kokosowe - 19941 przepisów (strona:598/1330)

Deser zwrotnikowy z quinoą i nasionami chia 145

gdzieś między Zwrotnikiem Raka, a Równikiem , zabieram  i Was w kulinarną podróż pełną smaku i słońca :) Składniki: Pół szklanki ugotowanej białej quinoy 3 łyżki nasion chia szklanka mleka kokosowego pół szklanki wody 2 dojrzały owoce kiwi 1 dojrzałe nieduże mango kilka owoców kumkwata 2 łyżki miodu Wykonanie: Kiwi blendujemy z wodą, mlekiem kokosowym i łyżką miodu, dosypujemy nasiona chia

Quinoa Raz!
Szary deser z quinoy ;) 132

końca wyszło tak jak miało, ale będę próbować nadal. Tym większe było moje zdziwienie, że efekt był tak smaczny. Składniki: 1 szklanka białej quinoy 250 ml mleka kokosowego 250 ml wody 3 - 4 łyżki miodu 1 banan 5 łyżek sezamu 3 łyżki maku sok z czarnego bzu Wykonanie: Quinoę płuczemy dokładnie i gotujemy ( zobacz jak ugotować quinoę ) w mleku kokosowym

Quinoa Raz!
Zdrowy deser z quinoą i kiwi 124

deser) ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 3 kiwi łyżka miodu 200 gr. serka ricotta 3 łyżki dżemu z jeżyn (najlepiej domowego) 3 łyżki nasion chia 200 ml mleka kokosowego Wykonanie: Nasiona chia mieszamy dokładnie z mlekiem kokosowy, przelewamy do szklanek, lub miseczek i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Gdy pierwsza warstwa zgęstnieje nakładamy na nią

Quinoa Raz!
Quinoa z różą i rabarbarem pod bezglutenową kruszonką 132

kruszonką na bezglutenowej mące owsianej i płatkach quinoa. Absolutnie przepyszne! Składniki: 1 szklaka ugotowanej białej quinoy 5 łyżeczek konfitury z płatków róż 2-3 łodygi rabarbaru 25 gram masła kokosowego 2 łyżki brązowego cukru 7 łyżek mąki owsianej bezglutenowej 3 łyżki płatków quinoa Wykonanie: Ugotowaną quinoę mieszamy z konfiturą z róży i przekładamy na dna kokilek. Następnie układamy warstwę(...)pokrojonego na plasterki rabarbaru, który przykrywamy kruszonką zagniecioną z masła kokosowego, cukru, mąki owsianej i płatków quinoa. Pieczemy, aż kruszonka się zrumieni - około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, nie radzę zabierać się zbyt szybko do tego deseru, bo grozi poparzeniem

Quinoa Raz!
Mini serniczek z quinoy z galaretką z lilakiem i miętą 128

pomarańczową, spoczywająca na spodzie z daktyli i zwieńczona galaretką z lilakiem i młodymi listkami mięty. Podaję składniki na jedną porcję :) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej roboty)  6-8 świeżych daktyli 100 ml wody 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżka kwiatów lilaka kilka(...)listków młodej mięty Wykonanie: Daktyle pozbawiamy pestek, przekrawały na pół i wykładamy nimi dno foremki do serwowania. Quinoę, miód i wiórki kokosowe blendujemy na gładką masę, mieszamy ze skórka pomarańczowa i wykładam na spód z daktyli, wyrównujemy powierzchnię i deser wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. W 100 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i ksylitol, gdy galaretka przestygnie

Quinoa Raz!
Niebiańskie lody z mleka kokosowego i quinoy (bez glutenu i laktozy) 140

wyjątkowe lody, pierwsze które zrobiłam samodzielnie, więc było to dla mnie nie lada wyzwanie. Ich kolor jest zupełnie naturalny, uzyskany dzięki pewnym kwiatom ;) Delikatny i lekko mdły smak mleka kokosowego i quinoy, przełamałam imbirem i skórką cytrynową. Rzeczywiście wyszło "niebo w gębie". Lody są bezglutenowe i bez laktozy, a weganie mogą je przygotować w wersji odpowiedniej dla siebie, zamieniając miód(...)przyjaciół. Natomiast gospodarzom Akademii - Marco Ghia i Emiliano Castagna, dużo dobrej kulinarnej zabawy, inspiracji i pozytywnej energii.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 500 ml mleka kokosowego 4 łyżki miodu akacjowego 100 suszonych kwiatów klitorii ternateńskiej 150 ml wody kawałek świeżego kłącza imbiru (około 2 - 3 cm) łyżeczka sproszkowanej skórki cytrynowej suszone pączki róż i puder

Quinoa Raz!
Pianka z quinoy i mleka kokosowego z kwiatową galaretką 142

gospodarzy tego miejsca Marco Ghia i Emiliano Castagna. Oby największa satysfakcja z gotowania, czerpana była z radości dawanej innym.   Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 250 ml mleka kokosowego 250 ml naparu z kwiatów czarnego bzu 1 łyżka wody różanej 4 łyżki ksylitolu pół laski wanilii garść kwiatów jadalnych (płatki róż, nasturcji, bławatków, bratki, goździki itp.) 5 łyżeczek żelatyny(...)wody Wykonanie:          Wanilię przekrawamy wzdłuż i wyskrobujemy z jej wnętrza ziarenka. Mleko kokosowe (powinno być w temperaturze pokojowej), quinoę, 2 łyżki ksylitolu i ziarenka wanilii dokładnie rozdrabniamy i łączymy blenderem ręcznym. 3 łyżeczki żelatyny rozrabiamy w niewielkiej ilości gorącej wody, gdy dokładnie się rozpuści dodajemy ją do zbledowanych składników jednocześnie ubijając trzepaczką

Quinoa Raz!
Satay - kurczak w mleku kokosowym 195

piersi z kurczaka marynata: 1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml.) 20g. orzechów nerkowca 2g. świeżego imbiru odrobina płatków czili szczypta soli Orzeszki nerkowca zmiksować, imbir bardzo drobno posiekać, wymieszać z mleczkiem kokosowym. Dodać płatki czili i doprawić do smaku solą. Piersi kurczaka pokroić wzdłuż na cienkie paski. Włożyć do wcześniej przygotowanej marynaty, wymieszać i odstawić na 1 - 2 godziny

Lubię to gotuję
Makaron z warzywami 504

głodem i pakowaniem w siebie np.tony chleba w kanapkach. Bardzo lubię takie dania, szybkie, przygotowane pod wpływem chwili. Składniki mieszanka warzyw na patelnię Karahi Chicken Masala od Skworcu olej kokosowy oliwa z oliwek pomidory słodkie makaron parmezan lub ser owczy sól i pieprz do smaku opcjonalnie rzodkiewka i natka pietruszki Wykonanie bardzo proste i szybkie. Najpierw wrzuć ulubiony makaron(...)wrzątek. Na rozgrzaną patelnię dodaj niewiele oleju kokosowego. Wrzuć warzywa. Następnie pomidory. Możesz dać rzodkiewkę! Podduś wszystko do miękkości z przyprawą bez chemii Karahi Chicken Masala. Skład KARAHI CHICKEN MASALA : kolendra, czerwone chili, kurkuma mielona, kminek mielony, sól -30%, czosnek, czarnuszka, kozieradka, cynamon grys, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz czarny. Dodaj makaron, wymieszaj. Jeszcze ser zetrzyj przed podaniem, natka pietruszki

Z Kuchni Do Kuchni
Wegańskie wiśniowe Delicje 137

tortowej 20 ml octu jabłkowego (2 łyżki stołowe) 200 g cukru (najlepiej trzcinowego nierafinowanego) 400 ml mleka sojowego płaściusieńka łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia 120 g oleju kokosowego lub innego roślinnego szczypta soli Przygotowanie: Dodaj do mleka octu jabłkowego i odstaw na chwilę, aby mleko się lekko ścięło. Zblenduj na puszystą masę cukier z olejem kokosowym. Mąkę

greenscarf
Sernik na zimno "PINA COLADA" 169

naszych stołach głównie w sezonie letnim. Postanowiłam też być "trendy" i sama wypróbować czemu to ciasto jest tak lubiane. Chciałam to się dowiedziałam. Ciasto wyszło pyszne, delikatne w smaku. Kokosowa masa i mus ananasowy to idealne połączenie. Polecam szczególnie osobom, które wolą mniej słodkie ciasta. Składniki: spód 25 dag ciastek zbożowych (użyłam "Digestive") 15 dag masła masa twarogowa(...)mascarpone szklanka kremówki 40 dag twarogu 10 dag wiórek kokosowych 8-10 łyżek cukru 3 łyżki żelatyny masa ananasowa: ananasy w puszcze galaretka cytrynowa Sposób przygotowania: Masło podgrzewamy w małym garnuszku do czasu aż się roztopi. Ciastka kruszymy i  łączymy z masłem. Masę ciasteczkową wykładamy na dno tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w małej

Pobite gary Barbary
Musli czyli Platki sniadaniowe bardzo wieloskladnikowe 131

śniadaniowe bardzo wieloskładnikowe 150 g płatków owsianych 50 g płatków żytnich 100 g płatków orkiszowych 30 g ziaren słonecznika 10 g siemienia 15 g nasion chia 20 g wiórków kokosowych 10 g płatków kokosowych 15 g płatków migdałowych 50 g suszonej żurawiny łyżeczka słodzonego kakao lub rozpuszczalnej czekolady Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku. Mieszamy. Używamy ile chcemy. Moją ulubiona wersja

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wiejska tortilla z indykiem i czarnym ryżem 216

cebula ugotowany ryż czarny pomidor ogórek opcjonalnie jaja na twardo sałata lodowa sos kielecki hamburgerowy od Majonez Kielecki – tutaj ten konkretny pasuje idealnie. Sól i pieprz do smaku olej kokosowy lub rzepakowy Mięso z rosołu podsmaż delikatnie z cebulą na oleju kokosowym, dopraw do smaku wedle uznania. Tortillę podgrzej na suchej patelni. Rozsmaruj sos hamburgerowy i szybko dodaj mięsko

Z Kuchni Do Kuchni
Wołowina w curry z fasolką i kiełkami fasoli mung 114

odpowiedni do podpłomyków, makaronu, ryżu czy kaszy. Wołowinę podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki 1 szalotka 2 łyżki masła curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra Wymienione przyprawy mieszamy ze sobą(...)Szalotkę kroimy w pióra, fasolkę kroimy na mniejsze części. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy wołowinę i pociętą szalotkę, podsmażamy przez 5 minut z każdej strony. Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, odcedzone kiełki fasoli mung i fasolkę i pozostałą mieszankę przypraw. Przykrywamy patelnię i na wolnym ogniu gotujemy przez 60-90 minut (aż wołowina będzie miękka a nie gumowata). Na koniec

Gotowanie i blogowanie
Omleciki z owocami 155

nieco :-) małe szybkie omleciki (ja lubię jak są małe), ale równie dobrze możecie je zrobić duże, na dużej patelni, będzie jeszcze szybciej :-)  SKŁADNIKI 3 jajka 6 łyżek mleka kokosowego lub migdałowego 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 brązowego cukru dowolne owoce sezonowe olej kokosowy do smażenia Jajka roztrzepujemy z mlekiem i z cukrem, nie na pianę, tylko tak żeby się

Czary - gary w kuchni