kokosowe - 19941 przepisów (strona:671/1330)

SuperSmoothie: banan-szpinak-gruszka-goji 131

łyżeczka wiórek kokosowych    (np. konferencje) - łyżka syropu z agawy Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Gruszki umyć, wyciąć gniazda nasienne - Można je obrać, by nie czuć goryczkowatego posmaku skórki - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki(...)kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-daktyle 127

łyżeczka wiórek kokosowych - 5 daktyli - 1 zwykła pomarańcza - łyżka syropu z agawy Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Pomarańcze obrać z grubej skóry i z białej otoczki, podzielić na cząstki - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-daktyle 95

mielonej guarany - 1 duża pomarańcza                      - 1 łyżeczka wiórek kokosowych - kilka daktyli - łyżka syropu z agawy Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Pomarańczę obrać z grubej skóry(...)białej otoczki, podzielić na cząstki - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-truskawki-borówki 107

łyżeczki mielonej guarany - miseczka truskawek                   - 1 łyżeczka wiórek kokosowych - miseczka borówek - łyżeczka syropu z agawy Wykonanie:  - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Truskawki i borówki umyć, obrać z szypułek - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody(...)zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-malina-daktyle 158

łyżeczka wiórek kokosowych - kilka suszonych daktyli - łyżeczka syropu z agawy Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Maliny dokładnie umyć - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Brownie bez jaj. 149

Cukiniowe (wegańskie) brownie*; z ufo i borówkami  * z mleczkiem kokosowym  Bo i tak się da ^^ dla takiego śniadania warto nawet piekarnik uruchomić w taką pogodę ^^ Połączenie brzoskwini ufo i borówek w tym roku zawładnęło moimi kubkami smakowymi *.* Patrzcie co wczoraj upolowałam *.* Przepis: 60g mąki 15-20g mocnego kakaa 1/2 startej cukinii na drobnych oczkach (ok.100g) ok.60-80ml mleczka(...)kokosowego/ ew. pół na pół z naparem z kawy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej coś do posłodzenia cynamon + czekolada Startą cukinię solimy i odciskamy z wody(nie wylewamy jej) Suche składniki przesiewamy do miseczki, łączymy z resztą składników. Przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynka i pieczemy ok.35-40min w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. * czekoladę możecie dać

More food, love and dreams
Bomba antyoksydantów 175

kolei znajdziemy w tym smoothie. Wypijmy je i niech ta zdrowa bomba wybuchnie w naszych organizmach. Bum bum. Składniki: na dwie porcje 2 banany 2 łyżki oleju kokosowego 1.5 szklanki mleka konopnego 2 łyżeczki mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szklanka kawałków mrożonego ananasa 4 łyżeczki mocno zaparzonej zielonej herbaty (u mnie z dodatkiem ziół(...)Jedna lub dwie godziny przed przyrządzaniem smoothie kroimy ananasa w kostkę i mrozimy go. Po tym czasie wrzucamy go do blendera razem z pozostałymi składnikami: pokrojonymi bananami, olejem kokosowym, schłodzonym mlekiem, imbirem, kurkumą, cynamonem i herbatą. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do szklanek/słoików/czego chcemy, możemy udekorować cynamonem i pijemy

Weganizm infantylny
Placuszki z borówkami na jogurcie greckim 135

składzie nie mają cukru, a są smaczne i zdrowe. Jeśli macie patelnię beztłuszczową to upieczecie je bez tłuszczu, a jeśli takiej nie macie to warto smażyć je na oleju kokosowym. Oczywiście jeśli nie macie borówek to sprawdzą się też inne owoce. Placuszki sprawdzą się zarówno na obiad, śniadanie czy deser. Polecam! Dla kogo: dla zastanawiających się co z robić(...)wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Wsypać borówki i wymieszać łyżką.  Najlepiej smażyć na patelni beztłuszczowej (z nieprzywierającą powłoką) jeśli takiej nie mamy to polecam smażyć na oleju kokosowym nierafinowanym lub na maśle. Nakładać po łyżce ciasta na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bez dodatków lub polane miodem lub syropem klonowym

Mania Wypiekania
Wegański „Twix” 194

jedzą takich rzeczy- wiadomo, ale od dziś weganie sami robią sobie twixa! Mieszałam, kombinowałam i udało się! Składniki: kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 5 łyżek oleju roślinnego (kokosowy będzie idealny) 50 g cukru (brązowy mile widziany) 1 mały bardzo dojrzały banan Karmel: 1 l mleka sojowego (sojowego, to ważne) szklanka cukru 3 łyżki masła kokosowego/oleju kokosowego/roślinnego Polewa czekoladowa(...)mleko i cukrem i na małym ogniu mieszając od czasu od czasu gotować 1 godzinę (wiem, wiem, ale warto). Dokładnie po godzinie karmel wygląda tak: Do karmelu dodać masło kokosowe i dokładnie wymieszać. Idealny karmel musi być gęsty i „odchodzić” od ścianek patelni. Wyjąć ciasto z lodówki i wykleić nim blachę uprzednio wysmarowaną delikatnie olejem roślinnym. Ciasto dodatkowo

greenscarf
Kokosowo-owocowy deserniczek śniadaniowy - smacznie, lekko i pożywnie 141

pewno się domyślicie :) Spróbujcie, takie śniadanie naprawdę dobrze nastraja na cały dzień. Zapraszam. Składniki: 2 banany 1 mała morela 4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego 0% 3 łyżki wiórków kokosowych 1/2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych listki świeżej mięty Przygotowanie: Do misy blendera wkładamy obrane i pocięte na mniejsze kawałki banany. Morelę przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i również umieszczamy(...)misie blendera. Dodajemy wiórki kokosowe i naturalny serek homogenizowany (u mnie 0% tłuszczu, ale możemy użyć zwykłego). Wszystko razem miksujemy do połączenia składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przekładamy do pucharka. Jagody wsypujemy do małego rondelka z grubszym dnem. Jeśli używamy świeże jagody należy dodać 1-2 łyżeczki wody. Podgrzewamy je na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż do puszczenia soku

Słodkie okruszki
Morning power bowl 199

czyli poranna miseczka mocy :) Tak nazwałam moje dzisiejsze śniadanko, bo po takiej porcji energia nie opuści Was aż do obiadu! W miseczce znajdziecie takie pyszności jak płatki zbożowe, wiórki kokosowe, orzeszki ziemne, rodzynki i masło orzechowe. Do tego cząstki banana, maliny, borówki amerykańskie i gęsty jogurt naturalny... na idealny początek dnia :) Składniki: 3-4 łyżki płatków wielozbożowych (orkiszowe, żytnie(...)mieszanka) 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka rodzynek  1 łyżka orzeszków ziemnych 1 łyżka chrupek kukurydzianych 1 łyżeczka masła orzechowego 1/2 szklanki mleka Dodatkowo: maliny banan borówki  jogurt naturalny Płatki, wiórki, orzeszki, rodzynki i masło orzechowe wymieszać. Zalać mlekiem do przykrycia i gotować w mikrofali 2 minuty (lub do zmięknięcia płatków). Banana pokroić w kostkę, dodać maliny

Chocolate Muffin Blog
Kawowe placuszki z orzechami włoskimi 159

płaska łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku (nie granulowanej) 1 szklanka roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich Mąkę, sodę, sól oraz kawę wsyp do miski, zamieszaj i odstaw na bok. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw(...)powstała roślinna maślanka. Następnie dodaj do niej syrop klonowy i wszystkie mokre składniki wlej do miski z suchymi. Dokładnie wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Następnie wlej olej kokosowy i wsyp orzechy włoskie, wmieszaj je w kawową masę. Odstaw na 5 minut.  Rozgrzej patelnię z nieprzywierająca powłoką, za pomocą łyżki wykładaj ciasto i smaż po 2-3 minuty z każdej

Roślinna - blog wegański
Śmietanowiec z wiśniami 119

stopni przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Składniki na masę: 500 g wiśni 2 galaretki wiśniowe 375 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru płatki kokosowe Wiśnie umyć i wydrylować. Galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wymieszać z wiśniami, odstawić do lekkiego stężenia. Na wystudzone ciasto wyłożyć lekko stężałą galaretkę z wiśniami, włożyć do lodówki(...)całkowitego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, połączyć. Na galaretkę wyłożyć ubitą śmietankę, udekorować płatkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
.1039. eksperymenty z ciecierzycą 117

biszkoptowe* kokosowe** jednoporcjowe ciasto z ciecierzycy z truskawkami z nalewki~ *dodałam ubitą wodę z zalewy **z mąką kokosową Czas najwyzszy trochę poeksperymentować, bo wakacji zostało niewiele, a ja ciągle jem to samo... ;) Dzisiejszy eksperyment - mogę uznać za udany :) Gdyby nie to, że za bardzo spiekłam truskawki... :P Ciasto delikatne i wręcz rozpływające się u ustach

breakfast of dreams
Bakaliowe trufelki 157

kakao 1 łyżka miodu pół szklanki gęstej śmietany 2 łyżki powideł śliwkowych po 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych, rodzynek, smażonej skórki pomarańczowej 5 dag płatków migdałowych aromat rumowy wiórki kokosowe Herbatniki ścieramy na tarce lub rozgniatamy wałkiem. Wsypujemy do miski i kolejno dodajemy: cukier puder, kakao, 2 łyżki płatków migdałowych, orzechy, miód, śmietanę, powidła oraz pozostałe bakalie. Wszystko wyrabiamy(...)jednolitą masę i dodajemy kilka kropli aromatu rumowego. Formujemy kulki o średnicy 3 cm, obtaczamy w pokruszonych migdałach lub wiórkach kokosowych i układamy na tacy. Trufelki odstawiamy do lodówki na sześć godzin. Smacznego

Salonik smaków