duża cebula drobno pokrojona 2 ząbki czosnku (posiekane) 1 płaska łyżeczka ostrej papryki (ostrość dostosowujemy do własnych preferencji) 1 łyżka mielonej kurkumy 1 łyżka mielonej kolendry 1 puszka mleka kokosowego 1 płaska łyżka cukru sok z limonki (cytryny) sól Na rozgrzanym tłuszczu smażymy dobrze wymieszaną cebulę z czosnkiem, papryką, kurkumą i kolendrą. Następnie dodajemy kurczaka i mleko(...)kokosowe, dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Na końcu doprawiamy solą, cukrem i sokiem z limonki. Podajemy z ryżem. Gotowe
Rozpustne gotowanieszklanki czerwonej soczewicy 1 duża kalarepka 2 marchewki kawałek selera 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 2 puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2) olej kokosowy KLIK 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól biały pieprz pieprz cytrynowy papryka słodka curry lubczyk szałwia Mieszanka syczuańska Deluxe kupicie w KLIK dodatkowo śmietanka 30 % grzanki(...)Warzywa ( kalarepa, seler, marchewka) obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Soczewicę przepłukuję pod bieżącą wodą. Szalotki, czosnek i imbir obieram, kroję na plasterki i obsmażam delikatnie na oleju kokosowym . Następnie dodaję warzywa, całość mieszam i chwilę obsmażam, aż puszczą sok. Wlewam pomidory z puszki i dodaję soczewicę, wlewam około l, 5 – 2 l wody. Dodaję przyprawy i gotuję
Takie tam pichceniePrzepis bardzo podobny do tego, który jest już na blogu – Ptasie mleczko . Składniki na tortownicę 23 cm: 420 g cukru* 220 ml wody (dokładnie tyle) 95 g oleju kokosowego lub masła, w temperaturze pokojowej 8 białek (z dużych jajek) 25 g żelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka(...)ptasie mleczko z niespodzianką Deser ptasie mleczko z niespodzianką listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='420 g cukru* 220 ml wody (dokładnie tyle) 95 g oleju kokosowego lub masła, w temperaturze pokojowej 8 białek (z jajek rozmiar L) 25 g żelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
moj przepis naświeżego imbiru 0,5 łyżeczki chilli 1 puszka pomidorów Łowicz 1 kartonik przecieru pomidorowego Łowicz 1 litr wywaru z warzyw 1 szklanka czerwonej soczewicy Pół puszki (200 ml) mleka kokosowego (wymieszanego!) Sos sojowy do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać jak najdrobniej, przesmażyć krótko na rozgrzanym w garnku oleju. Do garnka wsypać wszystkie przyprawy, podsmażyć jeszcze kilkanaście sekund, aż zrobią(...)się jeszcze bardziej aromatyczne. Dodać pomidory z puszki i przecier, zalać wywarem warzywnym, dodać soczewicę i mleko kokosowe. Wymieszać, gotować przez ok. 25 minut (aż soczewica zmięknie). Na końcu doprawić sosem sojowym do smaku (ja wlałam ok. 1 łyżki). Garam Masala wg Kuchni Kryszny Składniki: 4 łyżki nasion kolendry 2 łyżki kminu rzymskiego 2 łyżki ziaren pieprzu 2 łyżeczki nasion
Kuchnia w szuwarachjajka - 3 łyżki mąki owsianej - 1 płaska łyżeczka budyniu waniliowego - cynamon 1/2 łyżeczki - ziarenka z laski wanilii - słodzik (ja zużyłam 7 tabletek) - 3 duże jabłka - płaska łyżka oleju kokosowego - 4 płaskie łyżki płatków migdałowych - 1/3 szklanki mleka - 1 banana Wykonanie: Białka ubij na sztywno, dodaj, budyń, wanilię i cynamon. Mleko, banana, żółtka, mąkę i 2 łyżki płatków migdałowych zmiksuj blenderem(...)gładką masę. Obierz jabłka i pokrój na cienkie plastry. Naczynie wysmaruj olejem kokosowym. Przełóż jabłka, obsyp troszkę cynamonem. Masę z białek, połącz z masą z żółtkami, zrób to dość delikatnie, aby piana nie opadła. Zalej jabłka, na wierzch posyp płatkami migdałowymi. Piecz przez 40 minut na złoty kolor, temp 170 stopni, ostatnie 10 minut z termoobiegiem. SMACZNEGO KOCHANI! WIOSNA
SMYKWKUCHNISkładniki - przepis oryginalny z książki " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej " 400 g piersi z kurczaka 20 liści pandanu 4 ząbki czosnku 2 korzenie kolendry 150 ml mleczka kokosowego 2 łyżko stołowe słonego sosu sojowego 2 łyżki stołowe cukru palmowego 2 łyżki stołowe oleju sezamowego olej do smażenia drewniane wykałaczki Przygotowanie wg oryginalnego przepisu z książki Piersi(...)albo sosem śliwkowym Składniki wg mojej modyfikacji - zmienione składniki wyróżniłam boldem 400 g piersi z kurczaka 20 liści pora - głównie zielona część 4 ząbki czosnku 50-70 ml mleczka kokosowego 2 łyżki stołowe słonego sosu sojowego 2 łyżeczki stołowe brązowego cukru 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego (lub innego o neutralnym smaku) naczynie do gotowania na parze lub naczynie do grillowania
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatyle, prosto i ze smakiem. Na zdrowie! * SKŁADNIKI na 24 wrapy i 2 smoothie Naleśniki gryczane: 100 g mąki gryczanej ¼ łyżeczki soli morskiej 250 ml wody 1 jajko olej kokosowy do smażenia Nadzienie: 200 g wędzonego łososia w plastrach 100 g liści świeżego szpinaku 200 g kremowego serka typu Philadelphia 1 łyżeczka otartego chrzanu 1 dojrzałe awokado Smoothie(...)łyżki. Odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę (to bardzo ważne, bez tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić od patelni i stanie się złotobrązowy. Obracam
Food Squaresamego wprowadzenia! Kolejnym elementem książki są ciekawe przepisy na domowe mleka roślinne . Mogą one stanowić pyszne napoje w wersji solo, jak również bazy do dalszego przygotowania koktajli. Mleko kokosowe, ryżowe, owsiane, sezamowe, sojowe, z orzechów i pestek słonecznika, z soi i ciecierzycy, jogurt kokosowy, migdałowy, jaglany, z nerkowców i chia - to tylko niektóre propozycje! Prawda, że już zaczyna się smakowicie
Di gotujełyżki nasion chia 1 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu 2 małe jabłka opcjonalnie do posypania po wierzchu - mieszanka: 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków migdałowych, 1/2 łyżeczki łuskanego słonecznika, szczypty wiórków kokosowych Przygotowanie Do miseczki przekładamy cały serek homogenizowany waniliowy, dolewamy do niego mleko, dodajemy cynamon i nasiona chia. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 3-4 minuty, znów mieszamy i przelewamy do pucharka(...)mieć gęstą konsystencję, nasiona winny dobrze napęcznieć). Obieramy dwa jabłka i kroimy je w kostkę. Układamy na wierzchu deseru. Całość (opcjonalnie) posypujemy mieszanką płatków migdałowych, ziarenek słonecznika i wiórków kokosowych. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiryby (np. dorsza) 2 czerwone cebule 2 pomidory 1 czerwona papryczka chili 2 cm świeżego korzenia imbiru 2 łodygi trawy cytrynowej (opcjonalnie) Garść kiełków sojowych (opcjonalnie) 30 cl mleczka kokosowego 40 cl bulionu z kostki drobiowej bio 2 łyżki curry 2 łodyżki kolendry Oliwa z oliwek Mielona papryka Sól i pieprz Cebulę obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz(...)minutę w gorącej wodzie, przelej zimną wodą¸ obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój drobno. Na głęboką patelnię wlej bulion drobiowy, dodaj pomidory. Duś przez 10 minut. Domieszaj mleczko kokosowe, trawę cytrynową i papryczkę. Pokrój rybę na kawałki i połącz z resztą składników. Smaż przez około pięć minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj kiełki sojowe
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskatortownicy. Masa „serowa” 500 g ugotowanej do miękkości fasoli typu Piękny Jaś 250 g nierafinowanego cukru (lub proporcjonalne stewi, jeżeli dbacie o linię 100 g masła kokosowego 200 ml mleka kokosowego z puszki lub wegańskiego jogurtu naturalnego łyżeczka proszku do pieczenie opakowanie budyniu waniliowego aromat waniliowy Przygotowanie: Zblenduj wszystko (budyń na końcu) razem na idealnie gładką masę
greenscarfzamienniki 2 jaj 2 ząbki czosnku 1 szalotkę 3 łyżki mąki Shar bezglutenowej (z kwiatkiem) listki oberwane z pół pęczka tymianku świeżo mielony pieprz do smaku - płatki chilli olej kokosowy do smażenia 1/2 opakowania serka koziego (Turek lub inny aksamitny) 3 łyżki wody Cukinię i ziemniaki należy umyć i obrać. Zetrzeć połowę na grubej tarce, a drugą połowę(...)łyżką układać, a nie wylewać na patelnię. UWAGA - gdyby jednak ciasto wyszło za gęste, dodaj łyżkę jogurtu lub mleka. Smaż z obu stron na mocno rozgrzanym oleju kokosowym na złoto. Podawaj z kozim serkem wymieszanym z wodą na rozrzadzenia i oprószonym płatkami chilli i tymianku. Pysznie i chrupko :) obłędnie :) Polecam
Lajtkraft food intolerancekrem z brokułów z serkiem topionym , dziś odchudzona wersja :) Składniki: - 500 g brokułów - dwie cebule - opakowanie jogurtu naturalnego - 1,5 litra bulionu - 1 marchewka - kawałek czerwonej papryki - łyżka oleju kokosowego - mielona słodka papryka - sól, pieprz Opcjonalnie: - por - chilli - jogurt naturalny do dekoracji Jak zawsze będzie szybko i łatwo - cebulę kroimy w dużą kostkę, podsmażamy w garnku na oleju kokosowym
Kulinarne zapędy KokosaMuffinki bogato nadziane :) Składniki: 1 szklanka mąki 100 g płatków owsianych 1 szklanka maślanki 250 g brzoskwiń z puszki 25 g płatków migdałów 25 g wiórek kokosowych 50 g czekolady mlecznej 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 100 g białej czekolady 200 g brzoskwiń(...)Sposób przygotowania: 1. Płatki owsiane zalewamy maślanką i odstawiamy do napęcznienia. Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w niedużą kostkę. W jednej misce mieszamy mąkę z płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, czekolada startą na tarce o dużych oczkach, proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i mieszamy z namoczonymi w maślance płatkami owsianymi, cukrem, olejem oraz brzoskwiniami
Na Ciasteczkowych Papierachpysznie! Taaak mi smakowała, że będę do niej wracać. Wykonanie to łatwizna max 15 minut potem do pieca i cześć! Składniki: - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - świeża kolendra - olej kokosowy - 1 średni brokuł ugotowany al dente - 1 łyżka serka czosnkowego - 1/2 szklanki mleka 2% - 2 białka - 1 żółtko Wszytko oprócz brokułów zmiksuj w blenderze. Naczynie wysmaruj olejem kokosowym, wylej masę
SMYKWKUCHNI