łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki sproszkowanego lub kawałek startego świeżego imbiru 1 łyżeczka oleju kokosowego Wszystkie składniki oprócz oleju wrzucamy do miski i mieszamy na jednolitą masę. Jeśli masa jest trochę za gęsta dodajemy więcej śmietany. Na teflonowej patelni rozpuszczamy łyżeczkę oleju kokosowego. Łyżką nakładamy
Emskie Smakicieciorki. Z tego zestawu można wyczarować podobno wiele. Cóż pora to sprawdzić. Na pierwszy ogień poszła pasta Tahini, niezbędnik przy robienia hummusu. 200 g sezamu 1 łyżeczka oleju kokosowego Sezam dosłownie przez 30 sekund prażymy na rozgrzanej patelni uważając by zbytnio się nie zarumienił, bo zrobi się gorzki. Wsypujemy do wysokiego naczynia i blendujemy 30 sekund - 10 sekund przerwy(...)ziarna mogły puścić tłuszcz. Kiedy ziarna mają strukturę taką jak w chałwie dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego i dalej blendujemy. Powtarzamy do uzyskania gładkiej masy. Całość przygotowania nie zajmie więcej niż 10 minut, a otrzymujemy mały słoiczek pasty, która idealnie nadaje się do hummusu. Bez konserwantów i sztucznych barwników. Pastę należy przechowywać w lodówce, bo jak to bywa
Emskie Smakimoją wersie wątróbki , jest równie smaczna . Składniki ( dla 3 osób ) 150 dag wątróbki drobiowej 3 średnie cebule 1 średnie jabłko 1 duża łyżka oleju kokosowego 6 łyżek kaszy jaglanej Wykonanie Wątróbkę bardzo dokładnie oczyszczamy z żółtej błonki , która nadaje gorycz naszej wątróbce , kiedy oczyścimy wątróbkę to dokładnie ją płuczemy w zimnej wodzie(...)naszą wątróbkę posypujemy bardzo dokładnie aby cała wątróbka była pokryta mąką jaglaną . Jak już mamy wszystkie wątróbki posypane mąką , rozgrzewamy patelnie z łyżką oleju kokosowego i smażymy pod przykryciem tak aby nasza wątróbka się zarumieniła po obu stronach , między czasie kiedy wątróbka nam się smaży , obieramy cebulę i jabłko i kroimy w talarki i dodajemy
Mój Smakcałe 4 kubeczki serka homogenizowanego 0 % tłuszczu waniliowy 1 łyżeczkę sody 2 łyżeczki kakao 1 szklanka ksylitolu 1 szklanka jagód 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie Na wstępnie oddzielam białka o żółtek , białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli , kiedy białka mam ubite , do żółtek dodaje ksylitol(...)łyżką , tak aby nie stracić puszystości , jak nasza masa jest już dobrze wymieszana , szykujemy tortownicę , ja mam wymiar 32 cm , do tortownicy wykładam papier do pieczenie, smaruje papier olejem kokosowym i posypuję lekko mąką otrębową , następnie wylewam masę do tortownicy i wstawiam do piekarnika na grzanie góra dół , na 180 stopni , na 1 godzinę . Po upływie godziny , ciasto
Mój SmakZapraszam na bardzo smaczne kuleczki drobiowe , z dodatkiem świeżych ziół , oraz mleka kokosowego , bardzo smaczne połączenie , w tym przypadku takie mięsko podaję z kaszą orkiszową , zapraszam do wypróbowania . Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 1 średnia cebula 2 jajka 2 łyżki otrąb owsianych 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka(...)wszystkie kuleczki na złoty kolor . Kiedy mamy już przesmażone wszystkie kuleczki , przekładamy do garnka i zalewamy dwoma szklankami wody , dodajemy kostkę rosołową i dodajemy 4 łyżki mleka kokosowego i gotujemy na małym ogniu około 30 minut , po upływie tego czasu danie gotowe do podania
Mój Smakpietruszki 1 mały seler por ( tylko biała część ) 1 średnia cebula natka pietruszki sól 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka oleju kokosowego 1 kostka rosołowa szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy , ogórki kiszone ścieram na tarce o średnich oczkach , a porę kroję w talarki(...)także myję . Kiedy mamy już warzywa przygotowane , rozgrzewany garnek z olejem kokosowym i wkładamy wszystkie nasze warzywa, posiekaną natkę pietruszki , oraz ogórki kiszone , wszystko smażymy około 15 minut , od czasu do czasu mieszając , po naszym czasie zalewamy wodą tak aby zakryło nam wszystkie warzywa i dodajemy 1 kostkę rosołową i gotujmy do miękkości naszych warzyw . Jak nasze
Mój Smakżółtka 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny Polewa czekoladowa: tabliczka czekolady gorzkiej pół łyżki masła 2 - 3 łyżki wody skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe Ciasto Kilimandżaro Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie zamieszać(...)garnek z składnikami do garnka z gotująca się wodą. Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi. Smacznego
