Składniki ¾ fili żanki pomidorów cherry, pokrojone na połówki 1cała puszka pomidorów pokrojonych ½ szklanki bulionu warzywnego 1 posiekana cebula 2 ząbki posiekanego czosnku 2 łyżeczki proszku kurkuma 1 łyżeczka oleju kokosowego ½ łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka suszonych bazylii 1 łyżka octu jabłkowego świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Wykonanie Na średnim ogniu usmażyć cebule i czosnek na oleju kokosowym 1 minute
w mojej kuchniSkładniki: 2 małe bataty (ok. 400g) 3 łyżki oliwy sól morska 1 ½ kostki (ok. 250g) naturalnego tofu ½ kostki (ok. 80 g) wędzonego tofu 1 cebula ½ szklanki gęstego mleka kokosowego ½ łyżeczki kurkumy 1 papryczka chili 2 cebulki dymki Piekarnik rozgrzej do 250°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bataty obierz i pokrój w cienkie plastry (2-3mm). Polej(...)momentu aż stanie się złotobrązowe. Dodaj posiekaną cebulę oraz kurkumę i podsmażaj kolejne 2 minuty. Teraz dorzuć okruszki naturlanego tofu, zamieszaj, odczekaj 1 minutę, po czym wlej mleko kokosowe. Na koniec wmieszaj upieczone plastry batatów oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Potrawkę podawaj udekorowaną plastrami chili i cebulką dymką. 2 solidne porcje
Roślinna - blog wegańskiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Pakistańskie przepisy . Przyznaję się - lubię smażone i słodkie łakocie, a tym bardziej, że w składzie zawierają to co lubię (np. wiórki kokosowe.) Ciasteczka te może (a raczej na pewno) nie są niskokaloryczne - czy mega zdrowe, ale za to smakują rewelacyjnie. Aj tam, kilka sztuk nikomu nie zaszkodzi. Hmmm..., oby na kilku się(...)proporcji...) (około 38 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki ghee (masła klarowanego; ale może być zwykłe) 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka wiórek kokosowych ok 3/4 szklanki mleka (w oryginale 1, użyłam mniej) 1 łyżeczka mielonego kardamonu (pominęłam) Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Do miski wsypać mąkę, kaszę manną, cukier puder i opcjonalnie kardamon
Di gotujecytryny. Każdą z warstw przygotowujemy osobno, poniżej opisałem sposób ich przyrządzenia oraz ich skład. Do przygotowania warstwy kakaowej potrzebujemy: 2 banany mrożone 3 łyżeczki kakao ½ szklanki mleka kokosowego Miksujemy w blenderze wszystkie składniki. Do przygotowania warstwy waniliowej potrzebujemy: szklanka mleka kokosowego nasiona CHIA wanilia Nasiona Chia namaczamy przez noc w mleku koksowym. Dodajemy trochę wanilii do smaku. Do przygotowania warstwy
PaleoLifeSkładniki: jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, masło lub margaryna 15 dag, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, rabarbar 1/2 kg, jabłka 4 sztuki, mleko 3/4 szklanki obrany rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, dodać starte na grubszych oczkach jabłka, posypać 2 łyżkami cukru w robocie utrzeć(...)ubijania na mniejszych obrotach stopione masło z mlekiem, zimne mleko wlewam do stopionego masła i nie muszę czekać aż masło wystygnie do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem, wiórki kokosowe i połączyć składniki mieszając z 2 minuty silikonowa niska forma 24 cm z kominkiem - formę przetarłam olejem, do formy rozsmarować ciasto, na wierzch położyć owoce bez soku i lekko
W Mojej Kuchni LubięPieczarki. W tym prostym daniu zagrały główną rolę, a towarzyszy im dymka i szczypior. Składniki 500 g pieczarek 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Kroimy na kawałki - mniejsze na ćwiartki, większe na szóstki. Wrzucamy do miski i dodajemy(...)pół godziny, aż pieczarki zmiękną. Dymkę kroimy w piórka, a szczypior siekamy. Dwie łyżki szczypioru można zostawić, aby posypać danie przed podaniem. Dodajemy do pieczarek. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego pieczarki z dymką i szczypiorem. Kiedy pieczarki puszczą wodę, dodajemy sos sojowy i zioła prowansalskie. Całość mieszamy i smażymy, aż cała woda odparuje. Pieczarki z patelni podajemy
My Chcemy Jeśćbiszkoptów. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. A następnie przekrawamy na dwa blaty. Składniki na krem: - 500ml kwaśnej śmietany 18% - 200g białej czekolady - 120g śmietanki w proszku- 2 śnieżki - 250g wiórków kokosowych - 100g płatków migdałów (do posypania) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do lekko przestudzonej dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Do masy wsypujemy śmietankę w proszku i powoli miksujemy. Na końcu(...)dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę miksujemy. Na jednym blacie biszkoptu rozsmarowujemy ok.3/4 kremu, wygładzamy, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, rozsmarowujemy na nim pozostały krem. Całość posypujemy płatkami migdałów i odstawiamy do schłodzenia do lodówki. Smacznego
Smaczne Zdrowemasła irlandzkiego 250 g cukru pudru 250 g mleka suszonego (pełne) 100 g kokosu 100 g migdałów w płatkach 25 ml spirytusu Do obtoczenia: kokos likier kokosowy lub wódka Przygotowanie: Miękkie masła wymieszać i lekko utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mleko, kokos, płatki migdałów, spirytus i zagnieść na jednolitą masę. Z masy formować niewielki kuleczki, zanurzyć w likierze(...)kokosowym i obtoczyć w kokosie. Kulki rafaello odkładamy do stężenia. Ładnie wyglądają na stole podane w mini papilotkach
Ala piecze i gotujePrzepyszne ciasto kruche z truskawkami i wiórkami kokosowymi. Mój K. się w nim zakochał, znika w tempie błyskawicznym. Ciasto ma bardzo ciekawy smak, jeśli lubisz kokos i truskawki to strzał w dziesiątkę. Myślę, że to super pomysł na deser na weekend. Zapraszam Was serdecznie! SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 250 g masła z lodówki - 2 żółtka - 500 g mąki krupczatki(...)pudru - 2 łyżki maślanki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zagnieć szybko ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce. MASA TRUSKAWKOWA: - 1 kg truskawek mrożonych (lub świeżych) - 200 g wiórek kokosowych - 150 g cukru Dużą tortownicę wylep ciastem. Obsyp kakao. Wyłóż masę z truskawek. Na wierzch poukładaj kawałki ciasta, rozgniecione w palcach. Ciasto pieczemy w temp
SMYKWKUCHNIkoniecznie wypróbować. :) Składniki: na jeden omlet 2 jajka od szczęśliwych kur dwie łyżki wody 40-50 g komosy ryżowej kilka różyczek brokuła 1 pomidor, średniej wielkości łyżeczka oleju kokosowego ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od gotowania komosy. Możecie zrobić to wcześniej, by oszczędzić później nieco czasu. Suchą komosę lekko prażymy w garnuszku, zalewamy 1/2 szklanki wody(...)minut w rondelku. Brokuły gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Jajka dokładnie roztrzepujemy z wodą, dodajemy ugotowaną komosę ryżową, następnie sól i pieprz. Na oleju kokosowym podsmażamy drobno posiekany czosnek i wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy drobno pokrojone różyczki brokuła i cieniutkie plasterki pomidora. Przykrywamy i zostawiamy na kilka-kilkanaście minut na średnim ogniu
Kuchnia Elliejajka) - 1 plaska łyżeczka soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - świeżo mielony pieprz - duża cebula - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki posiekanego świeżego majeranku - 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku - olej kokosowy do podsmażenia cebuli i do smażenia mięsa - masło klarowane do smażenia (nie trzeba) Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na małej ilości oleju. Delikatnie posolić. Pod koniec dodać przeciśnięte(...)mięso z łopatki zaczyna ładnie wiązać. Z dobrze wyrobionego mięsa odrywamy kawałki i formujemy dłońmi okrągłe kulki, lekko spłaszczamy i odstawiamy. Smażymy na rozgrzanej patelni na kilku łyżkach oleju kokosowego, ja dodaję także trochę klarowanego masła (dla podkręcenia smaku). Zaczynam smażenie na dużym palniku, po przyrumienieniu jednej strony dopiero przewracam na drugą i smażę znów do zrumienienia. Następnie palnik zmniejszam
Smaczne Zdroweteraz, gdy skomponowałam ten przepis, zmieni się to na pewno. Zrobiłam je tydzień temu i już mam na nie znów ochotę. Pyszne, puszyste, nie za słodkie i lekko kokosowe... Bez niczego były genialne, długo świeże i miękkie. A z sosem śmietanowo-cytrynowym ... Mhmm... Mniam :) Szkoda, że akurat nie miałam ani sosu truskawkowego , ani truskawek, by go zrobić. Byłby idealny(...)własnej z Lidla, mój i Zuzi ulubiony) 75 g masła 0,5 szklanki wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżek cukru szczypta soli 4 łyżki wiórków kokosowych pół laski wanilii lub małe opakowanie cukru wanilinowego Czytaj całość
Anioszek w kuchniwnętrzu truskawki pod pyszną kruszonką SKŁADNIKI Ciasto: 200 g mąki ½ kostki margaryny ½ szkl. cukru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 25 dag truskawek wiórki kokosowe Kruszonka: 4 łyżki margaryny, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru WYKONANIE Składniki na ciasto zagniatamy. Chowamy do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy foremki wraz z bokami. Truskawki myjemy(...)kroimy na połówki, układamy na cieście, posypujemy wiórkami kokosowymi. Zagniatamy kruszonkę, posypujemy truskawki. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach
słodki bratekidealnej strukturze i apetycznym aromacie! Przepis jest w 100% bezglutenowy, wegetariański i wegański! Składniki (2 porcje): 100 g makaronu bezglutenowego Fusilli (Incola) 1 mała cebula 1 łyżka oleju kokosowego 3 duże garście świeżego szpinaku przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/3 łyżeczki pieprzu prawdziwego i ziołowego, 1 łyżka czosnku niedźwiedziego Przygotowanie(...)Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. Zalecam al dente. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Delikatnie podsmaż posiekaną cebulę, następnie dolej odrobinę wody, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Kolejno dodaj świeży szpinak, przykryj i duś ok. 5 minut. Dodaj przyprawy, wymieszaj, wrzuć ugotowany makaron i delikatnie zamieszaj, tak aby wszystko się połączyło
Zdrowie na języku :Pkwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina (B2), kwas foliowy, wapń) Przepis Składniki Spód orzeszki ziemne, płatki owsiane, i daktyle (namoczone wcześniej w gorącej wodzie, około 5 minut), olej kokosowy lub coś innego np. tahini do połączenia, aby składniki spodu były zwarte Masa kasza jaglana woda lub mleko roślinne stewia (ewentualnie inny słód) sok z cytryny Góra(...)serce :) Wykonanie Ilość składników zależy od wielkości tortownicy. Ja wszystko robiłam "na oko". Tortownicę wyłożyłam folią spożywczą. Spód owsiany : zmiksowałam orzeszki z płatkami owsianymi, namoczonymi daktylami i olejem kokosowym. Masa jaglana: ugotowałam kaszę jaglaną (około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę lub mleko) i zmiksowałam ze stewią i sokiem z cytryny. Ugotowanie kaszy jest bardzo ważne
lady-och-mistrzyni.blogspot.com