mała cebula 1 ząbek czosnku 50 ml białego wina 300 ml śmietanki 30% 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka oliwy i 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia sól i pieprz natka pietruszki Wykonanie: Piersi kurczaka oprószyć solą i zrumienić z obu stron na 2 łyżkach oleju kokosowego (po 3 minuty na stronę). Zdjąć z patelni
zadanie-gotowanieprzygotowaniu:) Składniki: 1,5 szklanki mleka około 3 szklanek mąki 1/2 szklanki cukru 2 cukry z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka olej lub olej kokosowy do smażenia 1/2 szklanki jagód 2 papierówki ( jabłka) Wykonanie: Jabłka obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel(...)wlewamy mleko i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy.Na samym końcu dodajemy starte jabłka i jagody, delikatnie mieszamy łyżką.Na patelni rozgrzewamy około 1/2 szklanki oleju lub oleju kokosowego, nakładamy łyżką porcje ciasta, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z kleksem jogurtowym
Sama słodycz i szczypta chiliCzytelniczek. Nie zawierają mąki pszennej. Zamiast tego wykorzystujemy ugotowaną ciecierzycę i mąkę gryczaną - wykluczamy w ten sposób obecność glutenu. Nie używamy także jajek, a jedynie mleko roślinne (sojowe, kokosowe, ryżowe). Do babeczek nie dodajemy także masła i cukru. Słodki smak możemy uzyskać wybierając dowolny słodzik według gustu. Myślałam, że babeczki wyjdą twarde i zbite, ale tak się nie stało(...)pyszne, pachną masą makową i wanilią. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 puszka ciecierzycy lub 240 g ugotowanej 1 szklanka mąki gryczanej lub zmielonej kaszy gryczanej 1/2 szklanki mleka sojowego, kokosowego słodzidło do smaku np. ksylitol, erytrol, miód np. 4 łyżki 1/2 szklanki maku 2 łyżki płatków migdałowych kropelka aromatu rumowego 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżka masła
Chocolate Muffin Blognajmniej kilkanaście spotkań lodożerców! Zerknij na listę składników i zróbmy wreszcie te lody z pieczonych śliwek! Niebo w gębie! SKŁADNIKI: - 500 g śliwek dużych i dojrzałych - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 1 zamrożony dojrzały banan - 1/2 łyżeczki stewi (możesz też użyć miodu), jeśli śliwki nie są słodkie dodaj więcej - odrobina cynamonu - 1-2 ziarnka kardamonu Śliwki obieramy, wyjmujemy pestki. Na patelnię(...)dodajemy olej kokosowy, śliwki i przyprawy. Przykrywamy pokrywką, czekamy aż cała masa zacznie nam się gotować, a śliwki się rozprażą. Tak gotujemy masę około 5 minut. Odkrywamy pokrywkę i zostawiamy gotującą się masę, aby odparowała przez jakieś 10 do 15 minut. Śliwki studzimy, przekładamy w pojemnik (wyjmij ziarenka kardamonu) i zamrażamy przez 3 godziny. Po tym czasie masę miksujemy
SMYKWKUCHNInawet mrożę wiśnie, aby w zimie móc zajadać się tą wersją owsianki :) Składniki na 1 porcję: 1/3 większego banana lub ½ średniego Garść wydrylowanych wiśni 1 czubata łyżka wiórek kokosowych 1 łyżeczka kakao 2 łyżki mleka 4 łyżki wody 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki płatków owsianych Opcjonalnie miód do smaku lub inne słodzidło Przygotowanie: Na dno naczynia wlej(...)łyżki wody. Następnie ułóż połowę pokrojonego w plasterki banana, posyp wiórkami kokosowymi, po nich 2 łyżkami płatków owsianych. Płatki przykryj warstwą jogurtu naturalnego (1,5- 2 łyżki). Następnie wyłóż warstwę wydrylowanych wiśni, posyp kakao. Ewentualnie polej miodem. Na to posyp kolejnymi 2 łyżkami płatków owsianych i przykryj kolejną warstwą jogurtu naturalnego (1,5-2 łyżki). Całość zalej 2 łyżkami wody
Fabryka pomysłówswoich zwolenników. Przepis mojej Mamy – szybki, prosty i naprawdę wspaniały. Bezglutenowe racuszki z twarogu. Składniki: - 750g twarogu (nie z wiaderka) - 3 jaja - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - sól - olej kokosowy Twaróg z żółtkami rozgniatamy widelcem. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną – mieszamy. Ubijamy na sztywno pianę z białek, z dodatkiem soli. Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy(...)rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju kokosowego, na średnim ogniu z obu stron, na rumiano (muszą być usmażone wewnątrz, a zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Bezglutenowe racuszki z twarogu można oprószyć cukrem pudrem. Bezglutenowe racuszki z twarogu podajemy według gustu. Można z cukrem pudrem, konfiturą, owocami, ze śmietaną, czy jogurtem… i nie tylko. W wersji
mojewypiekiinietylkopewno zastanawiacie się dlaczego letnia? Bo z syropem kokosowym, a kokos to palmy, wakacje i pyszna kawa latte z dużą ilością lodu. Wspomnienie z Gdyni. Składniki : * pół szklanki zimnej wody * szklanka kostek lodu * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej * łyżka syropu kokosowego do kawy * mleko * kostki lodu Przygotowanie : Wodę wymieszać z kawą i kostkami lodu aż powstanie piana. Dodać syrop i wymieszać
