kokosowe - 19941 przepisów (strona:657/1330)

KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ 206

mnie 2 marchewki,1 pietruszka, por, 2 łodygi selera naciowego) - 300-500ml dowolnego bulionu, można zastąpić wodą - boczek lub inna wędzonka (2-3 plastry) - 1 łyżka oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) - 4 kulki ziela angielskiego - 2 listki laurowe - sól (u mnie himalajska) i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - natka pietruszki Boczek lub inną wędzonkę pokroić w drobną kostkę(...)podsmażyć  na łyżce oleju kokosowego. Dorzucić warzywa (marchew, pietruszkę, por i seler naciowy) pokrojone w kostkę, zalać wodą, dodać bulion (gdy dajemy), posolić i gotować kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki, ziele angielskie, listki laurowe i gotujemy dalej. Pod koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojoną kapustę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy

Smaczne Zdrowe
Pralinki owsiano - czekoladowe, z masłem orzechowym. Pyszne i zdrowe. 86

popołudniowej kawy w pracy, świetnie spisują się jako słodka i sycąca przekąska w podróży.     Składniki: 1,5 szkl. uprażonych płatków owsianych (górskich) 2/3 szkl. uprażonych wiórek kokosowych 1/2 szkl. rozdrobnionych migdałów i orzechów 1/2 szkl. pokruszonej gorzkiej czekolady 70% 1/2 szkl. masła orzechowego 1/3 szkl. miodu naturalnego wielokwiatowego 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)Przygotowanie. Płatki owsiane wsypać na rozgrzaną beztłuszczową patelnię i uprażyć na złoty kolor. Tak samo postąpić z wiórkami kokosowymi. Płatki i wiórki wystudzić. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce  i dokładnie wymieszać łyżką, aby powstała gęsta i klejąca masa. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Po schłodzeniu formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać

Naturalna Kuchnia
Ciastka jaglane na razowej mące orkiszowej 301

dzieci jak znalazł. Przepis zmodyfikowałam - oryginalny pochodzi ze strony  www.masztalerz.tumblr.com.  Przepis na około 30 ciastek : 200 g. razowej mąki orkiszowej 160 g. płatków jaglanych 6 łyżek oleju kokosowego 6 łyżek miodu 3 łyżki kakaa 3 jajka 50 g. ziaren słonecznika 50 g. pestek dyni garść suszonej żurawiny 50 g. posiekanej czekolady ( ja dodałam opakowanie Milky Way Magic Stars(...)gdyż ciastka pieczone były z przeznaczeniem dla dzieci )  pół łyżeczki sody oczyszczonej Ziarna słonecznika oraz pestki dyni krótko podprażyłam na suchej patelni. Jajka, olej kokosowy i miód zmiksowałam. Dodałam suche składniki. Całość dokładnie wymieszałam. Masa ciastkowa jest raczej luźna, ale daje się formować, więc ja nabierałam porcje łyżeczką, formowałam nieduże kulki i układałam je na blasze wyłożonej papierem

apetytnapieczenie
Wegetariańskie curry z dodatkiem tofu 173

pietruszka pół selera 1 - 2 cebule kostka tofu ząbek czosnku kawałeczek imbiru curry kurkuma papryka ostra tandoori masala (czerwona mieszanka indyjskich przypraw) sól, pieprz oraz pół małej puszki mleka kokosowego Wegetariańskie curry z dodatkiem tofu Wykonanie: Tofu kroimy w kosteczkę. Dodajemy połowę wszystkich przypraw i dokładnie mieszamy. Podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Przerzucamy do miseczki. Na tej samej patelni(...)obieramy i ścieramy w robocie lub ręcznie na grubych oczkach. Wrzucamy do podsmażonej cebulki. Dolewamy pół szklanki wody i wrzucamy resztę przypraw, tarty na drobnych oczkach imbir oraz mleko kokosowe i dusimy do miękkości. Pod koniec wrzucamy podsmażone tofu. Gdy ryż się ugotuje a warzywa w curry będą miękkie nakładamy obiad na talerze. Smacznego :) Wegetariańskie curry z dodatkiem tofu

Pyza i Surówka
Ciasto Sowie Oczka 169

kakao zagniatamy ciasto. 2.  Dzielimy nasze ciasto na na 2 nierówne połówki, jedną trochę większą. Do tej większej dodajemy kakao i zagniatamy natomiast resztę chowamy do lodówki. Masa Kokosowa: 200 ml mleka 80 gr kokosa 1/2 szkl cukru 3. Do mleka wsypujemy cukier i gotujemy z około 5 min. Po tym czasie wsypujemy wiórki i gotujemy cały czas mieszając(...)nich  wałki jak na kopytka, następnie wałkujemy na takie jęzory na długość naszej blaszki i nakładamy wzdłuż jednego boku cała długością marmoladę lub powidła. 6. Wystudzoną masę kokosową wykładamy na ciemne ciasto, następnie na tą masę układamy wzdłuż nasze rulony.   7. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170 stopni na 1 godzinę. Studzimy. Masy Śmietanowe 400-500 ml śmietanki

Gotowanie...to proste !
Pyszna tarta bardzo czekoladowa (bez cukru, wegańska, bezglutenowa) 178

Świetnie sprawdziła się na spotkaniu z przyjaciółmi :) Zdjęcie niestety nie jest najlepsze, ale jest to jeden z ostatnich ocalałych kawałków ;) Spód Składniki: 150 g (1 1/4  kubek) wiórków kokosowych 200 g (1,5 kubka) nerkowców 100 g (około 1/3 kubka) oleju kokosowego łyżka miodu (w wersji wegańskiej syropu) Przygotowanie: 100 g wiórków i nerkowce zmiksować na drobne kawałki Dodać

pyszne zdrowości
Szarlotka z serkiem i kruszonką 384

ciasto 1,5 szkl mąki 2 żółtka 0,5 szkl cukru 2 łyżki wiórek kokosowych pół kostki margaryny serek 1 kostka sera białego 2 białka 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mleka aromat pomarańczowy (kilka kropel) otarta skórka z cytryny, ok 1 łyżeczka 1 kg jabłek 3 łyżki cukru kruszonka 1,5 szkl mąki 3-4 łyżki cukru pół(...)kostki margaryny 2 łyżki wiórek kokosowych Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Kruszonkę również przygotować wcześniej rozcierając wszystkie składniki by wytworzyły się grudki, wstawić do lodówki. Zagnieść ciasto z podanych produktów, Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, o wym ok 30x22 Ser i wszystkie dodatki włożyć do kubka blendera , zmiksować dobrze i wylać na ciasto. Wstawić

Gotowanie jest łatwe
Jesień się zrobiła 116

marchewki (naszej!) 250g miękkiego masła 250g brązowego cukru 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 1 cytryna 170g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g migdałów w płatkach 50g wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta tartej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli Dno okrągłej formy (23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy łupiemy jeśli to konieczne(...)puszystej masy. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Kolejny etap- cytryna. Ucieramy skórkę i wyciskamy sok- dodajemy do ciasta. Następnie dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, migdały, orzechy, wiórki kokosowe, przyprawy i rozdrobnioną marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce, ze szczyptą soli, ubijamy sztywną pianę z białek. Delikatnie ale starannie łączymy nasze ciasto z pianą. Masę przelewamy do przygotowanej

les mirabelles
Jesienne crumble ze śliwkami i imbirem 168

kruszonką.  Składniki na 4 kokilki: 8-10 dużych dojrzałych śliwek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki startego świeżego imbiru 6 łyżek płatków owsianych lub mieszanych  2 łyżki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mieszanki "Cynamonowy Raj" od Ziarenkowo 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki zimnego masła szczypta soli Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy(...)mniejsze kawałki. Dodajemy do nich świeży, tarty imbir i cynamon i dokładnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu mieszamy płatki, wiórki kokosowe, mieszankę ziarenek, cukier i sól. Dodajemy zimne masło i ucieramy w dłoniach, aby powstała kruszonka. Do lekko natłuszczonych kokilek wkładmy solidną porcję śliwek, a na to kruszonkę. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Podajemy

Zawsze głodna!
Ciasto z brzoskwiniami 186

pyszne ciasto brzoskwiniowe, to zapraszam do przepisu :D Składniki: 200 gram masła 200 gram cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 100 ml likieru kokosowego 1 łyżeczka kakao Polewa: 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki wody Wykonanie: Masło ucieram  z cukrem, aż utworzy się coś w rodzaju kruszonki, dodaję po jednym jajku i miksuję(...)tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy maślanej i krótko miksuję. Na końcu wlewam  likier kokosowy. Blaszkę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia,  1/3  ciasta  rozprowadzam na spodzie  i posypuję kakao.   Wykładam drugą część ciasta, ponownie posypuję kakao,  na wierzchu rozprowadzam trzecią część ciasta

Ciasteczkowy Potwór
Tort Mleczna czekolada z karmelem 165

masą kajmakową.  Nasącz do biszkoptu: - 0,5 szklanki zimnej wody - sok z 1/4 cytryny - 1 łyżka ukru Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dodatki: - herbatniki - ok 16 sztuk - wiórki kokosowe  - kwaśny dżem wiśniowy - słoik 400 ml Złożenie tortu: 1. Pierwszy krążek biszkoptu ( grubszy) ułożyć na paterze, nasączyć ponczem ( ok 4 -5 łyżek), wyłożyć 1/4 dżemu, na dżem 1/3 kremu(...)Wyłożyć ostatnią porcję dżemu i 1/3 porcji kremu.  5. Przykryć ostatnim grubszym krążkiem biszkoptu. Górę polać pozostałym czekoladowym karmelem. 6. Boki obłożyć pozostałą częścią kremu i obsypać wiórkami kokosowymi. Tort  udekorowałam różą wykonaną z plastycznej białej czekolady.  Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Owsianka ze smażonymi śliwkami! 133

lepiej! ;-) SKŁADNIKI: - 150 ml mleka 2%  - 3 łyżki płatków pszennych pełnoziarnistych Gotujemy 7 minut w garnuszku. ponadto: - orzechy nerkowca, laskowe, nasiona chia - świeże mango Smażone śliwki: - łyżeczka oleju kokosowego - 3 śliwki - laska cynamonu  - 2 ziarna kardamonu - łyżeczka miodu W rondelku na oleju kokosowym smażymy śliwki z przyprawami, aż się całkowicie rozpadną. Polewamy gorące na owsiankę! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Bezglutenowe śniadaniowe muffiny kokosowo-owsiane 99

Wartość kaloryczna:   120 kcal Składniki: ·          ½ szklanki płatków owsianych ·          ¼ szklanki wiórków kokosowych ·          2 płaskie łyżki lnu mielonego (opcjonalnie) ·          garść malin (mogą być mrożone(...)łyżka ksylitolu* ·          1 łyżka sezamu do posypania ·          olej kokosowy do wysmarowania foremek Przygotuj: miskę foremkę na muffinki Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Do sporej miski wsypujemy płatki, wiórki, len i mieszamy. Dodajemy jagody, ksylitol i wbijamy jajko. Całość dobrze ze sobą łączymy. Następnie dodajemy

Bazując na smaku
Słodkie curry z dynią i ananasem 127

chilli - po takiej mieszance jesień stanie się kolorowa. Czego potrzebujemy?  - pół małej dyni - pół cebuli - ananas (świeży lub z puszki) - cukinia - 3 łyżki śmietany 18% - łyżka wiórków kokosowych - curry - chilli - sól - pieprz - natka pietruszki Przygotowanie: 1. Cebulę obieramy, myjemy i bardzo drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i podduszamy na wolnym ogniu. 2. Dynię obieramy, usuwamy pestki(...)kroimy w kostkę, po czym dodajemy na patelnię, tak samo jak pokrojonego w kostkę ananasa. Dusimy pod przykrywką na wolnym ogniu. 4. Dodajemy łyżkę curry, szczyptę chilli, wiórki kokosowe, pieprz i sól do smaku oraz pociętą natkę pietruszki (około dwóch gałązek, zostawiamy trochę do podania). 5. Na koniec dodajemy śmietankę i wszystko delikatnie mieszamy, aby warzywa nie zaczęły się rozpadać

two broke sisters
Gryczane naleśniki. Kurczak z cukinią w sosie dyniowym! 170

wody, wszytko zależy od gęstości i wilgotności puree z dyni). Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, lub na patelni beztłuszczowej. KURCZAK W SOSIE DYNIOWYM Z CUKINIĄ: - 3 płaskie łyżki oleju kokosowego (jeśli nie masz użyj masło) - 1 filet z kurczaka  - 2 ząbki czosnku - 1 szalotka - imbir świeży - 2 małe cukinie - 4 czubate łyżki puree z dyni Hokkaido - 100 ml wody(...)kiełki lucerny do ozdoby - łyżka curry indyjskiego - sól W rozgrzanym rondlu na oleju kokosowym smażymy posiekany czosnek, cukinię, cebulę i imbir. Dodajemy kurczaka, smażymy około 8 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy około 20 minut. Doprawiamy. Podajemy z gorącymi naleśnikami. Smacznego

SMYKWKUCHNI