Składniki na ciasto: 150 g mąki kokosowej 5-6 białek pół szklanki oleju kokosowego 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g maku niebieskiego Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek galaretka truskawkowa 3 - 4 nektarynki Lemon curd: 3 cytryny szklanka cukru 100 g masła 3 żółtka + 1 jajko Dodatkowo: 3 suche bezy 5 kwiatów lawendy Przygotowanie: Suche składniki
Karczma Honoriettyszklanki mąki typ 550 7 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 200 g sera białego śmietankowego 1 cukier waniliowy 2/3 łyżki cukru do smaku dowolny dżem ja użyłam wiśniowy olej kokosowy do smażenia mały kubeczek jogurtu gruszkowego Wykonanie: Połowę ciepłego mleka wlać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy,drożdże i 3 łyżki mąki, dobrze wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić do lekkiego(...)podrośnięcia.Następnie dodać resztę mleka, jajka i resztę mąki, dobrze wymieszać ciasto.Patelnię rozgrzać posmarować olejem kokosowym i nalewać chochelką porcję ciasta. Piec z obydwu stron na rumiano. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i małym kubeczkiem jogurtu.Nakładać na naleśnik i zwijać w dowolny sposób. Naleśniki można polać gęstym jogurtem owocowym a na wierzch zrobić kleksa z dżemu wiśniowego
Sama słodycz i szczypta chiliKOKOSOWA ZUPA Z KURCZAKIEM / COCONUT CHICKEN SOUP Zup ciąg dalszy, tym razem nieco orientalne wydanie zwykłego rosołu. Dodając zaledwie kilka dodatków powstaje zupełnie nowa zupa, która jest lekka i w niczym nie przypomina prostego rosołu, z którego powstała. Continuing with soups I’ve made an oriental version of chicken broth. By adding only few ingredients we’ll make(...)made of. SKŁADNIKI (4 porcje): 1-1,5 l rosołu drobiowego warzywa z rosołu (marchewka, pietruszka) kurczak z rosołu 200 g mrożonki chińskiej 400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego light 1-2 cm świeżego imbiru kardamon, pieprz, sól INGREDIENTS (4 portions): 1-1,5 l chicken broth vegetables from the soup (carrot, parsley root) chicken from the soup
Martyna Cookswww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Domogród . (Całkowicie zmodyfikowałam przepis.) Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu, a przy okazji niezwykle pyszne, chrupiące, kokosowe... Smakują jak typowe herbatniki, ale wyróżniają się kuszącym aromatem, który przyciąga już podczas pieczenia. Kto się skusi? (około 15 sztuk (*)) 50g masła/margaryny 80g cukru 1 jajko 130 mąki pszennej 40g wiórek kokosowych
Di gotujepełni oznacza tylko jedno: upały, wolne, drinki i dobre jedzenie. Dzisiaj trochę pobudzamy klasykę i dodajemy oryginalne smaki. 2 drinki Składniki: 80 ml białego rumu 40 ml mleka kokosowego 50 ml soku jabłkowego z antonówki 50 ml soku z ananasa kostki lodu i świeży ananas do dekoracji Przygotowanie: do naczynia miksującego wrzucamy lód i wlewamy rum, mleko kokosowe
Niezły Młynekprzygotowania i ilość porcji 25 minut + kilka godzin na schłodzenie, około 30 kulek. Produkty 200 g suszonych daktyli, 1 tabliczka czekolady deserowej, 100 g orzechów włoskich, 1 pomarańcza, wiórki kokosowe, kakao Przygotowanie Daktyle pokrój na małe kawałki i wrzuć do rondelka. Dodaj sok z pomarańczy wraz z miąższem. Gotuj przez około 15 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia. Orzechy posiekaj(...)łyżki kakao. Wszystkie produkty jeszcze raz zmiksuj. Masę odstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy masa się schłodzi uformuj z niej małe kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych, kakao lub orzechach. Wiem co jem Daktyle to bardzo zdrowe, słodkie owoce. Zawierają dużo przeciwutleniaczy oraz witamin z grupy B i witaminy A, C, K. Ze względu na dużą zawartość błonnika
Fit&Fast Kitchenpoczątek dajcie szansę mojej wersji ;-) SKŁADNIKI 6 łyżek mąki kukurydzianej 150 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka sody czereśnie dodatkowo: 2 - 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Wszystkie składniki (oprócz czereśni) miksujemy razem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wlewamy po łyżce ciasta na każdy placek. Smażymy aż brzegi placuszków zaczną odstawać od dna patelni
Czary - gary w kuchniSkładniki na 17 kuleczek: 100 g wiórków kokosowych + ok. 20 g do obtaczania 1 jajko M (65 g) 1 średni banan (95g bez skórki, 140 g ze skórką) 9 łyżek płatków owsianych górskich (90 g) 2 płaskie łyżki miodu (20 g) Miksujemy jajko z bananem i miodem. Dodajemy wiórki i płatki owsiane. Mieszamy dokładnie łyżką. Formujemy małe kuleczki - nakładamy(...)dłoń łyżkę masy, mocno ściskamy i palcami formujemy kuleczki, "kulanie" raczej jest niemożliwe, bo się wtedy rozpadają. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegem 12-15 min. SMACZNEGO! Wartość energetyczna* jednej kuleczki: 68 kcal 1,3 g białka 4,6 g tłuszczów 7 g węglowodanów ogółem 1,8 g błonnika
Vroblewska-fitlifeorzechowego (ok. 60 g) 1 duży banan (ok. 140 g bez skórki) 1 łyżka miodu pszczelego (12 g) 1 łyżka kakao (ok. 10 g) 40 g wiórek kokosowych (ok. 8 płaskich łyżek) Do obtoczenia: zmielone lub drobno posiekane migdały (ok. 10 g) Banan rozgniatamy widelcem i mieszamy z reszta składników. Odstawiamy na chwilkę, żeby zyskało lepszej konsystencji(...)robienia kuleczek. Jeśli wciąż jest zbyt klejące się, dodaj więcej wiórków kokosowych. Kulaj malutkie kuleczki, a następnie obtocz w posiekanych migdałach. SMACZNEGO ! Wartość energetyczna* 1 kuleczki: 72 kcal 2 g białka 4 g tłuszczów 9 g węglowodanów ogółem 1,4 g błonnika Wartość energetyczna* porcji 3 kuleczek: 216 kcal 6 g białka
Vroblewska-fitlifeUTAJONEGO , który znajdziemy przykładowo w mięsie wieprzowym/wołowym - odcięcie wyraźnych kawałków tłuszczu z brzegów mięsa, oczywiście ogranicza jego zawartość, ALE produkt ten wciąż zawiera sporą ilość tłuszczów nasyconych! OLEJ KOKOSOWY - ostatnio zyskał na popularności słusznie/nie słusznie nie będę oceniać. Ostrzegam tylko przed jego NADMIAREM! Nadmiar MCT (średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych), które w głównej mierze się w nim znajdują mogą mieć(...)ludzi, zachowajmy tylko w tym wszystkim umiar! Maksymalna dawka MCT jest szacowana na 25-30 g na dobę. Jednak osoby z CHOROBAMI SERCOWO-NACZYNIOWYMI powinny ograniczyć spożycie oleju kokosowego do minimum, gdyż oprócz MCT, znajdują się w nim także te niekorzystne (wyżej opisane) długołańcuchowe kwasy tłuszczowe w nie najmniejszych ilościach. KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE Źródło : oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado
Vroblewska-fitlifeszklanki wody niegazowanej 0,5 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 1 łyżka mąki tortowej 0,5 szklanki wiórków kokosowych Mąkę pszenną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na puszystą, żółtą pianę z cukrem oraz cukrem waniliowym. Zmniejszamy obroty miksera i dolewamy olej, mleko oraz niegazowaną wodę(...)Następnie wsypujemy przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz wiórki kokosowe. Do drugiej kakao. Każdą część mieszamy. Ciasto wylewamy naprzemiennie do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto trzymamy
VioletoweKucharzeniemoże być spożywana jako sałatka na zimno. To danie lekkostrawne i niezwykle zdrowe! I nad wyraz szybkie...w sam raz na piątek! Składniki na 2 porcje pół kalafiora olej kokosowy półtorej szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej pół łyżeczki curry, koncentrat eco od Proeco sól morska lub himalajska dressing 2 cm świeżego kłącza imbiru 1/4 szklanki oliwy sól morska(...)dokładnie w miseczce wszystkie składniki dressingu,odstaw na bok. Umyj kalafior, rozdziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Nie rozgotuj go. Odlej wodę i dodaj trochę oleju kokosowego oraz curry. Podsmażaj nie dłużej niż 2 minuty. Odstaw. Po chwili dodaj kaszę gryczaną ugotowaną na sypko, wymieszaj i podawaj skropione dressingiem. Zobaczycie, że to jest nadzwyczaj pyszne
Z Kuchni Do Kuchnidużych muffin. Składniki: - 370g mąki orkiszowej typ750 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy ) - 1/2 łyżeczki sody - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1/2 szklanki oleju kokosowego lub zwykłego - 1/2 szklanki naturalnego kakao - 1/2 szklanki gorącej wody - 2 średnie jajka - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 szklanka jogurtu naturalnego Domowa nutella: - 50g czekolady (u mnie słodzona ksylitolem) - 50g masy orzechowej(...)wodnej, odstawić. Kakao mieszamy z gorącą wodą na gładką masę. Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i ksylitol, mieszamy. Do drugiej miski dodajemy jogurt naturalny, olej (kokosowy musimy rozpuścić), ekstrakt waniliowy oraz jajka i dokładnie mieszamy. Dodajemy także do drugiej miski kakao rozpuszczone w wodzie. Następnie do miski ze składnikami mokrymi wsypujemy składniki suche i mieszamy, tylko
Smaczne ZdroweMożna polać je lukrem lub polewą czekoladową, ale dla mnie wystarczył cukier puder. Pycha! (około 25-50 sztuk, w zależności od wielkości) 380g mąki pszennej 30g wiórek kokosowych 150g miodu 150g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka masła 2 jajka 1 szczypta sody oczyszczonej Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciastek Opcjonalnie: cukier puder/lukier/polewa czekoladowa(...)Miód zagotować i przelać do miski z mąką. Dodać oba cukry, masło, sodę oraz jajka. Całość dokładnie zagnieść i połączyć z wiórkami kokosowymi. (Masa powinna być gładka i nielepiąca się do dłoni.) Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Wszystkie ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec
Di gotujeproste w przygotowaniu batony muesli czy ciasteczka owsiane. Jeśli wolicie raczej słone przekąski, to w sezonie polecam np. bób lub popcorn przygotowany na suchej patelni lub na odrobinie oleju kokosowego, bez dodatku masła, osolony solą himalajską, która jest nieporównywalnie zdrowsza od zwykłej soli kuchennej. 5. Co jadasz najczęściej, gdy Ci się spieszy? U mnie daniem awaryjnym jest albo makaron(...)bazę niemal każdej zupy oliwa z oliwek/olej kokosowy/olej rzepakowy/masło Te tłuszcze powinny być w każdym domu, oliwa z oliwek to baza do sałatek i tłuszcz krótkotrwałego smażenia, olej kokosowy to zdrowy tłuszcz niezmieniający smaku potraw, olej rzepakowy - używany do smażenia w wysokich temperaturach oraz masło, które nadaje niesamowity smak wielu daniom, nie wyobrażam sobie smażenia pieczarek bez dodatku masła
Cooking Monster