kokosowe - 19941 przepisów (strona:623/1330)

Domowe Bajaderki 120

dżemu wiśniowego (powidła śliwkowe, dżem z porzeczek ważne aby było kwaskowe) 2-3 łyżki masła lub margaryny posiekane orzechy, zapach rumowy, kilka posiekanych okienek czekolady wiórki kokosowe do obtaczania 1. Bazę (suche składniki) rozdrobnić w misce dość wysokiej. 2. W rondelku umieścić mleko, masło/margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na niewielkim ogniu, aż wszystko stanie się jednolita masa kakaową(...)składniki połączyć z masa kakaową, dżemem (konfitura itp.), alkoholem, zapachem rumowym, orzechami i czekoladą pokrojoną na kawałeczki. Wymieszać dokładnie składniki, następnie formować kule średniej wielkości i obtaczać w wiórkach kokosowych, następnie schłodzić w lodówce.  Bajaderki tworzyłam z mężem który wymyślił żeby używać do tworzenia kul małej chochelki i łyżki :) gdyż nie posiadamy gałkownicy do lodów. Co dwie głowy

Gotowanie...to proste !
Tajska kremowa zupa z soczewicy i batatów. 139

curry (czerwonej lub żółtej) 150 g czerwonej soczewicy 1 batat (około 500 g) 1 duża marchewka 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego sok z 1 limonki 200 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki sosu sojowego sól Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać starty imbir i pastę curry. Dobrze wymieszać. Batata i marchewkę obrać, pokroić w kostkę i dodać(...)cebulą. Dodać soczewicę i łyżeczkę soku z limonki. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (około 20 minut). Odstawić z ognia i zmiksować blenderem. Dodać mleczko kokosowe, sos sojowy i resztę soku z limonki. Wymieszać. Podawać z natką pietruszki lub kolendry

zadanie-gotowanie
Zapiekanka z kaszy gryczanej z sosem paprykowo-marchewkowym. 115

cebula sól pieprz, kolendra (razem utarte w moździerzu) oliwa Sos paprykowo-marchewkowy: 2 marchewki 1 papryka cebula 2 ząbki czosnku papryka chili (ilość według własnych upodobań) 2 łyżki mleka kokosowego sól oliwa Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę, pokrojonego w kostkę bakłażana, cukinię i boczniaki. Dusić do miękkości, doprawić. Połączyć z ugotowaną(...)Przygotować sos: rozgrzać w rondelku oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew, paprykę i paprykę chili. Dusić warzywa do miękkości. Zmiksować blenderem, dodać mleko kokosowe, doprawić solą. Po 25 minutach zapiekania wyjąć naczynie z kaszą, rozprowadzić równomiernie po wierzchu sos i zapiekać jeszcze przez 10-15 minut

zadanie-gotowanie
Zielone smoothie gruszkowo-szpinakowe. 141

garście młodego szpinaku sok z 1 limonki 1 cm kawałek imbiru - obrany i posiekany 2 łyżki otrębów owsianych (lub innych otrębów albo mielonego lnu) 150 ml wody (lub wody kokosowej) cukier/miód/syrop z agawy/syrop klonowy - do wyboru (około 1 łyżki) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w blenderze lub dzbanku. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Po odczekaniu kilku minut smoothie zyskuje(...)gęstości. Podawać w wysokiej szklance posypane wiórkami kokosowymi i z listkiem mięty

zadanie-gotowanie
Czekolada z mlekiem kokosowym. 109

Gorąca czekolada z mlekiem kokosowym "na bogato", bo z dodatkiem bitej śmietany, może występować nie tylko w roli napoju, ale także pełnoprawnego deseru. To prawdziwa uczta dla zmysłów. Bita śmietana dodana na gorący napój zmienia się w pianę. Czekolada jest tu smakiem dominującym, zaś aromat kokosa stanowi fajne dopełnienie. Znalazłam wystarczająco dużo argumentów za tym, żeby skusić się na szklaneczkę(...)dbać o wartość kaloryczną :) Składniki: 1/2 l mleka 200 ml mleczka kokosowego 1 tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia i gotować przez chwilę do momentu aż czekolada się rozpuści. Podawać z bitą śmietaną

