kokosowe - 19941 przepisów (strona:572/1330)

ZUPA DYNIOWA Z POMARAŃCZĄ 126

wzbogaciłam dodatkiem pomarańczy, która nadała fajnego smaczka, a zupka jest jeszcze smaczniejsza Składniki: 1 kg miąższu dyni 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 szklanki gorącego bulionu warzywnego olej kokosowy do smażenia 3 pomarańcze sól,pieprz, mielony imbir Wykonanie: Na oleju kokosowym zrumieniamy cebulę i czosnek. Dokładamy dynię pokrojoną w kostkę, cząstki pomarańczy, dolewamy bulion, gotujemy pod przykryciem

Z Majeczką w kuchni
Jajko sadzone na chrupiącej grzance z Awokado lub szpinakiem. Idealne śniadanie. 133

Mój numer jeden wśród śniadań! Jajko z płynnym żółtkiem i awokado to połączenie idealne.  Do smażenia najlepiej sprawdzi się olej kokosowy, ponieważ się nie przypala i jest bardzo zdrowy lub masło, KONIECZNIE klarowane. Jako dodatek świetnie pasują pomidory z solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Składniki: - kromka chleba razowego - jajko - 1/4 awokado, kilka listków szpinaku baby - łyżeczka oleju kokosowego

Cook&Love
Orientalna sałatka z makaronem ryżowym i wieprzowiną teriyaki 254

sezamu - 2 łyżki sosu rybnego - 3 łyżki sosu sojowego ciemnego - 2 łyżki sosu teriyaki - sok z 1/3 cytryny - łyżka octu ryżowego - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżeczki czosnku granulowanego - olej kokosowy do smażenia Przygotowania zaczynam dzień wcześniej, od zamarynowania mięsa. Pokrojony w paseczki schab przekładam do miski, dodaję łyżkę sosu rybnego, łyżkę sojowego, łyżke teriyaki i łyżeczkę czosnku. Odstawiam do lodówki(...)rybnego, sojowego, teriyaki, ocet ryżowy, imbir i łyżeczkę czosnku granulowanego. Dokładnie mieszam.  Pestki słonecznika i sezamu prażę na suchej patelni, odkładam na bok. Na patelni mocno rozgrzewam olej kokosowy i smażę schab na złoty kolor, dodaję do makaronu. Ogórka i awokado obieram i kroję w paseczki, wędrują do miski i pozostałymi składnikami. Następnie dodaję odsączoną kukurydzę i listki szpinaku

Cook&Love
KURCZAK W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM 213

odsączeniu) 1 duża cebula (ok. 100 g) 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (30 g) 1 puszka pomidorów bez skórki razem z sokiem (400 g) 1 łyżka oleju kokosowego (ok. 10 g) 2 płaskie łyżki ksylitolu (ok. 20 g) 1 płaska łyżka dowolnej mąki - u mnie sojowa odtłuszczona* (ok. 12 g) Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, ostra papryka(...)Marchewkę pokroiłam w "ćwierć plasterki", paprykę w wąskie paseczki (ok. 0,5cm x 3cm), cebulę w pół plasterki. 2. Na głębokiej patelni rozgrzałam olej kokosowy. Wrzuciłam pokrojone warzywa (bez kukurydzy). Zmniejszyłam na najmniejszy ogień i podsmażałam kilka minut co chwilę mieszając, żeby warzywa się nie zrumieniły zbyt mocno. Po kilku minutach warzywa podlałam wodą (nie za dużo, lepiej podlewać

Vroblewska-fitlife
Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową 151

kapustę pekińską, kukurydze ( z puszki ) oraz zieloną fasolkę szparagową ( mrożoną od Poltino . Składniki: 200 g krewetek mini 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu ( warzywny lub drobiowy ) 200 g kukurydzy z puszki biała część kapusty pekińskiej małej 150 g zielonej fasolki szparagowej ( mrożonej Poltino ) łyżeczka sosu sojowego łyżeczka sosu rybnego łyżeczka(...)oraz czosnek. Smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać poszatkowaną kapustę pekińską oraz fasolkę szparagową. Smażyć wszystko razem jeszcze 3 minuty. Następnie do warzyw dodać pastę curry - wymieszać. Wlać mleko kokosowe oraz bulion - zagotować. Na koniec dodać do garnka krewetki. Zupę doprawić do smaku limonką ( sok i skórka ), sosem sojowym oraz rybnym, a także cukrem i ewentualnie sola. Zupę można podać

kolorowotorcikowo
Uczta mola książkowego: Ciasto z kokosem i "Księga wszystkich dokonań Sherlocka Holmesa" A.C. Doyle'a 150

mąki 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (wiem, że to dużo, ale na prawdę nie jest wyczuwalny w cieście) 300 ml maślanki (w temperaturze pokojowej) ok. 100 g wiórek kokosowych 200 g śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej)   Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)zmianę z maślanką, aż do wykończenia składników. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 40 min., do suchego patyczka i zrumienienia wiórek. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące polać dokładnie po wierzchu śmietanką 30%. Pozostawić w blaszce do ostudzenia

Simply Food
Budyń „Pina colada” (bez laktozy i glutenu) 101

zaletą jest to, że można je sobie tak skomponować by nie zawierały składników, których mój organizm nie toleruje czyli laktozy i glutenu. Tym razem postawiłam na egzotyczne smaki : kokosowy i ananasowy. Budyń przygotowałam na bazie mleka kokosowego domowej produkcji ale może też być takie z puszki. Domowe jest mniej tłuste i ja zdecydowanie takie wolę. Użyłam też świeżego ananasa

Wiem co jem
Czekoladowe ciastka z fasoli 94

czym zastąpić? Osobiście preferuję ciastka z fasoli z czekoladą , ale jeśli chcesz, możesz użyć kakao lub karobu. Dodaj wtedy 3 łyżki proszku i 1 dodatkową łyżkę oleju kokosowego. Płatki jaglane z powodzeniem mogą być zastąpione owsianymi, orkiszowymi lub jęczmiennymi. Daktyle medjool zastąp, wcześniej namoczonymi i odciśniętymi z nadmiaru wody, daktylami „zwykłymi” albo użyj miodu, syropu klonowego(...)agawy. Orzechy laskowe zastąp innymi ulubionymi lub posiadanymi. Myślę, że włoskie lub ziemne również się świetnie sprawdzą. Co do oleju kokosowego , to proponowałbym go używać ze względów nie tylko technologicznych, ale też zdrowotnych. Jeśli jednak nie masz go w domu, możesz ewentualnie użyć innego. Artykuł Czekoladowe ciastka z fasoli pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 11.11.2016r. 128

kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków .   W tym tygodniu mamy 7 przepisów. Marzena Makaron z warzywami i mięsem   Kasia Szybki ucierany placek z jabłkami a'la szarlotka z kokosową nutą Magdalena  Cytrynowa babka piaskowa Joanna  Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata  Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna  Ciasto(...)czekoladowo- kawowo- kokosowe Marta Schab duszony z pieczarkami   A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień

Magiczne Życie Marty
WEGAŃSKA BEZGLUTENOWA MINI TARTA Z FARSZEM SOCZEWICOWYM 92

poczęstuję, bo zniknęły w mgnieniu oka. Poniżej lista zakupów dla Was na jutro ;-) Składniki na 2 mini tarty: Na ciasto: 1/3 szklanki zmielonych bezglutenowych płatków owsianych, 2 łyżeczki oleju kokosowego (w półstałej konsystencji), 40 ml wody, łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, szczypta soli. Na farsz: 4 łyżki ugotowanej soczewicy (ok. 2 łyżki suchej), 1 marchewka,  1 cebula, 2 duże garści(...)pół łyżeczki soli,  szczypta pieprzu. Dodatkowo: 2 kopiaste łyżeczki przecieru pomidorowego, ziarna słonecznika do dekoracji, 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie). Przygotowanie: Mąkę owsianą łączymy z wodą, olejem kokosowym i solą. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim foremki na tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy, smarujemy przecierem pomidorowym

