Pyszna zupa z odrobiną orientalnych smaków. mięso drobiowe (*) makaron ryżowy (wg gustu, użyłam wstążek) 1 duża marchewka (około 120 g) 150g cukinii 1 mała cebula 150-200 ml mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ; można użyć zwykłej śmietanki) 1 łyżeczka masła Przyprawy: curry chilli kolendra sól, pieprz Ugotować wywar na mięsie z kurczaka. Mięso wyjąć i dodać pokrojoną(...)miękkości warzyw. Makaron dodać do zupy zgodnie z opisem na opakowaniu. (Mój powinien się gotować 3 minuty, więc wrzuciłam go tyle czasu przed końcem.) Na końcu wlać mleczko kokosowe i doprawić do smaku (curry, chilli, kolendrą oraz solą i pieprzem). (*) Zupę gotowałam na udkach. Można użyć piersi z kurczaka. Wtedy należy przyrządzić wywar z warzyw a mięso pokrojone w kostkę
Di gotujeZaremby "Jaglany detoks"- tam podejrzałam przepis i chcę przekazać go Wam, bo warto! Składniki 1 – 2 filety z łososia bez skóry pół brokuła 15 pomidorków koktajlowych 1 puszka mleka kokosowego świeża bazylia 3 cm świeżego kłącza imbiru 2 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki curry szczypta nasion kopru włoskiego szczypta cynamonu sok z połowy cytryny(...)chwilkę do lodówki. Brokuł podziel na drobne różyczki i odłóż. Imbir obierz i posiekaj na cieniutkie plasterki, cebulę w grubsze piórka .Pomidorki na pół. Do głębokiego garnka wlej mleko kokosowe. Gdy się zagotuje dodaj imbir, nasiona kopru, cynamon, curry ,czosnek a po chwili cebulę. Wrzuć pomidorki i brokuła. Gotuj nie więcej niż 4 minuty. Dosmacz solą, spróbuj. W razie czego
Z Kuchni Do Kuchnidzieła! Składniki NA SPÓD półtorej szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ze szczyptą kurkumy 1 łyżka sezamu HELIO jedna trzecia szklanki mąki kasztanowej lub kukurydzianej jedna trzecia szklanki oleju kokosowego lub innego tłoczonego na zimno jedna trzecia mleka migdałowego lub wody zródlanej MUS JABŁKOWY 2 kg słodko-kwaśnych jabłek 1 łyżeczka cynamonu jedna trzecia łyżeczki kardamonu pół szklanki suszonej żurawiny(...)planujecie zrobić ten wypiek to polecam przygotować ten mus nieco wcześniej. Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką kukurydzianą lub kasztanową. Dodaj sezam, mleko roślinne lub wodę, olej kokosowy albo inny tłoczony na zimno. Wyrób zwarte ciasto, wylep nim tortownicę pokrytą pergaminem. Dociskaj na brzegach. Piecz w 180 stopniach około 10 minut, po czym wyjmij spód i wyłóż masę
Z Kuchni Do Kuchnikomu zdrowie miłe...! Składniki na około 12 ciastek, mnie wyszło ciut więcej... 2 szklanki ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy jaglanej 1 łyżka mąki kasztanowej SYMBIO 2 łyżki oleju kokosowego BIO virgin SYMBIO około pół szklanki, może być więcej – siekanych płatków migdała niecała szklanka siekanych orzechów włoskich ponad pół szklanki sezamu pół szklanki żurawiny, możecie posiekać pół szklanki ciepłej(...)zrobienia ciastek użyłam dekoratora, ściągnęłam końcówkę i wyciskałam ciasto bez końcówki, przez dość duży otwór. Następnie spłaszczałam dłońmi. Ciasteczka układaj na blaszce pokrytej pergaminem i nasmarowanej delikatnie olejem kokosowym. Piecz około 25 minut. Krem daktylowy. Włóż wszystkie składniki do naczynia i zmiksuj na gładka masę. Gotowe! Krem wyłóż na ciasteczka, posyp owocami, bądz orzechami , czym chcesz! Smacznego! Krem można
Z Kuchni Do Kuchnipora pół puszki pomidorów 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki suszonego koperku SYS pół łyżeczki suszonego tymianku 2 duże ząbki czosnku- drobno posiekane 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska bądz himalajska Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Cukinie zetrzyj na dużych oczkach, odstaw.Pomidory suszone i pora pokrój w drobną kostkę. Pomidory z zalewy(...)pokrój w kostkę, jeśli są krojone- odstaw na bok. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzucaj kolejno warzywa, mieszaj. Dodaj przyprawy, drobno siekany czosnek,ugotowaną fasolkę, kaszę jaglaną i sól do smaku. Możesz dodać trochę wody ,jeśli masa wydaje ci się zbyt sucha. Po upływie 10 minut dodaj mielone siemię lniane oraz oliwę. Wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.Wylej całość, wyrównaj
Z Kuchni Do Kuchnifilety z kurczaka 100 g mrożonej fasolki szparagowej 100 g mrożonego szpinaku 100 g mrożonego groszku 5 ząbków czosnku 100 g sera żółtego, startego garść posiekanych orzechów włoskich olej kokosowy 450 g makaronu farfalle przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, sok z cytryny Marynata do mięsa: sól himalajska, pieprz ziołowy, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu(...)naturalny, mleko, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przecierem pomidorowym. Dopiero na koniec, kiedy już jesteśmy pewni smaku, dodajemy rozbełtane jajka i całość mieszamy. Mięso podduszamy na 1 łyżce oleju kokosowego. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, wg czasu podanego na opakowaniu - al dente około 8 minut. Następnie cedzimy. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. i przygotowujemy danie do ostatecznie upieczenia
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!czekoladowo-kokosowy* pudding chia z mandarynkami~ *na mleku czekoladowo-kokosowym Oby to był ostatni
breakfast of dreamsPokojowej Wiosce Kriszny ten wie :) SKŁADNIKI: - szklanka czerwonej soczewicy - puszka pomidorów (krojonych) - 3 ząbki posiekanego czosnku - kawałek posiekanego imbiru (2 cm) - 1 cebula (pokrojona w kostkę) - 100 ml mleka kokosowego - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczki kuminu rzymskiego - 1 łyżeczka musztardowca - 1 łyżeczka mielonej kolendry - 1/2 łyżeczki chili - 3 szklanki wody - 1 łyżeczka soli - sok z połowy limonki - olej do smażenia(...)Pomidory trochę odparują, masa stanie się gęsta. DODAJ OPŁUKANĄ SOCZEWICĘ i duś pod przykryciem około 20 minut mieszając od czasu do czasu. KIEDY SOCZEWICA WCHŁONIE większość wody dodaj mleko kokosowe, zamieszaj i gotuj jeszcze 5 - 10 minut. Jeśli soczewica będzie w tym czasie wypijać za dużo płynu dodaj odrobinę wody. PODAWAJ Z RYŻEM , komosą ryżową lub z bezglutenowymi plackami
Kuchnia bezglutenowa Lolidaniu przemycamy to co najcenniejsze – same witaminy, których tak potrzebujemy! Składniki -kasza jaglana u mnie MELVIT -sok czarny bez 100% POLSKA ARONIA -owoce granatu -ciemne winogrona -olej kokosowy -płatki migdałów SKWORCU -listki mięty Ugotuj kaszę jaglaną tak jak proponuje producent, z dodatkiem oleju kokosowego. Odłóż niech przestygnie. Winogrona umyj, przetnij na pół. Wyłuskaj owoce granatu- łatwo
Z Kuchni Do Kuchniwody 1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę 1 pokrojona w piórka cebula,najlepiej czerwona 2 daktyle pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pół łyżeczki curry szczypta kurkumy ekologiczny olej kokosowy SYMBIO do smażenia Ugotuj kasze jaglaną , zgodnie z zaleceniami producenta.W szerokim rondlu rozgrzej olej kokosowy . Następnie wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż z dodatkiem curry, jakieś 2-3 minuty
Z Kuchni Do KuchniBiedronki szklanka makaronu 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory w oleju rzepakowym (my robimy sami) lampka wina białego półwytrawnego natka pietruszki sól morska Falksalt czarny pieprz łyka oleju kokosowego Olejowy Raj Wykonanie: Krewetki zmieszaj z 2 ząbkami wyciśniętego czosnku, solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni na łyżce oleju kokosowego około 5 minut. Podlej białym winem
Bike By Lifesprawdzać co się dzieje we Wrocławiu. Składniki na 1 porcję: stek z tuńczyka szklanka makaronu razowego garść świeżej bazylii 2 łyżki sera gorgonzola sól morska pieprz czarny olej kokosowy Wykonanie: Steka z tuńczyka oprósz solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym po 3 min z każdej strony. Odstaw na talerz. W tym czasie pokrój drobno bazylię
Bike By Lifełyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1/4 szklanki mleka 30 dag mąki skórka starta z jednej cytryny 4-5 średnich jabłek cukier puder + kilka łyżek mleka wiórki kokosowe cynamon Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na miękki puch. Stopniowo dodajemy po jajku a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy(...)cynamonem. Ciasto pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygnie polewamy je lukrem przygotowanym z cukru pudru i mleka oraz posypujemy wiórkami kokosowymi
My simple kitchenbudyń? Z pietruszki? Ciekawe połączenie :) Przepis oczywiście ciut zmodyfikowałam i jestem pod wrażeniem tego deseru! Sami spróbujcie ;) Waniliowy budyń z pietruszki Składniki: 2 pietruszki 1 puszka mleka kokosowego 1 laska wanilii 2-3 łyżki miodu sok z cytryny Wykonanie jest banalnie proste: pietruszki obieramy i kroimy w plastry, zalewamy mlekiem kokosowym, laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wydrapujemy środek - całość (środek
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!prezent! Składniki -1-2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej-gotujcie zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu -pół małego brokuła -2 ząbki czosnku -sól morska lub himalajska -1 łyżka oleju kokosowego virgin -prażony sezam -kilka listków bazylii-opcjonalnie Najpierw ugotuj komosę ryżową. Brokuła podziel na małe różyczki, odetnij stwardniałe części. Czosnek posiekaj w plasterki. Na patelnię wlej trochę wody i włóż różyczki(...)brokuła. Woda nie powinna przykrywać brokuła. Od momentu zawrzenia gotuj różyczki do 4 minut. To ważne. Pod koniec gotowania, kiedy woda praktycznie wyparuje dodaj olej kokosowy , czosnek i dosmacz solą. Dodaj ugotowanej komosy ryżowej i wymieszaj wszystko dokładnie. Posyp uprażonym na suchej patelni sezamem. Podawaj ciepłe udekorowane listkami bazylii. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni