkowca (namoczonych) 5-6 łyżek oleju kokosowego 1 łyżka miodu 3 łyżki mleka kokosowego (gęstego z góry puszki) Przygotowanie: Blendujemy wszystkie składniki na ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy. Formujemy z nich okrągły kształt ciastka. Po wycięciu
PaleoLifeCzas przygotowania 55 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 55 min Ingredients 500 g dyni * 800 ml bulionu z kurczaka 400 ml mleka kokosowego 120 g mrożonego groszku 2 filety z kurczaka 2 szalotki 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1/3 łyżeczki kurkumy(...)czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy dynię, mieszamy i podsmażamy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 15-20 minut. Kiedy dynia będzie miękka blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe, kurczaka pokrojonego w małą kostkę, groszek zielony i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Zupę podajemy z makaronem ryżowym. * waga po obraniu Notes - w przepisie
Wędrówki po kuchniSkładniki 500 g białej fasoli 3 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 duże gruszki 1 mniejsze jabłko 3 duże łyżki oleju kokosowego jajko sól, pieprz, majeranek, wędzona papryka, gałka muszkatołowa lubczyk, kilka listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego Pianka pół szklanki mleka 3,2 % łyżka chrzanu łyżeczka masła Przygotowanie Fasolę po kilku godzinach moczenia w wodzie (inaczej się(...)zielem angielskim, szczyptą majeranku, lubczyku i czosnkiem. Gotować do miękkości..w razie potrzeby uzupełnić wodę i na końcu posolić. Obraną cebulę, gruszkę i jabłko pokroić i podsmażyć na oleju kokosowym. Wszystko razem zmielić dwukrotnie. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i wędzoną papryką. Wbić jajo i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek (natłuszczonych i obsypanych bułką tartą). Piec
Gaździnka warzyZachęcam do wypróbowania. ;) * SKŁADNIKI Polędwiczki: 500 g polędwiczek wieprzowych gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka klarowanego masła czarny pieprz sól morska Purée z batatów: 2 duże bataty 3 łyżki śmietanki kokosowej szczypta gałki muszkatołowej sól Sos śliwkowy: 1 kg śliwek węgierek 1 laska wanilii 1 laska cynamonu szczypta płatków chili 1 łyżka octu winnego 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka klarowanego(...)śliwki się rozpadną. Następnie około połowę owoców wyjmujemy, a resztę miksujemy blenderem na gładki sos. Purée z batatów Bataty obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Następnie dodajemy kokosową śmietankę i miksujemy blenderem na purée. Przyprawiamy gałką muszkatołową do smaku. Gotowe purée rozsmarowujemy na talerzu. Polędwiczki Polędwiczki myjemy, pozbawiamy błonek, a następnie nacieramy solą morską, czarnym pieprzem utłuczonym uprzednio
Food SquareKulki owsiane to słodka przekąska z płatków owsianych, kakao i mleka w proszku, obtoczona posiekanymi orzechami, bądź wiórkami kokosowymi. Taka mała przegryzka zamiast ciasteczek, gdy mamy ochotę na coś pysznego, co poprawi nam humor w tą słotną, wietrzną pogodę :) Składniki na ok. 25 szt.: (inspiracja: " Przyślij przepis ") 65 g masła 5 łyżek cukru 0,5 szklanki mleka(...)łyżki kakao 2 szklanki płatków owsianych górskich 4 czubate łyżki mleka w proszku wiórki kokosowe i posiekane orzechy włoskie do obtoczenia W garnku o grubym dnie rozpuścić masło z cukrem, następnie dodać mleko (płynne) oraz kakao, zagotować od czasu do czasu mieszając. Do gotującej się masy wsypać płatki owsiane, chwilę pogotować, mieszając. Zdjąć garnek z gazu, dodać mleko
Simply Foodbardziej ziarnistą. składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 200 ml śmietanki 30 % 50 ml bulionu drobiowego 75 g sera z niebieską pleśnią 75 g sera cheddar olej kokosowy do smażenia sól,pieprz makaron, u mnie rurki Malma posiekana natka pietruszki do posypania Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostką. Rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i podsmażyć kurczaka. Delikatnie doprawić solą
Monia miesza i gotujemega ostry), zostaje tylko cudny aromat. Moi domownicy byli zauroczeni smakiem tej zupy. :-) Składniki: - 1 większa cebula - 2 główki czosnku - ok.400g obranych ziemniaków (miałam 420g) - 2 -3 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy), można użyć masło klarowane - ok.1 litr bulionu, rosołu lub wody - sól, świeżo mielony pieprz - twardy owczy ser do posypania (w wersji nie dla wegan) W garnku rozgrzać(...)olej kokosowy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Czosnek obrać, pokroić w plastry i dorzucić do podsmażanej cebuli. Poddusić tak do miękkości. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko posolić, po 5 minutach zalać całość bulionem (rosołem lub wodą) i gotować pod przykryciem ok.15 minut. Garnek zdjąć z palnika i całość zblendować. Doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gdyby
Smaczne Zdrowewarto zagłuszać jej dodatkowymi przyprawami. Nakarmicie nią całą rodzinę. W to nie wątpię! Składniki: Zupa: 1 kg dyni 3 marchewki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki 100 ml mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego ghee 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Szczypta mielonego imbiru do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Pieprz Cayenne do smaku Sól do smaku Serowe(...)klarowane masło, dodaję wszystkie warzywa, starty świeży imbir, zalewam wodą, tyle aby wystawała ponad cm nad warzywami, solę do smaku gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wlewam mleczko kokosowe, dodaję przyprawy do smaku, mieszam, próbuję, gdy zupa jest dobrze doprawiona, miksuję blenderem na gładki krem. Robię kluseczki: Jajka wbijam do miski, dodaję szczyptę soli do smaku, , wsypuję
Wanilia i Kardamonpoczytać w poście o zielonym koktajlu oczyszczającym . Składniki: 1 mango duża garść jarmużu (bez grubych łodyg) 1 kiwi 3 duże łyżki jogurtu naturalnego/greckiego łyżeczka siemienia lnianego wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Wszystkie owoce dokładnie umyj, obierz i pokrój. Zblenduj je razem z jogurtem i siemieniem lnianym na koktajl. Posyp z góry wiórkami kokosowymi. Smacznego! Jeśli masz ochotę na więcej
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńzakupami i doprawiłem doświadczeniem. Z tego wszystkiego wyszły pyszne lody truskawkowe na kaszy jaglanej. Jedne z lepszych lodów domowej roboty jakie jadłem. Przy okazji do posłodzenia użyłem cukru kokosowego, który z powodzeniem można zastąpić np. daktylami lub, dla osób mających w d*upie dietę, zwykłym białym cukrem. Ja swój cukier dostałem od firmy Targroch. Już jakiś czas temu chodziło(...)mną kupienie go, ale cena mnie odstraszała. Teraz już wiem, że warto. Już podczas robienia seksowych czekoladek zakochałem się w nim, a w połączeniu z mleczkiem kokosowym i truskawkami zmiażdżył system i doprowadził do gastroorgazmu – delikatnie mówiąc. Istotne jest to, żeby co jakiś czas zamieszać lody, które już damy do zamrażarki, ponieważ inaczej stworzą się kryształki lodu. Jeśli
Blendmanwydrążeniu) 1/2 łyżeczki cynamonu cukier Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 75 ml śmietanki kremówki łyżeczka wódki ok. 100 g wió rków kokosowych Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wy kładamy pergaminem ( ok. 20 x 30 cm) . Mąki przes iewamy. Oddziel amy białka od żółtek(...)Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy , a następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Strużkami czekolady polewamy wierzch ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Moje posty
Słodka StronaMASĄ SEROWĄ Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego masła 1 jajko Krem: 1 jajko 250g mascarpone 250g słodzonego mleka skondensowanego około 250g jeżyn wiórki kokosowe do dekoracji Formę do tarty (u mnie taka mniejsza- jakieś 21-22 cm) natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Jeżyny przepłukujemy i zostawiamy do osuszenia. Mąkę mieszamy z cukrem(...)przy dnie). Miksujemy do otrzymania jednolitej masy (nie ubijamy). Jeżyny układamy na wyjętym z zamrażarki cieście, zalewamy masą mascarpone i wkładamy do piekarnika. Po 30 minutach posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi i pieczemy jeszcze 15 minut w 180*C (można włączyć grzanie od spodu). Ciasto studzimy- masa w tym czasie trochę opadnie, i podajemy już zimne. Wersja z jeżynami podoba
les mirabellesgryczotta, której towarzyszą pieczarki, dymka i szczypior. Składniki 100 g kaszy gryczanej prażonej 500 g pieczarek 700 ml bulionu warzywnego 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki ziół prowansalskich sól ziołowa sól świeżo mielony pieprz Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. Przekładamy do miski, oprószamy solą ziołową i skrapiamy sokiem(...)cytryny. Odstawiamy. Dymkę kroimy w piórka, a szczypior siekamy - dwie łyżki odkładamy, aby posypać danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego dymkę i szczypior. Kiedy dymka będzie miękka, dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy kaszę gryczaną. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy bulion warzywny. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem
My Chcemy Jeśćmiałam akurat pod ręką cielęcy) 180 g ugotowanych kasztanów jadalnych (kupiłam gotowe) 100 ml koniaku (w oryginale biały portwein) 100 ml śmietany kremówki + odrobinę do dekoracji (można zastąpić mlekiem kokosowym lub śmietanką kokosową) pietruszka posiekana do dekoracji tłuszcz do smażenia (w oryginale 50 g, ale ja dałam 1 łyżkę masła ) sól, pieprz do smaku (dość sporo, bo zupa jest słodkawa
Szybko Tanio Smacznienajważniejsze zawierają dużo chemii. Ten balsam składa się tylko z naturalnych składników, a także doskonale pielęgnuje nasze ciało. :) Składniki : 1 łyżka gliceryny 5 łyżek mleczka kokosowego 5 łyżek oleju kokosowego sok z 1/2 cytryny Sposób wykonania : W szystkie składniki poza sokiem z cytryny dodaj do miseczki i dokładnie utrzyj. Możesz utrzeć mikserem. Następnie nie przerywając ucierania, stopniowo
Przepisy i porady kulinarne