Aromatyczne Podróżeszklanki cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczytpa soli 50 g wiórków kokosowych 50 g zmielonych płatkich migdałowych 50 g gorzkiej czekolady o zawartości ok 80 % kakao Wykonanie: Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, piekarnik nagrzać do 170 stopni. Margarynę roztopić w małym rondelku, dodać(...)mieszamy na jednolitą masę. Dodawać kolejno jajka za każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać następnie : proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną , mąkę pszenną, wiórki kokosowe i płatki migdałowe i wszystko znów mieszamy energicznie na jednolitą masę , tak by nie powstały grudki. Tak przygotowaną masę nakładamy do przygotowanych papilotek, do około 3/4 wysokości do każdej z nich dodajemy spory
Aromatyczne Podróżekakaowa ciemna część: 4 łyżki kakao ½ szkl. wody ½ szkl. zwykłego cukru 50 g masła 300 g ciasteczek – herbatników jasna część: 150 g masła ½ szkl. cukru pudru 100 g wiórków kokosowych ciemna część: Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub tłuczkiem na drobne kawałeczki lub do postaci małych okruszków. Kakao, wodę, cukier i masło włożyć do rondelka i zagotować. Wystudzić i wymieszać z ciasteczkami(...)jasna część: masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i dodać wiórki kokosowe. Na blacie położyć arkusz papieru do pieczenia. Gotową ciemną część deseru rozłożyć na papierze mniej więcej na kształt prostokąta o grubości 1 cm . Na to rozłożyć jasną część. Pomagając sobie papierem do pieczenia zwinąć deser w roladę, owinąć papierem do pieczenia, na którym formowaliśmy roladę i wstawić
Posadzone i zjedzoneakurat miałam mrożone jagody ;) Składniki ( na 5-6sztuk): 3/4 szklanki płatków owsianych górskich pół szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki brązowego cukru (lub innego słodzidła) jajko 2 łyżki wiórków kokosowych garść owoców wiórki do posypania Jogurt roztrzepujemy z jajkiem i cukrem, dodajemy płatki i wiórki kokosowe. Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki (nie radzę używać papierowych papilotek, przyklejają się
Czerwona Porzeczkazawiera przepyszne połączenie malin i czekolady :) Składniki na ciasteczkowy spód: 2 szklanki pokruszonych ciasteczek kakaowych belVita 100 g roztopionego masła Masa serowa: 800 g półtłustego twarogu 3 łyżki oleju kokosowego 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jajka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mlecznej czekolady Na wierzch: 700 g malin Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasteczka(...)ręcznego (fot.2) lub przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Do osobnego naczynia wbić jajka i rozkłócić je dobrze widelcem. Przelać do zmielonego sera, dodać cukier, olej kokosowy, esencję waniliową oraz mąką ziemniaczaną. Wymieszać mikserem do połączania składników. Na koniec dodać posiekaną nożem czekoladę (fot.3) . Delikatnie wymieszać całość, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Masę serową przełożyć
Świat Ciastaliście laurowe 3 ziela angielskie 2 ł yżeczk i wędzonej papryczki ostrej 2 ł yżeczk i wędzonej paprycz ki słodkiej 5 kulek pieprz u kolorowego 2 łyżk i oleju kokosowego słoiczek domowego ajvaru przepis znajdziesz tutaj) pęczek koperk u sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym wraz z liściem laurowym, zielem angielskim
Łycha smakówpomógł thermomix). Jasna masa -> gotowe masło orzechowe lub domowe masło orzechowe -> miksujemy orzeszki ziemne (wcześniej można je uprażyć na patelni) i dodajemy 1 łyżkę oleju kokosowego Keksówkę wykładamy folią spożywczą i dajemy ciemną masę (uklepujemy do pożądanej grubości), a następnie jasną masę. Całość posypujemy orzechami do dekoracji i (opcjonalnie) polewamy domową czekoladą (olej kokosowy, syrop daktylowy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comrzodkwią, wiecie tym białym wielkim mutantem. Składniki na 4-6 porcji: czas przygotowania: 30 minut (maksymalnie) około 1 kg kalarepy 2 młode pory (ewentualnie cebulę dumkę) pół puszki mleka kokosowego, czyli około 200 g (ewentualnie inne mleko roślinne 250 ml) 2 pietruszki (u mnie była to salsefia, taki wynalazek wyhodowałam w ogrodzie) łyżka chrzanu Przygotowanie: Kalarepę obierz i zetrzyj(...)czym zalej wodą do poziomu warzyw (około pół litra) i gotuj pod przykryciem 5 minut. Jeżeli chcesz udekorować zupę tak jak ja to wyłów trochę warzyw. Dodaj mleko kokosowe i chrzan. Zagotuj. Zblenduj. Podawaj np. j z grzankami i słonecznikiem – chleb pokrojony w kostkę podsmaż na suchej patelni, a pod koniec smażenia dodaj słonecznik. Smacznego! ps. Ta zupa naprawdę
greenscarf