Jeść, by żyć w zdrowiu
DOMOWE CZEKOLADKI DLA MAŁEGO WEGANINA 106

lizaków dodałam karob, o którego właściwościach pisałam w jednym z poprzednich postów, tahini bogate w wapń (sezam jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł tego składnika mineralnego) oraz olej kokosowy, któremu poświęcę chyba jeden z moich następnych postów, bowiem o jego właściwościach długo, długo można by pisać.  Składniki na 5 lizaków i 12 kostek: 3/4 szklanki płynnego nierafinowanego oleju kokosowego

Jeść, by żyć w zdrowiu
JOGURT MIGDAŁOWO-SEZAMOWY Z OWOCAMI 146

białkowe cudo: Składniki na 2 porcje: pół szklanki migdałów (moczonych przez kilka godzin), 1/4 szklanki sezamu (moczonego przez kilka godzin), 1 łyżka mielonego siemienia lnianego, 2 łyżki surowych płatków kokosowych, 1 daktyl, opcjonalnie pół łyżeczki dobrego probiotyku, 10 truskawek, 2 banany. Wykonanie: Ziarna sezamu i migdały odcedzamy, przepłukujemy wodą i umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy resztę składników, z wyjątkiem owoców(...)miksujemy. Truskawki i pokrojone banany zalewamy jogurtem, dekorujemy odrobiną sezamu i płatkami kokosowymi. Dobrego dnia

Jeść, by żyć w zdrowiu
PANIEROWANE KOTLETY Z PATISONA (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 163

ubrałam" w nieco pikantną panierkę. Wystarczy podać z lekką sałatką, by stworzyć obiad doskonały. Pycha! Polecamy całą rodziną! Składniki na 8 kotletów: 1 duży patison,  1 łyżka mąki kokosowej, 1 łyżka mąki gryczanej, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej EKO, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka ekologicznego czosnku w proszku, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki chilli(...)przez kilka minut. Mąki mieszamy wraz z przyprawami, a następnie dodajemy wodę.  Plastry patisona dokładnie pokrywamy panierką i obtaczamy w ziarnach i/lub płatkach owsianych. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
ZDECYDOWANIE NAJPYSZNIEJSZE CZEKOLADKI DOMOWEJ ROBOTY 152

czekolady, która będzie przepyszna, a o niebo zdrowsza. W tym przepisie brak cukru, jeśli jednak zależy Wam na bardzo słodkim smaku możecie użyć syropu z agawy, ksylitolu lub cukru kokosowego. Nadzieniem moich czekoladek jest masło arachidowe własnej produkcji. Przyprażyłam surowe orzechy, następnie zblendowałam z odrobiną soli na gładką, maślaną masę. Masło z fistaszków jadam niezwykle rzadko, uważam te orzechy(...)pisać ten post i patrzeć na zdjęcia tych czekoladek, bo ślinka kapie na klawiaturę, gdy wspomnę ich smak!!!  :-)  Składniki na 12 czekoladek: 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (nierafinowanego, extra virgin), 1/4 szklanki karobu, 1/2 łyżeczki wanilii w proszku, 6 łyżeczek masła orzechowego. Wykonanie: Olej mieszamy z karobem i wanilią. Połowę masy wylewamy na spód foremek na lód. Wkładamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciasto marchewkowe 128

szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich pół szklanki wiórków kokosowych   pół łyżeczki soli   Marchewkę ścieramy na drobnej tarce.  Orzechy włoskie kroimy na małe kawałeczki.   Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodajemy olej(...)mieszamy do momentu aż ciasto go wchłonie. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamon.  Na końcu wsypujemy marchewkę,  orzechy i wiórki kokosowe.  Blaszkę do pieczenia  wykładamy  papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto  i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.  Smacznego

Pyszności Słodkości