kokosowe - 19941 przepisów (strona:579/1330)

Minimalist Baker - recenzja książki 201

przydatnych dla wegan, bo takich, na których opieramy przygotowanie pozostałych dań. Z pewnością każdy roślinożerca zechce przygotować substytut jaja z siemienia lnianego, wegański parmezan, domowe mleko z migdałów czy kokosową bitą śmietanę. Mnie natomiast bardzo zaciekawił przepis na ryż kalafiorowy, sos z orzechów ziemnych i marynowaną cebulę. Z pewnością je wypróbuję.  Kolejny punkt programu to METODY, czyli różnego rodzaju(...)podanie go w innym towarzystwie, może jako dodatek w zapiekance warzywnej? Kiedy natknęłam się na przepis na dyniowe chai latte, wiedziałam, że muszę go wypróbować i to natychmiast. Zwieńczone kokosową bitą śmietaną na zdjęciu wygląda przepięknie! (mam nadzieję, że moje które znajduje się poniżej, również oddaje jego naturę). W rezultacie otrzymujemy pyszny rozgrzewający napój, idealny na zimowe wieczory. Zdecydowanie polecam

Roślinna - blog wegański
Domowe mleko kokosowe 174

Składniki: 2 szklanki przegotowanej gorącej wody wiórki kokosowe, 2 szklanki Wykonanie: zalej przegotowaną, gorącą wodą wiórki kokosowe, gdy już ostygnie wszystko miksuj około 5 min. Przecedź na sitku. Gotowe

Bike By Life
Bułeczki cynamonowe 121

Jesień przyszła (deszcz, zimno, wiatr) to trzeba włączyć środki zapobiegawcze. Na przykład na kolację można zjeść jeszcze ciepłe drożdżowe, cynamonowe bułeczki a do tego wypić kubek gorącego mleka kokosowego! Wiem, że to bomba kaloryczna, ale czasami trzeba sobie dogodzić. Te pyszne bułeczki charakterystyczna dla północnej Europy (w samym Hamburgu mamy coś podobnego – Franzbroetchen) wprost rozpływają się w ustach(...)taaak, to zasługa tej ogromnej ilości masła ; ) Do przygotowania bułeczek potrzebujemy: ciasto: 500 g mąki orkiszowej + trochę do rozwałkowania 3/4 kostki drożdży 300 ml mleka kokosowego (u mnie Alpro) 120 g cukru + cukier do zaczynu 125 g stopionego, przestudzonego masła białko + odrobina nadzienie (wszystkie składniki dokładnie mieszamy): 125 g masła (miękkiego) 80 g cukru (można dać więcej) 3 czubate łyżki

Szybko Tanio Smacznie
Carry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym 114

sałata z odrobina ziołowego dressingu. Carry z kurczakiem składa się z..... - 4 filety z piesi kurczaka, ok. 1 kg mięsa - 4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 400 ml mleczka kokosowego - 5 łyżek koncentratu pomidorowego - 2 łyżki ajvaru lub mały kawałek chili - 2 szklanki bulionu - 3 łyżeczki carry - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 łyżeczka imbiru - sól - pieprz - olej rzepakowy Dodatkowo: - ryż(...)myjemy, suszymy, kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, smażymy mięso na złoty kolor, solimy i pieprzymy, następnie podlewamy bulionem, dodajemy warzywa z przyprawami z patelni, wlewamy mleczko kokosowe i wszystko razem dusimy, doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem, ryżem, kaszą i świeżą sałatą. Jeśli chodzi o chili to już kwestia indywidualna każdego z Was, dodajcie tyle

Apetyczna babeczka
Ciasteczka owsiane z żurawiną 104

masła 70 g suszonej żurawiny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 90 – 100 g cukru brązowego 3-4 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka płatków migdałów Sposób przygotowania: 1. Piekarnik nastawiamy do 180 stopni C. 2. W garnuszku roztapiamy masło i pozostawiamy do ostygnięcia. 3. Mieszamy ze sobą suche składniki – mąkę, cukier, proszek(...)pieczenia, cukier waniliowy, płatki owsiane, wiórka kokosowe, migdały i dodajemy roztrzepane jajko. Następnie dodajemy przestudzone masło i całość mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy żurawinę i ponownie mieszamy. 4. Łyżką formujemy ciastka (ja na jedno ciastko brałam pół łyżki masy) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczamy. Pamiętamy o zachowaniu odległości między ciasteczkami – w piekarniku

Z notatnika
Sernik na zimno z malinami i migdałami 116

wytrzymam. Składniki: 150 g biszkoptów 100 g masła 1 kg serka waniliowego homogenizowanego 3 łyżki migdałów łuskanych blanszowanych 20 g żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody maliny 2 łyżki wiórek kokosowych 2 galaretki owocowe (truskawka/malina) Sposób przygotowania: Biszkopty należy pokruszyć, zalać rozpuszczonym masłem i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane biszkopty przesypujemy do tortownicy (ok. 26 cm) i dokładnie ugniatamy palcami by biszkoptowy(...)wkładamy do lodówki na kilka godzin, do czasu aż ser stężeje. Przygotowujemy pierwszą galaretkę używając nieco mniej wody jak w przepisie (ok 400 ml), dosypujemy wiórki kokosowe i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie na wierz sernika układamy owoce, wylewamy chłodną galaretkę i ponownie wkładamy do lodówki. Przygotowujemy drugą galaretkę używając również nieco mniej wody niż w przepisie

Z notatnika
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym 172

mała dynia hokkaido ( ok 1 kg ) 1 l wody średnia cebula ząbek czosnku 200 ml mleczka kokosowego  1/4 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżka oleju rzepakowego Dynię pokroić na mniejsze części i upiec w piekarniku w temp. 200°C przez ok 20 min. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebule i czosnek. Dodajemy imbir i curry(...)chwile podsmażamy. Dodajemy dynię i wodę, mieszamy i gotujemy ok 20 min. Pod koniec gotowania dodać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Zupę zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami/ostrym startym serem/chili

Atlas Smaków
Kasza pęczak z pieczarkami 226

pysznie - kolorowo!   Składniki na 2 porcje: 200 g kaszy pęczak (2 woreczki) 8 pieczarek 8 kawałków suszonych pomidorów (z zalewy)  1 ząbek czosnku 1,5 łyżki oleju kokosowego pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie 3 gałązki szczypiorku Przygotowanie: Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu - 15 minut w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry - smażymy na rozpuszczonym oleju(...)kokosowym. Na patelnię dodajemy pomidory (pokrojone w paski) i czosnek (cienkie plasterki). Odcedzoną kaszę dodajemy na patelnię - mieszamy i doprawiamy. Danie wykładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem

Alutka-Gotuje
Energetyczne trufle ze spiruliną 128

jeśli brakuje Wam jakiegoś składnika z przepisu poniżej. Zawsze możecie go zastąpić czymś innym. Energetyczne trufle Składniki: na 20 trufli 50 g migdałów 50 g brazylijskich orzechów 2 łyżki kokosowego oleju 50 g pestek dyni 2 łyżki spiruliny 1½ łyżki kakao 20 daktyli 50 g suszonych moreli Migdały, orzechy i pestki dyni zmiksuj na gruboziarnistą masę. Dodaj kokosowy olej, wypestkowane

codojedzenia
Placuszki bananowe 353

Składniki: banan (2 szt.) mąka jaglana (3 łyżki) olej kokosowy Czas przygotowania: 15 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę. Mieszamy.  Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Nakładamy łyżką placki. Smażymy z obu stron Podajemy solo lub z ulubionym dżemem

Weganka gotuje
Bezglutenowe krakersy z amarantusa 158

amarantusa są bezglutenowe, co dla zainteresowanych tą dietą jest istotne oraz cho*ernie bogate w witaminy i minerały przy niewielkiej zawartości, i tak zdrowych, tłuszczy pochodzących z oleju kokosowego. Z czym podawać? Na zdjęciach widać, że zaserwowałem je z czerwonym sosem. Był to dokładnie sos do pizzy znajdujący się na blogu. Jadłem je również z takimi pysznościami jak keczup(...)krakersów . Bezglutenowe krakersy z amarantusa Wydrukuj przepis Porcji: 30 Czas przygotowania: 20 minut Potrzebujesz: 250g mąki z amarantusa 70g wody (lub troszkę więcej, zależy od mąki) 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka soli 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia *opcjonalnie 2 łyżki miodu lub syropu klonowego *opcjonalnie czarnuszka, ziarna sezamu lub słonecznika do posypania Wykonanie: 1 Do malaksera wsyp suche

Blendman
JAGLANKA Z MALINAMI 160

pomysł na pyszne śniadanie lub zdrowy deser   SKŁADNIKI 1 torebka kaszy jaglanej, mleko, 3 łyżki wiórek kokosowych, ciasteczka czekoladowe , cukier do smaku WYKONANIE Kaszę płuczemy, zalewamy mlekiem, słodzimy do smaku, gotujemy do miękkości, osączamy z nadmiaru mleka. Kaszę mieszamy z wiórkami kokosowymi, dosładzamy cukrem do smaku. Na dnie pucharków układamy pokruszone ciasteczka, wykładamy warstwę kaszy, maliny, kładziemy resztę kaszy

słodki bratek
ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 165

Jesienna zupa. Rozgrzewająca. Mało kaloryczna… SKŁADNIKI : dynia masłowa – 1 połówka marchewka – 1 sztuka cebula – 1 duża sztuka lub 2 mniejsze czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 1 szklanka – 200 ml bulion – 1½ szklanki – 300 ml papryka słodka – 1 płaska łyżeczka kurkuma – 1 płaska łyżeczka tabasco – 4 – 6 kropli mieszanka nasion – 4 łyżki gałka muszkatałowa olej do smażenia(...)smażyć na średnim ogniu, na patelni z olejem 20 minut. Dodać szklankę bulionu, zmniejszyć ogień, dodać przyprawy, i dusić do miękkości. Wszystko razem zblendować, dodać 100 ml wody, mleko kokosowe i tabasko. Gotować chwilę do połączenia się składników. Przelać do miski, posypać ziarnami. Najlepiej serwować z grzankami lub ryżem

kuchniabellissima.wordpress.com
SZNYCLE W SOSIE Z CARRY 146

słodka,lekko cierpka i pikantna:))))   35dag.sznycli ze schabu 1 mango 1 papryczka chilli kokos oliwa sól pieprz curry liść laurowy 3 łyżki soku z cytryny 200ml.mleczka kokosowego 250 ml. bulionu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy .Kroimy wszerz na połówki.Na patelni rozgrzewamy oliwę,obsmażamy mięso równomiernie,solimy,pieprzymy,posypujemy curry  i zdejmujemy z ognia.Mango obieramy(...)się za sos:mango i liść laurowy podsmażamy na tym samym tłuszczu co smażyliśmy mięso,mieszając od czasu do czasu.Skrapiamy obficie sokiem z cytryny,dodajemy 1 łyżkę curry,wiórki kokosowe,dokładnie mieszamy i zasmażamy.Podlewamy bulionem i mleczkiem kokosowym.Gotujemy 2 min.Przyprawiamy,dodajemy posiekaną papryczkę chilli.Możemy dodać posiekaną kolendrę.Sznycle polewamy sosem.Podajemy z makaronem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bezglutenowe czekoladowe placuszki z dżemem (na mące ryżowej i sorgo) 201

ryżowej (u mnie Pro-BIO ) 1/2 szklanki mąki z sorgo (u mnie Pro-BIO ) 2 łyżeczki ciemnego kakao 2 łyżeczki cukru 1 jajko M około 3/4 szklanki mleka olej kokosowy do smażenia domowy dżem truskawkowy lub inny ulubiony propozycja podania: cukier puder, plasterki banana i suszony berberys Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy obie mąki, kakao i cukier. Następnie powoli(...)wlewamy mleko wszystko dokładnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron (jedna łyżka stołowa, to jeden placuszek). Uwaga placuszki smażymy krótko, aby nie były zbyt twarde. Na talerzu układamy jeden placuszek, smarujemy go delikatnie dżemem, następnie kładziemy następny i znów smarujemy dżemem, aby stworzyć słodkie wieżyczki. Każdą

Słodkie okruszki