kokosowe - 19941 przepisów (strona:594/1330)

Tagliatelle z sosem kurkowo-porowym na mleku kokosowym 103

sezonu.  Składniki na 2 porcje: 2 pory (tylko biała część) 250g kurek 2 łyżki oleju sól, pieprz szczypta pieprzu kajeńskiego 125ml białego wytrawnego wina ½ puszki (ok.200ml) gęstego mleka kokosowego odrobina świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 250g makaronu tagliatelle  Pory umyj, przekrój na pół i posiekaj w cienkie półplasterki. Kurki oczyść, dokładnie umyj i osusz – większe sztuki pokrój na mniejsze(...)rozgrzej olej, wrzuć pory oraz grzyby i duś na dużym ogniu około 5 minut, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Wlej wino oraz mleko kokosowe i gotuj 8 minut na małym ogniu. Na koniec dopraw gałką muszkatołową.  W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Wymieszaj go z przygotowanym sosem, wyłóż

Roślinna - blog wegański
Koktajl śliwkowy z kokosem i chia 106

Śliwki bardzo lubię, na surowo jadam najczęściej. Dawno nie miksowałam żadnego koktajlu, dlatego dzisiaj powstał przepyszny koktajl śliwkowy z nasionami chia i wiórkami kokosowymi, naprawdę cudowny w smaku! Jeśli, podobnie jak ja, kochasz śliwki i koktajle, musisz koniecznie przygotować taki śliwkowy! Tylko jogurt, śliwki, soczyste słodziutkie i wychodzi koktajl w piękny kolorze. Zdrowy, poprawia pracę jelit, niedrogi, bo sezon(...)śliwki trwa! Wykorzystaj ten czas! Koktajl śliwkowy z kokosem i chia Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 300 g słodkich i soczystych śliwek cukier lub miód do smaku wiórki kokosowe nasiona chia Przygotowanie: Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Jogurt przelewamy do kielicha blendera, dodajemy śliwki. Miksujemy na jednolity płyn. Dodajemy do smaku cukier lub miód i miksujemy ponownie. Podajemy posypane

Moja smaczna kuchnia
Bardzo proste (i szybkie)leczo 455

żadnych przecierów, chyba , że własne salsy pomidorowe. Przepis na salsę pomidorową znajdziecie  w tym miejscu sól himalajska różowa lub morska do smaku pieprz z młynka do smaku olej kokosowy do smażenia olej rzepakowy tłoczony na zimno do wykończenia dania przed samym podaniem. Olej rzepakowy tłoczony na zimno to nasze polskie złoto, które możemy śmiało używać do wszystkiego. Ja używam(...)tłoczony na zimno od  Woj Len Do wysokiego rondla dodaj oleju kokosowego i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w grubsze pióra. Dodaj przyprawy Karahi Chicken Masala, następnie curry. Po chwili wrzuć paprykę oraz cukinię pokrojoną na kawałki. Wlej około pół szklanki wody, przemieszaj i przykryj. Duś prawie do miękkości. Warzywa mają być jędrne. Na tym etapie można dodać np.kabanos

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik na zimno z kokosowym spodem i musem owocowym od góry 162

SPÓD CIASTA - szklanka wiórków kokosowych - 150g masła - 150 g herbatników czekoladowych Herbatniki zmiel w blenderze lub pokrusz wałkiem ciasta, wiórki kokosowe upraż na gorącej patelni. Wymieszaj razem, dodaj dosyć chłodne masło i wszystko pougniataj dłońmi do uzyskania prawie jednolitej masy. Wyłóż formę 23 cm folią spożywczą lub aluminiową, lepiej tą pierwszą i masę z ciastek ugnieć na dnie dość mocno

Pasje Jolki
Leczo z fasolką szparagową 358

papryka 400 gram fasolki szparagowej 1 duża cebula 250 gram kiełbasy podwawelskiej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sioła prowansalskie 2-3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Sposób przygotowania: Fasolkę dokładnie myjemy, usuwamy końce, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy(...)paski, kiełbasę kroimy w pół plastry, cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy olej kokosowy, podsmażamy cebule oraz kiełbasę. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pokrojoną cukinię oraz paprykę. Smażymy do momentu aż cukinia będzie miękka, dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową oraz koncentrat pomidorowy, chwilę razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym i roztartymi

Bajeczna Kuchnia
JAK ZROBIĆ MLECZKO KOKOSOWE 91

już wiecie bardzo lubię kuchnię orientalną dlatego u mnie w kuchni nie może zabraknąć przede wszystkim mleczka kokosowego,a że drogie, i u nas rzadko się pokazuje w sklepie,postanowiłam sama je zrobić.Może nie jest takie jak w sklepie ,ale ma cudowny zapach kokosa i super zastępuje prawdziwe.   1 i 1/2 szkl. mleka tłustego 5-6 łyżek wiórków(...)kokosowych ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko podgrzewamy z kokosem na malutkim ogniu aż do zagotowania.Studzimy.Wszystko razem miksujemy w blenderze.Wstawiamy do lodówki.Może tam przebywać do ok.4 dni.zapomniałam dodać ,że mleczko przed podaniem wyciskamy przez ściereczkę ,aby mieć klarowne mleczko:).Przepraszam

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zdrowa sałatka z jabłkiem i cieciorką 224

sałatka: mix sałat (np. z rukolą) 1 ogórek  2 zielone jabłka 3/4 szklanki orzechów włoskich  ciecierzyca w przyprawach: 1 puszka ciecierzycy  2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego  1 łyżka curry 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżki czosnku  1/4 łyżki soli  sos: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki curry(...)półplasterki.  Jabłka myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Sałatę, ogórki, jabłka i orzechy włoskie mieszamy w dużej misce.  Ciecierzycę odsączamy i mieszamy z olejem kokosowym i przyprawami.  Składniki sosu mieszamy ze sobą dokładnie w szklance.  Do sałatki dodajemy przyprawioną ciecierzycę i wlewamy sos. Wszystko delikatnie mieszamy.  Mam nadzieję, że odważycie się przygotować się

two broke sisters
Pyszne ciasto migdałowe z piankową masą i musem morelowym 129

mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½   łyżeczki sody ¼ łyżeczki soli 140 g (3/4   szklanki) cukru 1 łyżeczka olejku migdałowego 4 jajka ¼   szklanki mleczka kokosowego           Składniki na piankową   masę: 500 g serków śmietankowych   Philadelphia 200 g serka „mój ulubiony” 100 miękkiego masła ½ szklanki cukru pudru ¼ szklanki kremówki(...)kremu.   Zmniejszyłam obroty miksera na najniższe, dodałam olejek migdałowy i nie przerywając miksowania wsypywałam po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia i pozostałymi składnikami. Na koniec wlałam mleczko kokosowe i wymieszałam szpatułką. Ciasto przelałam do tortownicy (26 cm) i wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Kiedy wierzch ciasta nabrał złocistego koloru sprawdziłam patyczkiem. Przestudzone wyjęłam z foremki

Kuchnia u Krysi
Sernik jagodowy z pianką Chia 497

gram sera białego półtłustego 500 ml. Śmietany 36% 4 łyżek cukru pudru 1,5 szklanki jagód 2 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny Pianka z Chia: 2 puszki mleka kokosowego 8 łyżek nasion Chia 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Spód: 200 gram markizów o smaku chałwy Cukry Nyskie 100 gram masła Dodatkowo: 0,5 szklanki śmietany 36% 1 łyżeczka(...)cukru pudru Kilka markizów do dekoracji Borówki lub jagody do dekoracji Tortownica 18 cm. Tortownica 22 cm. Folia spożywcza Sposób przygotowania: Mleko kokosowe przelewamy do miski, dodajemy nasiona Chia , dokładnie mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki. Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy do Chia, miksujemy. Masę wylewamy do tortownicy (18cm.) wyłożonej folią spożywczą

Bajeczna Kuchnia
MROŽONA KAWA Z LODAMI ANANASOWYMI 108

Kawa,lody,moje najgorsze uzależnienie t ak więc nie będę dużo się rozpisywać na ich temat tylko przechodzę do przepisu.   2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy 100ml.mleczka kokosowego gałka lodów ananasowych cukier do smaku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Do wysokiej szklanki wsypujemy kawę i zalewamy do 3/4 wysokości szklanki wrzątkiem,studzimy .Gdy już jest  zimna wlewamy mleczko kokosowe , mieszamy i wstawiamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kruche ciasteczka śmietankowe z marmoladą 179

inną. Ciasteczka są bardzo chrupiące. Jeśli nie dodacie do nich marmolady możecie je upiec same a gdy lekko przestygną polać, np. w kratkę polewą czekoladową. Aby uzyskać aromat kokosowy to zamiast aromatu śmietankowego możecie dodać trochę wiórków kokosowych. Składniki: 150 g mąki pszennej 25 g maki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 1 żółtko 110 g miękkiego masła odrobina drobnej

Zasmakuj Kuchni
Wąsate muffinki bananowe 90

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1 opakowanie budyniu bananowego   mokre 150 ml mleka 2 jajka 50 ml oleju 2 dojrzałe banany Dodatkowo wiórki kokosowe drażetki cukrowe wąsy rozpuszczona biała czekolada Sposób przygotowania W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej i rozgniecione banany, wymieszać. Przelać mokre składniki(...)suchych, przemieszać ciasto kilka razy. Napełnić ciastem ok. 3/4 wysokości foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 -25 min. Przyozdobić rozpuszczoną białą czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi i lukrowanym wąsem

Pink Envelope
Otrębowy omlet jabłkowy. Zdrowy omlet z jabłkiem bez mąki i cukru. 242

całe jajko 1 białko 3 czubate łyżki otrąb owsianych (u mnie Młyny Stoisław ) 1 małe jabłko (nie kwaśne) mała szczypta soli cynamon do smaku (około 1/3 łyżeczki) olej kokosowy do smażenia propozycja podania: plasterki bananów i łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie: Do miski wsypujemy otręby owsiane. Następnie ścieramy obrane jabłko i dodajemy pozostałe składniki – sól, jedno całe jajko(...)jedno białko oraz cynamon do smaku (u mnie około 1/3 łyżeczki). Wszystko bardzo dokładnie mieszamy np. łyżką. Masa musi być jednolite i lekko puszysta. Rozgrzewamy małą patelnię z olejem kokosowy (u mnie około 1/2 łyżeczki). Na patelnię wylewamy masę, ruszamy patelnią, aby rozprowadzić ją po całej powierzchni. Omlet smażymy na małym ogniu z dwóch stron. Gdy pierwsza jest już dobrze

Słodkie okruszki
Amarantusowe placuszki z mąką ryżową i jabłkiem. Zdrowe bezglutenowe śniadanie. 176

porcje) 1/2 szklanki ziaren amarantusa (u mnie od EkoMalwa ) 11/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 jajko 1 małe słodkie jabłko 2 łyżki mleka migdałowego olej kokosowy do smażenia około 1 łyżeczki propozycja podania: syrop daktylowy Przygotowanie: Ziarna amarantusa płuczemy wodą np. na gęstym sitku. Następnie gotujemy w 11/2 szklance wody około 15 minut pod przykryciem, kolejne 3 minuty(...)mąkę ryżową, całość znów dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy starte na dużych oczkach (obrane) jabłko, znów mieszamy. Placuszki (1 łyżka stołowa = 1 placuszek) smażymy na patelni z odrobiną oleju kokosowego, na mniejszym ogniu z obu stron na złoto. Podajemy od razu np. polane syropem daktylowym. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl

Słodkie okruszki
Izaura 137

wymieszać i przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić. Masa serowa: 500 g twarogu w kostce 1 jajko 3/4 szklanki cukru 100 g masła w temperaturze pokojowej wiórki kokosowe Twaróg, jajko, cukier i masło utrzeć na gładką i jednolitą masę, wyłożyć na masę ( ja robię kleksy łyżką stołową). Piec około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Gorące ciasto(...)polać, odlaną wcześniej, polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy