kokosowe - 19941 przepisów (strona:595/1330)

Zdrowa sałatka z jabłkiem i cieciorką 213

sałatka: mix sałat (np. z rukolą) 1 ogórek  2 zielone jabłka 3/4 szklanki orzechów włoskich  ciecierzyca w przyprawach: 1 puszka ciecierzycy  2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego  1 łyżka curry 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżki czosnku  1/4 łyżki soli  sos: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki curry(...)półplasterki.  Jabłka myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Sałatę, ogórki, jabłka i orzechy włoskie mieszamy w dużej misce.  Ciecierzycę odsączamy i mieszamy z olejem kokosowym i przyprawami.  Składniki sosu mieszamy ze sobą dokładnie w szklance.  Do sałatki dodajemy przyprawioną ciecierzycę i wlewamy sos. Wszystko delikatnie mieszamy.  Mam nadzieję, że odważycie się przygotować się

two broke sisters
Pyszne ciasto migdałowe z piankową masą i musem morelowym 127

mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½   łyżeczki sody ¼ łyżeczki soli 140 g (3/4   szklanki) cukru 1 łyżeczka olejku migdałowego 4 jajka ¼   szklanki mleczka kokosowego           Składniki na piankową   masę: 500 g serków śmietankowych   Philadelphia 200 g serka „mój ulubiony” 100 miękkiego masła ½ szklanki cukru pudru ¼ szklanki kremówki(...)kremu.   Zmniejszyłam obroty miksera na najniższe, dodałam olejek migdałowy i nie przerywając miksowania wsypywałam po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia i pozostałymi składnikami. Na koniec wlałam mleczko kokosowe i wymieszałam szpatułką. Ciasto przelałam do tortownicy (26 cm) i wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Kiedy wierzch ciasta nabrał złocistego koloru sprawdziłam patyczkiem. Przestudzone wyjęłam z foremki

Kuchnia u Krysi
Sernik jagodowy z pianką Chia 493

gram sera białego półtłustego 500 ml. Śmietany 36% 4 łyżek cukru pudru 1,5 szklanki jagód 2 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny Pianka z Chia: 2 puszki mleka kokosowego 8 łyżek nasion Chia 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Spód: 200 gram markizów o smaku chałwy Cukry Nyskie 100 gram masła Dodatkowo: 0,5 szklanki śmietany 36% 1 łyżeczka(...)cukru pudru Kilka markizów do dekoracji Borówki lub jagody do dekoracji Tortownica 18 cm. Tortownica 22 cm. Folia spożywcza Sposób przygotowania: Mleko kokosowe przelewamy do miski, dodajemy nasiona Chia , dokładnie mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki. Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy do Chia, miksujemy. Masę wylewamy do tortownicy (18cm.) wyłożonej folią spożywczą

Bajeczna Kuchnia
MROŽONA KAWA Z LODAMI ANANASOWYMI 90

Kawa,lody,moje najgorsze uzależnienie t ak więc nie będę dużo się rozpisywać na ich temat tylko przechodzę do przepisu.   2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy 100ml.mleczka kokosowego gałka lodów ananasowych cukier do smaku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Do wysokiej szklanki wsypujemy kawę i zalewamy do 3/4 wysokości szklanki wrzątkiem,studzimy .Gdy już jest  zimna wlewamy mleczko kokosowe , mieszamy i wstawiamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kruche ciasteczka śmietankowe z marmoladą 166

inną. Ciasteczka są bardzo chrupiące. Jeśli nie dodacie do nich marmolady możecie je upiec same a gdy lekko przestygną polać, np. w kratkę polewą czekoladową. Aby uzyskać aromat kokosowy to zamiast aromatu śmietankowego możecie dodać trochę wiórków kokosowych. Składniki: 150 g mąki pszennej 25 g maki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 1 żółtko 110 g miękkiego masła odrobina drobnej

Zasmakuj Kuchni
Wąsate muffinki bananowe 85

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1 opakowanie budyniu bananowego   mokre 150 ml mleka 2 jajka 50 ml oleju 2 dojrzałe banany Dodatkowo wiórki kokosowe drażetki cukrowe wąsy rozpuszczona biała czekolada Sposób przygotowania W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej i rozgniecione banany, wymieszać. Przelać mokre składniki(...)suchych, przemieszać ciasto kilka razy. Napełnić ciastem ok. 3/4 wysokości foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 -25 min. Przyozdobić rozpuszczoną białą czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi i lukrowanym wąsem

Pink Envelope
Otrębowy omlet jabłkowy. Zdrowy omlet z jabłkiem bez mąki i cukru. 231

całe jajko 1 białko 3 czubate łyżki otrąb owsianych (u mnie Młyny Stoisław ) 1 małe jabłko (nie kwaśne) mała szczypta soli cynamon do smaku (około 1/3 łyżeczki) olej kokosowy do smażenia propozycja podania: plasterki bananów i łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie: Do miski wsypujemy otręby owsiane. Następnie ścieramy obrane jabłko i dodajemy pozostałe składniki – sól, jedno całe jajko(...)jedno białko oraz cynamon do smaku (u mnie około 1/3 łyżeczki). Wszystko bardzo dokładnie mieszamy np. łyżką. Masa musi być jednolite i lekko puszysta. Rozgrzewamy małą patelnię z olejem kokosowy (u mnie około 1/2 łyżeczki). Na patelnię wylewamy masę, ruszamy patelnią, aby rozprowadzić ją po całej powierzchni. Omlet smażymy na małym ogniu z dwóch stron. Gdy pierwsza jest już dobrze

Słodkie okruszki
Amarantusowe placuszki z mąką ryżową i jabłkiem. Zdrowe bezglutenowe śniadanie. 168

porcje) 1/2 szklanki ziaren amarantusa (u mnie od EkoMalwa ) 11/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 jajko 1 małe słodkie jabłko 2 łyżki mleka migdałowego olej kokosowy do smażenia około 1 łyżeczki propozycja podania: syrop daktylowy Przygotowanie: Ziarna amarantusa płuczemy wodą np. na gęstym sitku. Następnie gotujemy w 11/2 szklance wody około 15 minut pod przykryciem, kolejne 3 minuty(...)mąkę ryżową, całość znów dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy starte na dużych oczkach (obrane) jabłko, znów mieszamy. Placuszki (1 łyżka stołowa = 1 placuszek) smażymy na patelni z odrobiną oleju kokosowego, na mniejszym ogniu z obu stron na złoto. Podajemy od razu np. polane syropem daktylowym. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl

Słodkie okruszki
Izaura 129

wymieszać i przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić. Masa serowa: 500 g twarogu w kostce 1 jajko 3/4 szklanki cukru 100 g masła w temperaturze pokojowej wiórki kokosowe Twaróg, jajko, cukier i masło utrzeć na gładką i jednolitą masę, wyłożyć na masę ( ja robię kleksy łyżką stołową). Piec około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Gorące ciasto(...)polać, odlaną wcześniej, polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Smoothie bowl 111

lasu na jeżyny. Nazbierałam wystarczająco dużo, aby przygotować koktajl - tym razem w postaci smoothie bowl. Smoothie bowl Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 garście jeżyn 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka nasion chia 1 łyżka masła z orzeszków 1 szczypta młodego jęczmienia  migdały miód do smaku Przygotowanie: Do blendera przelewamy jogurt. Dodajemy umyte i osuszone jeżyny.  Im więcej(...)dodasz jeżyn tym będzie ciemniejszy kolor koktajlu. Miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy do smaku miód. Miskujemy ponownie. Koktajl przelewamy do miseczki. Posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i młodym jęczmieniem. Na wierzchu układamy migdały i masło orzechowe

Moja smaczna kuchnia
WIEPRZOWE CURRY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 133

orientalne danie .Zapraszam do jego zrobienia.Sos jest aksamitny,mięso miękkie,a smaki łagodne przechodzą w w ostrzejsze,ale bez mocniejszych doznań ostrości.     80dag.łopatki 1 puszka mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru w korzeniu 2 suszone papryczki chili sól pieprz 1 op.chińskiej mieszanki 1 pęczek dymki olej 1 łyżeczka kurkumy 1 szkl.bulionu 1 łyżka łagodnej(...)woku na dużym ogniu i 4 łyżkach oleju.Posolić do smaku.Dokładamy czosnek,chili,imbir.Krótko smażymy na ostrym ogniu,ciągle mieszając.Posypujemy kurkumą.Dodajemy warzywa chińskie,mleczko kokosowe i bulion,oraz pastę curry.Zagotować aż potrawa zawrze,zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem( nie musowo,trudno u mnie o tak dużą pokrywkę).Dusimy ok.5 min,nie dłużej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Curry z kurczakiem, soczewicą, pomidorami i chipsami z marchewki 155

marchewka 1/3 serka „Apetina”-Papaja i curry 1/4 małego melona (cały ważył 900 g) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 350 g mleka kokosowego 80 g zielonej pasty curry świeży imbir (około 4 cm) 1 płaska łyżka kurkumy 2 łyżki sosu rybnego ciemny sos sojowy olej do smażenia (około 3-4 łyżek) 2 łyżki soku(...)mieszamy i smażymy. Pod koniec smażenia wrzucamy drobniutko posiekany czosnek. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pastę curry, sos rybny, serek, pomidory (razem z zalewą), drobno pokrojony miąższ melona i mleko kokosowe. Gotujemy na malutkim ogniu około 8 minut. Dodajemy ugotowaną soczewicę, sok z limonki i mieszamy. W razie potrzeby curry możemy zagęścić mąką ziemniaczaną, którą rozrabiamy z odrobiną wody i pomału

Oryginalny smak
Czas na piknik! Burgery z łososia z grillowanym ananasem i lemoniadą miętowo-truskawkową 131

tuszy z łososia (bez skóry) 4 pomidory suszone ½ czerwonej cebuli 1 łyżeczka bułki tartej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sosu Worcestershire odrobina wasabi w proszku olej kokosowy pieprz, sól Sos miodowo-musztardowy: 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego Dodatki: 4 plastry świeżego ananasa 4 liście sałaty 4 plasterki pomidora 4 bułki Lemoniada(...)niczego więcej mu nie brakuje. Dodaj odrobinę bułki tartej i wymieszaj ponownie. Uformuj 4 burgery i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Możesz również upiec je na grillu. W tym celu posmaruj je najpierw z obu stron olejem, aby nie przywarły do rusztu. Sos miodowo-musztardowy Połącz ze sobą wszystkie składniki. Podanie

Food Square
Acai - Matcha Bowl w melonie :) 130

musi być tak smaczny jak jego wyważona ilość :) Cały deser smakuje bajecznie, a dodatkowo super się prezentuje :) Acai: 1 mrożony banan 1 łyżka proszku acai (Bioindygo) 1 łyżka mleczka kokosowego (Bioindygo) Matcha: 1 mrożony banan 1 łyżeczka proszku matcha (Bioindygo) 1 łyżka mleczka kokosowego (Bioindygo) Pozostałe składniki: 1/2 melona miodowego nerkowce (Bioindygo) figi suszone (Bioindygo) Przygotowanie: Z melona wydrąż pestki

Zdrowie na języku :P
Chleb zmieniający życie 163

słonecznika 90 g siemienia lnianego 60 g orzechów włoskich 145 g płatków owsianych 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki roztopionego masła kokosowego 350 ml wody 2 łyżki nasion chia W misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli słonecznik, siemię lniane, orzechy włoskie, płatki owsiane, nasiona babki płesznik, sól i chia. W drugim naczyniu(...)połączyć wodę, syrop klonowy i olej kokosowy. Zawartość obu naczyń dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Masę przełożyć do małej keksówki, wysmarowanej masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 3-4 godziny. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut. Wyjąć z formy, wystudzić. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy