łyżek cukru do piany z białek 1 kostka masła bądź 200 gr margaryny ( chodź masło lepsze ) 220 g mąki tortowej 8 dużych jajek (takie dałam) 100 g wiórków kokosowych 1 cukier waniliowy 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże łyżki kakao Masa chałowa: 200 g chałwy - smak dowolny ( ja użyłam waniliowej) 10 g margaryny 4 łyżki mleka 2 łyżki(...)jednej dodajemy kakao delikatnie łącząc w kremową kakaową masę. Ciemną masę wykładamy na prostokątnej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Ubijamy pozostałe 4 białka dodając cukier (6 łyżek) i wiórki kokosowe. Masę wykładamy na ciemne ciasto. Na górę dodajemy odsączone jabłka ,a na samą górę wykładamy jasną masę - można pomóc sobie wykładanie dekoratorem chodź nie jest to myślę konieczne. Pieczemy
W Moim Magicznym Domumargaryny - 5 żółtek - 0,5 szklanki cukru Masa: - 5 białek (pozostałych z oddzielenia żółtek od białek) - 2 jogurty brzoskwiniowe (100 dag) - 1 budyń śmietankowy w proszku - 20 dag wiórków kokosowych - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 szklanki cukru - szczypta soli do ubicia białek Wykonanie: Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy cukier, margarynę oraz żółtka - wszystko razem(...)wcześniej i pozostawienia go w lodówce). Teraz kiedy ciasto się mrozi i niedługo będzie gotowe do wyciągnięcia zajmiemy się się jogurtami, które przekładamy do wysokiej miski. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia. Ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy do chwili kiedy cukier się rozpuści. Dodajemy ubite białka z cukrem
W Moim Magicznym DomuNarodzenie: Spis ciast i dań na moim blogu :) Mam nadzieję ,że trochę ułatwiłam wam sprawę. Sernik Wiedeński Sernik Kawowy z trzema warstwami Sernik Izaura Sernik Królewski Sernik "Celinka" - pod kokosową chmurką Świąteczne Pierniki Miękkie Pierniki świąteczne Ciastka kruche - przez maszynkę Ciasteczka Korzenne Piernikowy murzynek z kokosowym lukrem Piernikowy keks na konfiturze Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Kakaowy
W Moim Magicznym Domuporcje) 1 1/2 szklanki mleka 1/3 łyżeczki drobno krojonej skórki cytrynowej miód do smaku (około 1-2 łyżeczki) 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej około 1 łyżeczki wiórków kokosowych ulubione owoce - u mnie mandarynka i winogrona odrobina zdrowego oleju np. oliwy z oliwek do natłuszczenia foremek 2 foremki do babeczek Składniki: Mleko podgrzewamy w garnuszku wraz ze skórką cytrynową. Następnie dodajemy(...)przekręcamy do góry nogami). W przypadku, gdy wolimy podawać babeczki lekko ciepłe, można przestudzić je chwilę, a następnie spróbować delikatnie wyciągną z foremki. Wierzch każdej babeczki posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy z owocami i ulubioną owocową herbatką. Smacznego www.mojpieknystol.pl
Słodkie okruszkiszklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody DODATKI: 100g czekolady gorzkiej 50g masła dżem porzeczkowy wiórki kokosowe 150-200g czekolady białej (użyłam kuwertury) jagody goji wykałaczki Miód z masłem umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej masy dodać roztrzepane jajka, a następnie mąkę(...)pozostałego ciasta zrobić kule na bałwanki. Jedna większa, a druga trochę mniejsza. Wstawić do lodówki, aby stwardniały. Na ściętych muffinkach rozsmarować cienką warstwę gęstego dżemu. Brzegi obsypać wiórkami kokosowymi. Rozpuścić białą czekoladę (użyłam kuwertury) nad kąpielą wodną. Największe kulki nabijać na wykałaczkę i zanurzać w czekoladzie, otrząsając nadmiar. Kłaść na muffinkach i wstawić do lodówki. Kiedy czekolada lekko zastygnie (moja
https:KKuchniaMniamgrzybami i orzechami laskowymi Śledzie w grzybach w ziołach i orzechowy wafelek Karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Moja grupa miała za zadnie przygotowanie smażonego karpia w panierce maku i kokosie, podanego z pęczakiem na domowym winie i duszonymi gruszkami i jabłkami w korzennych przyprawach(...)wina, miodu i korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego ugotowany pęczak i chwilę razem podgrzewałyśmy. Karpia najpierw obtoczyłyśmy ciastem naleśnikowym, a potem w panierce złożonej z wiórek kokosowych i maku. Smażyłyśmy na złoto z każdej strony. Efekt finalny był zaskakujący. Okazało się, że z kokosa i maku powstała pyszna chrupiąca panierka, która wspaniale kontrastowała ze smażoną rybą
Kulinarne przygody Gatityomlet bananowo-kokosowy (100% z mąki kokosowej) z deserkiem słoneczna pomarańcza z ziarnami zbóż i chocolate chips~ Przepraszam za przerwę na blogu, ale...no święta! :) W Wigilię nie miałam czasu aby wejść na blog (poza tym nie miałam i internetu :D), a wczoraj na śniadanie tradycyjnie jadłam barszczyk mamy z uszkami ♥ Mam za to dla Was pierwszy VLOG
breakfast of dreamsPowodzenia! Składniki na ciemne ciasto: 250g biszkoptów 120g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki kakao 1 łyżka rumu 1 żółtko 150g cukru pudru Składniki na białą masę: 100g wiórek kokosowych 100g masła 100g cukru pudru 2 łyżki rumu 1 łyżka spirytusu Sposób wykonania: Biszkopty mielimy bardzo drobno w malakserze. Masło ucieramy z kakao, rumem, żółtkiem i cukrem pudrem. Do masy(...)przygotowujemy białą masę, ucierając masło z kokosem, cukrem pudrem, rumem i spirytusem. Następnie kakaowe ciasto dzielimy na 4 części, cienko rozwałkowujemy je na foli spożywczej i przekładamy 1/4 kokosowej masy równo rozprowadzając. Za pomocą foli zawijamy ciasto w rulon. Powtórzyć z kolejnymi porcjami ciasta. Roladki wstawiamy na ok. 20 minut do zamrażarki, a następnie kroimy w poprzek. Polecam
Kuchnia Pani Wiosnyproszku do pieczenia 6 jajek sok z połowy cytryny 150g cukru 200g masła 100g zmielonego maku (można kupić taki gotowy z torebce np. firmy BackMit, nie suchy!) 150g wiórków kokosowych Dekoracja (opcjonalnie): Gotową babkę wystarczy posypać cukrem pudrem. Ja udekorowałam lukrem i posypałam kokosem, żeby bardziej śnieżnie wyglądała. Wykonanie babki: Miękkie masło utrzeć z cukrem, dolać sok wyciśnięty z połowy(...)cytryny. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. W małej misce mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia dosypując do niej mak i wiórki kokosowe. Wmieszać delikatnie w masę jajeczną. Ciasto piec ok. 50 minut w temp. 175 stopni (najlepiej sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po upieczeniu ciasto pozostawić chwilę w formie, a następnie wyciągnąć na kratkę
Mania Wypiekaniapingpongowej) 1 szklanka migdałów 2 łyżki kakao 5 łyżek miodu płynnego (u mnie akacjowy) 1/2 kg płatków kukurydzianych 200g masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady 125ml śmietanki 30% 100g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: 1. Migdały mielimy, najlepiej na mączkę. Dodajemy kakao, masło oraz miód i podgrzewamy cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. 2. Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy(...)topimy w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem śmietanki. Gotową powoli wlewamy do miksowanej masy. Gdy składniki się połączą nabieramy na dłoń porcję masy i formujemy kuleczki. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i pozostawiamy najlepiej na kilka godzin w chłodzie do uzyskania odpowiedniej twardości. Jako że późniejsze prace były już bardziej "brudne", to nie ma zdjęć z tworzenia
Kuchnia w czekoladzieTłuszcz – 3,5g,Węglowodany -10,3g , IG – 35) 380g czerwonej fasoli (2 szklanki) 5 łyżek kakao 2 łyżki erytrytolu śliwki suszone 15 sztuk szklanka ulubionych orzechów 1/2 szkl. wiórków kokosowych Fasole zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na całą noc. Następnie gotujemy ją przez godzinę, wylewamy wodę i odstawiamy fasolę do ostygnięcia. Do garnka z fasolą dodajemy suszone śliwki, kakao(...)gęstej masy. Dodajemy pokruszone ulubione orzechy, wszystko mieszamy. Odstawiamy garnek na godzinę do lodówki. Kiedy masa będzie schłodzona, mokrymi rękami formujemy niewielkie kulki a następnie obtaczamy je we wiórkach kokosowych. Po przygotowaniu wszystkich kulek odstawiamy je z powrotem do lodówki i podajemy schłodzone. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkorumu otarta skórka z połówki pomarańczy garść rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu 70 gram czekolady gorzkiej najlepiej ze stewią lub ksylitolem 50 gram masła lub oleju kokosowego stałego podprażone orzechy włoskie Kaszę ugotuj w mleku ze szczyptą soli i miodem. Wyłóż do miski, zblenduj i wystudź. Następnie dodaj olej, olejek migdałowy, jajo, proszek do pieczenia(...)wysmaruj masłem lub olejem, wlej masę do formy i piecz ok 50- 60 minut w 180 stopniach. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodaj olej kokosowy lub masło. wymieszaj. Polej wierzch ciasta. Połóż uprażone orzechy włoskie
AZgotuj!łyżeczki amoniaku cukier waniliowy Masa: 3 szklanki mleka szklanka gęstej śmietany 18% 3 jajka szklanka cukru 2 cukry waniliowe 250g margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: wiórki kokosowe Kruche blaty: Składniki na kruche blaty mieszamy razem i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy, układamy w blasze na papierze do pieczenia i pieczemy(...)Wszystko mieszamy, aż powstanie nam gęsty budyń. Zestawiamy z gazu na 5-7 minut. Po tym czasie przekładamy nasze blaty masą. Lekko dociskamy. Wierzch smarujemy masą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Potem przechowujemy w lodówce. Smacznego
Czerwona Porzeczkacukru kryształu 9 jaj 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 kisiel czerwony 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanka wiórków kokosowych Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, oliwę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić na 4 równe części(...)dodać kakao, do II dodać kisiel, do III dodać mak, do IV wiórki kokosowe. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciasta. Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 40-45 min. Po upieczeniu przekroić na 2 części. Masa Serowa: 750g zmielonego sera białego półtłustego 1/2 szklanki cukru kryształu 200g
Prosto i Smacznie z Anetąwigilię będzie powtórka! Dla miłośników czekolady i bakalii...niebo w gębie! Składniki wstęgi ozdobne z kakao E.Wedel Makarony Polskie biała czekolada lub gotowa biała polewa czekoladowa olej kokosowy nierafinowany extra virgin Skworcu morele suszone Kresto figi suszone mieszanka studencka orzechy włoskie listki mięty Makaron ugotuj jak nakazuje producent. Ja gotowałam w niskim i szerokim rondlu z dodatkiem(...)nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego i oleju kokosowego Przelej zimną wodą. Rozłóż na półmiski. Polewę bądz czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej, polej nią makaron. Morele potnij na paseczki, posyp całość wraz z mieszanką studencką. Na koniec dodaj figi pocięte na paski i dosmacz wszystko listkami mięty! Danie gotowe, na prawdę szybko. Wszystko przygotujesz zanim makaron się ugotuje. Dobre na ciepło
Z Kuchni Do Kuchni