kokosowe - 19941 przepisów (strona:584/1330)

Proste Drożdżówki z Nadzieniem Kakaowo - Kokosowym 215

łyżeczki soli 70 g masła rozpuszczonego 1 łyżka ekstraktu z wanilii ( u mnie domowy) Nadzienie: 2 łyżki kakao gorzkiego 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kwaśnej śmietany wiórki kokosowe Często zamiast gorzkiego kakao używam słodkiego napoju kakaowego typu Puchatek, Nesquick itp. Wtedy zmniejszam ilość cukru pudru. Tu panuje zasada próbowania mieszanki, która po wymieszaniu powinna być lekko rzadka(...)dodaniu wiórków kokosowych mieszanka staje się gęsta, dzięki temu może i trudniej ją rozsmarować (choć wg mnie nie jest trudno), ale za to nie wycieka i nie rozpływa się podczas pieczenia. Kruszonka: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła roztopionego Wszystkie składniki należy wymieszać najlepiej palcami metodą rozcierania pomiędzy palcami. Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności zabieram

Blondynka Gotuje
SERNIK CZEKOLADOWY IZAURA 453

sera wiaderkowego  4 duża jajka  1 szklanka cukru  1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej wiórki kokosowe do posypania                                                                      Przygotowanie(...)pieczemy, w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 % C. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy jest jeszcze ciepły polewamy go pozostawiona polewą i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi.   Sernik jest najsmaczniejszy na drugi dzień

Kulinarne Fantazje Marioli
Korzenny deser z quinoy ze świeżymi figami i orzeszkami piniowymi 139

żeby było jeszcze pyszniej dodałam trochę orzeszków pinii.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 5 świeżych daktyli bez pestek 4 łyżki karobu 4 łyżki mleka kokosowego 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 ziarenko bobu tonka gałka muszkatołowa 2 świeże figi 2 łyżki orzeszków piniowych Wykonanie: Quinoę daktyle, karob i mleko kokosowe blendujemy. Dodajemy

Quinoa Raz!
KOKOSOWE MUFFINKI ZE ŚLIWKAMI 203

ardzo proste i pyszne jesienne już muffinki ze śliwkami i wiórkami kokosowymi. Ekspresowe do zrobienia, długo zachowują świeżość, smakują również wspaniale następnego dnia. Kokos jest delikatnie wyczuwalny w muffinkach, nie dominuje nad całością, a głównymi bohaterkami są właśnie śliwki :) I ten zapach, który unosi się podczas pieczenia... mmmm.... Muffinki idealne na drugie śniadanie, na podwieczorek lub do pracy(...)albo szkoły. Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI (na 12 muffinek): 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju 2 jajka DODATKOWO: 10 śliwek wiórki koksowe do posypania WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni

Słodko-Słony Świat Ilony
Kefirowo maślankowe placuszki z suszonym jabłuszkiem 157

mąki pszennej 1/2 szklanki kefiru około 1/3 szklanki maślanki jabłko suszone bez skórki (u mnie od BadaPak) 1 łyżka cukry trzcinowego 1 jajko M większa szczypta sody oczyszczonej olej kokosowy do smażenia do podania: syrop klonowy (u mnie od BadaPak) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajko, dodajemy szczyptę (większą) sody oczyszczonej, cukier i wlewamy kefir. Całość mieszamy(...)koniec dolewamy powoli maślankę, mieszając, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 5 minut, mieszamy przed smażeniem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około łyżeczki). Smażymy placuszki (około 1 łyżki stołowej na placek). Na każdą porcję ciasta układamy 1 krążek jabłka suszonego bez skórki. Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu. Podajemy od razu polane

Słodkie okruszki
Gofry żytnio-kokosowe 132

Gofry zaczęłam robić coraz częściej, bo za każdym razem mi wychodzą! Jestem z siebie dumna. Przedstawiam Wam kolejny pomysł jak i przepis na gofry z mąka żytnią i kokosowa. Składniki: 2 jajka 10 tabletek słodziku 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 3 łyżki mąki kokosowej 1 łyżka karobu lub kakao  Sposób przygotowania: Na początku należy włączyć gofrownicę, aby się dobrze

Truskawkowa Fiesta
Smaczek 323

Ciasto: 40 dag mąki   25 dag cukru   8 jaj   1 margaryna   cukier z wanilią   2 łyżeczki proszku do pieczenia   10 dag wiórków kokosowych   10 dag mielonych orzechów   10 dag maku   2 łyżki kakao   4 łyżki kwaśnej śmietany Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niej kolejno po jednym żółtku(...)Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto dzielimy na 4 części, do 1 dodajemy wiórki kokosowe i łyżkę śmietany, do drugiej mak i łyżkę śmietany, do 3 orzechy i łyżkę śmietany, a do czwartej kakao i łyżkę śmietany. Po wymieszaniu, pieczmy każdy placek oddzielnie w blaszce (23x35) wyłożonej papierem

Cynamonowe szczęście
Maślankowe ciasto ze śliwkami 129

image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/09\/P9240002-1-e1474889738722.jpg","description":null,"recipeYield":"16 ","recipeIngredient":["600 g ma\u015blanka","400 g m\u0105ka","300 g \u015bliwki","2 \u0142y\u017cka olej kokosowy","2 szt jajko","250 g erytrol (lub inne s\u0142odziwo)"],"recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki poza owocami mieszamy na g\u0142adk\u0105 mas\u0119. Po\u0142ow\u0119 masy wylewamy do formy(...)recipeCuisine":"S\u0142odko\u015bci"} Maślankowe ciasto ze śliwkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 16 Porcje 16 Składniki 600 g maślanka 400 g mąka 300 g śliwki 2 łyżka olej kokosowy 2 szt jajko 250 g erytrol lub inne słodziwo Sposób przygotowania Wszystkie składniki poza owocami mieszamy na gładką masę. Połowę masy wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej

Kucharzyca
Krem z pieczarek 164

Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia pół łyżeczki natki pietruszki sól i pieprz Pieczarki myjemy i kroimy na półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę. Smażymy aż zmięknie

Cooking Monster
Curry z kalafiora, papryki i kurczaka. 164

Składniki na 4 porcje: 500 g kalafiora 450 g piersi z kurczaka 1 strąk papryki zielonej 1 pęczek dymki z cebulką 1 strąk papryki czerwonej 200 ml mleczka kokosowego 250 ml gorącego bulionu 3 łyżeczki zielonego curry sok z 1/2 limonki 2 łyżki oleju sól pieprz czarny pieprz cayenne 1 łyżka mąki           Sposób przyrządzania(...)rozgrzać olej, wrzucić mięso i usmażyć, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do miski. Na powstały tłuszcz wrzucić cebulę, kalafior oraz paprykę kolorową. Mieszając, smażyć kilka minut. Wlać mleczko kokosowe i gorący bulion i dodać curry. Dusić na średnim ogniu 6 - 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać mięso i gotować kolejne 6 - 7 minut. Mąkę wymieszać

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Wegański sernik Snickers 207

połowy cytryny (mniej więcej 3 łyżki) 100 g solonych orzeszków ziemnych 100 g gorzkiej czekolady Spód sernika: 200-250 g kruchych ciastek ( użyłam tych ) 100 g oleju roślinnego (kokosowy najlepiej się tu sprawdzi)   a poza tym : tabliczka czekolady na polewę (po prostu ją rozpuścić w kąpieli wodnej) na kajmak: 1 litr mleka sojowego 1 szklanka cukru około(...)dużej głębokiej patelni, wtedy powierzchnia parowania jest większa i cały proce szybciej zachodzi. dodatkowo orzeszki solone do dekoracji Przygotowanie: Spód ciasta: pokrusz ciastka i zblenduj je w olejem kokosowym. Wylep powstałym „piaskiem” dno formy do pieczenia wyłożonej papierem. Masa „serowa”: Zblenduj na gładką masę tofu z mlekiem i sokiem z cytryny. Dodaj „sera” cukier

greenscarf
Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami – brownie 270

cukru 3 duże jajka 100g orzechów laskowych 100g migdałów 200g gorzkiej czekolady 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa: 150g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki oleju kokosowego Dodatkowo: 4 nieduże, bardzo dojrzałe gruszki poszatkowane orzechy do posypania     Ciasto: 1. Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno). Piekarnik nastawić na 180oC(...)poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (ciasto po wyjęciu z piekarnika opadnie i tak ma być). Polewa: 8. Do rondelka przełożyć połamaną czekoladę i olej kokosowy. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada i olej się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia. 9. Gotową polewą udekorować ciasto i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto

Mała Cukierenka
Makaron z miodowym kurczakiem i oscypkiem 138

makaronu spaghetti Lubella 1 oscypek 1 pierś kurczaka 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka miodu (u mnie lawendowy) Olej kokosowy do smażenia Przygotowanie:  Makaron gotujemy al dente.  Kurczaka kroimy w grubą kostkę, a oscypek w malutką.  Smażymy na patelni, na odrobinie oleju kokosowego. Doprawiamy sosem sojowym, rozmarynem

Czarnawisienka
Babka czekoladowa 82

maki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 5 jajek 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki masła dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do opsypania blachy Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)formy. Pieczemy przez 45 minut w 180 st. Gotową, zaraz po upieczeniu, wyciągamy z formy. Gdy ostygnie polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej razem z masłem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepsza na następny dzień

Moja smaczna kuchnia
Bezmleczna, wegańska bita śmietana 151

Idealnie nadaje się do ciast, deserów czy po dodatku żalatyny czy agaru do przełożenia tortów i biszkoptów. Banalna w wykonaniu. Cudownie smakuje z miseczką truskawek :) SKŁADNIKI: 1 puszka mleka kokosowego  pełnotłustego schłodzonego przez min. dobę w lodówce 2 łyżki cukru pudru Schłodzona puszkę mleka otwórz ( nie wstrząsaj i nie przewracaj puszki)  i  delikatnie oddziel gęstą śmietankę(...)wody kokosowej. Do śmietanki dodaj cukier puder i zmiksuj mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut. Konsystencja powinna być jak tradycyjnej śmietanki. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa