kokosowe - 19941 przepisów (strona:598/1330)

Letnia kawa latte 105

pewno zastanawiacie się dlaczego letnia? Bo z syropem kokosowym, a kokos to palmy, wakacje i pyszna kawa latte z dużą ilością lodu. Wspomnienie z Gdyni. Składniki : * pół szklanki zimnej wody * szklanka kostek lodu * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej * łyżka syropu kokosowego do kawy * mleko * kostki lodu Przygotowanie : Wodę wymieszać z kawą i kostkami lodu aż powstanie piana. Dodać syrop i wymieszać

Magiczne Życie Marty
Moqueca de camarao - brazylijska potrawka z krewetkami 205

organizm nie poradził sobie z taką ilością protein a mięso krewetek to przecież najlepszej jakości proteiny:-).  Składniki dla 4 osób: - kilo dużych krewetek  - 0,5 litra mleczka kokosowego - 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą) - 2 duże pomidory - 2 cebule - 2 lub 3 ząbki czosnku - 2 cytryny - 6 łyżek oleju palmowego dende - 2 łyżki kuminu(...)kolendrę.  Na dnie głębokiej patelni/ woka układamy pierwsza warstwę warzyw: cebula, papryka, pomidory. Jako drugą warstwę układamy krewetki. Trzecia warstwa znów warzywa a czwarta krewetki. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym i olejem dende. Posypujemy poszatkowaną kolendrą.  Dusimy na średnim ogniu około pół godziny.  Teraz przygotowujemy pirao (opcjonalnie, my obowiązkowo). Ostudzony sos z moqueca przelewamy do rondelka i dodajemy

Smaki Brazylii
Kołacz ze śliwkami i kokosem 123

Dziś drożdżowy kołacz ze śliwkami pod kokosową pierzynką.     Składniki: -2 dkg drożdży -5 dkg cukru -30 dkg mąki -200 ml ciepłego mleka -5 dkg roztopionego masła -1 jajko i jedno żółtko -wanilia -kilkanaście śliwek    Na masę wiórkową: -10 dkg wiórek kokosowych -2 jajka i jedno białko -5 dkg cukru oraz jajko do smarowania. Drożdże ucieramy

Maminek kulinarny
Malinowy serniczek na zimno na spodzie z granoli 124

Składniki (na 2 mini serniczki) Potrzebne Ci będą obręcze cukiernicze o średnicy 5-6 cm 6-7 łyżek gotowej mieszanki granola (np. z tego  przepisu) 4 łyżki oleju kokosowego 200 gram twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego 100 ml jogurtu naturalnego 5 łyżek miodu 500 gram malin 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki wrzątku kilka malin do dekoracji Granolę miksuję na pył(...)malakserze. Dodaję olej kokosowy i ponownie miksuję. Składniki powinny mieć strukturę mokrego piasku. Obręcze cukiernicze umieszczam na płaskim naczyniu (talerz, deska) i na dno obręczy wkładam przygotowany spód, który mocno dociskam łyżką. Spody w obręczach umieszczam w lodówce na minimum 30 minut. W tym czasie twaróg miksuję z miodem i jogurtem naturalnym. We wrzątku rozpuszczam żelatynę. Maliny miksuję

Mango Papaja
Placuszki z białą czekoladą bez cukru :) 97

nasion chia 1 łyżka erytrolu lub innego słodzidła 1 jajko 50 ml mleka sojowego/krowiego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 kostki białej czekolady bez cukru (Mercatare) 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Czekoladę pokrój na mniejsze kostki. Wymieszaj za pomocą łyżki z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wylej porcję ciasta i smaż z każdego placka z dwóch stron

Zdrowie na języku :P
Dietetyczna szarlotka bez mąki, cukru i jajek! 276

płaskie cynamonu - 1 łyżeczka stewii (jeśli nie jesteś na diecie użyj 8 płaskich łyżek cukru brązowego bądź miodu) - 6 do 8 łyżek kaszy manny błyskawicznej  - 2 łyżki oleju kokosowego ( alternatywa: masło) WYKONANIE: - jabłka obierz ze skórki i pokrój na cieniutkie plasterki, im większe tym lepiej, staraj się aby to był plasterek przez całe jabłko Formę (średnia tortownica) wysmaruj olejem(...)łyżki kaszy manny, potem znowu plasterki jabłka, cynamon, stewia, kasza manna i tak do skończenia się składników. Samą górę obsyp mocno cynamonem i polej resztą oleju kokosowego (ewent. masłem). Całość wstawiamy do piekarnika na 35 minut temp. 190 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie

SMYKWKUCHNI
CZEKOLADOWY PUDDING CHIA Z WIŚNIAMI 248

wiśnie to połączenie i deser jest dla Was. Słodycz czekolady i  kwaskowaty smak wiśni uzupełniają się i tworzą przepyszne połączenie. Dla mnie deser idealny:) POTRZEBUJEMY: 1/2 kubeczka mleka kokosowego lub innego ulubionego garść wydrylowanych wiśni 2 łyżki gęstego jogurtu 3 łyżeczko kakao 4,5 łyżeczek nasion Chia kilka łyżeczek miodu lub brązowego cukru 4 kostki gorzkiej czekolady + 1 łyżka(...)oleju kokosowego lub śmietany 30 (opcjonalnie) Nasiona Chia zalewamy mlekiem, mieszamy dodajemy kakao. Dosładzamy cukrem brązowym lub miodem. Odstawiamy do napęcznieia nasion. Wiśnie wkładamy do małego garnka, dosypujemy łyżkę brązowego cukru lub miodu i podduszamy kilka minut. W drugim małym garnuszku roztapiamy czekoladę z olejem lub śmietaną. W pojemniczku lub słoiczku układamy warstwowo: nasiona chia+ wiśnie+jogurt+nasiona chia+polewa

WYSPA SZCZĘSLIWA
Śniadaniowy koktajl BANAN + KOKOS + QUINOA 130

fitness. Nie dość, że jest bezglutenowe, bez laktozy i wegańskie, to jeszcze równie pyszne na ciepło co na zimno. Na ciepło można przygotować z jeszcze gorącej quinoy, podgrzanego mleka kokosowego i gorącej wody (banana już wtedy nie trzeba smażyć, ani gotować ;)) Składniki: 1 dojrzały banan pół szklanki ugotowanej quinoy pół puszki mleka kokosowego 2 łyżeczki miodu cynamon Wykonanie: Wszystkie składniki

Quinoa Raz!
Peruwiański mus czekoladowo - arachidowy z quinoą 117

szklanka ugotowanej białej quinoy 2 tabliczki gorzkiej czekolady (bezglutenowej) 4 łyżki oleju arachidowego 100 ml mleka kokosowego 80 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu owoce miechunki peruwiańskiej garść orzechów arachidowych Wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i z dodatkiem mleka kokosowego rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając i uważając, żeby jej za bardzo nie podgrzać. Ciepłą, ale nie gorącą, quinoę

Quinoa Raz!
Deser zwrotnikowy z quinoą i nasionami chia 142

gdzieś między Zwrotnikiem Raka, a Równikiem , zabieram  i Was w kulinarną podróż pełną smaku i słońca :) Składniki: Pół szklanki ugotowanej białej quinoy 3 łyżki nasion chia szklanka mleka kokosowego pół szklanki wody 2 dojrzały owoce kiwi 1 dojrzałe nieduże mango kilka owoców kumkwata 2 łyżki miodu Wykonanie: Kiwi blendujemy z wodą, mlekiem kokosowym i łyżką miodu, dosypujemy nasiona chia

Quinoa Raz!
Szary deser z quinoy ;) 130

końca wyszło tak jak miało, ale będę próbować nadal. Tym większe było moje zdziwienie, że efekt był tak smaczny. Składniki: 1 szklanka białej quinoy 250 ml mleka kokosowego 250 ml wody 3 - 4 łyżki miodu 1 banan 5 łyżek sezamu 3 łyżki maku sok z czarnego bzu Wykonanie: Quinoę płuczemy dokładnie i gotujemy ( zobacz jak ugotować quinoę ) w mleku kokosowym

Quinoa Raz!
Zdrowy deser z quinoą i kiwi 121

deser) ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 3 kiwi łyżka miodu 200 gr. serka ricotta 3 łyżki dżemu z jeżyn (najlepiej domowego) 3 łyżki nasion chia 200 ml mleka kokosowego Wykonanie: Nasiona chia mieszamy dokładnie z mlekiem kokosowy, przelewamy do szklanek, lub miseczek i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Gdy pierwsza warstwa zgęstnieje nakładamy na nią

Quinoa Raz!
Quinoa z różą i rabarbarem pod bezglutenową kruszonką 129

kruszonką na bezglutenowej mące owsianej i płatkach quinoa. Absolutnie przepyszne! Składniki: 1 szklaka ugotowanej białej quinoy 5 łyżeczek konfitury z płatków róż 2-3 łodygi rabarbaru 25 gram masła kokosowego 2 łyżki brązowego cukru 7 łyżek mąki owsianej bezglutenowej 3 łyżki płatków quinoa Wykonanie: Ugotowaną quinoę mieszamy z konfiturą z róży i przekładamy na dna kokilek. Następnie układamy warstwę(...)pokrojonego na plasterki rabarbaru, który przykrywamy kruszonką zagniecioną z masła kokosowego, cukru, mąki owsianej i płatków quinoa. Pieczemy, aż kruszonka się zrumieni - około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, nie radzę zabierać się zbyt szybko do tego deseru, bo grozi poparzeniem

Quinoa Raz!
Mini serniczek z quinoy z galaretką z lilakiem i miętą 123

pomarańczową, spoczywająca na spodzie z daktyli i zwieńczona galaretką z lilakiem i młodymi listkami mięty. Podaję składniki na jedną porcję :) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej roboty)  6-8 świeżych daktyli 100 ml wody 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżka kwiatów lilaka kilka(...)listków młodej mięty Wykonanie: Daktyle pozbawiamy pestek, przekrawały na pół i wykładamy nimi dno foremki do serwowania. Quinoę, miód i wiórki kokosowe blendujemy na gładką masę, mieszamy ze skórka pomarańczowa i wykładam na spód z daktyli, wyrównujemy powierzchnię i deser wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. W 100 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i ksylitol, gdy galaretka przestygnie

Quinoa Raz!
Niebiańskie lody z mleka kokosowego i quinoy (bez glutenu i laktozy) 136

wyjątkowe lody, pierwsze które zrobiłam samodzielnie, więc było to dla mnie nie lada wyzwanie. Ich kolor jest zupełnie naturalny, uzyskany dzięki pewnym kwiatom ;) Delikatny i lekko mdły smak mleka kokosowego i quinoy, przełamałam imbirem i skórką cytrynową. Rzeczywiście wyszło "niebo w gębie". Lody są bezglutenowe i bez laktozy, a weganie mogą je przygotować w wersji odpowiedniej dla siebie, zamieniając miód(...)przyjaciół. Natomiast gospodarzom Akademii - Marco Ghia i Emiliano Castagna, dużo dobrej kulinarnej zabawy, inspiracji i pozytywnej energii.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 500 ml mleka kokosowego 4 łyżki miodu akacjowego 100 suszonych kwiatów klitorii ternateńskiej 150 ml wody kawałek świeżego kłącza imbiru (około 2 - 3 cm) łyżeczka sproszkowanej skórki cytrynowej suszone pączki róż i puder

Quinoa Raz!