sycącą. Jeśli chcecie możecie ją podać również jako deser czy kolację. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka ugotowanego białego ryżu 1 dojrzała morela lub brzoskwinia 1 banan 1 łyżka wiórek kokosowych 3 łyżki śmietanki 30% 1 łyżeczka płynnego miodu, np. lipowego 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Uwaga - ryż powinien być wcześniej ugotowany i schłodzony w lodówce. Do ryżu dodajemy śmietankę, mieszamy dokładnie łyżką(...)składniki się dokładnie połączą. Kakaowy ryż układamy w pucharku, na wierzch nakładamy ryż śmietankowy. Do misy blendera wkładamy obraną ze skórki nektarynkę (lub brzoskwinię), pociętego banana i łyżkę wiórków kokosowych. Wszystko razem miksujemy. Tak przygotowany mus kokosowo-owocowy układamy na białej warstwie ryżowej. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkimakaronu z zieloną herbatą, - 1/2 bio tofu wędzonego Polsoi , - 1 duża cebula, - 10 pieczarek, - 1/4 kapusty pekińskiej, - sos sojowy, - pieprz, papryka wędzona, pieprz kajeński, - 1 ząbek czosnku, - sezam, - olej kokosowy do smażenia. Wykonanie: Tofu pokroić w grubą kostkę, pieczarki poprzekrawać na pół i każdą w grube kawałki, cebule pokroić w półplastry, kapustę pekińską a w cienkie paski. Zagotować wodę, wrzucić(...)wrzątku makaron, lekko posolić wodę, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić cebulę, chwile podsmażyć, dodać pieczarki, wymieszać, podsmażyć tak by puściły sok i pozwolić mu odparować, dodać tofu, również przez chwilę podsmażyć. Polać całość sosem sojowym, przyprawić, pod koniec dodać kapustę pekińską. Gdy już kapusta będzie miękka wrzucić na patelnię odsączony makaron, porządnie
Co na wege obiad?tego / 1 porcja / składniki: 2 lekko czubate łyżki mąki (dałam pszenną, tortową) 3/4 łyżki kakao naturalnego łyżeczka cukru - można pominąć szczypta soli jajko łyżeczka oleju kokosowego (można użyć innego oleju lub roztopionego i ostudzonego masła) 1/4 szklanki mleka, czyli około 60 ml - użyłam mleka sojowego jak zrobić? Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Mąkę, kakao(...)cukier i sól wymieszać w misce, wbić jajko i wlać mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszać. Gotową masę wlać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Czekoladowego naleśnika piec od 20 do 25 minut, jeśli nasz piekarnik bardzo mocno grzeje (mój np. z góry) w końcowej fazie pieczenia możecie co jakiś czas lekko obniżyć temperaturę - ja piekłam
tost z dżememkurczaka ryż 4-6 łyżek oleju z awokado z czosnkiem ( spokojnie możesz użyć innego roślinnego oleju) 4 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 2-3 cm świeżego kawałek imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 garść świeżych liści bazylii Ja podałam z Dzikim Ryżem i Ryżem Basmati. Poniżej(...)curry pokryła kawałki kurczaka. Usmażonego kurczaka wyłożyłam na talerz. Do woka wlałam pozostałe dwie łyżki oleju, czosnek i imbir i smażyłam przez chwilę. Smażąc nadam wsypałam kurkumę. Wlałam mleczko kokosowe o gotowałam 5 - 7 minut. Włożyłam usmażone wcześniej mięso i gotowałam do czasu, a którym kawałki kurczaka będą miękkie. Na sam koniec wsypałam grubo posiekaną bazylię. Do miseczek nałożyłam ugotowany
Blondynka Gotujeskromnie jednak mają dużo wartości odżywczych i dają dużo energii. Możecie je użyć do koktajli, sałatek, pieczywa czy deserów. Porcja na 3 desery Składniki: 1,5 szklanki mleka kokosowego (cała puszka) 2 łyżki nasion chia 2 łyżki miodu ( użyłam miodu faceliowego) 1 łyżeczka pasty z wanilii / nasiona z 1 laski wanilii 100 g malin 1 łyżka(...)miodu Potrzebne składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Maliny z miodem blendujemy i przelewamy do 3 różnych szklanek. Następnie mleko kokosowe mieszamy z wanilią i miodem, dodajemy nasiona i wszystko dobrze mieszamy. Przelewamy do szklanek. Taki deser chłodzimy w lodówce i pozostawiamy na kilka godzin 4-6h, można zostawić na noc. Dekorujemy świeżymi owocami i miętą. Smacznego
Niezły MłynekSuperSmoothie: banan-szpinak-jagody-pomarańcza Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 pomarańcza - garść jagód (poza sezonem mrożonych) - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Banany, szpinak, pomarańczę i jagody umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję, dodając wody wg uznania - Dodać wiórki(...)kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-goji Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 pomarańcza - ½ szklanki soku jabłkowego 100% - łyżka suszonych jagód goji - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Banany, szpinak, pomarańczę, sok i jagody goji umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję, dodając wody(...)uznania - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnabanan- szpinak- mango- morele Składniki: - 1 duże mango - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (rozmrożonego) - kilka liści sałaty masłowej - 5 suszonych moreli - łyżeczka orzechów coli - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Banany, mango, sałatę, szpinak i morele umieścić w blenderze - Zmiksować całość na gładką masę, dolewają wodę - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i przelać do szklanki. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnawiśnie Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 duże, słodkie jabłko - 80g mrożonych wiśni - łyżeczka mielonych orzeszków cola - łyżka suszonych jagód goji - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Wszystkie składniki oprócz kokosu umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję, dodając wody wg uznania(...)Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnabanan-szpinak-pomarańcza-morele Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (rozmrożonego) - 1 pomarańcza - 5 suszonych moreli - łyżeczka jagód goji - łyżeczka mielonych orzeszków coli - łyżeczka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Banany, szpinak, pomarańczę, morele, jagody goji i orzeszki coli umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową(...)konsystencję, dodając wody wg uznania - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczka wiórek kokosowych - 1 dojrzałe kaki Wykonanie: - Szpinak mrożony, najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Banany, morele, obrane kaki, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak mrożony, najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Jabłko pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kawałki - Banany, jabłko, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i przelać do kubka. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki mielonej guarany - 120g szpinaku - 1 łyżeczka wiórek kokosowych - 1 pomarańcza Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Banany, szpinak, pomarańczę, mango, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić(...)blenderze - Całość zmiksować na gęstą, kremową konsystencję, dodając wody wg uznania - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczka wiórek kokosowych - 1 pomarańcza (u mnie odmiana czerwona) Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Obrać kiwi; najlepiej przeciąć na pół i wyjąć zawartość łyżeczką;) - Pomarańczę obrać, rozdzielić na cząstki - Banany, kiwi, pomarańczę, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze - Dolać trochę wody(...)zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki mielonej guarany - 1 czerwona pomarańcza - 1 łyżeczka wiórek kokosowych - 1 zwykła pomarańcza - 3 suszone morele Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Pomarańcze obrać z grubej skóry i z białej otoczki, podzielić na cząstki(...)Banany, morele, pomarańcze, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalna