curry. W wersji z łososiem się zakochałam ! To zdecydowanie moje comfort food. Składniki (2 porcje): 1 większy filet z łososia 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry 200 ml mleka kokosowego 1/2 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczka kuminu 1-2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki przegotowanej wody lub bulionu warzywnego ryż basmati sól, 1 czubata łyżka brązowego cukru kolendra olej(...)Dodaj czosnek, cebulę, kurkumę i kumin, smaż około 3-4 minuty. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. W razie potrzeby – dodaj odrobinę oleju. Dodaj mleko kokosowe wraz z wodą / bulionem. Sos dopraw solą i brązowym cukrem. Dodaj łososia i smaż 4 – 5 minut, często mieszając. Curry z łososiem wyłóż do miseczek wraz z ryżem. Dodaj
Moja pasja smakuwarzyw. Mniam :-))). Forma 26 cm. Miłego dnia :-))) Składniki: 2 bataty 1 cukinia 1 papryka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym starta mozzarella sól pieprz oliwa extra virgin lub olej kokosowy Bataty, cukinie i paprykę kroję cienkie w plasterki. Naczynie do tarty smaruję dookoła i po bokach olejem kokosowym lub jak kto woli oliwą. Skraplam też warzywa po ułożeniu. Dookoła
kruche babeczkiorkiszowa – tutaj trzeba na oko. cebulka – chyba, że wolicie na słodko bo znam takich, co z konfiturą dyniową np zajadać lubią jogurt naturalny – do polania olej kokosowy – do smażenia Fit placki z dyni – przygotowanie Dynię obieramy, i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przyznać muszę, że trochę się przy tym namęczyłam. Ziemniaki dużo prościej zetrzeć(...)drobną kosteczkę kroję też cebulkę, wbijam do tego jaja i zasypuję mąką. Nie czekam aż odcieknie. Doprawiam solą himalajską i smażę placuszki na oleju kokosowym, na patelni do naleśników. Nie przywierają więc można sobie pozwolić zaledwie na kroplę tego oleju a to ważne, bo staram się eliminować tłuszcz – do minimum. Mu lubimy bardziej spieczone – co widać na załączonym
Matylda Gotujewynika z zawartości orzechów 9. Wysoka zawartość kwasów Omega 6 i Omega 9 10. Niska zawartość tłuszczu WARTOŚCI ODŻYWCZE: SKŁAD: orzechy arachidowe prażone, substancja słodząca (ksylitol, glikozydy stewiolowe), wiórki kokosowe, kakao w proszku MOJA OPINIA: Konsystencją przypomina krem czekoladowy z prawdziwego zdarzenia, Co do smaku ośmielę się stwierdzić, że przypomina sklepową nutellę, a nawet ją pobija! :) Jestem zachwycona faktem(...)banana 20g odżywki białkowej KULTURYSTA 100% Whey Protein jako dodatek krem Chocotella Sposób przygotowania: Wszystkie składniki blendujemy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej olejem kokosowym, na małym ogniu podajemy z kremem Chocotella SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: 100 g odżywki białkowej (u mnie o smaku białej czekolady) 100 g mąki ryżowej 20 g nasion chia 2 białka 1 łyżeczka sody oczyszczonej szklanka wody olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: W jednej miseczce łączymy składniki suche : odżywkę, mąkę i sodę. Nasionka chia zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną(...)składników suchych wlewamy wodę i dodajemy nasionka chia. Mieszamy ze sobą stopniowo dodając (łyżka po łyżce) ubitą pianę z białek. Smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju kokosowego z obu stron. 1 placuszek = 2 łyżki ciasta Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie był to jogurt naturalny, banan i kakaowa polewa*. :) * po prostu łyżeczka kakao, łyżeczka cukru trzcinowego i odrobina
Kuchnia Elliepieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią 100 ml napoju roślinnego lub mleka 2,5 łyżeczki NutriBlastu SuperBoost (NutriBullet.pl) 2 kostki gorzkiej czekolady 90% 1 łyżeczka oleju kokosowego - opcjonalnie Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do kielicha i zmiksuj w NutriBullet na jednolitą konsystencje. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub smaż bez oleju i wylej porcję
Zdrowie na języku :Poddadzą. Kolor ciasta dzięki marchewce jest niepowtarzalny. To ciasto wpisuje do mojej listy TOP 10! Koniecznie zróbcie w weekend ;-) SKŁADNIKI: - 120 ml mleka 3,2% tłuszczu - 120 ml oleju kokosowego podgrzanego do temp około 40 stopni C - 3 jajka rozmiar L - 2 łyżki syropu pierniczkowego (ewentualnie utarte przyprawy korzenne) - 6 płaskich łyżek cukru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)elementu. Masę połącz delikatnie z pianą z białek, na sam koniec wmieszaj marchewkę i żurawinę. Całość mieszaj delikatnie, próbując napowietrzać masę. - Całość przelej do formy do pieczenia wysmarowanej olejem kokosowym. - wstaw do pieca, temp pieczenia 165 stopni C, czas: godzina. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, gdyby patyczek był nadal wilgotny wydłuż czas pieczenia o 10 minut. Grzanie piekarnika: dół + termoobieg
SMYKWKUCHNIdlatego nawet alergicy mogą zanurzyć zęby w słodkim smaku Karaibów :) Moja siostra, która zalicza się do takowych, pochłonęła 3/4 całego wypieku - to chyba dobra rekomendacja? :D Spróbujcie! Bezglutenowe muffiny kokosowe z musem mango Potrzebujesz: Mus: 200g miąższu mango 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki cukru 6-7 listków mięty cytrynowej (opcjonalnie) 1 żółtko Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki(...)kukurydzianej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka w proszku 1/4 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 3 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Mus: 1. Mango zblenduj na gładko razem z cukrem, miętą i sokiem z cytryny. 2. Do owocowej masy dodaj żółtko- wymieszaj dokładnie. 3. Podgrzewaj na najmniejszym gazie
Kuchnia w Słońcu Skąpanadodatek zdrowe. Czy muszę pisać coś więcej, czy po prostu je przygotujesz? Czego potrzebujemy? (Z podanych proporcji upieczesz ok. 8 dużych ciastek) 2 dojrzałe banany, 1 szklanka wiórków kokosowych, opcjonalnie: pokruszone kawałki gorzkiej czekolady, rodzynki Przygotowanie: Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy je dokładnie widelcem razem z wiórkami kokosowymi. Można zblendować wszystko blenderem ręczym, ale nie jest to konieczne
two broke sistersodkryłam sporo fajnych rzeczy jedzeniowych, które na pewno zostaną ze mną na długo. Pierwszym ulubieńcem we wrześniu jest dynia. Robiłam z niej najczęściej pikantną zupę krem z mlekiem kokosowym. Wykorzystywałam ja również w deserach tj. muffiny czy napojach. Kolejnymi ulubieńcami są pasty paprykowe - łagodna i ostra. Łagodną kupiłam w Biedronce i świetnie się sprawdza do leczo i gulaszy(...)suszonymi pomidorami. Jest to najlepsza wersja jaka kiedykolwiek jadłam. Tutaj możecie znaleźć przepis i zrobić ją sobie w domu :) . Pierwszym i jedynym ulubieńcem kosmetycznym jest olej kokosowy. Kiedyś stsowałam płukałam jame ustną wlasnie tym olejem, a ostatnio zaczęłam stosować go jako pastę do zębów i jest em bardzo zadowolona z jego działania i efektów. W tym miesiącu
wegujemyevery way. Have fun cooking! SKŁADNIKI (4 porcje): 450 g dyni (połowa małej) 1 średnia cebula 150 g ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml rosołu (najlepiej domowej roboty) szałwia, kardamon, sól, pieprz, chili odrobina drobno startego parmezanu INGREDIENTS (4 portions(...)czasu do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Po tym czasie dolej rosół i dalej duś do momentu, aż rosół prawie zniknie z patelni. Potem dodaj jogurt, mleko kokosowe, ser i przyprawy i duś na małym ogniu, ciągle mieszając, duś aż risotto uzyska właściwą, lekko kleistą konsystencję. Jeśli ryż nadal jest twardy, mimo tego, że wchłonął już wszystkie dodane
Martyna Cooksokazał się idealnym pomysłem. Szykujemy sobie małe przeźroczyste szklane naczynia – kilka malutkich słoiczków, małe szklane miseczki. Ciastka kruszymy, wrzucamy do malaksera razem z płatkami owsianymi, wlewamy miód i olej kokosowy – miksujemy. Ciastka powinny mocno się pokruszyć, płatki porozdrabniać a całość przez olej i miód zacznie się lekko ze sobą zlepiać. Rozkładamy po 2 łyżki mieszanki do naczyń, lekko dociskamy(...)aromatu 5-6 łyżek syropu z agawy albo miodu (do smaku) SKŁADNIKI NA SPODY SERNIKÓW 100g ciastek owsianych (użyłam ciastek Tago z żurawiną) 70g płatków owsianych 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka syropu z agawy lub miodu DO DEKORACJI świeże figi lub gruszki płatki owsiane świeże listki tymianku drobne ozdoby cukiernicze, np.kolorowy cukier lub kulki zbożowe Zapisz
Karo in the Kitchenowsianej (u mnie od Pro-BIO ) 2 łyżki mąki ryżowej (u mnie od Pro-BIO ) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (używam bezglutenowy) 1/2 łyżeczki oleju kokosowego 2 jajka M 2 łyżeczki cukru trzcinowego (u mnie od Pro-BIO ) propozycja podania: ulubione owoce (u mnie banan i kiwi), jogurt naturalny Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy(...)jogurt, cukier i proszek do pieczenia, na koniec wbijamy dwa jajka. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Na małej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Wlewamy masę na omlet lekko poruszając patelnią, aby rozeszła się po całej powierzchni. Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron na złoto. Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy
Słodkie okruszkiinny utrwalacz do bitej śmietany +kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 50 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia na polewę (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję), dowolne słodycze Milka do dekoracji Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Moje biszkopty upiekłam w dwóch(...)resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju kokosowego. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną polewą dekorujemy brzegi i wierzch tortu – dla wygody można przełożyć ją sobie do małego woreczka strunowego. Wierzch tortu dekorujemy czekoladkami i batonikami. Dobrze mieć pod ręką
Ciastkozercypiersi z kurczaka 100 g żółtej fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cukinia 1 czerwona papryka 500 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj ) 2 łyżki masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy(...)odrobinę oleju. Smażymy naszego kurczaka z każdej strony- ok 3 minuty. Odstawiamy do miseczki. Na patelnie wrzucamy warzywa i smażymy 3 minuty( można dodać odrobinę oleju), zalewamy mleczkiem kokosowym, wrzucamy kurczaka, zieloną pastę curry i mieszamy. Wszystko gotujemy ok 10-15 minut lub do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem ryżowym, dekorujemy kolendrą. Uwaga pasta green curry konokwan zawiera
KuchcikoweLove