zadanie-gotowanie
Deser dla Maluszka 159

mojej działki, nie pryskane. Kilka godzin wcześniej wcześniej wyciągnęłam je z zamrażarki, a w dniu podania poddusiłam je we własnym soku dosładzając syropem klonowym. Kaszkę przygotowałam na mleku kokosowym. Całość zgrała się świetnie, bo na ten deser mieli ochotę również dorośli, ale musieli obejść się smakiem, dla nich przygotowałam pyszną kawę i ciasto Pychotka, a mały człowiek dostał ten pyszny(...)deserek. Składniki: 160 ml mleczka kokosowego 3-4 łyżki ryżowej kaszki Nestle owoce leśne garść truskawek ( u mnie mrożonych) syrop klonowy Wykonanie: Mleczko wlałam do rondelka i postawiłam na małym płomieniu, doprowadziłam do zagotowania się. W czasie, w którym mleko się gotowało zabrałam się za truskawki, które wyciągnęłam z zamrażarki kilka godzin wcześniej, wyłożyłam je do małego rondelka

Blondynka Gotuje
zupa z mleczkiem kokosowym i szczupakiem 118

smak dorównuje bogactwu cennych składników. składniki dla czterech osób 400 g filetów ze szczupaka ( lub innej ryby o jasnym, zwartym mięsie) 0,6 l wywaru rybnego 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 2 małe papryczki chilli  sok z  połowy cytryny kawałek korzenia imbiru 2 łyżki masła sól sposób przygotowania Do rondla, na rozgrzane masło wrzucamy drobno(...)korzeń imbiru. Smażymy  przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewam wywarem rybnym.  Dodajemy filety ze szczupaka, gotując przez kolejne 7-10 minut, na koniec wlewamy mleczko kokosowe. Zupę przyprawiamy posiekaną papryczką chilli, sokiem z cytryny, oraz solą . Gotujemy jeszcze minutę, a następnie nakładamy na talerze

Miód i pieprz
Soczewica curry z groszkiem, marchewką, batatem i cukinią 159

łyżeczki imbiru - 2 łyżki mrożonego groszku                  - ¼ łyżeczki brązowego cukru - 3 łyżki mleka kokosowego                    - ¼ łyżeczki mango  - miks sałat(...)Warzywa obrać, umyć i pokroić w kawałki - Do soczewicy dodać marchewkę, batata i przyprawy; gotować 5 minut - Następnie dodać cukinię i groszek, gotować przez kolejne 5 minut - Dodać mleko kokosowe, gotować przez 2 minuty - Ryż wymieszać z odrobiną oliwy i przełożyć na talerz używając małej miseczki, by nadać mu ładny kształt - Obok ryżu wyłożyć curry oraz miks sałat. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Babka biało - czarna 158

OKAZJI Wielkanocy mam dla Was babkę kakaową z polewą czekoladowo - kokosową. Składniki: 6 białek 100 g cukru brązowego 100 g masła 160 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  100 g mlecznej czekolady 50 g kokosowej czekolady Masło rozpuścić i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Mąkę

Panda i jej świat
Babeczki wielkanocne 125

wielkanocny stół.  Delikatne, rozpływające się w ustach  - idealne do święconki.    Składniki (12 sztuk): 120 g masła 2 jajka 1 szklanka wiórków kokosowych 200 g cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, wiórki kokosowe oraz wszystkie suche składniki na przemian

Pyszności Słodkości
Drożdżowa babka parzona i życzenia wielkanocne 155

Składniki:    300g mąki pszennej tortowej (użyłam Lubella ),  3 żółtka,  30g świeżych drożdży, 65g cukru,  125ml mleka,  50g masła,  20g wiórków kokosowych,  łyżeczka cukru waniliowego,  2łyżki soku z cytryny.  Wykonanie: 60g mąki przesiać i zalać mocno ciepłym mlekiem, szybko dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Do lekko ciepłej masy wkruszyć drożdże(...)odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać do miski, dodać zaczyn z drożdży oraz żółtka utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i sok z cytryny. Wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto o kleistej konsystencji. Przełożyć je do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do foremki silikonowej, która nie wymaga natłuszczania. Przykryć

Z miłości do słodkości
Tort migdałowo gruszkowy z orzechową polewą 113

wybornie! Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki migdałów w płatkach  HELIO 1 szklanka cukru 5 ml olejku migdałowego 2 łyżki likieru kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 500 ml śmietany 36% 2 opakowania fixu do śmietany 2 łyżki cukru pudru 250 g konfitury gruszkowej 560 g masy orzechowej  HELIO Płatki(...)łyżkami cukru. W osobnej misce ubijamy żółtka z resztą cukru (do momentu powstania żółtej gładkiej i puszystej konsystencji). Do żółtek dodajemy mąki z proszkiem, zmielone migdały, olejek migdałowy, likier kokosowy i 5 łyżek ubitych białek. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Wyłączamy mikser i dokładamy resztę ubitych białek. Mieszamy silikonowa szpatułką, bardzo delikatnie. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem

VioletoweKucharzenie
Mazurek orzechowo-daktylowy. 191

sięgać po kolejny kawałek bez żadnych wyrzutów? Jestem za. Z pomocą przyszły oczywiście daktyle. Daktyle i kochane masło orzechowe, które nadaje cudowny orzechowy posmak, do tego "czekolada" z oleju kokosowego, która kusi swoim zapachem. Wypiek jest wegański, więc może to czas, aby przekonać rodzinę, że to nie tylko trawa i kamienie? :)  Przepis: SPÓD: 30g mąki orkiszowej 30g mąki pszennej(...)orzechowego Daktyle kroimy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy, aż zmiękną. Miksujemy na gładką masę. Do 2/3 części kremu dodajemy kakao. Do pozostałej części masło orzechowe. Schładzamy.  SOS: łyżka oleju kokosowego czubata łyżka kakao 1-2 łyżeczki cukru  Na małej patelni rozpuszczamy olej. Dodajemy do niego kakao i cukier, dokładnie mieszając.  Na wystudzony spód nakładamy krem kakaowy. Następnie robimy

More food, love and dreams
Styropian. Ciasto kokosowe udające sernik :) 209

Styropian to pyszne ciasto śmietankowo - kokosowe, znakomite zwłaszcza dla takich miłośników kokosu jak ja :) Lekkie i delikatne a przy tym bardzo proste, łatwe i szybkie w wykonaniu. Myślę, że sprawdzi się także na świątecznym stole - udając wyśmienity sernik :) Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 cm) Ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 5 żółtek - 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia - 25 dkg miękkiego masła - 1 łyżka śmietany Masa: - 1 litr śmietany 18% - 15 dkg wiórek kokosowych - 5 białek - 1 niepełna szklanka cukru - 2 budynie śmietankowe  (duże 2x 60g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo - kilka łyżek powideł śliwkowych - tłuszcz do wysmarowania blachy Wykonanie Ciasto Miękką margarynę posiekać z mąką i cukrami, rozetrzeć grudki, dodać żółtka, proszek do pieczenia

Kuchnia z widokiem na ogród
Torcik tiramisu bez glutenu 166

tortem, a jego gorszą wersją. Biszkopty: 10 jajek przepiórczych 90 g cukru brązowego  białego 80 g mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Masa: 2 puszki mleka kokosowego 50 g cukru białego (rzadko go używam, ale brązowy niestety zmienia kolor kremu) 5 łyżek kakao Kawa do nasączenia 3 łyżki amaretto (opcjonalnie) Białka ubić na sztywna masę, dodawać cukier(...)zmiksować z cukrem i schować do lodówki aż zgęstnieje. Biszkopt nasączyć. Pokryć kremem posypać kakao. Jeżeli ktoś nie lubi amaretto biszkopt można nasączyć także pozostałą z mleka wodo-mlekiem kokosowym. Część płynną z puszek można zużyć także do przygotowania egzotycznego koktajlu

Humanistka w kuchni