Magiczne Życie Martyorganizm nie poradził sobie z taką ilością protein a mięso krewetek to przecież najlepszej jakości proteiny:-). Składniki dla 4 osób: - kilo dużych krewetek - 0,5 litra mleczka kokosowego - 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą) - 2 duże pomidory - 2 cebule - 2 lub 3 ząbki czosnku - 2 cytryny - 6 łyżek oleju palmowego dende - 2 łyżki kuminu(...)kolendrę. Na dnie głębokiej patelni/ woka układamy pierwsza warstwę warzyw: cebula, papryka, pomidory. Jako drugą warstwę układamy krewetki. Trzecia warstwa znów warzywa a czwarta krewetki. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym i olejem dende. Posypujemy poszatkowaną kolendrą. Dusimy na średnim ogniu około pół godziny. Teraz przygotowujemy pirao (opcjonalnie, my obowiązkowo). Ostudzony sos z moqueca przelewamy do rondelka i dodajemy
Smaki BrazyliiDziś drożdżowy kołacz ze śliwkami pod kokosową pierzynką. Składniki: -2 dkg drożdży -5 dkg cukru -30 dkg mąki -200 ml ciepłego mleka -5 dkg roztopionego masła -1 jajko i jedno żółtko -wanilia -kilkanaście śliwek Na masę wiórkową: -10 dkg wiórek kokosowych -2 jajka i jedno białko -5 dkg cukru oraz jajko do smarowania. Drożdże ucieramy
Maminek kulinarnySkładniki (na 2 mini serniczki) Potrzebne Ci będą obręcze cukiernicze o średnicy 5-6 cm 6-7 łyżek gotowej mieszanki granola (np. z tego przepisu) 4 łyżki oleju kokosowego 200 gram twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego 100 ml jogurtu naturalnego 5 łyżek miodu 500 gram malin 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki wrzątku kilka malin do dekoracji Granolę miksuję na pył(...)malakserze. Dodaję olej kokosowy i ponownie miksuję. Składniki powinny mieć strukturę mokrego piasku. Obręcze cukiernicze umieszczam na płaskim naczyniu (talerz, deska) i na dno obręczy wkładam przygotowany spód, który mocno dociskam łyżką. Spody w obręczach umieszczam w lodówce na minimum 30 minut. W tym czasie twaróg miksuję z miodem i jogurtem naturalnym. We wrzątku rozpuszczam żelatynę. Maliny miksuję
Mango Papajanasion chia 1 łyżka erytrolu lub innego słodzidła 1 jajko 50 ml mleka sojowego/krowiego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 kostki białej czekolady bez cukru (Mercatare) 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Czekoladę pokrój na mniejsze kostki. Wymieszaj za pomocą łyżki z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wylej porcję ciasta i smaż z każdego placka z dwóch stron
Zdrowie na języku :Ppłaskie cynamonu - 1 łyżeczka stewii (jeśli nie jesteś na diecie użyj 8 płaskich łyżek cukru brązowego bądź miodu) - 6 do 8 łyżek kaszy manny błyskawicznej - 2 łyżki oleju kokosowego ( alternatywa: masło) WYKONANIE: - jabłka obierz ze skórki i pokrój na cieniutkie plasterki, im większe tym lepiej, staraj się aby to był plasterek przez całe jabłko Formę (średnia tortownica) wysmaruj olejem(...)łyżki kaszy manny, potem znowu plasterki jabłka, cynamon, stewia, kasza manna i tak do skończenia się składników. Samą górę obsyp mocno cynamonem i polej resztą oleju kokosowego (ewent. masłem). Całość wstawiamy do piekarnika na 35 minut temp. 190 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie
SMYKWKUCHNIwiśnie to połączenie i deser jest dla Was. Słodycz czekolady i kwaskowaty smak wiśni uzupełniają się i tworzą przepyszne połączenie. Dla mnie deser idealny:) POTRZEBUJEMY: 1/2 kubeczka mleka kokosowego lub innego ulubionego garść wydrylowanych wiśni 2 łyżki gęstego jogurtu 3 łyżeczko kakao 4,5 łyżeczek nasion Chia kilka łyżeczek miodu lub brązowego cukru 4 kostki gorzkiej czekolady + 1 łyżka(...)oleju kokosowego lub śmietany 30 (opcjonalnie) Nasiona Chia zalewamy mlekiem, mieszamy dodajemy kakao. Dosładzamy cukrem brązowym lub miodem. Odstawiamy do napęcznieia nasion. Wiśnie wkładamy do małego garnka, dosypujemy łyżkę brązowego cukru lub miodu i podduszamy kilka minut. W drugim małym garnuszku roztapiamy czekoladę z olejem lub śmietaną. W pojemniczku lub słoiczku układamy warstwowo: nasiona chia+ wiśnie+jogurt+nasiona chia+polewa
WYSPA SZCZĘSLIWAfitness. Nie dość, że jest bezglutenowe, bez laktozy i wegańskie, to jeszcze równie pyszne na ciepło co na zimno. Na ciepło można przygotować z jeszcze gorącej quinoy, podgrzanego mleka kokosowego i gorącej wody (banana już wtedy nie trzeba smażyć, ani gotować ;)) Składniki: 1 dojrzały banan pół szklanki ugotowanej quinoy pół puszki mleka kokosowego 2 łyżeczki miodu cynamon Wykonanie: Wszystkie składniki
Quinoa Raz!szklanka ugotowanej białej quinoy 2 tabliczki gorzkiej czekolady (bezglutenowej) 4 łyżki oleju arachidowego 100 ml mleka kokosowego 80 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu owoce miechunki peruwiańskiej garść orzechów arachidowych Wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i z dodatkiem mleka kokosowego rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając i uważając, żeby jej za bardzo nie podgrzać. Ciepłą, ale nie gorącą, quinoę
Quinoa Raz!