kokosowe - 19941 przepisów (strona:621/1330)

SPAGHETTI BOLOGNESE Z WARZYWAMI WERSJA II 179

wędzonego boczku - 1 duża cebula lub 2 mniejsze - 2-3 ząbki czosnku - 2 słoiczki po 400g domowej passaty - 220g włoszczyzny w słupki - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) - 2 szczypty suszonego oregano lub bazylii (lub dowolnych ziół), można pominąć - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - chili z młynka do smaku (nie trzeba) Dodatkowo(...)ulubiony makaron (u mnie orkiszowe świderki) - starty na tarce lub pokrojony w wiórki parmezan lub inny ser dojrzewający np.grana padano Na głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek, dorzucić pokrojone w kostkę cebule i podsmażyć (do miękkości cebuli). Pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość zamieszać. Do garnka dodać mielone mięso

Smaczne Zdrowe
Naleśniki z serem i jagodowym sosem 158

gazowanej 1 jajko mała szczypta soli 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony Wieluń 1/2 szklanki mrożonych jagód + 5 łyżek wody 2 łyżeczki płynnego miodu np. lipowego łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko, wodę, wbijamy jajko i dodajemy małą szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną(...)oleju kokosowego wylewamy porcje ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na lekko złoty kolor. Do małego garnuszka wsypujemy pół szklanki mrożonych jagód, dodajemy miód i 5 łyżek wody. Całość gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Około 3-4 minuty, aż jagody całkowicie się rozmrożą, a miód rozpuści tworząc pyszny sos. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy biały ser. Naleśniki zwijamy

Słodkie okruszki
Chińskie pierożki z czerwonej soczewicy 164

biała cześć z 1/2 pora 5 suszonych pomidorów 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej 3 łyżeczki sezamu czarnego 2 ząbki czosnku olej kokosowy pieprz, sól - ciasto  200 g mąki tortowej  130 ml wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju (ja użyłam z siemienia lnianego) - sos   2 łyżki sosu sojowego(...)sobą i wyrabiamy ciasto. Wyrobiona kulę zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 0,5 godz. w lodówce. Farsz: Por kroimy z cieniutkie paseczki i podsmażamy na oleju kokosowym, następnie dodajemy pokrojona w kosteczkę czerwoną paprykę, jak zmięknie dodajemy suszone pomidory i na koniec ugotowaną soczewicę. Całość przyprawiamy czosnkiem, papryczką wędzoną, pieprzem i solą. Na koniec dodajemy sezam

Łycha smaków
Ciasto maślankowe z jabłkami wg Aleex 127

szklanka maślanki • 5 jajek • 1,5 szklanki cukru • ½ szklanki oleju • 1 cukier waniliowy 16 g • 3 łyżeczki proszku do pieczenia • 2,5 szklanki mąki pszennej • 10 dag wiórków kokosowych • 2 duże lub 3 małe jabłka • cukier puder z wanilią do posypania Sposób przygotowania: 1. 2 całe jajka i 3 żółtka utrzeć mikserem z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym(...)niektóre lekko wcisnąć w głąb ciasta. 7. Z 3 białek ubić pianę. Dodać pozostałe ½ szklanki cukru. Miksować do rozpuszczenia kryształków, aż piana będzie lśniąca i sztywna. 8. Dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. 9. Pianę rozłożyć na jabłkach. Rozsmarować po całym wierzchu. 10. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut. 11. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

W mojej kuchni
Zupa z ciecierzycy 94

Pyszna zupka lekko zmodyfikowana przeze mnie. Genialna w smaku. Co dodałam? Składniki zupa z ciecierzycy  SYS fasola z puszki wiejska kiełbaska olej kokosowy nierafinowany  SKWORCU cebula sól i pieprz do smaku Na patelni zeszklij cebulkę pokrojona w piórka , na oleju kokosowym. Pokrój w kostkę kiełbasę i dodaj do cebuli, podsmaż. Odstaw. Ugotuj zupę z ciecierzycy zgodnie z przepisem

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto bananowe 110

mąki pszennej 160 g cukru trzcinowego 2 jajka 2 banany 130 ml oleju  2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka 50 g wiórków kokosowych  50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g rodzynek szczypta soli ew. 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i rozgniecione banany. Miksujemy chwilę(...)wysokich obrotach.  Dodajemy mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku i sól. Mieszamy razem na wolniejszych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, posiekane orzechy i rodzynki (ewentualnie cynamon). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w 170 st. z termoobiegiem przez ok. 60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem.  Po upieczeniu studzimy

bistro mama
KAKAOWE KULECZKI W KOKOSIE 136

masła, ok. 1/3 szkl. cukru, 1 łyżka dżemu wiśniowego Dagoma , 1 łyżka kakao, 2 paczki herbatników regionalnych Petit Beurre Blacky od Cukry Nyskie , 2 łyżki wódki, wiórki kokosowe  WYKONANIE Miękkie masło ucieramy z cukrem. Herbatniki drobno kruszymy, dodajemy do masy., następnie dodajemy dżem i kakao, a na końcu alkohol, mieszamy aż składniki się połączą. Wiórki kokosowe (część pozostawiłam nieuprażonych

słodki bratek
CHIA Z OWOCAMI NA MLEKU KOKOSOWYM 96

więcej wapnia niż mleko i mnóstwo kwasów omega 3. Chia wywodzą się z Meksyku i są tam bardzo popularne, nic dziwnego- przeciwutleniacze, witaminy... samo zdrowie SKŁADNIKI: -250 ml mleka kokosowego  domowej roboty - 2 kopiaste łyżki nasion chia - dowolne owoce (ja użyłam ananasa i banana) - syrop klonowy (jeśli musisz dosłodzić) WYKONANIE JEST PROSTE jak drut, wystarczy zalać nasiona chia mlekiem(...)kokosowym i wstawić do lodówki na kilka godzin. Chia nasiąkną i zrobią się pyszne. Ja wstawiam na całą noc, pyszne śniadanie czeka na mnie w lodówce :) DODAJ ULUBIONE owoce, najlepiej sezonowe, nasiona szałwii hiszpańskiej możesz jeść z czymkolwiek dusza- miód, sezam, orzechy, wszystko zależy od Twojej inwencji :) Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Owsianka bananowa z kurkumą 135

Owsianka bananowa z kurkumą , wiórkami kokosowymi i mleczkiem kokosowym modelką oczywiście siostra c:   Przepis: własny / 1 porcja / 40 g płatków  owsianych 160 ml wrzątku 100 ml mleka średni banan  1/3 płaskiej łyżeczki kurkumy (lub mniej/więcej) jak zrobić? Płatki wieczorem zalać wrzątkiem. Rano banana zmiksować z mlekiem i kurkumą, wymieszać z napęczniałymi płatkami owsianymi i wstawić

tost z dżemem
Dyniowe smoothie z mango 119

przemycenie zdrowych dodatków. To smoothie zrobiłam z chia, a na wierzchu posypałam jagodami i orzechami. Jeśli lubicie zdrowe koktajle z dynią to polecam koktajl dyniowo żurawinowy. Lubię koktajle na kokosowym mleku. Może się skusicie na smoothie kokosowe z dynią . Dyniowe smoothie Składniki: 3-4 porcje 100 g dyniowego puree 100 g mango 3 łyżki chia ½ l mleka 2 łyżki miodu

codojedzenia
Zupa krem pomidorowa o smaku curry 166

sposób hinduski. Pomidorowa o smaku curry. Aromatyczna. Kremowa konsystencja. Pyszna na ciepło i zimno.  Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych Łowicz cebula 2 ząbki czosnku 1 mała puszka mleczka kokosowego łyżka oleju rzepakowego sól do smaku 1 l wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łowicz  Curry: przygotuj sama lub użyj gotowej mieszanki 0 jednak namawiam do wykonania samemu Po pół(...)pokrojone w piórka i zmiażdżony czosnek smaż kilka minut dodając koncentrat pomidorowy.  Następnie dodaj zawartość 2 puszek pomidorów i uzupełnij wodą garnek. Gotuj 10 minut. Potem wlej mleczko kokosowe. Całość zblenduj.  Podawaj posypaną świeżą kolendrą

AZgotuj!
Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika 109

kremu. Słabych po prostu nie ma.  Składniki 2 cukinie 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula 2 szklanki bulionu warzywnego 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego odtłuszczonego 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki pestek słonecznika sól świeżo mielony pieprz Słonecznika prażymy na suchej patelni i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka(...)Cukinie obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy, aż będzie miękka. Dodajemy cukinie i kukurydzę. Jeszcze chwilę smażymy, często mieszając. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy 15 minut. Zestawiamy z ognia na 10 minut. Całość blendujemy. Dodajemy jogurt naturalny oraz przyprawy - kurkumę, słodką paprykę

My Chcemy Jeść
Fit babeczki czekoladowe z kremem kokosowym 224

Cudowne babeczki na kruchym, czekoladowym spodzie wypełnione gęstą masą kokosową... czyli legalne przyjemności! Przepis powstał na bazie babeczek bananowych z kremem , które tak przypadły Wam do gustu. Znając preferencje Czytelników połączenie kokosa i czekolady będzie strzałem w dziesiątkę!!!!!     Spody (6 babeczek): 1 rozgnieciony banan 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka miodu 1 łyżka masła orzechowego Składniki połączyć(...)Krem: 4 łyżki serka kremowego np. Mój Ulubiony lub Philadelphia 1 łyżeczka miodu 4 łyżeczki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki mleka w proszku (ew odżywki białkowej) 1/2 szklanki wiórków kokosowych  Składniki wymieszać na pomocą łyżki do uzyskania jednolitej masy. Schłodzić w lodówce.    Wystudzone spody napełnić kremem.  Można polać roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
,,Śnieżne kule zatopione w cieście’’ 4011

Zapraszam na smaczne ucierane ciasto z niespodzianką w środku! Cały urok ciasta dają kulki serowe z nutą kokosową, które skryły się w trzykolorowym wilgotnym cieście pokryte lekką pierzynką z dodatkiem mascarpone. Ciasto: 6 jaj 2 szkl. mąki 1 margaryna 6 łyżek oleju 1 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 kisiel czerwony lub barwnik czerwony 1 szkl. maku Masa serowa(...)żółtko 200 g zmielonego sera białego 3 łyżki cukru pudru 10 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka masła Masa mascarpone: 200 ml słodkiej śmietanki 30% 200 ml sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru Kuliki serowe: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, gdyby była zbyt rzadka dodajemy więcej kaszy. Następnie

Podróż w kulinaria
Placki kokosowo-ryżowe 139

cukrem pudrem placuszki będą bezglutenowe, jeśli użyjecie bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody (oczywiście mniejszej ilości)   Przepis: własny  / 1 porcja / 20 g mąki ryżowej 10 g mąki kokosowej 10 g mąki z tapioki/ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleczka kokosowego (z puszki) 50 ml wody lub mleka roślinnego płaska łyżka lnu mielonego (zmielonego siemienia lnianego

tost z dżemem