Składniki: makaron kukurydziany (100 g) szpinak (jeśli świeży to 1/2 pęczka, a mrożonego 100 g) mleczko kokosowe (1/2 puszki) pieczarki (3 duże) płatki drożdżowe (1 łyżka) oliwa z oliwek sól pieprz woda Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Gotujemy przez chwilę makaron. Wyjmujemy jeszcze twardy. Odcedzamy. Rozdrobniony szpinak smażymy na odrobinie oliwy. Dodajemy sól i pieprz. Kroimy pieczarki(...)małego naczynia żaroodpornego przekładamy makaron. Na nim układamy pieczarki, później szpinak. Zalewamy mleczkiem kokosowym. Pilnujemy, żeby cały makaron był przykryty, bo inaczej wyschnie. Posypujemy łatkami drożdżowymi. Pieczemy przez ok. 15 min. w temperaturze
Weganka gotujetakże zrobiłam wczoraj! Zapraszam i zachęcam do przygotowania sorbetu z jeżyn . Mus z mrożonych jeżyn z kokosem i chia Składniki: 400 g mrożonych jeżyn woda cukier do smaku wiórki kokosowe do posypania nasiona chia do posypania Przygotowanie: Do blendera przekładamy jeżyny. Dodajemy cukier. Miksujemy i dodajemy tyle wody, aby uzyskać gładki mus. Podajemy posypane nasionami chia i wiórkami kokosowymi
Moja smaczna kuchniaszklanki mleka 2 jajka mała szczypta soli 2 łyżki ciemnego kakao (do wypieków) 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw o smaku waniliowo-rumowym* 2 łyżki cukru trzcinowego olej kokosowy do smażenia propozycja podania: kilka kostek białej czekolady *można zastąpić np. cukrem waniliowym Przygotowanie: W jednej misce mieszamy dokładnie jajka, z mlekiem i małą szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy(...)mokrych składników powoli dosypujemy suche ciągle mieszając (ja wszystko mieszam łyżką). Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Placuszki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. Nakładamy po 1 i 1/2 łyżki ciasta na 1 placek. Propozycja podania: Placuszki układamy jeden na drugim, na wierzchu układamy 2-3 kostki białej czekolady i ścieramy jeszcze z 1/2 kostki
Słodkie okruszkiczasu wykorzystam...mieszankę sałatkową. Gotowe warzywa , pokrojone w kostkę i mamy obiad szybki i pyszny! Składniki -penne Malma karahi chicken masala – przyprawa bez chemii Skworcu biała cebula olej kokosowy do smażenia mieszanka sałatkowa marchewka, groszek, kukurydza sos pomidorowy ser Pecorino Romano glassa z octem balsamicznym z Modeny sól i pieprz do smaku Zagotuj wodę. Kiedy się zagotuje wrzuć penne(...)gotuj jak nakazuje producent na opakowaniu. Międzyczasie na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć białą cebulę pokrojoną w piórka. A po jakimś czasie dołóż warzyw odsączonych z zalewy. Podsmażaj delikatnie. Dosmacz przyprawą bez chemii, jest genialna, aromatyczna i nadaje się do wszystkiego. Pod koniec duszenia dodaj sosu pomidorowego,najlepiej robionego w domu. Wrzuć penne na patelnię z sosem i wymieszaj
Z Kuchni Do KuchniSkładniki na formę 18 x 23 cm: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka ryżu/prosa/amarantusa preparowanego lub ekspandowanego 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów 2 jajka 1 szklanka kefiru 1/4 szklanki oleju rzepakowego 10 słodkich śliwek i 3 dojrzałe brzoskwinie ufo lub 3-4 duże i słodkie brzoskwinie, umyte, osuszone(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka ryżu/prosa/amarantusa preparowanego lub ekspandowanego 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów 2 jajka 1 szklanka kefiru 1/4 szklanki oleju rzepakowego 10 słodkich śliwek i 3 dojrzałe brzoskwinie ufo lub 3-4 duże i słodkie brzoskwinie, umyte, osuszone
moj przepis naopakowanie zamarynowanego tofu (przepis znajdziesz tuta j ) ryż 1/2 cukinii 1/3 pora 2 ząbki czosnku 1 cukinia czerwona garść kiełek na patelnię 2 łyżki płatków drożdżowych olej kokosowy pieprz, sól Przygotowanie: Pora dokładnie myjemy , kroimy w talarki i podsmażamy na oleju kokosowym wraz z wyciśniętym p rzez praskę czosnkiem . Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę papryk ę , cukinię i tofu
Łycha smakówSkładniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 0,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka cukru kryształu 1 kostka margaryny 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5kg miękkich śliwek 1 kisiel żurawinowy cukier puder Sposób przygotowania: Mąkę przesypać do miski, dodać wiórka kokosowe, pokrojoną w kostkę margarynę, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru i 4 żółtka. Wszystkie składniki połączyć
Prosto i Smacznie z Anetąwyłożonej papierem do pieczenia (spód). Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut. Wystudzić. Beza kokosowo - orzechowa: 8 białek 400 g pokrojonych drobno orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże Prince Polo 8 łyżek cukru Prince Polo pokroić na małe kawałki, odłożyć. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać orzechy, wiórki kokosowe, proszek
Domowa cukiernia Ewyzależności od użytych przypraw może być słodka i delikatna lub intensywna i ostra. Ja wybrałam coś pomiędzy ;) 2 porcje: 2 małe ziemniaki 2 kolby kukurydzy 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 ząbek czosnku przyprawy – ja użyłam kurkumy, kolendry mielonej, mielonego liścia laurowego, wędzonej papryki i odrobiny soli Ostrym nożem odcinamy z kolby ziarna kukurydzy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę(...)Warzywa gotujemy w około 0,5-0,7 litra wody z dodatkiem oleju kokosowego. Po ok. 10 minutach dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy ok. 20 minut. Całość blendujemy na gładki krem. Smacznego
Kucharzyca/2016\/08\/P8200004.jpg","description":null,"recipeYield":"16 ","recipeIngredient":["200 g m\u0105ka ry\u017cowa","2 \u0142y\u017ceczka proszek do pieczenia","3 szt banan","2 szt jajko","50 g olej kokosowy","2 gar\u015bci orzechy pekan"],"recipeInstructions":["\u0141\u0105czymy suche sk\u0142adniki i dodajemy pokruszone orzechy. Banana blendujemy z jajkami i olejem. Mokre sk\u0142adniki \u0142\u0105czymy dok\u0142adnie z suchymi(...)Śniadaniowo Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 16 Porcje 16 Składniki 200 g mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia 3 szt banan 2 szt jajko 50 g olej kokosowy 2 garści orzechy pekan Sposób przygotowania Łączymy suche składniki i dodajemy pokruszone orzechy. Banana blendujemy z jajkami i olejem. Mokre składniki łączymy dokładnie z suchymi. Wykładamy do formy, keksówki
KucharzycaJeżeli lubisz lekkie desery, tan na pewno Tobie posmakuje. Porcja 2 desery Składniki: 1 szklanka mleka kokosowego 0,5 szklanki nasion chia 3 łyżki syropu klonowego 300 g świeżych malin 3 łyżki miodu (użyłam faceliowego) 1 banan Przygotowanie: w słoiku połącz mleko kokosowe, nasiona i syrop klonowy. Słoik zamknij i wszystko dobrze wymieszaj. Wstaw
Niezły Młynekciasto: masa: 2 żółtka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej pół szklanki cukru opakowanie ( 16g ) cukru waniliowego 500ml mleka 250g miękkiego masła 150g wiórków kokosowych 50g białej czekolady dodatkowo: wiórki kokosowe na wierzch ciasta około 200g herbatników kakaowych dżem malinowy Przygotowanie ciasta: Żółtka, obie mąki, pół szklanki mleka i połowę cukru miksujemy razem. Resztę mleka gotujemy
NiePieprz.pllistę składników i zabierzmy się za sałatkę. SKŁADNIKI : - 2 garście mieszanki sałat - 2 brzoskwinie (duże i dojrzałe) - 4 łyżki orzechów włoskich - 6 łyżek borówek amerykańskich - 5 -7 łyżek oleju kokosowego - 2 łyżeczki miodu - sok z limonki dodatkowe zioła: mięta, bazylia, melisa Na oleju kokosowym smażymy pokrojoną w ósemki brzoskwinię, w połowie smażenia dodajemy miód, który będzie pomału się karmelizował
SMYKWKUCHNImnie 2%) 2 łyżeczki cukru trzcinowego 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia do podania: dżem naturalny 100% Symphatica o smaku wiśniowym (dostępny w Lidl ) olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Do miski przekładamy cały serek kanapkowy, wbijamy 1 jajko i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie mieszamy np. łyżką. Następnie dodajemy mleko i cukier trzcinowy, znów(...)mieszamy. Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego (1 łyżka masy = 1 placuszek). Placuszki są delikatne, więc należy je ostrożnie obracać. Placuszki podajemy z dżemem, u mnie o smaku wiśniowym. Smacznego
Słodkie okruszkiKolejna odsłona prostych i smacznych pankejków. Do tradycyjnych placuszków użyłam maki jaglanej i kokosowej. Polane syropem daktylowym to istne niebo w gębie! Składniki: 3 łyżki mąki jaglanej 1 łyżka mąki kokosowej 2 jajka 10 tabletek słodziku szczypta proszku do pieczenia aromat syrop daktylowy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajmy oba rodzaje mąk, proszek
Truskawkowa Fiesta