opakowania ryżu arborio łyżka masła kieliszek musującego wina woda ok szklanki łyżeczka czubata cukru trzcinowego łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 250 ml mleczka kokosowego szczypta soli dla zrównoważenia smaków rodzynki Golden Jumbo jabłko Granny Smith szczypta cynamonu Przygotowanie: Rozpuść masło w rondelku dodaj ryż. Pozwól, aby masło otuliło każde ziarnko ryżu. Dadaj winio(...)niech chwilę odparuje. Dadaj wodę i cukier trzcinowy oraz szczyptę soli. Gotuj aż ryż będzie al dente. Teraz wsyp cukier waniliowy i wlej mleko kokosowe. Wymieszaj. Wrzuć teraz starannie pokrojone kosteczki jabłka. Zostaw na ogniu 2 minuty. Kremowe risotto wyłóż na talerz, posyp cynamonem i rodzynkami Golden Jumbo. Delektuj się. Dodawaj własne składniki
AZgotuj!ząbki czosnku - 1 łyżeczka kurkumy w proszku - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku - 500 ml wywaru z jarzyn - 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego - 1 papryczka chili - sól Wykonanie: W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy- około 2 min. Do garnka(...)dodajemy (odsączone) ziarna kukurydzy i smażymy przez następne 2 min stale mieszając. Następnie dodajemy kurkumę, słodką paprykę, odrobinę soli i wlewamy wywar. Wszystko mieszamy i chwilę gotujemy. Dodajemy mleko kokosowe i wszystko gotujemy przez 15 min. Kiedy kukurydza jest miękka miksujemy ją blenderem (dość długo) Zupę przecedzamy przez sitko aby uzyskać gładki krem bez łusek kukurydzy. Zupa idealnie pasuje
Pan i Pani Smith w kuchnidyni - 2 cebule (1 czerwona i 1 biała) - 2-3 ząbki czosnku - sól, pieprz - łyżeczka ostrej papryki - szklanka wywaru drobiowego lub wołowego - pół łyżeczki oregano - 400 ml mleka kokosowego - uprażone ziarna słonecznika - masło i oliwa Sposób przygotowania: Dynię myjemy, wydrążamy gniazda nasiennie, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy w garnku(...)zalewamy bulionem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką gotujemy przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie miksujemy. Aby nadać łagodniejszego i bardziej orientalnego smaku dodajemy mleczko kokosowe. Podajemy z uprażonym słonecznikiem
Pan i Pani Smith w kuchnizawartość błonnika i łatwo przyswajalne białka. To tyle reklamy amarantusa ;) Składniki (forma o śr. 30 cm): - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej - 1 szklanka amarantusa ekspandowanego z melasą - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/4 szklanki cukru brązowego - 1/3 kostki masła - ok. 8 dużych śliwek - kilka łyżek mleczka np. kokosowego Suche składniki (mąka, amarantus, wiórki, cukier) wymieszać ze sobą. Formę do tarty wysmarować masłem
Corner With Recipesśniadanie, lekkie a przy tym trochę kwaśne. Zdecydowanie jestem zwolenniczką korzystania z sezonowych darów. Wykorzystajmy je w pełni! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych szczypta cynamonu 1 szklanka mleka kokosowego 200 gram świeżego agrestu 1 łyżka cukru garść świeżych jagód do podania: syrop klonowy, świeży agrest i jagody, mięta Wieczorem zalewam płatki mlekiem kokosowym i dodaję szczyptę cynamonu. Kolejnego
Mango Papajaczasie ciasto rozwałkować, przełożyć na blaszkę, ponakłuwać widelcem. Piec w 160 stopniach przez 25 minut. Porzeczkowa beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru 220 g porzeczek 100 g wiórków kokosowych Białka ubić na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier. Delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi a na końcu z porzeczkami. Wyłożyć na ciasto i piec przez 30 minut 150 stopniach
Moja Galeria Smakudałam mięso z 2 udek, może być również pierś) 1/2 mango 1 mała marchewka 1 por (tylko biała część) 2 ząbki czosnku kawałek imbiru (ok.1-2 cm) 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego) 1/4 papryczki chilli 100 g ryżu jaśminowego, ugotowanego natka pietruszki podprażony sezam Sos śliwkowy: 3 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego(...)śliwkowy wymieszać. Mango, por i marchewkę pokroić w słupki. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Mięso podzielić na kawałki. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy. Dodać imbir i czosnek i smażyć 2 minuty. Dodać mango, pora i marchewkę. Smażyć 5 minut. Dodać mięso. Smażyć 1-2 minuty. Dodać sos śliwkowy. Wymieszać. Zdjąć z ognia. Podawać z ryżem
Moja Galeria SmakuSkładniki: 1 i 1 / 2 szklanki mąki 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 szklanki lub 3 / 4 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 / 2 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 1 / 3 szklanki oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 olejka waniliowego Przygotowanie: Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce mieszamy(...)drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki do mokrych. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe - wymieszać. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, olej, olejek waniliowy. Na koniec dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie
Ciastka - domowe słodkościwyparzonej wrzątkiem cytryny ziarenka z 1 laski wanilii Beza: 1 puszka brzoskwiń w syropie 6 białek pozostałych po cieście i masie serowej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki wiórków kokosowych listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g mąki (2 szklanki) 150 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy) 1 łyżka gęstej, kwaśnej(...)wyparzonej wrzątkiem cytryny ziarenka z 1 laski wanilii 1 puszka brzoskwiń w syropie 6 białek pozostałych po cieście i masie serowej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki wiórków kokosowych'; document.write(" "); Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto (ręcznie lub w malakserze). Zawiajmy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dno i boki blaszki
Poezja smakukawy taka porcyjka? - czemu nie?! Składniki: 3 paczki herbatników kakaowych 1 śmietana 30% 1 serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki soku z limonki 1 paczka wiórek kokosowych polewa czekoladową Wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy serek oraz sok z limonki delikatnie łączymy ze sobą. Na desce układamy 1 paczkę herbatników nakładamy masę śmietankowo-serową(...)układamy boki, tworząc ciasto na kształt piramidy, owijamy folią aluminiową zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień ściągamy folię, polewamy ciepłą polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi można również posypać mielonymi orzechami lub migdałami. Smacznego
kgwjanczewokonsystencji. W Polsce pojawiły się w XVIII wieku. Oto łatwy przepis na domowe lody bananowo - czekoladowe. Składniki 4 banany 4 kostki schłodzonej gorzkiej czekolady 4 łyżki mocno schłodzonego mleczka kokosowego Banany myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Czekoladę ścieramy na tarce na małych oczkach. Można ją też drobno posiekać(...)Użyłam czekolady Lindt Excellence 85 % Cacao . Banany wyjmujemy z zamrażarki i blendujemy w blenderze kielichowym. Dodajemy mleczko kokosowe i czekoladę. Blendujemy jeszcze ok. dwóch minut. Masą wypełniamy foremki do lodów lub inne naczynia, w których chcemy podać lody. Wkładamy do zmarażarki na kilka godzin. Lody bananowo - czekoladowe można podawać z owocowymi musami. Banany pochodzą z Azji. Istnieje osiemset odmian
My Chcemy Jeśćosób Składniki: 3 filety z kurczaka 50 g Newelli naturalnej 6-7 suszonych pomidorów listki świeżej bazylii pieprz 1 średni seler papryka słodka zioła prowansalskie łyżka oleju kokosowego sól różyczki brokuła Newellę i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę, umieścić w miseczce i posypać posiekanymi listkami świeżej bazylii. Doprawić pieprzem(nie ma potrzeby dodawania soli, jeśli pomidory są słone(...)się nie rozsypywał. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Selera obrać, oczyścić i pokroić w słupki. Rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać papryką, solą, ziołami prowansalskimi i polać olejem kokosowym. Całość wymieszać, aby frytki były równomiernie doprawione. Naczynie żaroodporne oraz blachę z frytkami wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Brokuł ugotować na parze
FitKotjest najgorzej - myślę, że warto :) Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 170g mąki gryczanej 100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 100g masła(u mnie 50g masła i 50g oleju kokosowego) 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki BG proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego W rondelku roztapiamy masło i olej kokosowy
FitKotciastka, reklamowane jako zdrowe i pożywne. Idealne do kawy i herbaty :) Ciasteczka kokosowo-owsiane 1 szkl. maki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista) 1 szkl. płatków owsianych pełnoziarnistych 1 szkl. wiórków kokosowych 3 łyżki suchego maku(pominęłam) pół szkl. cukru/ksylitolu 4 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 4 łyżki gorącej wody 3 łyżki masła W rondelku rozpuszczamy masło i miód, zostawiamy do ostygnięcia(...)Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, makiem, wiórkami kokosowymi, sodą i cukrem w misce. Do suchych składników dodajemy mokre, wszystko starannie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie wykładamy łyżką niewielkie porcje masy formując ciasteczka (zostawiamy między nimi odstępy). Ciastka pieczemy w temp 180st przez 15 min. źródło przepisu
FitKot