śniadanie. Składniki (1-2 porcje): 1 dojrzałe (!), miękkie awokado 2 średnie jabłka, obrane 1/2 małej cebuli spora garść szpinaku - zostaw kilka listków do przybrania zupy 2 szklanki mleka kokosowego (mleko kokosowe to nie to samo co mleczko - tego pierwszego szukajcie w kartonach, jest bardziej rzadkie) szczypta ostrej papryki sól i pieprz do smaku Do przybrania: listki szpinaku łyżeczka pestek dyni
Powiedz dietom niepodsyłać dalej, tym bardziej, że w swojej ofercie mają: - bezglutenowe , - nieskobiałkowe , - organic , (BIO od komosy, soczewicy, chia, po mydła i kremy) - mąki (w tym kokosowa, migdałowa, karob, gryczana, owsiana, kukurydziana, jaglana) - produkty odchudzające , - oleje (cała paleta - winogronowe, kokosowe, z pestek dyni, z pestek moreli, migdałowe) + asortyment dla domu (papiery, folie
Wypisz Wymalujzależności od natężenia głodu :) Składniki: 1 duży por 3 ziemniaki 1 laska wanili 1 litr bulionu warzywnego 1 szklanka mleka migdałowego szczypta zmielonej gałki muszkatołowej olej kokosowy sól czarny pieprz prażone płatki lub tarte migdały 2 łyżki stołowe startego parmezanu Na rozgrzany olej kokosowy wrzucić, oczyszczony i posiekany por. Dorzucić przekrojoną lasę wanilii i dusić
Lajtkraft food intolerancebury i chłodny obraz za oknami :) Zupa curry z zieloną soczewicą i szpinakiem Składniki: 1 litr bulionu 60 g zielonej soczewicy 120 g mrożonego (!) szpinaku w liściach łyżka oleju kokosowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru 150 ml śmietany (12%) 50 g kaszy jęczmiennej przyprawy: sól himalajska, gałka muszkatołowa, curry, kurkuma, cynamon, papryka ostra, papryka słodka, kumin(...)Przygotowanie zupy jest naprawdę łatwe i szybkie, dlatego nie będę się zbyt rozpisywać :) Drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek szklimy na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju kokosowego. Następnie dodajemy mix przypraw: sól, gałkę, kurkumę, cynamon, słodką i ostrą paprykę, kumin i kolendrę - po 1 łyżeczce, 1 łyżkę curry oraz starty korzeń imbiru. Całość mieszamy i podsmażamy. Zalewamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Przepis z ostatnio ukochanej przez moje dziecko "Piramidy w kuchni. Na wynos". Domowy krem czekoladowo-orzechowy 200 g orzechów laskowych 4 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki miodu łyżka oleju kokosowego 1/2 szkl. mleka Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C Orzechy wsypujemy na blaszkę wyłożona papierem i pieczemy ok10 minut. Po tym czasie przekładamy orzechy do ściereczki, pocieramy nią tym samym ścierając(...)orzechów skórkę. Orzechy wkładamy do blendera i dodajemy olej kokosowy. Blendujemy na gładką masę. Dorzucamy resztę składników i dalej miksujemy by powstał gładki krem. Przechowujemy w lodówce
Dzieje kuchennej Wiewióryniedzielę. Otrębowe placuszki. Ostatnio jak zauważyliście mam fazę na wszelkiego typu placki. Śmietana kokosowa + syrop ryżowy = życie! placki/pancakes z otrębami ; śmietana kokosowa i syrop ryżowy Przepis: własny / 1 porcja / 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki otrąb pszennych 1/5 łyżeczki cynamonu 2 szczypty proszku do pieczenia łyżeczka cukru 35 ml mleka jajko jak zrobić? Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić na 10 minut
tost z dżememdobry pomysł na "przemycenie" kaszy do naszego jadłospisu? (2 porcje) 50-60g kaszy jaglanej ( Skworcu ) 1 garść migdałów 4 daktyle 50g gorzkiej czekolady 3 łyżki oleju kokosowego (u mnie od Skworcu ) lub masła Kaszę dokładnie opłukać w zimnej wodzie (aby pozbyć się goryczki). Gotować (15 minut) pod przykryciem - w osolonym wrzątku. Odstawić na 10 minut(...)garnuszku rozgrzać tłuszcz i roztopić w nim czekoladę. (Uważać, aby się nie przypaliła.) Czekoladę połączyć z resztą składników. Deser przełożyć do pucharków. Podawać z bitą śmietaną lub posypany wiórkami kokosowymi
Di gotujeniewiele czasu. W ich składzie nie ma mleka i jajek. Spróbujcie koniecznie! Podarujcie drugie życie czarnym bananom :) Czego potrzebujemy? - 2 dojrzałe banany, - 3 łyżki masła orzechowego, - 3 łyżki oleju kokosowego, - pół szklanki płatków owsianych, - szklankę mąki pełnoziarnistej, - 4 łyżki cukru, - łyżeczka proszku do pieczenia, - łyżeczka sody, - opcjonalnie: odrobina orzeszków ziemnych. Przygotowanie: 1. Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku. Studzimy
two broke sistersostatki... SKŁADNIKI: 48 sztuk herbatników, 2 szklanki mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200g masła, 80g wiórków kokosowych, 1 tabliczka białej czekolady + 4 kostki do posypania wierzchu ciasta, bita śmietana i płatki migdałowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Połowę mleka zagotowuję. W drugiej połowie mieszam cukier, cukier waniliowy oraz mąki(...)Odstawiam do przestudzenia. 2. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy dodaję startą na tarce o małych otworach czekoladę oraz wiórki kokosowe. Ucieram. 3. Na blaszce układam herbatniki, jeden obok drugiego (3 szt x 4 szt). Na herbatniki wykładam 1/4 masy. Wyrównuję. Na masie układam kolejną porcję herbatników i znów wykładam masę
Tradycyjna kuchnia Kasicebula 3 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry suszonej chilli -opcjonalnie 1 puszka pomidorów pelati czarnuszka sól masło lub olej kokosowy świeża zielona kolendra Fileta kroimy w kostkę i solimy, odstawiamy. Na patelnię dajemy tłuszcz, wrzucamy pokrojoną cebule i seler naciową, podsmażamy nie za długo. Dodajemy fileta i przyprawiamy. Dusimy(...)CHLEBEK NAAN 1 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 3/4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży ok 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oleju kokosowego kminek/czarnuszka Mąkę wsypać do miski a w środek wlać trochę ciepłej wody dodać w kruszone drożdże i cukier, środek zamieszać odstawić aby trochę podrosło. Gdy drożdże wyrosły dodać resztę składników
harrisaWypieki :) oryginał znajdziecie tutaj Składniki na 2 spody: 8 białek 200 g drobnego cukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów włoskich 100 g rodzynków 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zmielone orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem. W osobnej misce ubijamy białka, dodajemy cukier, a następnie
Słodka Kraina WypiekówSkładniki: 1 duża biała cebula ok. 20 dag mrożonych lub suszonych podgrzybków 3-4 łyżki serka mascarpone łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz łyżka oleju kokosowego Sposób przyrządzenia: Grzyby gotować w małej ilości wody.Cebulę zeszklić na oleju kokosowym, podlać wodą z gotowanych grzybów. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Podgrzybki pokroić w kostkę i dodać
pieprzny smaczekzależny będzie od rodzaju musli, który wybierzesz. Składniki na około 30 ciasteczek: 1 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju kokosowego ¾ szklanki mleka ryżowego/migdałowego/owsianego 1 ½ szklanki dowolnego musli Piekarnik rozgrzej do 175°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy. W osobnym naczyniu(...)połącz mleko i rozpuszczony olej kokosowy, przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj w ciasto musli. Z powstałej masy lep ciasteczka o średnicy około 3 cm i układaj je na przygotowanej blasze. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut. Wyjmij i przed podaniem poczekaj, aż całkowicie przestygną
Roślinna - blog wegańskiponiewierał się otwarty budyń waniliowy bez cukru. Hmm... chwilka zastanowienia i pomysł gotowy. Bezę pieczemy na patelni, ale można również upiec ją w piekarniku. Na wierzchu znajdziemy cudowny krem kokosowy i wiórki z ciemnej czekolady słodzonej stevią. Całość jest naprawdę cudowna i w pełni dietetyczna :) Składniki: 2 białka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru Krem: 1 opakowanie serka homogenizowanego(...)Bieluch 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki jogurtu naturalnego Dodatkowo: 2 kostki gorzkiej czekolady, startej Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać budyń (proszek) i wymieszać delikatnie, wyłożyć na patelnię formując chmurkę. Smażyć po 5 minut z każdej strony. W miseczce wymieszać składniki na krem. Wyłożyć na bezę i posypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmaku. Przepis Pascala Brodnickiego znalazłam na stronie Kuchnia Lidla . Składniki (ilość według potrzeb): - filety z łososia (bez skóry) - mak - różowa sól himalajska - sok z limonki (mój dodatek) - olej kokosowy (w oryginale oliwa z oliwek) Opłukaną i osuszoną rybę kroimy na porcje, oprószamy solą. Mak wsypujemy do płaskiego naczynia (lepiej wsypać mniej, a później dosypać). Porcje łososia dokładnie panierujemy w maku(...)patelni rozgrzewamy olej kokosowy (lub jak w oryginale – oliwę z oliwek), kładziemy porcje łososia. Smażymy po 3 – 4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości ryby (i ewentualnych upodobań). Łososia w maku odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Łosoś w maku zaskakuje nie tylko swoim niepospolitym wyglądem. Jego smak jest również nietuzinkowy. Z dodatkiem ryżu jaśminowego
mojewypiekiinietylko