jaglanej 2 jajka 1/2 szklanki mleka 4 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon (ilość wedle uznania) żurawina (ilość wedle uznania) gorzka czekolada (ilość wedle uznania) olej kokosowy do smażenia Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do drugiej miski dajemy żółtka, serek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier i mleko. Wszystko(...)drewnianą łyżką. Na sam koniec dodajemy startą na tarce czekoladę (u mnie jakieś 6 kostek) i żurawinę (u mnie dwie garście, pocięłam na drobniej). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, łyżką nabieramy porcję ciasta i dajemy na patelnię, tak również łyżką formujemy placuszka. Pieczemy z oby stron do momentu, aż placuszki się nam zarumienią
kruche babeczkipieczenia 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki stewii w proszku 2 łyżki suszonej żurawiny 3 jajka Cynamon Kardamon Goździki Opcjonalnie: przyprawa do piernika/grzańca Dodatkowo: 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżka stewii w proszku lub cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno. Masło roztapiamy w rondelku razem z cukrem(...)delikatnie łączymy z masą. Małą formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką owsianą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy 40 min lub do uzyskania złotego koloru. Podajemy do ubitego mleczka kokosowego ze stewią lub cukrem pudrem
Czarnawisienkazawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem. :) Przepisy: Naleśniki z mascarpone i owocami Naleśniki zapiekane w sosie serowym Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami i położyć farsz(...)opcja też nikogo nie zabije. Parówkę można pokroić i wrzucić do sosu, by się podgrzała, ja natomiast kroję ją na plasterki i przesmażam na chrupko na oleju kokosowym. Część wrzucam do sosu, a częścią posypuję już gotowe danie. Wierzcie lub nie, ale smakuje to fantastycznie! I to jest kolejne danie z makaronu, któremu nie potrafię się oprzeć
Cooking Monsterjesienne obiady/wieczory najlepsze są rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw. Dziś zaproponuję Wam zupę krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego, chrupiących pełnoziarnistych grzanek oraz prażonych pestek dyni. Zapraszam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldwypróbujcie jeśli jeszcze nie jedliście tego smakołyku :) kostka margaryny 2 szkl cukru 1/2 szkl wody 3 łyżki kakao 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki wiórki kokosowe do posypania Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Ostudzić. Odlać 2/3 szkl, to będzie polewa na ciasto. Do pozostałej masy dodać żółtka(...)szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać do formy (11x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Polać odłożoną polewą, posypać wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub migdałami. Wstawić do lodówki do zastygnięcia polewy
Smakołyki Asi200g puree z dyni 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy, trzcinowy) 1 szkl. mąki owsianej 1 łyżeczka olejku waniliowego (najlepiej naturalnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Odrobina oleju kokosowego do smażenia Opcjonalnie: dżemu żurawinowego/porzeczkowego, miód lub syrop z agawy Przygotowanie: Mąkę owsianą przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Łączymy z puree z dyni, cukrem waniliowym i olejkiem. Rozgrzewamy(...)patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Nakładamy łyżką masę i smażymy na złocisty kolor z każdej strony. Podajemy z dżemem i miodem
Czarnawisienkacukru 3 duże jajka 100g orzechów laskowych 100g migdałów 200g gorzkiej czekolady 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa: 150g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki oleju kokosowego Dodatkowo: 4 nieduże, bardzo dojrzałe gruszki poszatkowane orzechy do posypania Ciasto: 1. Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno). Piekarnik nastawić na 180oC funkcji góra(...)poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (ciasto po wyjęciu z piekarnika opadnie i tak ma być). Polewa: 8. Do rondelka przełożyć połamaną czekoladę i olej kokosowy. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada i olej się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia. 9. Gotową polewą udekorować ciasto i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto
Mała Cukierenkapysznie :) Oczywiście zacznę od deseru, czyli od końca, ale dla mnie, jak wiecie, to najważniejsze:). Deser był smaczny i lekki. Składał się z puddingu z tapioki ugotowanej na mleku kokosowym, mango i lodów kokosowych, pychotka! Tu stawiam sobie wyzwanie, aby odtworzyć taki deser i mam nadzieję, że mi się uda. Tort o takim smaku byłby fantastyczny. W tej edycji Restaurant
Mała Cukierenkajesienne obiady/wieczory najlepsze są rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw. Dziś zaproponuję Wam zupę krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego, chrupiących pełnoziarnistych grzanek oraz prażonych pestek dyni. Zapraszam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldmoże być więcej czerwona duża cebula 4 żabki czosnku , duże 2 jabłka łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka startego imbiru łyżeczka curry szczypta gałki muszkatołowej płaska łyżeczka kurkumy olej kokosowy ryż ekologiczny czarny olej rzepakowy do skropienia dyni Najpierw nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia. Dynie myjemy i kroimy w kostkę, jeśli jest(...)dynia Hokkaido, kroimy ze skórką. Wysypujemy dynię na blachę i solimy, skrapiamy olejem rzepakowym . Posypujemy rozmarynem.Pieczemy 15 minut. Ryż czarny gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Rozgrzewamy w rondlu olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, imbir oraz czosnek. Dusimy około 3 minut po czym dodajemy dynię, jabłko pokrojone na kawałki razem ze skórką .To wszystko posypujemy rozmarynem i curry
Z Kuchni Do Kuchnisłodko. Pyszny, prosty i zdrowy przepis na batoniki, które można albo zajadać do kawy albo dodać do owsianki/jaglanki czy ulubionego smoothie. BATONIKI Z GRYKI EKSPANDOWANEJ ☆ ✔1/4 szkl.oleju kokosowego @purerein ✔1/4 szkl.masła orzechowego @purerein ✔2 łyżki syropu klonowego @myproteinpl ✔2 łyżki kakao ✔1 szkl.gryki ekspandowanej @lestello_pl Olej kokosowy rozpuścić w garnku z masłem. Dodać syrop, kakao. Wymieszać. Dodać
TetiisheriNiewiarygodne jak niewielki dodatek nowego składnika może odmienić klasyczną pomidorową! Składniki: łyżka masła ząbek czosnku 1-1,5 kg pomidorów szklanka esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego 200ml mleka kokosowego sól, pieprz, świeże listki bazylii dwie łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) groszek ptysiowy lub mini mozarella Sposób przygotowania: Masło rozpuścić w garnku, przesmażyć przeciśnięty ząbek czosnku, dodać obrane(...)skórki i posiekane pomidory i około szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego. Gotować aż pomidory się rozpadną i lekko zredukują. Dodać pół puszki mleka kokosowego oraz oliwę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżą bazylią. Zmiksować na gładko. Serwować z groszkiem ptysiowym lub kulkami mini mozarelli
Pyry na Gazpieczarek 1 ząbek czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki owsianej sol himalajska pół łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia ) Wykonanie Cukinie dokładnie myję , następnie łącznie ze skórą ścieram na tarce o drobnych oczkach , pieczarki obieram i także ścieram . Kiedy cukinie i pieczarki mam starte(...)dodaję jajka , czosnek przeciśnięty przez praskę , mąkę otrębową oraz wszystkie nasze przyprawy , wszystko dokładnie mieszamy , tak aby składniki się połączyły . Rozgrzewamy patelnie , wkładamy 2 łyżki oleju kokosowego , i na rozgrzaną patelnie wykładam nasze placuszki , i smażymy na złoty kolor po obu stronach , po usmażeniu wykładam na papierowe ręczniki , po kilku minutach placuszki mamy gotowe do podania
Mój Smakmąki pszennej, z czego 60 to może być pełnoziarnista pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli (polecam grubą sól) 100 g oleju roślinnego (u mnie był to rafinowany kokosowy) Przygotowanie: Jeżeli używasz oleju kokosowego to doprowadź go do płynnej konsystencji i zblenduj na puszysta masę z cukrem. W dużej misce połącz wszystkie składniki. Ciasto ma konsystencję plastycznej gliny
greenscarfświetny.Często go robię gdy mam ochotę na słodkie...Polecam. 2 szkl cukru 1 op.płatków owsianych lub kukurydzianych 1.5 łyżki kakao 1 małe op.wiórków kokosowych 1/2 kostki margaryny rumowy aromat 8 łyżek mleka mogą być orzechy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Margarynę topimy w garnku,dodajemy kakao,cukier,wiórki kokosowe i posiekane orzechy,a na końcu mleko i aromat.Zagotowujemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki