Składniki na 1 porcję: 5 łyżek płatków jaglanych ¾ szklanki roślinnego mleka (najlepiej migdałowego lub ryżowego) 1 łyżka masła migdałowego 1 łyżka syropu klonowego (lub do smaku) 1 łyżka wiórków kokosowych Do podania: plasterki banana, blanszowane migdały, nasiona chia Przygotowanie jest banalne: płatki wsyp do małego rondla, zalej mlekiem i wstaw na średni ogień. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj całość jeszcze(...)minuty, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj masło migdałowe oraz syrop klonowy, dosyp wiórki kokosowe, całość dokładnie zamieszaj i odstaw jeszcze na 4-5 minut. Jaglankę przełóż do miski, podawaj z plasterkami banana, migdałami oraz nasionami chia. Smacznego
Roślinna - blog wegańskitracą nic ze swojego smaku (jedynie nadzienie nieco twardnieje). Dla nas rewelacja! Polecam! Składniki na buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym: 560 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kokosowej skórka otarta z 1 cytryny (ekologicznej, dobrze wyszorowanej) szczypta soli 25 g drożdży świeżych 250 ml ciepłego mleka 50 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 jajka(...)roztopionego, ciepłego masła krem czekoladowy (lub gęsty dżem) jajko do posmarowania cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną przesiewamy do sporej miski, dodajemy mąkę kokosową, skórkę z cytryny, sól i delikatnie wszystko mieszamy. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mleka, wlewamy do mąki i odstawiamy na 10 minut (po tym czasie drożdże powinny już podwoić swoją
Rozpustne gotowanieSKŁADNIKI 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka) 2 jabłka, najlepiej winne i lekko kwaśne 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 goździków 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 łyżeczki majeranku sok wyciśnięty z 1 cytryny ½ szklanki pasty sezamowej tahini oliwa z oliwek zimna woda sól do smaku listki świeżego tymianku do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Jabłka obierz, oczyść(...)gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć pokrojone jabłka, listki laurowe, ziele angielskie, goździki i rozgniecione ząbki czosnku w łupinach. Jabłka duś na wolnym ogniu pod przykryciem aż staną się miękkie. Odstaw do wystudzenia. Wyjmij przyprawy, a czosnek pozbaw łupin. Do kielicha blendera wrzuć odsączoną z zalewy ciecierzycę, duszone jabłka oraz czosnek. Wlej pastę tahini
Food Squareszklanka cukru 2 kopiaste szklanki maki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 % 1/2 puszki masy krówkowej wiórki kokosowe do obsypania babki kolorowe dekoracje dostępne w Lidlu Forma z kominkiem PpilArt o średnicy 17cm i wys 10 cm Jeśli nie macie takich wymiarów formy to możecie upiec(...)stopni piekarniku do suchego patyczka około 45/50 minut. Masę krówkową lekko podgrzewamy jeśli jest gęsta jeśli nie to nie trzeba. Smarujemy wierzch i boki babki. W koło obsypujemy wiórkami kokosowymi lub migdałami co lubicie i co macie w domu :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilinacierajcie kurczaka według własnego uznania. Drukuj Kurczak pieczony window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 kurczaka 1 duża cebula 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy (papryka słodka, czosnek, majeranek, imbir, curry, pieprz, sól, mielony kminek, zioła prowansalskie) Wykonanie Kurczaka nacieramy przyprawami. Mieszamy olej i sos sojowy, polewamy tym kurczaka. Obkładamy plastrami cebuli. Przykrywamy folią(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kurczaka przekładamy do rękawa. Dolewamy olej i sos sojowy w którym kurczak się moczył. Przekładamy cebulkę. Na wierzch kładziemy olej kokosowy. Zawiązujemy rękaw i pieczemy ok 1,5 h Dodatkowe informacje Aby otrzymać rumianego kurczaka, 15 min przed końcem pieczenia rozetnij rękaw i pozwól kurczakowi się zrumienić. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/kurczak-pieczony/ BosowKuchni Artykuł Kurczak pieczony
Mieszam w Garnkusamo zdrowie! Składniki (porcja dla 4 os) : 2 szklanki płatków owsianych (mogą być inne (testowałam żytnie i pszenne),można też mieszać) 2 jabłka pół cytryny cynamon płatki migdałów wiórki kokosowe siemię lniane rodzynki, suszona żurawina, suszone morele lub inne suszone owoce jogurt naturalny lub kefir owoce takie jakie lubicie/macie Przygotowanie Wielkim plusem tego dania jest niewielki nakład pracy jaki jest(...)połówki cytryny i cynamon (ilość wg uznania) i wszystko razem mieszamy. Gdy płatki wchłoną całą wodę układamy z nich równą warstwę na jabłkach a z wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika na 10 min przykryte i na kolejne 10 min odkryte. Jest gotowe jak migdały zaczną się przypiekać. Podajemy polane jogurtem naturalnym i opcjonalnie posypane świeżymi
Kulinarna Patilogiakiedykolwiek jadłam :) Teraz owsiankę uwielbiam i jem prawie codziennie. A to jedna z wielu jej wersji :) SKŁADNIKI na jedną porcję: 1/3 szklanki zwykłych płatków owsianych 1 szklanka domowego mleka kokosowego szczypta soli duża szczypta cynamonu – można pominąć 4-5 daktyli 4 orzechy brazylijskie łyżka owoców goji WYKONANIE: Daktyle i orzechy posiekać. Do małego rondelka wsypać płatki, zalać je mlekiem kokosowym
Kuchenne zapiski Edytypszennej pełnoziarnistej - 1/2 szklanki cukru - 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 4 żółtka - 1 kostka margaryny masa: - 3 kubki śmietany 18 % po 400 ml - 200 g wiórków kokosowych - 2 budynie waniliowe - 1 szklanka cukru - 4 białka Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy je na dwie części. Jedną część owijamy w folię i chowamy do zamrażalnika(...)drugą wykładamy blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy 10 minut w 180 C. Śmietany łączymy z cukrem, wiórkami kokosowymi oraz budyniami. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą śmietanową. Masę przelewamy na podpieczony i wystudzony spód a na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 40 minut
Zainspirowana w kuchnipapryki sól, pieprz do smaku masło orzechowe Bezglutenowa tortilla* *można użyć gotowych placków tortilli 195g skrobi/mąki z tapioki 2 duże jajka 115ml mleka roślinnego 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub innego) 1/2 łyżeczki soli Serowy dip z batata 1 słodki ziemniak (mój ważył 366g przed obraniem) 3 łyżki mleka migdałowego 1 łyżeczka agawy 3/4 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki(...)drożdży 2 łyżki wody (najlepiej tej samej w której gotował się ziemniak) 1 łyżeczka octu jabłkowego 1,5-2 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oleju kokosowego Dodatek dojrzałe awokado Sposób przygotowania Farsz Wszystkie składniki dusimy na patelni ok. 10 minut. Serowy dip Słodkiego ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w wodzie aż będzie miękki. Blenderujemy
Fill The Bowlprzygotowania wszystkich składników, z których będziemy składać burgery. Jarmuż podduszamy na suchej patelni przez kilka minut, aż lekko zmięknie. Cebulkę drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego z 1 łyżeczką ksylitolu (cukru). Do mielonego mięsa dodajemy jajko, 1 łyżkę siemienia lnianego, 1 łyżkę musztardy sarepskiej oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Formujemy 2 kulki, które(...)spłaszczamy tworząc dwa krążki o grubości około 1-2 cm. Smażymy na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony. Pozostałe warzywa - pomidor, rzodkiew, ogórek - kroimy w plasterki. Ser chedar trzemy na drobnych oczkach - ilość według uznania. W międzyczasie (najlepiej kiedy zaczniemy smażyć mięso) w nagrzanym do 145 st. piekarniku podgrzewamy przekrojone na pół bułki (środkami do góry) przez około
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!makaronu chow main 500 g piersi z kurczaka ciemny sos sojowy pół czerwonej papryki 2 marchewki mały por sezam czosnek granulowany* 1 łyżeczka miodu* pieprz cayenne sól pieprz olej kokosowy Przygotowanie: Mięso pokroić w paski, zamarynować w sosie sojowym ok. 2 h. Ugotować makaron wg informacji na opakowaniu. W woku rozgrzać olej kokosowy, usmażyć mięso, pod koniec dodać warzywa pokrojone
Malinowo w kuchnipodanych składników wyjdą nam dwie duże lub trzy małe porcje. Składniki: - 0,5 opakowania mrożonego szpinaku - 1 opakowanie serka wiejskiego - 200 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie penne) - łyżka oleju kokosowego - czosnek granulowany - gałka muszkatołowa - czerwona słodka papryka - sól, pieprz Lista składników uboga, co może wskazywać tylko na jedno - będzie szybko i łatwo :) Na początku wstawiamy makaron - pamiętajcie, że pełnoziarnisty gotuje(...)się dłużej od białego, tymczasem nasz sos jest błyskawiczny, więc trzeba te czasy w miarę możliwości wyrównać. Gdy makaron się gotuje, na roztopiony olej kokosowy wrzucamy szpinak, a gdy się rozmrozi, dodajemy przyprawy - jak zwykle dużo czosnku, do tego ok. łyżeczki gałki, tyle samo słodkiej papryki, no i sól i pieprz do smaku. Następnie wlewamy serek wiejski. Całość mieszamy
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: -1/4 szklanki mleczka kokosowego -1/4 szklanki syropu czekoladowego -1/2 szklanki śmietany 30% -1/2 szklanki mleka -1/4 szklanki wiórków kokosowych -5 dag gorzkiej czekolady -lód Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (poza czekoladą) zmiksować w blenderze z odrobiną potłuczonego lodu. Czekoladę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Gotową konsystencję przelać do mniejszych szklanek i posypać startą
Magia jedzenia.Składniki: -200 g. wiórków kokosowych -4 białka -200 g. cukru Sposób przygotowania: Białka, cukier i wiórki kokosowe wymieszać w garnku. Cały czas mieszając podgrzać masę, aż cukier całkowicie się roztopi a masa lekko zgęstnieje. Łyżką wykładać porcje ciasta na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec 15 minut w temperaturze 160 stopni i na koniec 5 minut piec z góry, żeby się zarumieniły
Magia jedzenia.