kokosowe - 19941 przepisów (strona:621/1330)

Sobota w kuchni 122

chce się siedzieć w kuchni… zbyt długo ;) Dziś dwa szybkie ciasta – chlebek bananowy i deser kokosowo-śliwkowy. To na deser i podwieczorek. Deser śliwkowy z mąki kokosowej, delikatny w smaku. Podałam z lodami owocowymi, które przygotowałam z mrożonych kawałków banana, truskawek i jogurtu naturalnego. Chlebek bananowy. delikatnie słodki, idealny jako przekąska. Na obiad ni to zupa(...)temp. 180 st. C.   Deser kokosowo-śliwkowy Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 500 g śliwki 75 g mąka kokosowa 1 szklanka mleko 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia 2 białko jaja 1 łyżeczka esencja wanilii Sposób przygotowania Umyte śliwki kroimy na cząstki i wykładamy nimi

Kucharzyca
Pasztet z czosnku niedźwiedziego 149

Potrzebne składniki:  200 g czosnku niedźwiedziego  1 ,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki oleju kokosowego garść orzechów włoskich 3 łyżki mąki jaglanej łyżeczka babki płesznik garść prażonych pestek słonecznika garść prażon ego sezamu pieprz, sól   Przygotowanie: Do ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy zmiksowany czosnek niedźwiedzi i  blendujemy całość na gładką masę . Przekładamy(...)miski i dodajemy pieprz, sól, olej kokosowy , mąkę,  prażony słonecznik, sezam, orzechy włoskie, babkę płesznik   i dokładnie mieszamy.  Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.  Pieczemy w 180 st przez

Łycha smaków
Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku 96

Oliwa – do smażenia i grillowania Gałka muszkatołowa – szczypta Sól i pieprz- do smaku Sok z cytryny – 1-2 łyżki lub do smaku Wegańska śmietana lub mleczko kokosowe do podania (opcjonalnie) Suszone pomidory – kilka sztuk Wykonanie: Z cukinii odkrój końcówki, pokrój na 4-5 plastrów wzdłuż, posmaruj oliwą i zgrilluj na grillu lub patelni grillowej (ewentualnie piekarnik(...)przykryciem 10 minut. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem, gałką oraz cytryną i zblenduj na gładko. Podawaj zupę z posiekanymi pomidorami suszonymi oraz opcjonalnie wegańską śmietaną lub mlekiem kokosowym. Smacznego! Artykuł Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
Mazurek czekoladowo - kokosowy 160

porządnie nakarmić rodzinę :-) np. takim oto mazurkiem - nie za słodki, łatwy w przygotowaniu, a jak pięknie pachnie... mmm... SKŁADNIKI Spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wiórek kokosowych 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 125 g margaryny 2 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 400 ml śmietany 30 % 250 g gorzkiej czekolady(...)masła 2 szklanki mleka w proszku wiórki kokosowe do dekoracji Obie mąki, cukier, wiórki i proszek do pieczenia mieszamy razem, a następnie dodajemy pokrojona na kawałki margarynę i rozcieramy razem. Dodajemy białka i szybko zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy, wkładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej

Czary - gary w kuchni
Pyszna babka z kokosem 160

Składniki 4 całe jajka 3/4 kostki margaryny 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Do jednej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy na puszystą masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę(...)proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Następnie powoli dodajemy tak przygotowaną mieszankę do słodkiej masy jajecznej, ciągle miksując. Na koniec wlewamy powoli przestudzoną margarynę. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i obsypanej np. mąką keksówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka, stan ciasta sprawdzamy już po 40 minucie pieczenia). Rada - babkę należy

Słodkie okruszki
Jogurt na drugie śniadanie do pracy – najprostszy ! 157

tego co znajdziemy w szafkach. Tak powstała ta mieszanka moja ostatnio ukochana.  Jogurt na drugie śniadanie do pracy  5 łyżek jogurtu naturalnego  2 łyżki wiórków kokosowych  2 łyżki nasion chia kilka orzechów laskowych  2 daktyle  słoik nie duży   Do słoika wsypujemy jedną łyżkę wiórków oraz nasiona chia, dodajemy jogurt i dodajemy pokrojone(...)małe kawałeczki daktyle oraz orzechy, mieszamy. Z góry posypujemy jeszcze jedną łyżką wiórków kokosowych i gotowe.    Pamiętaj do takiego jogurtu, możesz dodać wszystko co lubisz, suszone owoce, świeże owoce, bakalie .. czyli prawie wszystko na co macie ochotę.    Jogurt na drugie śniadanie do pracy – najprostszy

Kuchnia na wzgórzu
Placki kasztanowe - bezglutenowe, dietetyczne, pyszne! 98

Zielarnia)  1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1-2 łyżki syropu z agawy  35 ml napoju ryżowo-orzechowego  (Dobra Zielarnia)   1 łyżeczka oleju kokosowego  Dodatki: 1 łyżka mix'u orzechowego crunchy (Dobra Zielarnia) 1 łyżka pyłku kwiatowego  (Dobra Zielarnia) 2 łyżki jagód/borówek  Przygotowanie: Do miseczki przełóż wszystkie składniki (oprócz(...)dodatków!) i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy.  Smaż placki na średnim ogniu. Przewracaj w momencie pojawiania się pęcherzyków.  Podawaj z masłem orzechowym i pyłkiem kwiatowym oraz jagodami

Zdrowie na języku :P
Torcik jogurtowo-jagodowy 201

pysznego :) 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów 600 ml jogurtu naturalnego 2 szkl jagód (mogą być mrożone) 3 łyżki żelatyny 2 galaretki jagodowe lub owoce leśne cukier puder do smaku wiórki kokosowe i cukrowe serduszka do dekoracji Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, ostudzić. Jagody zmiksować z jogurtem. Jeśli używacie mrożonych jagód można je wcześniej trochę podgrzać w rondelku lub mikrofali(...)sposób unikniemy wypłynięcia biszkoptów. Wylać resztę masy jagodowej a gdy ta stężeje wylać odłożona wcześniej galaretkę. Torcik wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi i cukrowymi serduszkami

Smakołyki Asi
Kokosowo bazyliowa zupa z cukinią 180

zbliżające się ciepłe dni, bo wyśmienicie smakuje też na zimno. Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie 2-3 gałązki selera naciowego pęczek bazylii łyżeczka soli puszka mleka kokosowego (wiem, wiem nie ma na zdjęciu) na „sajgonki” papier ryżowy ugotowany ryż kukurydza Przygotowanie: Zetrzyj cukinię i seler na tarce i podduś razem przez kilka minut w garnku(...)pilnuj by nie zaczęło się przyrumieniać. Dodaj sól, mleko kokosowe, posiekaną bazylię oraz wodę 0,5- 1 litra, w zależności od tego, jak gęstą zupę chcesz mieć. Ryż, który użyłam do sajgonek był ugotowany jak do risotto, zawsze tak gotuję, czyli był już doprawiony solą i suszonym czosnkiem, dodałam tylko kukurydzę- około 100 g, pozawijałam w namoczony papier ryżowy

greenscarf
Paleo bułka, po prostu najlepsza. 162

widziałem jak zakręciła się łezka w oku mojej drugiej troszkę lepszej połówki Gotowi na przepis? No to lecimy ( ilość na 5-6 bułek): Składniki: ⅔ kubka mleka (robiłem i z kokosowym i z migdałowym) 240 g mąki z tapioki 74 g mąki migdałowej 40 g mąki kokosowej 40 g mąki z maranty trzcinowatej (zastapiłem raz mąką z amaratusa i bułki były

PaleoLife
Dietetyczne ciasto kokosowe z malinową masą 157

proste w wykonaniu i zadziwiająco smaczne jak na tak małą ilość składników. Jestem pewna, że go pokochacie <3 Ciasto: 100 g mąki owsianej 1 jajko 50 g mąki kokosowej lub wiórków zmielonych na mąkę 4 łyżki wiórków kokosowych (nie mielimy ich) 6 łyżek mleka (może być sojowe lub ryżowe) 1 spora łyżka miodu lub innego słodzidła Składniki wymieszać widelcem

Chocolate Muffin Blog
Szarlotka jaglana 144

niezwykła. Szarlotka na kruchym jaglanym cieście, bez glutenu, bez produktów mlecznych, dużą ilością jabłek i cynamonu. Składniki na blachę 20 x25 cm: 200 g mąki jaglanej 100 g oleju kokosowego w postaci stałej lub zimnego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie (bezglutenowego) 1 jajko 1 łyżka drobnego brązowego cukru Dodatkowo: 1 kg prażonych jabłek (u mnie z tego przepisu(...)Ciasto wystudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Szarlotka jaglana listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 g mąki jaglanej 100 g oleju kokosowego w postaci stałej lub zimnego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie (bezglutenowego) 1 jajko 1 łyżka drobnego brązowego cukru 1 kg prażonych jabłek (u mnie z tego przepisu, ale możecie użyć kupionych

moj przepis na
Serniczki na spodzie z kaszy jaglanej 142

ekspandowany. Sprawdzą się świetnie! Melasę i cukier trzcinowy można zastąpić cukrem melasowym, tak jak u Weganon-a. Ja jednak takiego nie miałem, więc pokombinowałem troszkę. Składniki na spód: Mleko kokosowe – 1/2 puszki (schłodzone w lodówce) Kasza jaglana ekspandowana – 75-90g Cukier trzcinowy – 1 łyżka Melasa – 1 łyżka Wanilia – 1 laska Cynamon – duża szczypta(...)łyżeczki) Woda – 40ml Składniki na górną część: Powidła śliwkowe – pół słoika (najlepiej delikatnie kwaskowe, u mnie dobrze sprawdziło się z Symbio) Wykonanie spodów: Wyjmij białą część mleka kokosowego prosto do garnka, dodaj nasiona z wanilii oraz pozostałe składniki. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 15-20 minut, do czasu aż masa stanie się ciemna i gęsta. Co jakiś czas

Blendman
Delikatne placuszki na serku kanapkowym 148

opakowanie naturalnego serka kanapkowego (100 g) 1 jajko 4 łyżki mąki 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cukru (lub np. miodu) 1 łyżeczka oleju kokosowego Olejowe Smaki propozycja podania: cukier puder Przygotowanie: Do miski przekładamy serek kanapkowy, dodajemy jajko i dokładnie całość mieszamy np. przy użyciu widelca. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier (ilość(...)zależy od tego jak bardzo słodkie placuszki lubicie) i mleko, całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę oleju kokosowego. Placuszki smażymy na minimalnym ogniu z oby stron. Podajemy od razu posypane cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
Naleśniki ryżowe – bezglutenowe 245

bezglutenowe: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie – tylko jeśli naleśniki są podawane na słodko) 3 jajka szczypta soli olej rzepakowy, olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie - tylko jeśli naleśniki są podawane(...)słodko) 3 jajka szczypta soli olej rzepakowy, olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia'; document.write(" "); Mąkę, jajka, mleko, sól oraz ewentualnie cukier puder (jeśli dodajemy) krótko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto nie musi odpoczywać, jak w przypadku tradycyjnych naleśników, ponieważ mąka ryżowa nie zawiera glutenu – możemy od razu brać się za smażenie. Patelnię mocno rozgrzewamy. Smarujemy ją tłuszczem

Poezja smaku