wielkanocny stół. Delikatne, rozpływające się w ustach - idealne do święconki. Składniki (12 sztuk): 120 g masła 2 jajka 1 szklanka wiórków kokosowych 200 g cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, wiórki kokosowe oraz wszystkie suche składniki na przemian
Pyszności SłodkościSkładniki: 300g mąki pszennej tortowej (użyłam Lubella ), 3 żółtka, 30g świeżych drożdży, 65g cukru, 125ml mleka, 50g masła, 20g wiórków kokosowych, łyżeczka cukru waniliowego, 2łyżki soku z cytryny. Wykonanie: 60g mąki przesiać i zalać mocno ciepłym mlekiem, szybko dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Do lekko ciepłej masy wkruszyć drożdże(...)odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać do miski, dodać zaczyn z drożdży oraz żółtka utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i sok z cytryny. Wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto o kleistej konsystencji. Przełożyć je do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do foremki silikonowej, która nie wymaga natłuszczania. Przykryć
Z miłości do słodkościwybornie! Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki migdałów w płatkach HELIO 1 szklanka cukru 5 ml olejku migdałowego 2 łyżki likieru kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 500 ml śmietany 36% 2 opakowania fixu do śmietany 2 łyżki cukru pudru 250 g konfitury gruszkowej 560 g masy orzechowej HELIO Płatki(...)łyżkami cukru. W osobnej misce ubijamy żółtka z resztą cukru (do momentu powstania żółtej gładkiej i puszystej konsystencji). Do żółtek dodajemy mąki z proszkiem, zmielone migdały, olejek migdałowy, likier kokosowy i 5 łyżek ubitych białek. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Wyłączamy mikser i dokładamy resztę ubitych białek. Mieszamy silikonowa szpatułką, bardzo delikatnie. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem
VioletoweKucharzeniesięgać po kolejny kawałek bez żadnych wyrzutów? Jestem za. Z pomocą przyszły oczywiście daktyle. Daktyle i kochane masło orzechowe, które nadaje cudowny orzechowy posmak, do tego "czekolada" z oleju kokosowego, która kusi swoim zapachem. Wypiek jest wegański, więc może to czas, aby przekonać rodzinę, że to nie tylko trawa i kamienie? :) Przepis: SPÓD: 30g mąki orkiszowej 30g mąki pszennej(...)orzechowego Daktyle kroimy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy, aż zmiękną. Miksujemy na gładką masę. Do 2/3 części kremu dodajemy kakao. Do pozostałej części masło orzechowe. Schładzamy. SOS: łyżka oleju kokosowego czubata łyżka kakao 1-2 łyżeczki cukru Na małej patelni rozpuszczamy olej. Dodajemy do niego kakao i cukier, dokładnie mieszając. Na wystudzony spód nakładamy krem kakaowy. Następnie robimy
More food, love and dreamsStyropian to pyszne ciasto śmietankowo - kokosowe, znakomite zwłaszcza dla takich miłośników kokosu jak ja :) Lekkie i delikatne a przy tym bardzo proste, łatwe i szybkie w wykonaniu. Myślę, że sprawdzi się także na świątecznym stole - udając wyśmienity sernik :) Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 cm) Ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 5 żółtek - 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia - 25 dkg miękkiego masła - 1 łyżka śmietany Masa: - 1 litr śmietany 18% - 15 dkg wiórek kokosowych - 5 białek - 1 niepełna szklanka cukru - 2 budynie śmietankowe (duże 2x 60g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo - kilka łyżek powideł śliwkowych - tłuszcz do wysmarowania blachy Wykonanie Ciasto Miękką margarynę posiekać z mąką i cukrami, rozetrzeć grudki, dodać żółtka, proszek do pieczenia
Kuchnia z widokiem na ogródtortem, a jego gorszą wersją. Biszkopty: 10 jajek przepiórczych 90 g cukru brązowego białego 80 g mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Masa: 2 puszki mleka kokosowego 50 g cukru białego (rzadko go używam, ale brązowy niestety zmienia kolor kremu) 5 łyżek kakao Kawa do nasączenia 3 łyżki amaretto (opcjonalnie) Białka ubić na sztywna masę, dodawać cukier(...)zmiksować z cukrem i schować do lodówki aż zgęstnieje. Biszkopt nasączyć. Pokryć kremem posypać kakao. Jeżeli ktoś nie lubi amaretto biszkopt można nasączyć także pozostałą z mleka wodo-mlekiem kokosowym. Część płynną z puszek można zużyć także do przygotowania egzotycznego koktajlu
Humanistka w kuchniCiasta/Babki/słodkości/sałatki Kokosowe ciasto z jabłkami i chałwą Ciasto z serem i makiem na kruchym cieście Sernik Celinka Sernik królewski Sernik wiedeński Kawowy sernik z trzema warstwami Sernik izaura Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie Ciasto z makiem na maślance Makowiec pod kokosową chmuirką Babka zebra na coca-coli Herbaciana babka Babka Kawowo Bananaowa Muffinki jogurtowo-miodowe Muffinki
W Moim Magicznym Domuszczypta cynamonu - kilka pasków czerwonej papryki - sól himalajska - 1 łyżka rodzynek - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki mleka kokosowego - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - natka pietruszki - awokado - miks sałat - oliwa z oliwek *Można użyć gotowej cieciorki z puszki, ale ta własnoręcznie gotowana jest znacznie(...)wrzucić marchewkę, batata, przecier pomidorowy oraz przyprawy (oprócz czosnku i chili); gotować przez 5 minut - Następnie dodać pozostałe warzywa, cieciorkę i rodzynki; gotować przez kolejne 7 minut - Dodać mleko kokosowe, gotować przez 2 minuty - Do warzyw dodać posiekaną natkę, wymieszać - Ryż wymieszać z odrobiną oliwy, przełożyć na talerz używając małej miseczki, by nadać mu ładny kształt i ozdobić kilkoma plasterkami
Wegańska kuchnia orientalnamąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao na masę: 500ml mleka 8 łyżek kaszy manny 250g masła 200g cukru 200g wiórek kokosowych na polewę: 200g czekolady gorzkiej 100ml śmietany słodkiej 30% Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na rozgrzanym palniku i odstawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywną(...)niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Mleko z kaszą manną zagotowujemy cały czas mieszając łyżką. Dodajemy masło, cukier i wiórki kokosowe, dalej mieszamy. Gotową, ciepłą masę wylewamy na zimne ciasto.Całość wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Czekoladę razem ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie wylewamy na masę
Symfonia smakowaHAPPY : SKŁAD: kiełkowana polska kasza gryczana, daktyle, rodzynki, kiełkowany słonecznik, kiełkowana kasza jaglana, surowa masa kakaowa (surowe ziarno kakaowca, masło kakaowe, kakao w proszku zawartość kakao min.65%), wiórki kokosowe, kiełkowane siemię lnianę, kiełkowany amarantus i kiełkowana szałwia hiszpańska, *surowce BIO Dodatkowo są BIO organic raw food gluten free vegan pareve activated food no refined sugar(...)także do wypieków tak jak to dzisiaj zrobiłam przy okazji pieczenia torciku, gdzie gryczanki użyłam do ozdobienia wierzchu. Składniki : 3 duże jajka 150 g cukru kokosowego 1/2 łyżeczki cynamonu 150 g zmielonych obranych migdałów ewentualne dodatki ( skórka z cytryny, najlepiej takiej bio lub wyszorowanej, ekstrakt z wanilii) wierzch można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę
zdrowa vege kuchniamlecznej, mąki pszennej, jajek... co zrobić, by nie czuł się wykluczony? Wszystko dokładnie omówiliśmy z rodzicami dziecka, które robiło śniadanko dla naszego synka. Antos dostał chlebek orkiszowy z masłem kokosowym a do tego posypka z gorzkiej czekolady (bez mleka), owoce i napój ryżowo-kokosowy. Antos szczęśliwy :):) Co myślicie o takiej tradycji z szkole? Zobaczcie sami jak bardzo dzieci się
nietadietatylko z okazji zbliżających się świąt i jeszcze za to że jest tania i robi się ja w 20 minut! Składniki na 6-8 porcji: puszka 400 ml mleka kokosowego średniej wielkości seler 1 średnia pietruszka (korzeń) łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka białego pieprzy (może być czarny, o ile nie przeszkadzają Wam czarne kropki w białej zupie) duży kawałek świeżego chrzanu(...)była do poziomu warzyw, przykryj garnek pokrywką i duś przez 5 minut. Dolej około pół litra wody (w sumie wody ma być mniej więcej 1 litr) oraz całe mleko kokosowe oraz sól. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia po czym zblenduj całość. Oczywiście możesz pominąć blendowanie bo zupa jest dobra sama w sobie, ale wtedy dodaj 0 300 ml mniej wody. Smacznego
greenscarf120g orzechów 120g daktyli 3 łyżki kakao bez cukru 5-6 łyżek soku pomarańczowego – świeżo wyciśniętego 1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia 1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut. 2. Daktyle osączyć i wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować. Z otrzymanej gęstej masy formować(...)rękach kuleczki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Wstawić na około 60 minut do lodówki. Smacznego
Mała Cukierenkaoddzielnie) około 15 min. Przy wyjmow aniu uważać by ich nie połamać, bo są kruche. Składniki na krem: 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 3/4 litra mleka wiórki kokosowe (opcjonalnie) 7 łyżek kaszy manny Przygotowanie kremu: 3/4 objętości mleka gotujemy z cukrem, kaszę mannę rozprowadzamy w pozostałym mleku, mieszamy ją i wlewamy powoli do gotującego się mleka(...)Polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki wody pół szklanki cukru Wszystkie składniki należy rozpuścić w rondelku, pogotować. Przygotowaną polewą kakaową polewamy ciasto i ewentualnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Jeśli ciasto podczas zagniatania byłoby suche można dodać łyżkę lub dwie gęstej śmietany. Piekłam w foremce 25 x 37 cm. Przepis stąd
Proste Potrawyryżu parabolicznego (Targroch) 450 g mrożonej fasolki szparagowej 2 starte drobno marchewki 1 puszka pomidorów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju kokosowego (Targroch) przyprawy: curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, sól himalajska - do smaku Przygotowanie: Ryż ugotuj w 180 ml wody. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj
Zdrowie na języku :P