duża cebula 3-4 plastry wędzonego parzonego boczku 4 plastry ulubionej wędliny ok. 100 g tartej mozzarelli 1 rozbełtane jajko do posmarowania zioła prowansalskie, chilli, sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Cebulę obieram i kroję w piórka, pieczarki myję i kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam ok. 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzucam cebulę. Przesmażam do momentu, gdy się
Cooking Monsterkoszalińska Młyny Stoisław ) 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej (u mnie perłowa Młyny Stoisław ) 1 łyżka posiekanego koperku + szczypta do dekoracji sól i pieprz do smaku około 1/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia (lub innego) Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie należy jej przegotować). Do miski wbijamy jajko, dodajemy ser (u mnie typ „pacynka(...)łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej (najlepiej jeszcze lekko ciepłej). Całość dokładnie łączymy przy pomocy widelca. Naszą masę na placuszki doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, próbujemy. Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym, zmniejszamy płomień i łyżką stołową wykładamy masę (1 łyżka, to jeden placuszek). Placuszki smażymy z obu stron na złoto. Podajemy od razu posypane odrobiną koperku (ten krok można pominąć, osobiście bardzo
Słodkie okruszki/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Już Wam wspominałam, że uwielbiam ciasteczka owsiane , więc obowiązkowo i regularnie goszczą w mojej kuchni. Te są pyszne, chrupiące, czekoladowo-kokosowe... Po prostu obłędne w smaku i kuszące cudownym aromatem! Zresztą sami spróbujcie, bo składniki na ciasteczka są łatwo dostępne, a samo ich przygotowanie - niezwykle proste i bardzo szybkie(...)około 18 sztuk) 100g masła/margaryny 120g cukru 1 jajko (małe) 70g mąki pszennej 60g płatków owsianych 40g wiórek kokosowych 1 łyżka kakao (płaska) 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli W dużej misce zmiksować masło/margarynę ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając - wbić jajko
Di gotujezrobienia. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce. Bardzo posmakował dzieciom, które wyjadały zwłaszcza te przezroczyste kuleczki tapioki. Polecamy wszystkim! 0,5 szklanki tapioki 250 ml. wody 250 ml. domowego mleka kokosowego 1 łyżka cukru waniliowego garść truskawek + łyżeczka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tapiokę zalać wodą i mlekiem kokosowym, odstawić na 10-15 minut, żeby troszkę zmiękła. Następnie dodać cukier
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekurkumy, papryki, kuminu, sól, czosnek suszony lub 2 ząbki świeżego około 1,5 litra wody 2 łyżki oliwy do przybrania: świeża kolendra, po 1 łyżce na 2 porcję mleka kokosowego z puszki (gęstego) czasami szczypta cukru dodana do pomidorów czyni cuda Przygotowanie: W dużym garnku podgrzej oliwię i przez 3 minuty podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Wrzuć przyprawy(...)tylko zblendowałam je razem z połową avocado. Ty możesz je grzecznie obrać ze skóry i drobniusieńko posiekać. Dodaj to zupy pomidory i zagotuj. Podawaj ze świeżą kolendrą, łyżką mleka kokosowego i pokrojonym w kostkę avocado. ps. Pływających kostek avocado nie chciała zjeść, ale zjadła zblendowane w zupie, ha! Normalni rodzice przemycają tak mięcho dzieciom, cóż Miśka nie ma ze mną
greenscarfjabłek: 1 kg jabłek, 2 łyżki miodu, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, 2 płaskie łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, 2 łyżki soku z cytryny, 50 g drobnych wiórek kokosowych, ponadto: 2 białka, 150 g cukru białego kryształ, 1 łyżeczka octu winnego, 300 g marmolady wieloowocowej. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy w razie(...)Przesmażamy (garść jabłek zostawiamy) na dużej patelni z dodatkiem miodu. Dodajemy pozostałe jabłka, cynamon, cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, sok z cytryny, całość mieszamy. Jabłka zagęszczamy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do przestygnięcia. Beza: Białka miksujemy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Kiedy białka będą sztywne dolewamy octu winnego i miksujemy jeszcze ok. 5 min. Upieczone i przestudzone
Moniki Smakołykipochodzące z hinduskiej kuchni . Jeśli bardzo lubicie bezmięsne hinduskie curry to proponuję również curry dahl . Hinduskie curry Składniki: 4 porcje 1 mały kalafior 150 g zielonego groszku 400 g kokosowego mleka, 1 puszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki pomidorowego przecieru 1 łyżka curry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżka(...)suchej patelni upraż nasiona kminu i kolendry. Zgnieć w moździerzu i z resztą przypraw dodaj do warzyw. Podziel kalafior na małe różyczki. Dodaj do warzyw wraz z przecierem. Zalej kokosowym mlekiem i gotuj curry przez 15 minut. Na koniec dodaj zamrożony groszek i gotuj przez 5 minut. Na koniec dodaj pokrojoną świeżą kolendrę. Podaj curry z ryżem lub naan
codojedzenialaktozę, czy ograniczającej w diecie tłuszcze zwierzęce, wystarczy wymieszać składniki i je zamrozić :) Kto jeszcze nie wypróbował domowej wersji lodów musi koniecznie to nadrobić :) Składniki : 1 puszka mleczka kokosowego (najlepiej takiego bez niepotrzebnych dodatków) 1 szklanka mleka roślinnego ryżowego, owsianego lub zwykłego w wersji nie wege 1/2 szklanki masła orzechowego ( ja użyłam gładkiego masła 100% z primaviki) łyżeczka domowego(...)ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) szczypta soli 1/4 szklanki cukru kokosowego lub miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i chwilę podgrzewamy do połączenia się składników (można też sobie pomóc używając ręcznego blendera lub miksera), czekamy aż ostygnie, później możemy lody zrobić na dwa sposoby, możemy najpierw lody umieścić w zamykanym woreczku do mrożenia owoców (np takim z ikei
zdrowa vege kuchniaprzyrządzony w ten sposób! Pokochacie i Wy ! Prosto , bezstresowo i szybko! Kilka składników i mamy gotową kolację! Składniki bób u mnie mrożony czerwona cebula suszone śliwki SYMBIO olej kokosowy SYMBIO oliwa z oliwek z dodatkiem bazylii bazylia świeża suszone pomidory w oleju pomidory najlepiej malinówka, sparzone i obrane ze skórki sól himalajska różowa do smaku Na rozgrzaną patelnię(...)mnie Woll Szafir dodaj łyżkę oleju kokosowego, rozpuść. Cebulę pokrój w pióra, śliwki i pomidora suszonego w mniejsze kawałki. Wrzuć wszystko razem, podsmaż. Dosmacz pietruszką jeśli lubisz. Po chwili wrzuć opakowanie mrożonego bobu, zamknij pokrywkę, duś. Ja posypałam całość suszonym oregano. Gdy bób zmięknie, dodaj pokrojonego pomidora, wymieszaj, duś pod przykryciem jeszcze chwilkę. Im słodszy pomidor tym smaczniejsze danie
Z Kuchni Do Kuchnimusisz kochać- podsumowała Miśka moje starania. Od tego czasu jest fanką mizerii (po polsku) a po blogersku- chłodnika. Składniki na 2-3 porcje 2 duże ogórki puszka schłodzonego mleka kokosowego pęczek koperku sok z połowy cytryny pieprz sól do smaku około 1 kg młodych ziemniaków wyszorowanych 3 łyżki oliwy łyka rozmarynu lub tymianku (ja wolę rozmaryn) Przygotowanie: Ziemniaki możesz przygotować(...)łyżeczki soli i przełóż na sitko, a sitko w misce, tak aby odsączyć nadmiar wody. Na 15 minut przed końcem pieczenia się ziemniaków wymieszaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dodaj odsączone ogórki, posiekany koperek, pieprz i sól do smaku oraz sok cytrynowy, który skutecznie zneutralizuje aromat kokosa. Wymieszaj. Smacznego
greenscarfmąki kukurydzianej z morelami i truskawkami. Cisto ma kształt ala tarta, chciałam żeby było dość niskie i jego znaczną część stanowiły owoce. Dlatego najpierw na dnie formy wysmarowanej olejem kokosowym ułożyłam pokrojone na pół morele i truskawki, a potem zalałam je ciastem. Ciasto jest fajnie wilgotne. Jest lekkie w smaku, i trochę mi przypomina w smaku takie ucierane ciasto piaskowe(...)mojej babci. Zapraszam do lektury i mam nadzieję, że upieczecie! ;-) Na weekend w sam raz! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki cukru pudru - 130 g oleju kokosowego (możesz użyć zamiennie oleju rzepakowego) - 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka wiejskie - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1/3 szklanki mleka 3,2% tłuszczu - owoce: morele, truskawki Mąkę wymieszaj
SMYKWKUCHNI200g czekolady mlecznej 25 g czekolady deserowej 25 ml śmietanki 30 % 20 g miodu 30 g miękkiego masła 40 g mrożonych malin ( zmiksować i przetrzeć przez sito ) Dekoracja wiórki kokosowe tarte orzechy laskowe rurki, listki z białej czekolady itp Śmietankę zagotuj z miodem i przetartymi malinami. Do zagotowanej śmietanki dodaj pokruszoną czekoladę mleczną i deserową, i poczekaj aż się rozpuści(...)ponownie zmiksuj. Tak przygotowany ganasz wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie formuj kulki o średnicy 1,5 - 2 cm i obtaczaj w tartych orzechach laskowych i wiórkach kokosowych. Każdą kuleczkę wkładaj do mini kokilki papierowej . Dekoruj według uznania. Trufle włóż do pojemnika na ciasto, najlepiej zamykanego, aby słodkości nie wchłonęły zapachów z lodówki. Pojemnik włóż do lodówki, najlepiej
Z Kuchni Do Kuchnitruskawka-rabarbar to jedna z nich. Składniki na 1 porcję: 1/3 banana 100g rabarbaru + kilka łyżek wody i 1 łyżeczka cukru (lub więcej) Kilka truskawek 1 łyżka wiórek kokosowych 2 łyżki mleka 4 łyżki wody 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki płatków owsianych Opcjonalnie miód do smaku lub inne słodzidło Przygotowanie: Rabarbar pokroić w kostkę. Dodać do niego(...)kilka łyżek wody oraz cukier. Dusić do rozpadnięcia się, aż powstanie mus. Na dno naczynia wlej 2 łyżki wody. Następnie ułóż pokrojonego w plasterki banana, posyp wiórkami kokosowymi, po nich 2 łyżkami płatków owsianych. Płatki przykryj warstwą jogurtu naturalnego (1,5- 2 łyżki). Następnie wyłóż warstwę musu rabarbarowego, a na nim ułóż pokrojone na plasterki truskawki. Ewentualnie polej miodem
Fabryka pomysłówpodaje się go z bulionem. U mnie wersja ze smażonymi dodatkami. składniki: 300 g makaronu udon 450 g piersi z kurczaka 250 g zielonych szparagów ( bez zdrewniałych końcówek) olej kokosowy do smażenia 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka olej sezamowego Wstawić wodę na makaron. Szparagi pokroić na małe kawałki ok 1,5 cm. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju(...)kokosowego. Wrzucić szparagi, smażyć aż zmiękną i lekko się przyrumienią od czasu do czasu mieszając. Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Gdy szparagi będą już gotowe przełożyć je na talerz. Na patelnię wrzucić pokrojoną pierś i usmażyć. Gdy mięso będzie już gotowe dodać szparagi oraz sos sojowy. Chwilę razem smażyć aby składniki przeszły sosem sojowym. Makaron ugotować i dobrze osączyć
Monia miesza i gotujeSzybki Przepis na Proteinowe Bounty z Twarogu KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - -PROTEINOWE BOUNTY - ✔ 250 g CHUDEGO TWAROGU ✔ 70 g WIÓRKÓW KOKOSOWYCH ✔ 80 g MLECZKA KOKOSOWEGO ✔ SŁODZIK ZDJĘCIA Z PLANU
Sylwetka Od Kuchni