pomidory sos z jogurtu naturalnego: jogurt naturalny duży ( 400 g) majonez 1 łyżka koperek czosnek (ja dałam granulowany) vegeta pieprz bułka tarta jajko olej (ja używam olej kokosowy) sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, papryka słodka Na początek robię sos, nie ma nic prostszego :) wszystkie składniki mieszam (sos najlepiej jak postoi trochę, wtedy wszystkie składniki się ''przegryzą'' i sos jest(...)smaczniejszy). Gdy sos gotowy, kroję pierś z kurczaka jak na kotlety (wzdłuż) rozbijam je tłuczkiem i przyprawiam je solą i pieprzem. Patelnie z olejem kokosowy rozgrzewam. Pierś najpierw obtaczam w bułce tartej później moczę w jajku znów obtaczam w bułce i kładę na patelnię. Kotlety smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po wystygnięciu kroję w kostkę. Następnie kroję sałatę lodową
Kuchnia Vikiużyłam: 400 g dużych pieczarek (na grilla lub samych kapeluszy do faszerowania) 3/4 szklanki ryżu 1 jajko 500 g mięsa mielonego (dowolnego, ja użyłam z indyka) 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/2 cebuli przyprawy: sól, papryka słodka, majeranek Pieczarki obieramy i układamy kapeluszami do dołu. Na oleju kokosowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy mięso mielone. Smażymy chwilę mieszając, doprawiamy
Kucharzycamąkę 100 g siemienia lnianego zmielonego na mąkę 5 łyżek słonecznika 5 łyżek sezamu 5 łyżek siemienia lnianego 0,5 łyżeczki soli himalajskiej 5 łyżek oleju kokosowego 1 łyżka chia 5 łyżek wody Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, następnie przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem kokosowym. Pieczemy w piekarniku w 180 st przez
Łycha smakówmojej rodzinie od dość dawna.Pora więc jest aby się z Wami nim podzielić.Zasłużyła na miano najlepszej zupy jagodowej na świeci dzięki maminej tajemnicy,a były to wiórki kokosowe:) i olejek arakowy ,taki do ciasta,,które nadały niesamowity smak jagodom.Podawać z makaronem oraz z dużą ilością bitej śmietany:) i jak Wam się to podoba? 0.5 litra jagód makaron kokardki(...)łyżka mąki ziemniaczanej 0.5 litra - litr wody cukier waniliowy laska wanilii cukier trzcinowy 5 goździków laska cynamonu garšć wiórków kokosowych grubych odrobina olejku arakowego *********************************************** Jagody zalać wodą ,gotować z laską wanilii i cynamonu oraz goździkami ok.20 minut.-30 min.Zagęścić mąką ziemniaczaną ,chwilę zagotować.Dodac wiórki, cukier trzcinowy i olejek arakowy,wymieszać.Podawać z makaronem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżki śmietany kwaśnej 12% lub 18% 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub mniej Poza tym: domowy dżem truskawkowo-rabarbarowy 300 g truskawek suszona żurawina i wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Szpinak rozmróź wcześniej na sitku, aby odcisnąć nadmiar wody po rozmrożeniu. Możesz też użyć świeżego, ciasto będzie mieć ładniejszy kolor. Ciasto możesz zrobić na dwa sposoby: zmiksować mikserem(...)naleśnika rozsmaruj 1 łyżkę twarożku. Pośrodku nałóż 1-2 łyżki dżemu tuskawkowo-rabarbarowego. Zwiń naleśnik tak, żeby dżem był na całej długości. Gotowe naleśniki udekoruj plasterkami truskawek, wiórkami kokosowymi i suszoną żurawiną. Smacznego! Kaszę jaglaną, z której możesz zrobić domową mąkę jaglaną, ale i gotową mąkę jaglaną oraz inne zdrowe produkty znajdziesz w sklepie internetowym www.naturalniezdrowe.com.pl
Anioszek w kuchniszynką. I wpadłam na pomysł ,by podać ją nieco inaczej. Do ręki! U mnie zadowolone szczególnie dzieci! Składniki kasza gryczana cebula pieczarki ile chcecie dobra szynka wędzona olej kokosowy do smażenia sól i pieprz do smaku papier ryżowy Skworcu Ugotuj kaszę gryczaną jak nakazuje producent na opakowaniu. Najlepiej jakby była na sypko. Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, pieczarki
Z Kuchni Do KuchniJeśli jeszcze chcą je zjeść weganie czy wegetarianie również mam dobrą wiadomość, to są przekąski dla Was. Kokos to mój ulubiony orzech i w tym wydaniu polecam serdecznie. Mąkę kokosową można zrobić samemu lub zakupić w sklepie z orientalną żywnością, cukier kokosowy - wystarczy normalny cukier zmiksować z wiórkami ( 1 łyżka cukru i 1 łyżka wiórków ) i wysuszyć. Zabieramy się
Moje Małe Czarowaniepół kilo) - sól - 2 cebule - 2 łyżki octu winnego - 2 ząbki czosnku - papryka zielona - pomidor - oliwa - przecier pomidorowy (2 łyżki) - garść krewetek suszonych i orzechów nerkowca/ziemnych zmiksowanych - puszka mleka kokosowego (300 ml) - kolendra Przygotowanie: Myjemy ośmiornicę i odcinamy "usta" ośmiornicy (taka kulka, jak na poniższym obrazku). Następnie "masujemy" ośmiornicę obtaczając ją w soli. Zdaniem Brasileiro ten krok jest bardzo ważny(...)cebulę i czosnek. Mieszamy łyżką drewnianą aby cebulka się zazłociła. Po chwili dodajemy pokrojoną w małe kawałki ośmiorniczkę i przecier pomidorowy. Następne w kolejności są papryka, pomidor i mleko kokosowe. Kilka minut i dodajemy zmiksowane orzeszki i krewetki. Na samym końcu dodawać będziemy kolendrę. Wszystko pod przykrywką i małym/średnim ogniu. Po dodaniu wszystkich składników dusimy jeszcze z 10 minut
Smaki BrazyliiUwielbiam robić muffinki, bo to takie ciastka nie-do-popsucia, w dodatku można śmiało żonglować składnikami i dalej wszystko świetnie smakuje: nie macie oleju kokosowego? można zastąpić go słonecznikowym lub roztopionym masłem? Zabrakło akurat mleka? można dodać maślanki lub jogurtu naturalnego :) Moje dzisiejsze muffinki w wersji z wiśniami i kruszonką. Z podanych składników zrobicie 12 standardowych babeczek lub 10 nieco(...)wyższych (tak jak u mnie na zdjęciach). Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki oleju kokosowego 0,5 szklanki śmietany kremówki 3/4 szklanki mleka Składniki na kruszonkę: 50 g masła (1/4 kostki) 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta proszku do pieczenia Suche
Ciastkozercymałe jajka - 5-6 łyżek ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego) - ok.140-150g gęstego jogurtu greckiego (tyle miałam w opakowaniu) - 1 łyżka oleju (dałam kokosowy) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 kubeczka (o poj.0,2l) mąki orkiszowej typ750 + jedna łyżka do obtoczenia owoców dodatkowo: *kubeczek 250ml sezonowych owoców (ja dałam jedną(...)dodałam jogurt grecki, roztrzepałam (użyłam małej trzepaczki do blendera ręcznego). Stopniowo dosypywałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie zamieszałam (można również zamieszać ręcznie). Na końcu dodałam stopiony olej kokosowy, również zamieszałam. Gotową masę wylałam na patelnię wysmarowaną wcześniej dokładnie olejem. Owoce pokroiłam na małe kawałki, obtoczyłam delikatnie w misce w łyżce mąki, i rozłożyłam na cieście, delikatnie przemieszałam
Smaczne Zdrowesuchą stopą,a P. nie podołał kolejnej porcji słodkości (zapewne tylko dlatego,że wieczorem zrobiłam z podwójnej porcji) więc miałam możliwość zrobienia zdjęć rano. Muffinki z owocami,czekolada i kokosową kruszoną są idealne na deszczowy dzień i do zabrania ze sobą w pudełko na jacht.A ja...cóż - na pewien czas mam dość pieczenia muffin i deszczu utrudniającego poruszanie się(...)jedna szklanka mąki pszennej pełnozianistej) 1łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 tabliczki ulubionej czekolady pokrojonej w drobną kostkę garść malin garść jagód b) kruszonka 2-3 łyżki kokosowych wiór 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1-2 łyżki masła Wykonanie: a) muffiny 1. Jajko z ekstraktem waniliowym wymieszaj i połącz z cukrem przy pomocy kuchennej rózgi. 2. Dolej mleko i olej
Fiolka w kuchnibył „orgazm kulinarny” to dzisiejszy jest „niebo w gębie”. Ideał na letnie dni. Składniki na 4-6 porcji w zależności od wielkości miseczek: 400 ml kokosowego mleka z puszki 400 ml mleka sojowego 2 łyżki esencji waniliowej 100 g cukru sok z połowy cytryny łyżeczka agaru (nie więcej niż 7 g, bo masa będzie zbyt zbita(...)kilka brzoskwiń (mogą tez być śliwki) Przygotowanie: Wrzuć wszystkie składniki do garnka (całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym) i gotuj przez 10 minut mieszając (pilnuj żeby nie wykipiało). Owoce przekrój na pół, pozbądź się pestek, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz prze 30-40 minut w temp. 180 C. Gotową masę „mleczną” przelej do miseczek
greenscarffareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Moja pierwsza DOMOWA GRANOLA CYNAMONOWA ✔ 150g płatków owsianych @purerein ✔ 50g wiórków kokosowych ✔ 50g nerkowców ✔ 50g migdałów ✔ 30g oleju kokosowego, płynnego @purerein ✔ 2 łyżeczki cynamonu Składniki wymieszać w misce, ułożyć w formie np.silikonowej i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.180 stopni
TetiisheriLatem mając dostęp do świeżych i pysznych owoców często robię różne deserki. Tu połączyłam owoce, twarożek i granolę kokosową. Powstał szybki i pyszny deserek. Składniki: 4 łyżki granoli kokosowej 250 g twarożku z wiaderka 1 łyżka cukru pudru jagody maliny czekoladowe rurki listki mięty Przygotowanie: Maliny i jagody umyć i osuszyć. Twarożek wymieszać z cukrem pudrem. Na dno szklanych
Ala piecze i gotujezdrowe ciasteczko? (około 15 sztuk) 2 szklanki amarantusa ekspandowanego (poppingu; użyłam z miodem) 2 łyżki syropu z agawy (ew. miodu) 1 jajko (ew. banan) Dodatkowo: 1/2 szklanki wiórek kokosowych Jajko dokładnie roztrzepać lub rozmieszać za pomocą miksera. (Używając banana - należy go uprzednio rozdrobnić na jednolitą "papkę".) Dodać jajko, amarantus, wiórki kokosowe i syrop z agawy. Całość dokładnie połączyć (najlepiej dłonią
Di gotuje