kokosowe - 19941 przepisów (strona:663/1330)

piegusek na białkach 116

maku 140 g mąki pszennej 160 g cukru 125 ml roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo, opcjonalnie: aromat np. migdałowy, bakalie polewa czekoladowa, wiórka kokosowe wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy roztopione masło oraz aromat i miksujmy. Następnie do masy białkowej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną(...)pieczenia tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy w 180 -200 st. C przez ok 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi

Domowy Smak Jedzenia
Niskokaloryczne risotto kurkowe (wegańskie) 177

Składniki: - 500ml bulionu warzywnego (u mnie woda z łyżką domowej bulionetki warzywnej) - 200g kurek - 150g ryżu Arborio (ryżu do risotto) - 125ml wytrawnego białego wina - 2 cebule - 2 łyżki oleju kokosowego - ząbek czosnku - sól, pieprz *opcjonalnie: parmezan do posypania Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi na risotto. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu. Kurki myjemy, oczyszczamy i delikatnie(...)osuszamy. Kroimy na małe kawałeczki. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na roztopiony olej kokosowy w rondelku z grubym dnem. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli (ale by nie była zarumieniona). Dodajemy pokrojone kurki i smażymy przez 3-5 minut. Dodajemy ryż i chwilę tostujemy (podsmażamy) ryż, aż pokryje się olejem

Be Fit Be Strong
Ciasteczka na każdą pogodę 123

męczących wojaży. Nikt takiego ciasteczka nie odmówi. Gwarantuję. Ciasteczka owsiane anzac Składniki: (na 25-30 ciasteczek) 170 g płatków owsianych 150 g mąki 100 g cukru 80 g wiórków kokosowych 125 g masła 2 łyżki złotego syropu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka wrzącej wody Masło rozpuścić w garnuszku, dodać złoty syrop, dobrze wymieszać (nie gotować). Sodę rozpuścić we wrzącej(...)wodzie, dolać do masła, wymieszać.Mąkę przesiać, dodać płatki, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać.Do mąki wlać masło, wymieszać na jednolitą masę. Będzie dość gęsta. Układać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać - ciasteczka nie będą rozlewać się na boki prawie wcale podczas pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 st. C. na złoty kolor. Ostudzić na blaszce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orkiszowe drożdżówki na maślance z serem i śliwkami oraz kokosową kruszonką. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego. 102

łyżki cukru trzcinowego 25 gram świeżych drożdży szczypta soli 5 łyżek ciepłego mleka + 2 łyżki mleka do wysmarowania drożdżówek 50 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego 10-11 śliwek węgierek kokosowa kruszonka: 4 łyżki mąki kokosowej+ 15 gram masła+ 2 łyżki cukru trzcinowego opcjonalnie lukier Drożdże mieszam z cukrem, aż do rozpuszczenia. Dodaję 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie

Mango Papaja
Ciastko czekoladowe z wiśnią 142

Składniki: 25 dag margaryny 0,5 szklanki cukru 1 żółtko 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka koniaku 2 paczki herbatników 1 szklanka wiórek kokosowych 1 opakowanie wiśni kandyzowanych Wykonanie: Ucieramy margarynę z cukrem, żółtkiem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Herbatniki kruszymy bardzo drobniutko, dodajemy do masy dalej ucierając pod koniec ucierania wsypujemy kakao, dodajemy łyżeczkę koniaku. Formujemy(...)małe kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych na środku robimy palcem wgłębienie w które wkładamy wiśnie kandyzowaną. układamy na talerzu. Zostawiamy w chłodnym miejscu, najlepiej na całą noc. Smacznego

kgwjanczewo
Tort gwiazda 80

Cukier – 7 łyżek Cukier waniliowy -1 op Sól- szczypta Mąka pszenna – 5 łyżek Mąka ziemniaczana – 4 łyżki Proszek do pieczenia –1 łyżeczka Kakao – 2 łyżeczki KREM: Wiórki kokosowe – 20 dag Cukier waniliowy – 1 op Masło – 25 dag Cukier – ¾ szkl Mleko – ½ litra Mąka pszenna – 1 łyżka Budyń waniliowy – 2 pełne łyżki Żółtka – 2 szt MASA: cukier puder 80 dag żelatyna spożywcza(...)budyń i pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i wlać zmiksowaną masę.Gotować aż zgęstnieje mieszając.Ostudzić.Masło zmiksować, dodając po łyżce masy budyniowej, wsypać wiórki kokosowej (dla wersji dorosłych dodaje kieliszek alkoholu).  Biszkopt przecinam na 3 krążki i przekładam kremem i wkładam do lodówki. Następnie ozdobić masą plastyczną i ozdobami cukierniczymi  MASA: W gorącej

Camilla w kuchni
Chia Fresca Blondynkowa, czyli orzeźwiający, dobrze nawadniający napój z nasionami Chia 115

post, który napisałam jakiś odległy czas temu "Co kryje się w nasionach Chia?"  Tymczasem  wracamy do Chia Fresca. Więc oryginalna jest przygotowywana na bazie wody kokosowej i limonki i jakiegoś tam słodzika jaki lubicie. A ja? A skąd ja miałam wziąć wodę kokosową o 7 rano? Nawet nie wiem, czy markety w moich okolicach mają takową wodę

Blondynka Gotuje
Seria Niefortunnych Zdarzeń 114

pierwszych książek będzie bohaterką niniejszego wpisu, pod banderą akcji: Kuchnia Inspirowana Kinem . Długo zastanawiałam się którą z potraw pojawiających się w książce wybrać, chłodnik ogórkowy z Ogromnego Okna, tort kokosowy z Gabinetu Gadów czy sos puttanesca z Przykrego Początku. Wybór ostatecznie padł na ostatnią potrawę, ponieważ chłodnik nie nadaje się raczej na jesienną pogodę (choć ciotka Józefina starała się udowodnić(...)jest inaczej), natomiast tortu kokosowego nie miałby kto zjeść (przydałoby się stado dzieci, np. Wioletka, Klaus i Słoneczko). Spaghetti alla puttanesca natomiast jest doskonałym pomysłem na obiad, szybkim i smacznym, choć zarówno w mojej, jak i filmowej wersji jest znacznie bardziej ubogie niż wersja oryginalna.  Spaghetti alla puttanesca (porcja na 4 głodne osoby)   400g spaghetti 1 puszka pomidorów

Przepysznik - BLW i nie tylko
Brazylijskie bułeczki kokosowe 128

Monty przepada za brazylijską muzyką, przy niej mruczy najgłośniej, więc myślę, że bułeczkę też by chętnie wmrutnął. Oczywiście umaczaną w czarnej herbacie, bo mój kot to koneser. Brazyliskie bułeczki kokosowe 1/2 filiżanki mleka 1 jajo (+ 1 do posmarowania wierzchu) 2 filiżanki mąki pszennej 30 g masła 2 łyżki cukru 25g drożdży 1/4 łyżeczki soli 1/3 filiżanki cukru 1/2 filiżanki mleka(...)filiżanki wiórków kokosowych Przygotować zaczyn z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i dwóch łyżek mąki. Kiedy wypęcznieje nam śliczna pianka, zagnieść pozostałe skłaniki ciasta razem z drożdżami na gładką masę, nie powinna się zbytnio kleić do rąk. Odstawić ją do wyrośnięcia w jakieś cieplutkie miejsce na ~2 godziny. W tym czasie można przygotować farsz. Wiórki, cukier i mleko umieścić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Crêpes Suzette 156

łyżeczki miodu 250ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego, 2-3 sztuki) skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka pomarańczowego likieru (opcjonalnie, ja użyłam amaretto) 50g masła bądź oleju kokosowego W rondelku podgrzać miód i dolać nieco soku z pomarańczy. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i ewentualnie likier, wymieszać przez chwilę, po czym dodać masło bądź olej kokosowy. Kiedy sos nieco

