ciasto jest na pewno wszystkim znane - z makiem, wiórkami kokosowymi i nasączone alkoholem. Stąd nazwa "pijak" . Ciasto pięknie się prezentuje, a jeszcze bardziej smakuje . Składniki: Ciasto: 9 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki suchego maku 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych Masa: 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 cukry waniliowe
Pyszności Słodkościszklanki płatków owsianych 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru lub miodu (do smaku) 3-4 duże truskawki 1 jajko 1 łyżeczka suszonej mięty od Skworcu około 1 łyżeczki wiórek kokosowych Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy płatki owsiane, wlewamy mleko, dodajemy łyżeczkę suszonej mięty i cukier (lub miód). Mieszamy. Gotujemy do czasu, aż nasza owsianka napęcznieje. U mnie około(...)można użyć jednego większego) wypełniamy kawałkami truskawek. Następnie nakładamy łyżeczką naszą owsiankę. Owsiankę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut. Przed podaniem każdą porcję posypujemy wiórkami kokosowymi. Owsianka najlepiej smakuje w towarzystwie zdrowego soku. Osobiście polecam Wam w 100% naturalne i naprawdę smaczne (jak domowe) soki z Ogrodów Sabinu . Moja rodzina je uwielbia. Smacznego
Słodkie okruszkiłyżek cukru 2 szkl.mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 35 g śmietany gęstej 18% Masa z jabłek 1 kg jabłek cukier malinowy Skworcu Masa kokosowa 125 g margaryny 2 jajka 1 szkl.cukru pudru 20 dkg wiórków kokosowych 3 białka Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Przełożyć do garnka , dodać cukier malinowy i chwilkę poddusić. Żółtka
Moje domowe kucharzeniecukier waniliowy 250 g sera białego 1 cukier waniliowy cukier trzcinowy do smaku 3 łyżki jogurtu z malinami do sera 1 mały jogurt malinowy do polania naleśników olej kokosowy do smażenia naleśników wiśnie z kompotu lub dowolne owoce Wykonanie : Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy,mąkę kasztanową i mąkę teff. Wszystko dobrze mieszamy żeby nie było(...)grudek. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem kokosowym, następnie wylewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na rumiano. Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami jogurtu. Na każdy naleśnik nakładamy po 2,3 łyżki sera, następnie układamy wiśnie z kompotu lub dowolne owoce i zwijamy ciasno w rulon. Przecinamy na pół i polewamy jogurtem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilibędzie smakowała dzieciakom. 2 ogórki dobra cena KLIK 1 cukinia 1 kalarepa dobra cena KLIK 3 cebule 4 ząbki czosnku kawałek imbiru olej kokosowy serek topiony pieprz cytrynowy bulion warzywny 1,5 – 2 l Przygotowuję warzywa, cebule, imbir i czosnek obieram, kroję w plasterki. Obraną kalarepę kroję w kostkę. Ogórków i cukinii(...)obieram, tylko myję i kroję na mniejsze kawałki. Na oleju kokosowym podsmażam cebule i czosnek. Do podsmażonych dodaję kalarepę i imbir, po chwili ogórki i cukinię. Warzywa duszę około 10 minut, często mieszając. Dodaję pieprz cytrynowy, około łyżeczki i zalewam gorącym bulionem. Gotuję do miękkości. Pod koniec dodaję serek topiony, mieszam do jego rozpuszczenia, zupę ściągam z gazu
Takie tam pichcenieśmietanyFix lub inny utrwalacz do bitej śmietany +kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 50 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję), dowolne słodycze Kinder do dekoracji Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache(...)resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju kokosowego. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną polewą dekorujemy brzegi tortu – dla wygody można przełożyć ją sobie do małego woreczka strunowego. Wierzch tortu dekorujemy czekoladkami i batonikami. Dobrze mieć pod ręką resztę
Ciastkozercyzapraszam. Składniki: 125 g serka mascarpone około 3/4 łyżki cukru pudru 4-5 kropel soku z cytryny 2 jajka 3/4 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej kokosowy Olejowe Smaki do smażenia (1-2 łyżeczki) cukier puder do oprószenia placuszków Przygotowanie: Do miski przekładamy serek mascarpone, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy, np. widelcem. Następnie dodajemy cukier puder(...)cytryny, znów mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy przypominającej gęstą śmietanę. Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym (około 1 łyżeczka) kładziemy łyżką porcje masy. Placuszki smażymy z obu stron. Placuszki z mascarpone podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkiząb jak to mówi moja córka.Maleństwa przepyszne i na jeden kęs:) Składniki: masło 200 g cukier puder( ksylitol zmielony) 1 szklanka krakersy 1 opakowanie( 175 g) wiórka kokosowe 200 4 aromat waniliowy 10 kropelek orzechy nerkowca 40 szt czekolada biała 150 g Dodatkowo : wiórka do obtoczenia kuleczek Krok 1 Miękkie masło miksuje na puch, dodaje cukier puder(...)lodówki na godzinkę do schłodzenia. Krok 2 Wyjmuje schłodzoną masę i formuje małe kuleczki, lekko je spłaszczam i wkładam orzeszka do środka . Taką kuleczkę obtaczam we wiórkach kokosowych, przekradam do papilotki. Kuleczki rafaello przygotowane wkładam do schłodzenia i teraz mamy już dla siebie i jak dla niespodziewanych gości pyszną na jeden kęs słodziutką niespodziankę
Różowa kuchniaproblemu przewracają się na drugą stronę, także nie łamią się i nie przypalają. Czekoladowe naleśniki smakują bajecznie pysznie! Wyobraźcie sobie połączenie wysokiej jakości gorzkiego kakao z kremowym mlekiem kokosowym - po prostu pycha! Naleśniki nie tylko zaspokajają apetyt na słodkie, ale i poprawiają humor - w końcu są z czekolady! Nie dość, że smacznie to i zdrowo! Nie ma tu mąki(...)deser bierzcie patelnię w ręce i do roboty! :D Składniki: 50 g mąki owsianej (użyłam bezglutenowej) 1 jajko 1 czubata łyżeczka kakao (Kuchnie Świata) 100 ml napoju kokosowego (Kuchnie Świata) wybrany słodzik - stewia, ksylitol, erytrol Dodatki: jogurt naturalny, mały banan, kruszone ziarna kakao Przygotowanie: Do miski przełóż wszystkie składniki (oprócz dodatków!) i wymieszaj dokładnie za pomocą
Zdrowie na języku :PSkładniki: serek mascarpone 500 gram, żelatyna 2,5 łyżki, cukier puder 3 łyżki, śmietana 30 % 200 ml, aromat pomarańczowy 1/2 łyżeczki, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, biszkopty okrągłe 150 gram, mandarynki 6 sztuk, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie mascarpone, zimną śmietanę 30 %, cukier puder, wiórki kokosowe, aromat pomarańczowy utrzeć mikserem na dużych obrotach z 5 minut, żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 szklanka mleka chudego 1 banan 5-6 truskawek 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Mleko przelać do wysokiego kubka. Wkroić banana i umyte, obrane truskawki. Dodać olej kokosowy i blenderem zmiksować. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąbananami. W razie potrzeby miksuję je z innymi owocami i/lub jogurtem. W ten szybko sposób powstają smaczne lody. Zamiast mrożonego banana mogą być inne mrożone owoce. Jeśli zamiast mąki kokosowej użyjecie innej, np. orkiszowej, masa będzie miała rzadszą konsystencję, a po upieczeniu będzie bardziej zwarta. Deser kokosowo-śliwkowy Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 porcji Porcje(...)porcji Składniki 500 g śliwki 75 g mąka kokosowa 1 szklanka mleko 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia 2 białko jaja 1 łyżeczka esencja wanilii Sposób przygotowania Umyte śliwki kroimy na cząstki i wykładamy nimi formę do pieczenia. Pozostałe składniki mieszamy dokładnie i wykładamy na śliwki. Pieczemy w 180 st. C przez 30-35 minut
Kucharzycachce się siedzieć w kuchni… zbyt długo ;) Dziś dwa szybkie ciasta – chlebek bananowy i deser kokosowo-śliwkowy. To na deser i podwieczorek. Deser śliwkowy z mąki kokosowej, delikatny w smaku. Podałam z lodami owocowymi, które przygotowałam z mrożonych kawałków banana, truskawek i jogurtu naturalnego. Chlebek bananowy. delikatnie słodki, idealny jako przekąska. Na obiad ni to zupa(...)temp. 180 st. C. Deser kokosowo-śliwkowy Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 500 g śliwki 75 g mąka kokosowa 1 szklanka mleko 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia 2 białko jaja 1 łyżeczka esencja wanilii Sposób przygotowania Umyte śliwki kroimy na cząstki i wykładamy nimi
KucharzycaPotrzebne składniki: 200 g czosnku niedźwiedziego 1 ,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki oleju kokosowego garść orzechów włoskich 3 łyżki mąki jaglanej łyżeczka babki płesznik garść prażonych pestek słonecznika garść prażon ego sezamu pieprz, sól Przygotowanie: Do ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy zmiksowany czosnek niedźwiedzi i blendujemy całość na gładką masę . Przekładamy(...)miski i dodajemy pieprz, sól, olej kokosowy , mąkę, prażony słonecznik, sezam, orzechy włoskie, babkę płesznik i dokładnie mieszamy. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 180 st przez
Łycha smakówOliwa – do smażenia i grillowania Gałka muszkatołowa – szczypta Sól i pieprz- do smaku Sok z cytryny – 1-2 łyżki lub do smaku Wegańska śmietana lub mleczko kokosowe do podania (opcjonalnie) Suszone pomidory – kilka sztuk Wykonanie: Z cukinii odkrój końcówki, pokrój na 4-5 plastrów wzdłuż, posmaruj oliwą i zgrilluj na grillu lub patelni grillowej (ewentualnie piekarnik(...)przykryciem 10 minut. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem, gałką oraz cytryną i zblenduj na gładko. Podawaj zupę z posiekanymi pomidorami suszonymi oraz opcjonalnie wegańską śmietaną lub mlekiem kokosowym. Smacznego! Artykuł Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendman