kokosowe - 19941 przepisów (strona:613/1330)

Zupa z białych szparagów z mlekiem kokosowym 82

białych szparagów, 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 3 listki limonki, 1 puszka 400 ml mleka kokosowego (65%), sól, sok z cytryny, cukier, 3 łyżki ryżu*, olej do głębokiego smażenia (ryżowy), Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić szparagi, smażyć około 5 minut. Wlać mleko kokosowe, dodać listki limonki i gotować

królestwo garów
Kokosowa jaglanka z ziarnami kakao, chipsami bananowymi i nerkowcami :) 129

Kasza jaglana najczęściej sprawdza się u mnie w formie słodkich, śniadaniowych jaglanek. Uwielbiam jej smak i to, że tak dobrze komponuje się z wieloma składnikami. Poniższa jest przyjemnie kokosowa , chrupiąca od surowych ziaren kakao i nerkowców , z wyczuwalnym akcentem banana . Całość oblana słodziutkim miodem. Idealna na pyszne rozpoczęcia dnia :)  Składniki: 50 g kaszy jaglanej  10 g wiórek kokosowych

Zdrowie na języku :P
WEGAŃSKA TARTA CZEKOLADOWA 192

dzieła! Wybaczcie, że bywam tak rzadko, ale wszystkie moje sprzęty potrzebne do pracy się buntują! SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTA: - 50g daktyli zalanych wrzątkiem na 10 minut - 30g wiórków kokosowych - 70g płatków owsianych - 30g orzeszków ziemnych WYKONANIE: (moja tortownica... a w zasadzie patelnia wypełniona folią aluminiową ma średnicę 20cm) 1. Z namoczonych daktyli odlej wodę, jednak ich nie wyciskaj(...)przyciśnij. 4. Włóż do lodówki. SKŁADNIKI NA MASĘ CZEKOLADOWĄ - 1,5 awokado (260g) - 1 banan (100g) - 100g daktyli zalanych wrzątkiem na 10 minut - 20 g gorzkiego kakao - 30g oleju kokosowego PŁYNNEGO WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera. 2. Blenduj do połączenia się składników. 3. Przełóż masę na spód ciasta. 4. Przystrój w dowolny sposób 5. WSADZ DO LODÓWKI

fitolarun.blogspot.com
Kokosanki 145

popularny w sieci i uznałam, że nie ma sensu szukać skąd pochodzi. Źródło mojej inspiracji znajduje się tutaj . SKŁADNIKI: 50 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 200 g wiórków kokosowych najlepiej niesiarkowanych 2-3 łyżki mleka 2 białka płaska łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli WYKONANIE: W rondelku stopić masło, dodać mleko i cukier puder. Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści(...)całość będzie bardzo gorąca, ale nie wrząca. Dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Do piany dodać wystudzone wiórki, delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Na przygotowaną blachę nałożyć łyżką porcję masy

Kuchenne zapiski Edyty
Placuszki bananowe z nutą cynamonu 138

Mąka ziemniaczana – 5 dag Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Jajka -2 szt Cukier -15 dag Mleko -1/2 szkl Banany – 6 szt Cynamon – ½ łyżeczki Cytryna Olej Wiórki kokosowe -3 łyżki Cukier puder Banany umyć, obrać i rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny.   Mleko wymieszać z jajkami, mąką pszenna i ziemniaczaną, cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamon oraz wiórki zmiksowane(...)kokosowe, wymieszać wszystko z bananami na jednolita masę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe placuszki z obu stron na rumiano. Podawać posypane cukrem pudrem i cynamonem

Camilla w kuchni
Zapiekane naleśniki 170

coś zupełnie innego. Jak wyszło?? Sami oceńcie i dajcie znać. Zakupy: Na ciasto naleśnikowe - mąka tortowa - mleko - 1 jajko - olej  - szczypta soli - olej do smażenia (ja smażę na kokosowym) Na farsz - pieczarki - ser żółty Na sos: - koncentrat pomidorowy - jogurt naturalny Przygotowanie: Pieczarki obieram i kroję w mniejsze kawałki i podsmażam na patelni z odrobiną soli. Ser żółty ścieram(...)łyżek mąki ( ok.200 g) - 3 łyżki oleju - 1 jajko - 1 szklanka mleka ( 250 ml) Wszystkie składniki mieszam ze sobą trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy dość mocno ponieważ patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana bo to zapobiega przyklejaniu się naleśników. Ciasto nalewam za pomocą chochelki dość wolno, żeby jak najlepiej rozprowadzić ciasto po całej patelni

Tanio smacznie i prosto
Tort czekoladowo truskawkowy 305

bitej śmietany +truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna owocowa herbata jeśli tort będą jadły dzieci, 1 łyżka kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka oleju kokosowego Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Truskawki myjemy i odkładamy na ściereczkę do wyschnięcia. Biszkopty przekrawamy na pojedyncze blaty – mi wyszły(...)kremie. Powtarzamy z pozostałymi spodami. Nakładamy na tort cienką warstwę kremu, która ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 1 łyżeczkę oleju kokosowego – dzięki temu polewa ma idealną konsystencję i ładnie zastyga. Na tort nakładamy drugą warstwę kremu. Gotową polewę czekoladową przekładamy do woreczka strunowego, kiedy zupełnie ostygnie dekorujemy brzegi tortu. Do reszty

Ciastkozercy
Dorada smażona z tymiankiem 285

skórka taka chrupiąca… szkoda, że już zjedzone, bo znowu cieknie mi ślinka😉   Składniki: [2 porcje] 2 dorady w całości, już wypatroszone Świeży tymianek cytrynowy 1 łyżka oleju kokosowego Sól, pieprz   Przygotowanie: Rybki myjemy dokładnie i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem, tymianek też wsadzamy do środka rybki. Można też położyć na wierzchu gałązkę tymianku, będzie ładnie wyglądać(...)przeszło aromatem😉 Ważne, żeby tymianek był cytrynowy , to on zapewnia ten wspaniały smak i aromat😉 Na patelni (ja użyłam grillowej, ale może być każda) na średnim ogniu rozpuszczamy olej kokosowy. Gdy patelnia jest już ciepła kładziemy na niej nasze rybki i smażymy – czas różni się w zależności od wielkości rybki, ale pewnie będzie to około 5-7 minut

Jak gotować i nie zwariować
Tarta z rabarbarem przykryta pianką 76

spód, rabarbar i słodka pianka :) Składniki: 25 dag mąki 125 gram masła 1 jajko 1 łyżka smalcu 1 kg rabarbaru 1 cukier waniliowy ½ szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki wiórków kokosowych 4 białka jaja 15 dag cukru 1 aromat migdałowy sól tłuszcz do formy Wykonanie: Do mąki wbić jajko, wlać stopione masło i smalec. Zagnieść ciasto w międzyczasie podlewając wodą (około(...)Rabarbar obrać, pokroić, dodać cukry, podlać wodą i rozgotować, po czym ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość 3 cm i wyłożyć foremkę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Spód posypać orzechami, następnie wiórkami kokosowymi, wyłożyć rabarbar (w razie potrzeby odcisnąć sok) Zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, a w międzyczasie ubić białka z cukrem na sztywno. Przełożyć do woreczka foliowego

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka pierożki z serem na słodko. 338

cukry waniliowe 3 jajka 1 kostka margaryny Kasi  2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 300 g sera białego półtłustego 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 łyżki wiórek kokosowych 3/4 łyżki cukru do samku Wykonanie : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i margarynę, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki(...)około 14 minut. Ser zmielić przez maszynkę, następnie dodać żółtko,wiórki kokosowe, cukier do smaku i cukier waniliowy. Białko ubić na sztywno dodać do sera i delikatnie wymieszać. Stolnice posypać odrobiną mąki, rozwałkować ciasto nie za grubo, wycinać koła, nakładać po łyżeczce sera i zlepiać jak pierogi. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.Pamiętajmy że zawsze wcześniej rozgrzewamy

Sama słodycz i szczypta chili
ROLADKI DROBIOWE Z JARMUŻEM I SUSZONYM POMIDOREM Z KASZĄ JAGLANĄ I PESTO WEDŁUG MARKA ZARĘBY 133

muszkatołowej 2-3 suszone pomidory z zalewy szczypta oregano lub ziół prowansalskich sól morska lub himalajska do smaku 1 ząbek czosnku rukola lub roszponka oliwa do skropienia dania Olej kokosowy Do pesto : ***********;; 1 szkl.matki pietruszki 1 mały ząbek czosnku szczypta soli do smaku  sok z 1/2 cytryny 3-4 uprażone migdały 1/4 szkl.wody źródlanej ************************************** Zmiksować wszystkie składniki pesto(...)ostygnięcia.Na sznycelki położyć jarmuż i suszonego pomidora , a następnie zwijać delikatnie w roladką wspinając wykałaczkami.Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni .Roladki o smażyć delikatnie na oleju kokosowym i wstawić na 10 minut do piekarnika.Wyciąvnąć wykałaczki i potnijcie mięso na kawałki.Gotowe danie skropić oliwą i podawać z ulubioną sałatka.Ja podałam z salatką z sałaty z sosem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto rabarbarowe z bezą 125

puszysta beza - obok tego ciacha nie można przejść obojętnie ! Zapraszam. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z rabarbarem w roli głównej: Ciasto kokosowe z rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem(...)minut Składniki Ciasto: 100 g zimnego masła 2 żółtka 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka jogurtu 1/3 szklanki cukru 3 łyżki wiórków kokosowych Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Dodatkowo: 600-700 g rabarbaru 2 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: Masło kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki budyniowe 135

family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Naleśniki budyniowe  (4 szt.) 2 jajka 100 ml mleka (u mnie mleko kokosowe) 2-3 łyżki mąki ryżowej Ulubiony budyń 35g bez cukru (u mnie bananowy) Budyń mieszam z mlekiem i dodaję pozostałe składniki.  Smażę z obu stron na oleju kokosowym

Tetiisheri
Naleśniki waniliowe 142

wiele sposobów, że postanowiłam dzisiaj po raz kolejny umilić sobie ponury dzień słonecznymi naleśnikami. Było warto!!! Naleśniki waniliowe  (4 szt.) 2 jajka 100 ml mleka (u mnie mleko kokosowe) 2-3 łyżki mąki ryżowej Ulubiony budyń 35g bez cukru (waniliowy) Budyń mieszam z mlekiem i dodaję pozostałe składniki.  Smażę z obu stron na oleju kokosowym na rozgrzanej patelni

Tetiisheri
Malinowy pudding chia 110

owoców deser bardzo mi zasmakował. Teraz już mam idealnie dobrane proporcje i rodzaj mleka, które przy wiązaniu nasion i stopniu gęstości odgrywa sporą rolę. Najczęściej pudding robię z mlekiem kokosowym, czasem z migdałowym. Pudding czasem spełnia u mnie rolę drugiego śniadania - niezwykle syci, albo pysznego deseru. Polecam, jeśli jeszcze nie próbowaliście. Pudding chia 2/3 szklanki mleka np. kokosowego 2 łyżki

Tetiisheri