przez to nieco blogowanie zaniedbałam Ale wracam z pomysłami i nowymi przepisami .... Składniki: 80 dag filetu z indyka 1 puszka ananasów wraz z syropem 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka carry 1 łyżka kurkumy 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka kardamonu 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki papryki chili 1 łyżka papryki słodkiej sol, pieprz Mięso kroimy(...)czosnek. Następnie wrzucamy mięso wraz z przyprawami i smażymy ok 5 minut. Do mięsa wrzucamy pokrojone ananasy z puszki wraz z syropem. Całość gotujemy 20 minut, następnie wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy ok 10 minut aż całość lekko zgęstnieje. Podawać z ryżem i dowolną zieleniną
Delicious TitbitsMalinowy mus z ricotty z mąką kokosową Tak jakoś mi się o tym musie z ricotty przypomniało, a że jeszcze lato, i maliny to sie nawet nie zastanawiałam ^^ Próbuję sobie uświadomić, że szkoła, że pora się jakoś zmobilizować, ale odwołanie dwóch pierwszych godzin wcale nie pomaga, no, ale lekcje do 16.10 już bardziej mnie przekonują, że jednak szkoła(...)plany? zadowoleni? :D Przepis: 200g ricotty ok.50g serka sernikowego jajko 2 czubate łyżeczki cukru pudru ( + ew,do smaku) ok. 2 szklanek malin 2-3 pełne łyżki mąki kokosowej (coś ok.20-30g) Sery mieszam ze sobą, dodaję mąkę i połowę rozgniecionych malin, dokładnie mieszam. Biała ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaje łyżeczkę cukru i dalej miksuje. Żółtko ucieram
More food, love and dreamsszklanki cukru 4 łyżki wody 2 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować do rozpuszczenia się składników. Przestudzić polewę, ale dalej powinna być płynna. 1 szklanka wiórek kokosowych Każdą kostkę ciasta obtoczyć w polewie, a następnie w wiórkach kokosowych. Układać do zastygnięcia polewy. lamingtony
O kuchni z uczuciemdodatkami! 3/4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) 1/4 szklanki mąki ryżowej 0/5 szklanki maślanki 0/5 szklanki zmielonego twarożku 2 jajka 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka miodu olej kokosowy do smażenia dowolne dodatki np. jogurt, owoce, domowa konfitura Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą trzepaczki. Na patelni (najlepiej nieprzywieralnej, do naleśników) rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego. Nakładamy
Mienta blogprzekąskę poobiednią :) Kto chętny ? Podaję składniki, bo przepis nieco zmodyfikowałam Z przepisu wyszło mi 18 małych kokosanek. Oto składniki : 2 jajka 120 g. cukru pudru 150 g. wiórków kokosowych 50 g. drobno pokrojonych suszonych moreli (7 średniej wielkości suszonych moreli) Jak się do tego zabrać ? Po prostu ! Najlepiej przygotować sobie 2 miski. W jednej odmierzać składniki sypkie. Do osobnej(...)miski wbiłam 2 jajka, dodałam przesiany cukier puder i ubiłam trzepaczką do połączenia. Dodałam wiórki kokosowe i pokrojone suszone morele. Całość dobrze wymieszałam. Miskę przykryłam folią spożywczą i wstawiłam na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie podłączyłam piekarnik ustawiając na 180 stopni. Na blachę do pieczenia położyłam małe papilotki. Łyżeczką nabierałam małe porcje, formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego
apetytnapieczeniebłyskawicznych) 1,5 szklanki mleka szczypta soli 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki borówek amerykańskich 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ostropestu plamistego odtłuszczonego zmielonego Sante 2 łyżeczki wiórków kokosowych kilka świeżych malin Wykonanie: Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, cynamon i sól i gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez(...)się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji . Gdy owsianka jest już gotowa dodajemy miód i mielony ostropest, wszystko mieszamy. Owsiankę przekładamy do miseczek i posypujemy borówkami, malinami i wiórkami kokosowymi. Od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatitykokosowe* malinowo-bananowe pieczone kuleczki z korzeniem maca i amarantusem ekspandowanym podane z domową tahini~ *mąka kokosowa Kiedy minęły te dwa miesiące? Nawet nie zauważyłam...Mimo tego uważam te wakacje za...w sumie nawet udane ;) Najbardziej chyba pod względem nowych znajomości, bo poznałam na prawdę masę nowych ludzi! Teraz trzeba wrócić do szarej rzeczywistości. Właściwie u mnie miało
breakfast of dreamsidealnie kremowej konsystencji, jest dobrym nośnikiem smaku, bogaty w potas. Łatwo dostępny, dojrzały jest niezastąpiony do tego typu dań. Zapraszam! SKŁADNIKI: - borówki amerykańskie - banany - mango dojrzałe - 60 ml mleka kokosowego na 1 deser - nasiona chia ( www.skworcu.com.pl) Każdy rodzaj owoców zmiksuj w osobnym naczyniu. Do banana dodaj mleko kokosowe. Do każdego kubeczka dosyp po łyżeczce nasion. Na dno słoiczka wlej masę
SMYKWKUCHNIprzeze mnie w żaden sposób zmodyfikowany i dobrze bo jest idealny !!! Składniki : Spód : 170 g (1 opakowanie) kruchych ciastek maślanych, deserowych (użyłam herbatników kokosowych Łakotki) 70 g roztopionego masła Masa : 500 g mascarpone 1 szklanka cukru (lub mniej jeśli lubimy mniej słodkie) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru(...)truskawek (świeżych lub mrożonych) zmiksowanych + opcjonalnie (w sezonie) 100 g świeżych truskawek pokrojonych lub rozgniecionych widelcem 250-300 ml śmietany kremówki 30%, zimnej, do ubijania wafelek kokosowy (typu Princessa biała) starty na tarce Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy około 24cm wyłożyć dokładnie pokruszonymi (rozdrobnionymi) ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i uklepać spód i wstawić
cucinaredodałam pure z dyni, ale spokojnie można pominąć ten składnik i gwarantuję, że sernik się uda!) Spód ciasta: 200 g ciastek typu digestive (przepis znajdziecie tu ) 100 g masła kokosowego (można zastąpić 80 ml oleju roślinnego) pół łyżeczki cynamonu Masa serowa: około 600 g serka 300 g pure z upieczonej dyni 150 g cukru (użyłam trzcinowego, można zastąpić ksylitolem(...)razem z 60 g masła (4 łyżki) i cynamonem. Wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Masa serowa: sezam zblendować na gładką masę w dużą łyżką miękkiego masła kokosowego po czym dodać banany i cukier. Ser połączyć z pure dyniowym Po czym dodać masę sezamowo-bananową i dokładnie wymieszać. Masę sereową wylać na przygotowany wcześniej spód ciasta. Dokładnie uszczelnic formę
greenscarfnadawał się do prezentacji na zdjęciu, ale zjedzony oczywiście został :D A co do wczorajszych placków - prosiliście o przepis. Już dawno dodawałam przepis na placki z mąki kokosowej - KLIK , do tych wczorajszych po prostu dodałam jeszcze pokrojoną brzoskwinię :) Wczorajszy grill rodzinny bardzo udany :) Niestety zapomniałam zrobić dla Was zdjecia tortu :( Napiszę jedynie, że był to biszkopt kukurydziano-gryczany przełożony domowym(...)dżemem malinowym, na wierzchu z kremem ze śmietanki kokosowej i udekorowany malinami. Teraz uruchomcie wyobraźnie
breakfast of dreamskakao niesłodzonego Składniki mokre: 2/3 szklanki musu jabłkowego bez cukru 1 jajko 1 szklanka startej marchewki Polewa czekoladowa: 1 łyżka wrzącej wody 1 łyżka ksylitolu 30 g oleju kokosowego nierafinowanego - powinien pachnieć kokosem 1 łyżka kakao niesłodzonego 1. W misce wymieszaj przesiane przez sito suche składniki. 2. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre, następnie dodaj je do suchych(...)pieczenia keksówce, ok. 30-40 minut w 180 stopniach. 4. Pod koniec pieczenia zacznij przygotowywać polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść ksylitol w łyżce wody. 5. Dodaj olej kokosowy, a gdy się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj przesiane przez sito kakao i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy. 6. Gdy polewa lekko przestygnie, posmaruj nią ciasto. Udekoruj np. mieszanką ulubionych
Powiedz dietom niednia. A oto właśnie nam chodzi! Moje połączenie składników nie jest przypadkowe. Oto one -3 torebki herbatki orange-ginger -2 duże jabłka -1 duża brzoskwinia -1 łyżka oleju kokosowego Owocowy Raj -1 duża natka pietruszki -1 łyżka miodu -kilka kulek zielonego winogrona -2 kiwi -1 łyżka błonnika witalnego-babka płesznik i łuska babki jajowatej Owocowy Raj Najpierw(...)dosładzaj. Umyj jabłka, pokrój na cząstki i włóż do blendera, dodaj pietruszkę. Dodaj brzoskwinie, kiwi i winogrona. Dodaj napar z herbatki. Następnie dodaj łyżkę oleju kokosowego, mój wyjęłam prosto z lodówki, gdyż 30 stopni w pomieszczeniu niestety, zle wpływa na tego typu oleje. Następnie błonnik witalny. Na końcu miód. Zamknij kielich i zmiksuj. Na gładko. Przelej do szklanek.Udekoruj listkami
Z Kuchni Do Kuchnimomencie zblendować, żeby pozbyć się struktury nasion lub zjeść w takiej postaci jak jest. Deser można podać sam, po schłodzeniu. Można przybrać bitą śmietaną (klasyczną) lub ubitym mlekiem kokosowym (w wersji dla wegan). Świetne będą do niego pasowały świeże owoce –mango, maliny, jagody, borówki amerykańskie czy truskawki, albo obrana z błonek pomarańcza i kilka listków mięty. SKŁADNIKI 1,5 szklanki(...)mleka – krowiego lub dla wegan – wybranego roślinnego (polecam tutaj kokosowe lub migdałowe Alpro) 1/3 szklanki suchych nasion chia (3 pełne łyżki stołowe – 45g) 3 płaskie łyżki niesłodzonego kakao 10 daktyli bez pestek pół łyżeczki cynamonu szczypta soli
Karo in the Kitchenproszku do pieczenia Krem: 200 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka starta z jednej limonki 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżki wiórek kokosowych Wierzch: 1 galaretka o smaku kiwi 4-5 sztuk kiwi Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie(...)Następnie studzimy. 2. Krem: Limonkę sparzamy we wrzątku. Ścieramy z niej cienko skórkę i wyciskamy sok. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe, skórkę i 2 łyżeczki soku z limonki i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia. 3. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Kiwi
Na Ciasteczkowych Papierach