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik Teściowej 181

powstrzymywał, więc nie mam wyrzutów sumienia. Wydaje mi się, że to przepis idealny, choć można go różnie modyfikować, zależnie od własnych upodobań. Można polać polewą czekoladową, albo posypać wiórkami kokosowymi, do masy serowej można dodać rodzynki, a jeśli ktoś nie lubi, brzoskwinie. W każdym razie to taka moja baza sernikowa, wstęp do eksperymentów, który już sam w sobie smakuje niczym(...)półtłustego 5 jajek 1 szkl. cukru pudru 100g roztopionego masła 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń śmietankowy 1/2 opakowania przyprawy SERNIX kilka kropel aromatu rumowego polewa czekoladowa/wiórki kokosowe rodzynki/brzoskwinie Przygotować kruchy spód: mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i solą, dodać masło i posiekać je na drobno, dodać żółtka i śmietanę, po czym szybko zagnieść gładkie ciasto. Zbitą kulkę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kulki chałwowe 163

wszystkim łasuchom, można jeść bez wyrzutów sumienia. Kulki chałwowe 1szkl. kaszy jaglanej suchej 2,5szkl. wrzącej wody 4 suszone morele 8 daktyli świeżych 5 łyżek tahini amarantus ekspandowany/kakao/wiórki kokosowe Kaszę płuczemy kilka razy pod zimną wodą (albo prażymy, jak kto uważa) i gotujemy bez podnoszenia pokrywki przez 20 minut, aż wygotuje się cała woda. Zaraz po ugotowaniu blendujemy(...)kosteczkę morele, obrane z twardej skórki i wypestkowane daktyle, tahini i dokładnie wymieszać. Z masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w amarantusie (może być też karob/kakao, wiórki kokosowe). Jest to przepis bazowy, zachęcam do kombinowania z własnymi dodatkami, orzechami i bakaliami, chętnie wypróbuje jakieś wasze propozycje. Smacznego! Bibliografia http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/go:2/art231,sezam-male-ziarenko-wielka-moc.html http://www.naturaity.pl/domowe-spa/593,sezam-sezamum-l.html https://hipokrates2012.wordpress.com/2013/12/10/o-sezamie-nasionku-bogow/

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jabłka w cieście 181

kilka ostatnich. Jabłka w cieście 4-5 jabłek 3 jajka 2 łyżki syropu klonowego 1 szkl. mleka dowolnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 180g mąki pszennej olej kokosowy Jabłka umyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w plastry i z każdego wykroić środek z gniazdem nasiennym (na rynku są też dostępne specjalne metalowe tubki do wykrawania gniazd nasiennych(...)Jajka z syropem zmiksować, żeby się lekko spieniły i napuszyły, wciąż miksując dodać mleko, następnie powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze rozgrzać patelnię z odrobiną oleju kokosowego (pół łyżeczki) i zmniejszyć ogień na najmniejszy możliwy. Każdy krążek jabłka zanurzyć w cieście i przy pomocy widelca albo mocnego patyczka do szaszłyków, przekładać na patelnię (mnie oczywiście ciasto permanentnie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto z porzeczkami i lekką pianka. 136

będzie. Wydawało mi się za błache, a jednak jak się okazuje proste przepisy potrafią nas zaskoczyć pysznym zakończeniem! Spróbujcie sami! Składniki; Ciasto; 20 dag mąki pszennej 2 łyzki wiórek kokosowych 10 dag cukru 3 żółtka pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag masła 1 łyzka smietany Nadzienie; ok. 30 dag czerwonych porzeczek 3 białka 10 dah cukru 1 łyzka mąki(...)ziemniaczanej 2 łyzki wiórek kokosowych Tłuszcz do formy Papier do formy Tortownica - moja 24 cm. ale 26 tez będzie idealna. Przygotowanie; Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem, wiórkami, cukrem. Dodajemy masło, smietane i zółtka, zagniatamy ciasto. Jeśli jest za luźne dodajemy odrobine mąki a jeśli nie możemy sobie z nim poradzić i jest za suche wtedy odrobina smietany

Radość kipiąca uśmiechem.
Biszkopt kakaowy z papierówkami. 84

natychmiast! Składniki; 5 jajek 3/4 szkl. cukru pół szkl. mąki pszennej (ja uzyłam tortowej) pół szkl mąki ziemniaczanej 1 łyzeczka proszku do pieczenia 3 łyzki kakao 2 łyzki wiórków kokosowych 5- 6 małych papierówek Przygotowanie; Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nastepnie dodawać cukier i nadal ubijać. Kiedy już cukier nam się rozpuści i nie będzie słychać(...)obrane kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Nastepnie każdą ćwiartke kroimy na cienkie plasterki. Jabłka ukłądamy na cieście delikatnie wpychając je do środka. Po wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy około 30- 40 min, w temp. 180C. Foremka jaką użyłam jest nieco mniejsza niż standardowa. A tak wygląda przed upieczeniem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.