łyżeczka wiórek kokosowych - kilka suszonych daktyli - łyżeczka syropu z agawy Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Maliny dokładnie umyć - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaCukiniowe (wegańskie) brownie*; z ufo i borówkami * z mleczkiem kokosowym Bo i tak się da ^^ dla takiego śniadania warto nawet piekarnik uruchomić w taką pogodę ^^ Połączenie brzoskwini ufo i borówek w tym roku zawładnęło moimi kubkami smakowymi *.* Patrzcie co wczoraj upolowałam *.* Przepis: 60g mąki 15-20g mocnego kakaa 1/2 startej cukinii na drobnych oczkach (ok.100g) ok.60-80ml mleczka(...)kokosowego/ ew. pół na pół z naparem z kawy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej coś do posłodzenia cynamon + czekolada Startą cukinię solimy i odciskamy z wody(nie wylewamy jej) Suche składniki przesiewamy do miseczki, łączymy z resztą składników. Przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynka i pieczemy ok.35-40min w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. * czekoladę możecie dać
More food, love and dreamskolei znajdziemy w tym smoothie. Wypijmy je i niech ta zdrowa bomba wybuchnie w naszych organizmach. Bum bum. Składniki: na dwie porcje 2 banany 2 łyżki oleju kokosowego 1.5 szklanki mleka konopnego 2 łyżeczki mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szklanka kawałków mrożonego ananasa 4 łyżeczki mocno zaparzonej zielonej herbaty (u mnie z dodatkiem ziół(...)Jedna lub dwie godziny przed przyrządzaniem smoothie kroimy ananasa w kostkę i mrozimy go. Po tym czasie wrzucamy go do blendera razem z pozostałymi składnikami: pokrojonymi bananami, olejem kokosowym, schłodzonym mlekiem, imbirem, kurkumą, cynamonem i herbatą. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do szklanek/słoików/czego chcemy, możemy udekorować cynamonem i pijemy
Weganizm infantylnyskładzie nie mają cukru, a są smaczne i zdrowe. Jeśli macie patelnię beztłuszczową to upieczecie je bez tłuszczu, a jeśli takiej nie macie to warto smażyć je na oleju kokosowym. Oczywiście jeśli nie macie borówek to sprawdzą się też inne owoce. Placuszki sprawdzą się zarówno na obiad, śniadanie czy deser. Polecam! Dla kogo: dla zastanawiających się co z robić(...)wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Wsypać borówki i wymieszać łyżką. Najlepiej smażyć na patelni beztłuszczowej (z nieprzywierającą powłoką) jeśli takiej nie mamy to polecam smażyć na oleju kokosowym nierafinowanym lub na maśle. Nakładać po łyżce ciasta na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bez dodatków lub polane miodem lub syropem klonowym
Mania Wypiekaniajedzą takich rzeczy- wiadomo, ale od dziś weganie sami robią sobie twixa! Mieszałam, kombinowałam i udało się! Składniki: kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 5 łyżek oleju roślinnego (kokosowy będzie idealny) 50 g cukru (brązowy mile widziany) 1 mały bardzo dojrzały banan Karmel: 1 l mleka sojowego (sojowego, to ważne) szklanka cukru 3 łyżki masła kokosowego/oleju kokosowego/roślinnego Polewa czekoladowa(...)mleko i cukrem i na małym ogniu mieszając od czasu od czasu gotować 1 godzinę (wiem, wiem, ale warto). Dokładnie po godzinie karmel wygląda tak: Do karmelu dodać masło kokosowe i dokładnie wymieszać. Idealny karmel musi być gęsty i „odchodzić” od ścianek patelni. Wyjąć ciasto z lodówki i wykleić nim blachę uprzednio wysmarowaną delikatnie olejem roślinnym. Ciasto dodatkowo
greenscarfpewno się domyślicie :) Spróbujcie, takie śniadanie naprawdę dobrze nastraja na cały dzień. Zapraszam. Składniki: 2 banany 1 mała morela 4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego 0% 3 łyżki wiórków kokosowych 1/2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych listki świeżej mięty Przygotowanie: Do misy blendera wkładamy obrane i pocięte na mniejsze kawałki banany. Morelę przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i również umieszczamy(...)misie blendera. Dodajemy wiórki kokosowe i naturalny serek homogenizowany (u mnie 0% tłuszczu, ale możemy użyć zwykłego). Wszystko razem miksujemy do połączenia składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przekładamy do pucharka. Jagody wsypujemy do małego rondelka z grubszym dnem. Jeśli używamy świeże jagody należy dodać 1-2 łyżeczki wody. Podgrzewamy je na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż do puszczenia soku
Słodkie okruszkiczyli poranna miseczka mocy :) Tak nazwałam moje dzisiejsze śniadanko, bo po takiej porcji energia nie opuści Was aż do obiadu! W miseczce znajdziecie takie pyszności jak płatki zbożowe, wiórki kokosowe, orzeszki ziemne, rodzynki i masło orzechowe. Do tego cząstki banana, maliny, borówki amerykańskie i gęsty jogurt naturalny... na idealny początek dnia :) Składniki: 3-4 łyżki płatków wielozbożowych (orkiszowe, żytnie(...)mieszanka) 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka rodzynek 1 łyżka orzeszków ziemnych 1 łyżka chrupek kukurydzianych 1 łyżeczka masła orzechowego 1/2 szklanki mleka Dodatkowo: maliny banan borówki jogurt naturalny Płatki, wiórki, orzeszki, rodzynki i masło orzechowe wymieszać. Zalać mlekiem do przykrycia i gotować w mikrofali 2 minuty (lub do zmięknięcia płatków). Banana pokroić w kostkę, dodać maliny
Chocolate Muffin Blogpłaska łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku (nie granulowanej) 1 szklanka roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich Mąkę, sodę, sól oraz kawę wsyp do miski, zamieszaj i odstaw na bok. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw(...)powstała roślinna maślanka. Następnie dodaj do niej syrop klonowy i wszystkie mokre składniki wlej do miski z suchymi. Dokładnie wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Następnie wlej olej kokosowy i wsyp orzechy włoskie, wmieszaj je w kawową masę. Odstaw na 5 minut. Rozgrzej patelnię z nieprzywierająca powłoką, za pomocą łyżki wykładaj ciasto i smaż po 2-3 minuty z każdej
Roślinna - blog wegańskistopni przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Składniki na masę: 500 g wiśni 2 galaretki wiśniowe 375 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru płatki kokosowe Wiśnie umyć i wydrylować. Galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wymieszać z wiśniami, odstawić do lekkiego stężenia. Na wystudzone ciasto wyłożyć lekko stężałą galaretkę z wiśniami, włożyć do lodówki(...)całkowitego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, połączyć. Na galaretkę wyłożyć ubitą śmietankę, udekorować płatkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewybiszkoptowe* kokosowe** jednoporcjowe ciasto z ciecierzycy z truskawkami z nalewki~ *dodałam ubitą wodę z zalewy **z mąką kokosową Czas najwyzszy trochę poeksperymentować, bo wakacji zostało niewiele, a ja ciągle jem to samo... ;) Dzisiejszy eksperyment - mogę uznać za udany :) Gdyby nie to, że za bardzo spiekłam truskawki... :P Ciasto delikatne i wręcz rozpływające się u ustach
breakfast of dreamskakao 1 łyżka miodu pół szklanki gęstej śmietany 2 łyżki powideł śliwkowych po 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych, rodzynek, smażonej skórki pomarańczowej 5 dag płatków migdałowych aromat rumowy wiórki kokosowe Herbatniki ścieramy na tarce lub rozgniatamy wałkiem. Wsypujemy do miski i kolejno dodajemy: cukier puder, kakao, 2 łyżki płatków migdałowych, orzechy, miód, śmietanę, powidła oraz pozostałe bakalie. Wszystko wyrabiamy(...)jednolitą masę i dodajemy kilka kropli aromatu rumowego. Formujemy kulki o średnicy 3 cm, obtaczamy w pokruszonych migdałach lub wiórkach kokosowych i układamy na tacy. Trufelki odstawiamy do lodówki na sześć godzin. Smacznego
Salonik smakówSkładniki: ziemniaki (4 szt.) kalafior (1/2 szt. średniej wielkości) tofu naturalne (7 dag) mleko kokosowe (1/3 szklanki) cebula dymka (1 szt.) sól pieprz ziołowy papryka ostra oliwa woda Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Ziemniaki myjemy i kroimy w "ćwiartki". Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy. Polewamy oliwą. Mieszamy. Pieczemy aż się zarumienią. Kalafiora gotujemy w posolonej wodzie(...)będzie prawie miękki. Tofu kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy mleko kokosowe. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą i papryką. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Kroimy cebulę. Kiedy ziemniaki i kalafior będą prawie gotowe odcedzamy kalafiora i układamy na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem z tofu. Posypujemy pokrojoną cebulą. Pieczemy wszystko przez
Weganka gotujeSkładniki: makaron: świerki, rurki lub jakiś inny duży (10 dag) żółta cukinia (1/2 szt.) brokuł (1/2 szt.) marchewka (1 szt. średnia) wiórki kokosowe (2 łyżki) świeży imbir (kawałek wielkości połowy małej łyżeczki) cytryna (1/2 szt.) sól pieprz woda Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cukinię kroimy w kostkę. Marchewkę trzemy na tarce. Marchewkę i cukinię dusimy(...)patelni w małej ilości wody. W trakcie duszenia dodajemy wiórki kokosowe, sok z 1/2 cytryny i starty imbir. Możemy dodać trochę pieprzu. Wszystko dusimy aż cukinia będzie miękka. Gotujemy makaron. Pod koniec gotowania dodajemy brokuła podzielonego na kawałki. Gotujemy jeszcze przez 4 min. Makaron i brokuła odcedzamy i mieszamy z zawartością patelni
Weganka gotujeSkładniki: batat (1 szt.) gruszka (1/2 dużej lub 1 mała) kakao (1 łyżka) wiórki kokosowe (3 łyżki) płatki migdałowe (1 łyżeczka) woda Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Batata obieramy, myjemy kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Ugotowanego batata odcedzamy. Dodajemy kakao i wiórki kokosowe. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Masę Przekładamy do miseczki
Weganka gotuje