kokosowe - 19941 przepisów (strona:591/1330)

Smoothie z jeżyn czy malin? 153

smaczne koktajle owoce, bardzo kolorowe, bardzo skoncentrowane, taki kondensat słońca, lata i koloru, aby szare jesienne myśli przegnać gdzieś daleko. SKŁADNIKI: - 1/2 szklanki jeżyn - 1/2 szklanki malin - mleko kokosowe - cała puszka (możesz użyć również roślinnego bądź krowiego) - łyżka zamrożonych jagód - miód do smaku - 1/2 banana dojrzałego Jeżyny zmiksuj z mlekiem, bananem, jagodami i miodem, schłodź w lodówce i gotowe! Maliny(...)zmiksuj z mlekiem kokosowym i miodem, schłodź w lodówce. Maliny i jeżyny są to owoce z dużą ilością pestek, dlatego wydłuż czas ich miksowania.  Takie proste - takie dobre

SMYKWKUCHNI
Wegański chleb tostowy na zakwasie 233

wystudzeniu), lekko słodki i maślany, idealny do kanapek i do tostów! Składniki na jeden duży bochenek: 250 g żytniego zakwasu ( przepis na zakwas znajdziecie tu ) 100 g gęstego mleka kokosowego z puszki (można zastąpić wegańskim jogurtem naturalnym) 30 g (duża łyżka) oleju/masła kokosowego lub 50 ml innego ojeju roślinnego 500 g mąki pszennej u mnie była to Basia extra

greenscarf
Tort z kremem malinowym ze świeżymi malinami i borówkami 156

opakowania śmietan fixu lub łyżeczka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody sok z połowy cytryny wymieszana z 1/4 szklanki wody i z połową łyżki cukru do nasączenia biszkoptu wiórki kokosowe na boki Przygotowanie: Biszkopt przygotować  z tego przepisu  i przekroić na trzy części. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, dokładnie wymieszać, zostawić na chwilę do napęcznienia. Po tym czasie(...)lekko wciskając w krem. Na to położyć ostatni płat biszkoptu, nasączyć i pokryć wierzch  boki tortu kremem ze śmietan fixem. Udekorować malinami i borówkami. Boki tortu oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzić min. 3 godziny. Najlepszy następnego dnia. Zdjęcie po przekrojeniu. Musiałam szybko robić zdjęcie, bo znikał w mgnieniu oka. Smacznego

Wołowina od rekina
Filety z indyka w panierce z kaszy jaglanej i sera grana padano 131

gałązką rozmarynu. Miłego dnia :-)) Składniki: 3 plastry z indyka (filetu lub sznycle) 1 jajko  2 łyżki mleka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy sól pieprz olej kokosowy do smażenia Panierka: 4 łyżki mąki jaglanej (może być zmielona w młynku kasza jaglana) około 1/2 szklanki startego na drobnych oczkach sera u mnie grana padano 2 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki, startą skórkę z cytryny, sól i pieprz, mieszamy. Na drugim talerzu roztrzepujemy jajko z dodatkiem mleka. Kotlety najpierw maczamy w jajku, a potem w panierce. Smażymy na oleju kokosowym

kruche babeczki
Placuszki na mące owsianej z gruszką. Pyszne, delikatne śniadanie. 149

soczyste gruszki 1 jajko L mała szczypta soli 3/4 szklanki mleka (u mnie 2%) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego (u mnie od Pro-BIO ) olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, szczyptę soli i proszek do pieczenia, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy jajko, cukier i mleko, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji(...)Obieramy 2 małe gruszki i ścieramy je na tace (na dużych oczkach) do naszej masy. Znów wszystko mieszamy.  Placuszki smażymy na minimalnym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego. Olej nakładam co którąś partię placuszków. Na rozgrzaną patelnię kładziemy po jednej łyżce masy na jeden placuszek. Placuszki smażymy z obu stron na złoto. Przed każdą następną partią placuszków masę

Słodkie okruszki
Zdrowy pudding czekoladowy z gruszką 128

kakao bez cukru (u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu) 3 łyżki nasion chia 1 łyżka syropu daktylowego 1-2 łyżeczki płatków owsianych górskich błyskawicznych (u mnie Młyny Stoisław ) płatki kokosowe berberys suszony – około 1 łyżeczki Przygotowanie: Do miseczki wlewamy mleko (najlepiej zimne, bezpośrednio z lodówki). Dodajemy nasiona chia i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kakao i znów dokładnie mieszamy(...)zgęstnieć. Gruszkę obieramy, wycinamy niejadalne elementy i kroimy na pół. Gęsty pudding czekoladowy przekładamy do pucharków. Do każdej porcji wkładamy pół gruszki. Deser posypujemy z wierzchu płatkami owsianymi, płatkami kokosowymi i suszonym berberysem. Dzięki tym dodatkom deser nie tylko ładnie wygląda, ale też jest zdrowszy i bardziej wartościowy. Podajemy. Do przygotowania deseru użyłam płatków owsianych z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław

Słodkie okruszki
Lekki deserek czekoladowy z Fitlovebox 155

był orkisz ekspandowany, który wykorzystałam do przygotowania deseru. DESEREK CZEKOLADOWY Składniki : - 40 g orkiszu ekspandowanego, - 60 g gorzkiej czekolady, - 60 g masła orzechowego 100% ( przepis ), - 40 g oleju kokosowego nierafinowanego. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dodać masło orzechowe, olej kokosowy i wymieszać. Do masy wsypać orkisz ekspandowany i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Powstałą masę przelać

Zgrabne Gotowanie
Bananowa kanapka 118

Porządna porcja zdrowia i energii !  Składniki: -> 2 banany -> 1 serek homogenizowany -> 5-6 truskawek -> Borówki amerykańskie -> 3 kostki gorzekiej czekolady -> ½ łyżeczki oleju kokosowego Wykonanie: Obrane banany kroimy na pół, dodajemy wykładamy na talerze. Pomiędzy połówki dodajemy serek. Z truskawek usuwamy szypuły, kroimy na ćwiartki. Umyte borówki wraz z truskawkami przekładamy na banana(...)serkiem. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego. Całość polewamy płynną czekoladą

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Zdrowy pudding czekoladowy z gruszką 132

kakao bez cukru (u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu) 3 łyżki nasion chia 1 łyżka syropu daktylowego 1-2 łyżeczki płatków owsianych górskich błyskawicznych (u mnie Młyny Stoisław ) płatki kokosowe berberys suszony – około 1 łyżeczki Przygotowanie: Do miseczki wlewamy mleko (najlepiej zimne, bezpośrednio z lodówki). Dodajemy nasiona chia i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kakao i znów dokładnie mieszamy(...)zgęstnieć. Gruszkę obieramy, wycinamy niejadalne elementy i kroimy na pół. Gęsty pudding czekoladowy przekładamy do pucharków. Do każdej porcji wkładamy pół gruszki. Deser posypujemy z wierzchu płatkami owsianymi, płatkami kokosowymi i suszonym berberysem. Dzięki tym dodatkom deser nie tylko ładnie wygląda, ale też jest zdrowszy i bardziej wartościowy. Podajemy. Do przygotowania deseru użyłam płatków owsianych z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław

Słodkie okruszki
HAWAJSKI KURCZAK 181

ml.sosu sojowego 2  ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 1 cebula 1/2 paryki czerwonej 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 20 dag.ryżu pełnoziarnistego np. 5 dag.wiórek kokosowych sól pieprz plastry ananasa z puszki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Gotujemy ryż na sypko.Dodajemy wiórki kokosowe ,mieszamy razem. Sos sojowy mieszamy z zalewą ananasa.Dodajemy posiekane w cienkie plasterki czosnek i curry.Marynatą zalewamy piersi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
CIASTO Z CUKINIĄ I JAGODAMI 117

szkl. cukru pudru, 2 jajka, 200 g startej na grubych oczkach cukinii, 1 1/3 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru cynamonowego, 3 łyżki wiórek kokosowych 1/3 szkl. jagód WYKONANIE Cukinię myjemy, ścieramy na tarce razem ze skórką, osączamy z nadmiaru soku. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia, cukier cynamonowy, wiórki kokosowe oraz cukinię – mieszamy łyżką, na końcu dodajemy jagody, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy o wymiarach 24x12 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 50-60 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Uwaga: składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową

słodki bratek
Pęczotto ze świeżymi kurkami 139

daniu. Towarzyszą mu świeże kurki i koperek. Składniki 100 g kaszy pęczak 200 g świeżych kurek 700 ml intensywnego bulionu warzywnego 1 mała cebula 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego kilka gałązek koperku kilka szczypt cząbru sól świeżo mielony pieprz Kurki myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka, a koperek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy

My Chcemy Jeść
Vege muffinki z cukinii 108

bazie cukinii i kokosu, czas idealny, bo sezon cukiniowy trwa nadal.  Składniki na ok. 15-17 sztuk w zależności od wielkości Waszych foremek. Składniki suche: - 1 szklanka wiórków kokosowych - 5 łyżek brązowego cukru - 1 szklanka mąki pszennej, u mnie typ 500 - 1 łyżeczka sody - 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego Składniki mokre: - 1 kopiata szklanka startej cukinii - 1 puszka mleczka kokosowego

Apetyczna babeczka
Lemon Curd z nasionami chia 130

zdobycia. ja kupuję je na lokalnym targu z ekologicznymi produktami. Drukuj Lemon Curd z nasionami chia window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 cytryny, najlepiej niewoskowane 1 puszka mleka kokosowego 50 ml wody (opcjonalnie) 2 łyżeczki cukru brązowego (ja użyłam stewii) szczypta soli, kurkumy 3 łyżki nasion chia. Sposób przygotowania Cytryny myjemy i ścieramy skórkę. Wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy wodę(...)mleczko kokosowe, cukier, przyprawy. Blendujemy. Próbujemy jeśli trzeba dodajemy cukru/soku z cytryny. Dodajemy nasiona chia, mieszamy. Przekładamy do kubków/szklanek. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/lemon-curd-nasionami-chia/ BosowKuchni Artykuł Lemon Curd z nasionami chia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Placuszki na mące owsianej z gruszką. Pyszne, delikatne śniadanie. 137

soczyste gruszki 1 jajko L mała szczypta soli 3/4 szklanki mleka (u mnie 2%) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego (u mnie od Pro-BIO ) olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, szczyptę soli i proszek do pieczenia, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy jajko, cukier i mleko, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji(...)Obieramy 2 małe gruszki i ścieramy je na tace (na dużych oczkach) do naszej masy. Znów wszystko mieszamy.  Placuszki smażymy na minimalnym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego. Olej nakładam co którąś partię placuszków. Na rozgrzaną patelnię kładziemy po jednej łyżce masy na jeden placuszek. Placuszki smażymy z obu stron na złoto. Przed każdą następną partią placuszków masę

Słodkie okruszki