kokosowe - 19941 przepisów (strona:658/1330)

Aromatyczne curry z orzechami nerkowca i ciecierzycą 139

łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka chili w proszku ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki cynamonu 1 szklanka ciecierzycy 1 szklanka orzechów nerkowca, delikatnie uprażonych 1 szklanka warzywnego bulionu ½ szklanki mleka kokosowego świeżo posiekana kolendra  ugotowany ryż pełnoziarnisty do podania Ciecierzycę namocz na noc i gotuj do miękkości.  Pokrojone bataty włóż do garnka z niewielką ilością wrzącej wody i gotuj przez(...)chili, kurkumę i cynamon i smaż przez około 5 minut, aż cebula stanie się miękka.  Ugotowane kartofle, ciecierzycę, uprażone nerkowce dodaj do pozostałych składników, dolej bulion i mleko kokosowe, po czym zamieszaj, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut.  Gotowe curry udekoruj posiekaną kolendrą i podawaj z ugotowanym ryżem

Roślinna - blog wegański
KREM Z DYNI I BATATÓW – rozgrzewający / dietetyczny – BE FIT! 200

ząbki * cebula -1 szt * dynia ( pokrojona w kosteczkę ) – 2 szkl * bataty ( pokrojone w kosteczkę ) – 2 szkl * marchew – 1 szt * bulion warzywny – 3 szkl * mleko kokosowe – 0,5 szkl * olej – 1 łyżka * curry, sól, pieprz, gałka muszkatołowa , imbir, chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek – przesmażamy. Dodajemy pokrojoną dynię(...)startą marchew oraz bataty, przesmażamy, wlewamy bulion. Doprawiamy po szczypcie przypraw i na wolnym ogniu gotujemy ok. 30 minut ( do momentu aż warzywa będą miękkie ). Po ugotowaniu dolewamy mleko kokosowe i miksujemy na gładki krem, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące! Pycha

Ostra na Słodko
Wegańskie Banoffee Pie - bez cukru i mąki 153

masa kajmakowa: 2 szklanki daktyli * 1 spora łyżka masła orzechowego 3-4 banany (plus odrobina soku z cytryny) woda po moczeniu daktyli krem: 1 duża puszka tłustego mleka kokosowego, schłodzonego przez całą noc 1- 2 łyżki soku z cytryny kakao do posypania     Wykonanie:  Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 - 15 minut(...)schłodzony spód.  Wyłożyć na spód pokrojone i skropione sokiem z cytryny banany.  Na banany wyłożyć masę daktylową (kajmak).  Ponownie wstawić blachę do lodówki. Tłustą część mleka kokosowego (bez wody, schłodzonego przez całą noc) przełożyć do misy robota.  Ubijać przez kilka minut dodając stopniowo sok z cytryny (w oryginale jest mowa o soku z całej cytryny

Sto kolorów kuchni
Omlet bez mąki z kokosową nutką 132

Omlet bez mąki pszennej, z wykorzystaniem zmielonych wiórków kokosowych. Idealny na drugie śniadanie. Składniki: 2 jajka 3 łyżki wiórków kokosowych kropelka aromatu waniliowego jogurt naturalny Rozgrzać patelnię. Wiórki zmiksować na mąkę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować. Wymieszać z wiórkami i aromatem.  Ciasto wyłożyć na patelnię. i smażyć z dwóch stron. Podawać z jogurtem naturalnym

Chocolate Muffin Blog
Muffiny kokosowe z kremem i posypką 120

Przepyszne, mięciutkie muffiny z dodatkiem mnóstwa wiórków kokosowych. Przyozdobione aksamitnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Obsypane kolorowymi cukierkami. Idealne jako prezent na wyjątkowe okazje :) Składniki: 1 szklanka wiórków kokosowych 1 i 1/4 mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki oleju

