kokosowe - 19941 przepisów (strona:594/1330)

Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą 215

cebule - biała + czerwona 2 ząbki czosnku  2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 250 g pieczarek 400 g mięsa wołowego (może być także wołowo-wieprzowe) 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki mielonego kuminu wydrążony miąższ z batatów  50 g mozzarelli (opcjonalnie) sól i pieprz Wszystkie warzywa oprócz pieczarek myjemy, obieramy i wkładamy(...)malaksera i drobno rozdrabniamy. Jeśli nie macie rozdrabniacza to po prostu drobno je posiekajcie. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i dodajemy rozdrobnione warzywa. Podsmażamy do miękkości, a następnie dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż odparuje cały płyn. Warzywa odgarniamy na bok i na środek patelni wrzucamy połowę porcji mięsa

Cooking Monster
Ciasto Biedronka 120

szklance z mlekiem i wlać na gotujące się mleko,stale mieszając. Gdy zgęstnieje ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem utrzeć i dodawać stopniowo budyń stale ucierając. Dodatkowo wiórki kokosowe 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub inny 1 galaretka truskawkowa Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody i poczekać aż lekko stężeje. Składanie ciasta Blat biszkoptowy dżem Masa budyniowa (odłożyć(...)łyżki masy) blat biszkoptowy z wykrojonymi otworkami masa budyniowa wiórki kokosowe galaretkę powlewać do wyciętych kółek w biszkopcie ciasto biedronka

O kuchni z uczuciem
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI 162

który natknęłam się u Olgi Smile . Składniki: - 1 tuszka makreli wędzonej ok.300g - ok.300g białego twarożku kremowego (sera 3-krotnie mielonego) - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego) lub zwykłego - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 2 szczypty soli do cebuli (można pominąć) - koperek do posypania - chili dla podkręcenia smaku (można pominąć(...)Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju kokosowym. Lekko posoliłam. Pod koniec smażenia dodałam obrane przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. W czasie podsmażania cebuli obrałam makrelę ze skóry i ości. Rozdrobniłam na malutkie kawałki, by dokładnie usunąć ości. Przełożyłam do miski. Dodałam serek, cebulę z czosnkiem. sok wyciśnięty z cytryny, doprawiłam świeżo mielonym pieprzem i dokładnie zblendowałam. Masę

Smaczne Zdrowe
Czekoladowy tort z jeżynami 604

tort musi dość długo czekać na gości) +kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 30 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję, dżem do przełożenia ciasta, świeże owoce – jeżyny, borówki Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego(...)owoce nieco kremu, na który przyklei się kolejny spód. Powtarzamy z pozostałymi spodami. Gotowy tort pokrywamy warstwą kremu. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy odrobinę oleju kokosowego dla odpowiedniej konsystencji – im więcej tym rzadsza będzie polewa i cieńsze strużki na cieście. Kiedy czekolada nie jest już gorąca, ale wciąż jeszcze jest płynna przekładamy ją do woreczka

Ciastkozercy
Kruche ciasteczka kokosowe z czekoladą 105

wspominać? Kokos i czekolada... Pycha! (około 28 sztuk o średnicy 6 cm) 125g masła 120g cukru 1 łyżka cukru waniliowego  1 jajko 280g mąki pszennej  60g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 20g czekolady do środka (u mnie mikro kropla truskawkowa i kropelki z gorzkiej czekolady - Cukieteria ) czekolada na wierzch (u mnie kropelki z gorzkiej czekolady(...)Cukieteria ) Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę i proszek do pieczenia  Całość dokładnie wymieszać i połączyć z wiórkami kokosowymi. Na końcu do masy delikatnie wmieszać drobinki czekolady. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Można uformować kulki, które należy mocno spłaszczyć.) Otrzymane ciasteczka ułożyć

Di gotuje
Pierogi z jagodami 95

smakuje doskonale. Pierogi z jagodami, śmietaną i kokosem Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oliwy  ciepła woda szczypta soli 400 g jagód śmietana 18% wiórki kokosowe Przygotowanie: Mąkę wysypujemy na blat. Robimy zagłębienie, dodajemy roztrzepane jajko, oliwę i stopniowo ciepłą wodę - tyle, aby powstało elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy na kwadrans, przykryte ręcznikiem. Rozwałkowujemy na cienki placek(...)szklanką wycinamy krążki, nakładamy jagody i zlepiamy. Gotujemy we wrzącej wodzie. Podajemy polane śmietaną i posypane wiórkami kokosowymi. Z 400 g jagód przygotowałam dwie porcje ciasta z podanego wyżej przepisu. Ugotowane pierogi można zamrozić - wystarczy ułożyć na posypanej mąką tacy i zamrozić

Moja smaczna kuchnia
Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem 110

Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem Składniki: 125 g jogurtu naturalnego 4 łyżki jagód 1 łyżka masła z orzeszków ziemnych 1 łyżeczka nasion chia 3 łyżki wiórków kokosowych miód do smaku Przygotowanie: Jogurt mieszamy z 2 łyżkami jagód, nasionami chia i miodem. Przelewamy do słoiczka. Na wierzchu układamy 2 łyżki wiórków kokosowych, masło orzechowe i pozostałe jagody. Oprószamy kokosem

Moja smaczna kuchnia
Pieczarki faszerowane pasztetem na gniazdkach szpinakowo-makaronowych 143

buzi. Polecam, bo warto spróbować ;) Ps. Zajrzyjcie - http://profi.com.pl/ Składniki: 1 opakowanie pasztetu Wielkopolskiego drobiowego z czosnkiem PROFI 10 świeżych, dużych pieczarek 75 g żółtego sera 1 łyżka oleju kokosowego 2 ząbki czosnku 300 g świeżego szpinaku 250 g makaronu wstążki sól, pieprz Pieczarki umyć, wyciąć ogonki i część miąższu. Do każdej pieczarki nałożyć około 1,5 łyżeczki pasztetu, wierzch(...)posypać tartym, żółtym serem. Zapiec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ogonki pieczarek i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju kokosowym, do zarumienienia. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony szpinak, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie,odcedzić. Na talerze wyłożyć makaronowe gniazdka, na każdym położyć 1 łyżkę szpinaku i zapieczoną z pasztetem pieczarkę

Domowa cukiernia Ewy
Piaskowe babeczki z borówkami 222

babki Piaskowe babeczki z borówkami - przepis: Składniki: (na 12 babeczek) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka "L" o temp. pokojowej 65 ml płynnego oleju kokosowego 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 16 g cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ok. 100-150 g borówek cukier puder do oprószenia Piaskowe(...)partiami dodawaj przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Ubijaj, aż mąka połączy się z masą. Dodaj sodę oraz proszek do pieczenia. Pod koniec ubijania dodaj płynny olej kokosowy, ubijaj, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają.  Borówki opłucz pod bieżącą wodą i osusz.   Papilotki (użyłam dość wysokich, z grubego, sztywnego papieru) umieść w blaszce do muffinek

Moje Qulinaria
Tagliatelle z sosem kurkowo-porowym na mleku kokosowym 99

sezonu.  Składniki na 2 porcje: 2 pory (tylko biała część) 250g kurek 2 łyżki oleju sól, pieprz szczypta pieprzu kajeńskiego 125ml białego wytrawnego wina ½ puszki (ok.200ml) gęstego mleka kokosowego odrobina świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 250g makaronu tagliatelle  Pory umyj, przekrój na pół i posiekaj w cienkie półplasterki. Kurki oczyść, dokładnie umyj i osusz – większe sztuki pokrój na mniejsze(...)rozgrzej olej, wrzuć pory oraz grzyby i duś na dużym ogniu około 5 minut, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Wlej wino oraz mleko kokosowe i gotuj 8 minut na małym ogniu. Na koniec dopraw gałką muszkatołową.  W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Wymieszaj go z przygotowanym sosem, wyłóż

Roślinna - blog wegański
Koktajl śliwkowy z kokosem i chia 104

Śliwki bardzo lubię, na surowo jadam najczęściej. Dawno nie miksowałam żadnego koktajlu, dlatego dzisiaj powstał przepyszny koktajl śliwkowy z nasionami chia i wiórkami kokosowymi, naprawdę cudowny w smaku! Jeśli, podobnie jak ja, kochasz śliwki i koktajle, musisz koniecznie przygotować taki śliwkowy! Tylko jogurt, śliwki, soczyste słodziutkie i wychodzi koktajl w piękny kolorze. Zdrowy, poprawia pracę jelit, niedrogi, bo sezon(...)śliwki trwa! Wykorzystaj ten czas! Koktajl śliwkowy z kokosem i chia Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 300 g słodkich i soczystych śliwek cukier lub miód do smaku wiórki kokosowe nasiona chia Przygotowanie: Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Jogurt przelewamy do kielicha blendera, dodajemy śliwki. Miksujemy na jednolity płyn. Dodajemy do smaku cukier lub miód i miksujemy ponownie. Podajemy posypane

Moja smaczna kuchnia
Bardzo proste (i szybkie)leczo 455

żadnych przecierów, chyba , że własne salsy pomidorowe. Przepis na salsę pomidorową znajdziecie  w tym miejscu sól himalajska różowa lub morska do smaku pieprz z młynka do smaku olej kokosowy do smażenia olej rzepakowy tłoczony na zimno do wykończenia dania przed samym podaniem. Olej rzepakowy tłoczony na zimno to nasze polskie złoto, które możemy śmiało używać do wszystkiego. Ja używam(...)tłoczony na zimno od  Woj Len Do wysokiego rondla dodaj oleju kokosowego i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w grubsze pióra. Dodaj przyprawy Karahi Chicken Masala, następnie curry. Po chwili wrzuć paprykę oraz cukinię pokrojoną na kawałki. Wlej około pół szklanki wody, przemieszaj i przykryj. Duś prawie do miękkości. Warzywa mają być jędrne. Na tym etapie można dodać np.kabanos

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik na zimno z kokosowym spodem i musem owocowym od góry 159

SPÓD CIASTA - szklanka wiórków kokosowych - 150g masła - 150 g herbatników czekoladowych Herbatniki zmiel w blenderze lub pokrusz wałkiem ciasta, wiórki kokosowe upraż na gorącej patelni. Wymieszaj razem, dodaj dosyć chłodne masło i wszystko pougniataj dłońmi do uzyskania prawie jednolitej masy. Wyłóż formę 23 cm folią spożywczą lub aluminiową, lepiej tą pierwszą i masę z ciastek ugnieć na dnie dość mocno

Pasje Jolki
Leczo z fasolką szparagową 352

papryka 400 gram fasolki szparagowej 1 duża cebula 250 gram kiełbasy podwawelskiej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sioła prowansalskie 2-3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Sposób przygotowania: Fasolkę dokładnie myjemy, usuwamy końce, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy(...)paski, kiełbasę kroimy w pół plastry, cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy olej kokosowy, podsmażamy cebule oraz kiełbasę. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pokrojoną cukinię oraz paprykę. Smażymy do momentu aż cukinia będzie miękka, dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową oraz koncentrat pomidorowy, chwilę razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym i roztartymi

Bajeczna Kuchnia
JAK ZROBIĆ MLECZKO KOKOSOWE 75

już wiecie bardzo lubię kuchnię orientalną dlatego u mnie w kuchni nie może zabraknąć przede wszystkim mleczka kokosowego,a że drogie, i u nas rzadko się pokazuje w sklepie,postanowiłam sama je zrobić.Może nie jest takie jak w sklepie ,ale ma cudowny zapach kokosa i super zastępuje prawdziwe.   1 i 1/2 szkl. mleka tłustego 5-6 łyżek wiórków(...)kokosowych ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko podgrzewamy z kokosem na malutkim ogniu aż do zagotowania.Studzimy.Wszystko razem miksujemy w blenderze.Wstawiamy do lodówki.Może tam przebywać do ok.4 dni.zapomniałam dodać ,że mleczko przed podaniem wyciskamy przez ściereczkę ,aby mieć klarowne mleczko:).Przepraszam

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki