Składniki : 1 kg ziemniaków, puszka groszku, 1 ostra papryczka chilli, 2 puszki mleka kokosowego, 25 dag szpinaku, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, szklanka bulionu (może być z kostki), płaska łyżka brązowego cukru, płaska łyżka imbiru, kurkumy, curry, gałki muszkatołowej, łyżeczka cynamonu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy i kroimy(...)kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki te smażymy na patelni, żeby wydobyły swój aromat. Dodajemy do ziemniaków. Do naczynia z warzywami dodajemy także groszek konserwowy i szpinak. Zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Dodajemy przyprawy. Dusimy jeszcze około 5 minut. z moimi zmianami:) http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/curry/curry_groszek_ziemniaki_szpinak/przepis.html
Pobite gary Barbaryidealne śniadanie dla każdego kto chce zgubić parę deko tu czy tam. Musicie koniecznie spróbować. Składniki: 1/2 kostki chudego twarogu 1 jajo 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wiórek kokosowych duża brzoskwinia Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, mąkę i wiórki i całość starannie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja swoje piekłam w silikonowej formie do tarty), formując(...)placuszkach. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok 20-25 minut na złoty kolor. Ja swoje ciasteczka po upieczeniu posypałam jeszcze odrobiną wiórek kokosowych. Idealne na ciepło, ale dobrze smakują również następnego dnia
Cynamonowe szczęściejajka 3 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek 6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki błonnika kakaowego Dodatkowo: czekolada 200 g Wykonanie ciastek Pszenno - owsianych Do misy wsypujemy otręby owsiane i pszenne . Dodajemy jaja i śmietanę i płynny miód(...)Wsypujemy sodę i proszek do pieczenia . Dodajemy cynamon. Wsypujemy wiórka kokosowe Dodajemy rodzynki i żurawinę. Wsypujemy błonnik kakaowy . Włączamy robot i przez około 3-5 minut miksujemy na najmniejszych obrotach. Po upieczeniu polewamy czekoladą
Różowa kuchniazdradzę, ale mam nadzieję, że wszystkie się spełnią! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne naleśniki o rajskim smaku. Wypełnione po brzegi soczystymi ananasami i bananami oraz zapiekane pod kokosową pierzynką przypomną nam gorące lato i choć na chwilę przeniosą nas na te rajskie plaże. Podobno to jedne z najlepszych naleśników jakie zrobiłam w domu :D Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI(...)bananem i pokrojonym w kosteczkę ananasem. Posypujemy odrobiną kokosu i zawijamy. Układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania posmarowanym odrobiną masła. Zalewamy śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut ( aż śmietanka się zapiecze ). Zajadamy gorące! Smacznego! A jeśli lubicie takie naleśniki na słodko, to z całą pewnością posmakują
Ostra na Słodkomango, śmietanka z mascarpone i owoce sezonowe: wiśnie, maliny, jagody. Niezła zabawa i powiem szczerze i nieskromnie - smak obłędny! Składniki: Mango Śmietanka kremówka 30% - 300ml Serek mascarpone - 125g Napój kokosowy z cząstkami kokosa - 50ml Maliny, wiśnie, jagody Kilka liści mięty Przygotowanie: Mango obrać i wypestkować, a następnie zblenderować razem z napojem kokosowym. Śmietankę ubić, pamiętając by była mocno schłodzona
Karczma Honoriettyłyżeczki proszku do pieczenia 60g cukru kilka kropel aromatu waniliowego 1 jajko 80 ml oleju 250g jogurtu dodatki: kilka kostek czekolady, wiórki kokosowe, cukier puder do dekoracji Płatki mielimy w malakserze (o ile nie kupiliśmy mielonych). Zmielone płatki mieszamy w misce z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. W osobnej misce należy rozbełtać(...)wiórki kilka kostek czekolady (możemy je również posiekać na drobne kawałki za pomocą noża). Ja dodałam też pokrojone na drobno kawałki świeżego kokosa, które można spokojnie zastąpić wiórkami kokosowymi. Jeszcze raz mieszamy, a następnie przekładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami (ok. 2 łyżki ciasta na jedną muffinkę). Pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
two broke sistersktórych możecie przeczytać w tym poście . Jestem z tych kosmetyków bardzo zadowolona, dlatego skusiłam się na zakup kolejnych produktów. Tym razem postawiłam na kosmetyki do pielęgnacji ciała pod prysznic - kokosowy peeling i żel po prysznic. 1. Peeling do ciała Alterra Papaja i Ekologiczny Kokos Kosmetyk ten ma żelową formę, w której zatopione są moje ukochane wiórki kokosowe. Pachnie egzotycznie
two broke sistersTakie batoniki to bym mogła jest codziennie. Są pyszne i rozpływają się w ustach. Żeby wydobyć ich pełny smak proponuję je wcześniej wyjąć z lodówki. Składniki: 200 g wiórków kokosowych ale-raj 100 ml śmietany kremówki 30% 70 g cukru pudru 70 g masła 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: W naczyniu wymieszać wiórki kokosowe z cukrem
Ala piecze i gotujeoblane gorzką czekoladą :) Całość wystarczy jeszcze tylko udekorować cukrowymi cukiereczkami lub drobno pokrojonymi orzeszkami, włożyć na 15 minut do zamrażarki – i gotowe! Potrzebne będą: banany gorzka czekolada olej kokosowy masło orzechowe cukrowe cukiereczki lub drobno pokrojone orzeszki do dekoracji Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli po rozpuszczeniu wydaje się być zbyt gęstą można dodać do niej łyżeczkę oleju kokosowego
CiastkozercyKolejna propozycja na pyszne śniadanie niskowęglowodanowe. Przepis z wykorzystaniem pysznego mleka kokosowego firmy Alpro. To nie żadna reklama - ich produkty są warte uwagi i naprawdę ciekawe. Przy okazji dużo bardziej opłaca się kupić 1 litr takiego mleka i przechowywać w lodówce niewykorzystaną część niż wydać ok. 5 zł za mleko w puszce, które musimy zużyć w całości. Zapraszam :) Składniki(...)łyżki twarożku 1 banan 1/3 szklanki mleka kokosowego ewentualnie 1 łyżeczka miodu (serniczek jest słodki od banana) borówki orzechy włoskie Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Dosłodzić do smaku. Gotowy serniczek można zjeść na zimno. Podawać z orzechami i borówkami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogżółtej lub zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) ok. 150 g mrożonego zielonego groszku 1 mała cukinia 2-3 łyżki oleju lub oliwy 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 kubek śmietanki 30 % (200-250 ml) 1 puszka krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej (400-500 ml) ew. ½ szklanki wody ok. 3 cm kawałek(...)kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju przez kilka minut. kiedy będzie rumiany, przekładamy do głębszego garnka. Dodajemy kawałki kalafiora, zielony groszek i fasolkę szparagową. Zalewamy całość mlekiem kokosowym i śmietaną. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na pozostałej ilości oleju podsmażamy cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cukinię i dusimy kilka minut. Cebulę
bistro mamaporzeczkami i udekorować np. serkiem homogenizowanym wyciśniętym szprycą lub po prostu nałożonym małą łyżeczką. Mocno schłodzone – idealne na letnie popołudnie :) Potrzebne będą: tabliczka czekolady (ja użyłam białej) olej kokosowy pojemnik na kostki lodu patyczki do lizaków lub wykałaczki drobne owoce: maliny, jagody, porzeczki serek homogenizowany lub bita śmietana Poprzedniego dnia zamrażamy wodę w pojemniku, do każdej kostki przed(...)myjemy i odstawiamy na ściereczkę, żeby wyschły. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli Wasza biała czekolada po rozpuszczeniu wygląda bardziej jak kluska niż polewa, dodajcie do niej łyżeczkę oleju kokosowego. W rozpuszczonej czekoladzie zanurzamy pojedynczo kostki lodu trzymając za patyczek. Szybko wyciągamy i odstawiamy na papier do pieczenia. Ważne, żeby kostki lodu były mocno schłodzone przed włożeniem do czekolady
Ciastkozercypszenna i orkiszowa 630 100 ml mleka (roślinnego lub innego ulubionego) 25 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 szkl. puree marchewkowego 100 g płynnego oleju kokosowego Łączymy w misce mąkę, mleko, drożdże, cukier i sól, wyrabiamy minutę. Dodajemy po łyżce puree i wyrabiamy ok 3 minut. Sukcesywnie dolewamy olej i dalej wyrabiamy ok 5 minut. Ciasto(...)ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, każda rozwałkowujemy na prostokąt o grubości pół centymetra. Każdą część posypujemy owocami lub cynamonem i cukrem wówczas rozwałkowane ciasto smarujemy wcześniej olejem kokosowym. Ciasno je zwijamy i kroimy na 12 kawałków. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piec nagrzewamy do 180 st.C. Wkładamy bułeczki
Dzieje kuchennej WiewióryBiałkowy omlet kokosowy bez mąki, czyli jak wykorzystać nadmiar białek zgromadzonych w lodówce np. po przygotowywaniu domowego budyniu. A mówiąc o budyniu - w najbliższych dniach planuję przygotować pyszny budyń jakiego do tej pory nie jedliście... smak? W tonacji dzisiejszego omleta :) Zapraszam na kolację, która pachnie i smakuje jak wielka kokosanka :) Składniki: 2 białka 1 łyżka wiórków kokosowych szczypta sol Dodatkowo
Chocolate Muffin BlogKolejna wariacja na temat śniadania z miseczki .Tym razem mieszanka płatków zbożowych, wiórków kokosowych, słonecznika, chrupek kukurydzianych, rodzynek i orzechów laskowych. U mnie jest to jedna mieszanka zakupiona w Lidlu, ale możecie z powodzeniem przygotować ją w domu. Gotowe muesli wystarczy zalać wrzątkiem lub mlekiem i zjeść z dowolnymi dodatkami. Dziś w menu kawałki soczystego jabłka, borówki amerykańskie i masło(...)orzechowe. Niebo na talerzu :) Składniki: 4 łyżki płatków orkiszowych 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1 łyżeczka rodzynek 1 łyżeczka chrupek kukurydzianych 1 łyżeczka nasion słonecznika 1 łyżeczka orzechów laskowych 1 jabłko borówki amerykańskie masło orzechowe Wszystkie składniki oprócz owoców zalewamy wrzątkiem lub gorącym mlekiem. Odstawiamy na chwilę lub gotujemy 1 minutę w mikrofali. Jabłko pokroić w kostkę. Dodać borówki i masło
Chocolate Muffin Blog