Chocolate Muffin Blog
Batony proteinowe ala Quest 168

nietrawione oligosacharydy, 12g odporne na trawienie oligoacharydy, 16g trawione oligosacharydy, 19mg sodu* (ekwiwalent 47,5mg soli. przygotowałam z jego użyciem dwa warianty smakowe pysznych batonów proteinowych wariant kokosowy /około 200kcal/   3,6g węgli/ 8,1g tłuszczu/ 21g białka: 10g wiórków kokosa 20g odżywki białkowej kokosowo-śmietankowej  KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional 10g  odtłuszczonej mąki migdałowej(...)syropu VITAFIBER aromat kokosowy 1-2 łyżki wody wariant czekoladowy /około 180 kcal/ 6,5g węgli/  3,5g tłuszczu/ 26g białka/: 20g odżywki białkowej kokosowo-śmietankowej  KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional 20g  odtłuszczonej mąki migdałowej   10g gorzkiego kakao   Fresano 20g  syropu VITAFIBER 2 łyżki wody Sposób przygotowania: Miksujemy/blendujemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chlebek bananowy Sophie Dahl 187

ciasto będzie idealne na jesienne chłody. Chlebek bananowy Sophie Dahl 4 banany 5-6 daktyli 1 jajko 75g miękkiego masła 170g mąki pszennej 1 łyżeczka sody ew. 30g cukru kokosowego Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W czasie, kiedy będzie się nagrzewał, zalewamy daktyle wrzątkiem i odstawiamy, żeby nieco zmiękły. Rozgniatamy widelcem banany i mieszamy z lekko rozkłóconym jajkiem oraz masłem(...)drugiej misce mieszamy mąkę pszenną z sodą oraz ewentualnie, jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie ciasta, możemy dodać trochę cukru kokosowego. Zawartość obu misek łączymy przy pomocy miotełki albo łyżki. Daktyle odsączamy i blendujemy na gładki mus, dorzucamy do masy (można też zostawić kawałki daktyli, tak też jest pysznie). Ciasto przelewamy do keksówki (23cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffinki czekoladowe 150

kawy albo herbaty, robi się je bardzo szybko i można urozmaicać ich smak różnymi dodatkami. Dzisiaj ulubione muffinki Taty - muffinki czekoladowe. Z kawałkami czekolady, mięciutkie, na bazie  mleka kokosowego . Zapraszam do spróbowania! 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki dobrego kakao 1 żółtko 1/3 szklanki oleju 1 szklanka domowego  mleka kokosowego kilka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
.1099. tofu i dynia 114

dyniowo-kokosowe tofurniki z malinami i wegańskim sosem czekoladowym ~ W końcu weekend ♥ Potrzebowałam tego...Po tym tygodniu byłam tak wyczerpana psychicznie i fizycznie, że nawet wczoraj piłam kawę (po której czułam się jeszcze gorzej, nevermind), a gdy juz jakiś cudem udało mi się dojść do domu rzuciłam się na łóżko i przez 40 minut tak leżałam... Wstawać(...)porcja/ ~200g tofu naturalnego ~150g gęstego puree z dyni (hokkaido) ~4 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia/syrop klonowy do smaku ~150g malin (można użyć mrożonych poza sezonem) ~czubata łyżka mąki kokosowej Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, puree i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Przekładam masę do foremki do zapiekania, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

breakfast of dreams
Zapiekana nutellowa owsianka - pyszne śniadanie 144

nutellową owsiankę. Bo czy czasem nie warto zacząć słodko dnia? Składniki: 2 łyżki nutelli (płaskie) 11 łyżek płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki musli 1 szklanka mleka duża szczypta wiórek kokosowych Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko, następnie dodajemy 2 płaskie łyżki nutelli. Mieszamy, aż nutella połączy się z mlekiem. Dosypujemy musli i płatki owsiane (łyżka po łyżce). Gotujemy(...)przekładamy do naczynia do zapiekania. Wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy 12 minut. W połowie czasu otwieramy piekarnik i szybko posypujemy wierzch owsianki wiórkami kokosowymi. Zapiekaną nutellową owsiankę podajemy ciepłą.  Smacznego

Słodkie okruszki
Knedle ze śliwkami 205

sensoryczna zabawa, czegóż chcieć więcej :) Knedle ze śliwkami 1kg ziemniaków ~330g mąki pszennej jajko 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (tylko do młodych ziemniaków) ~30 średnich śliwek cynamon + ew. cukier kokosowy śmietana 18% syrop klonowy (jeśli ktoś lubi słodsze) Ziemniaki obrać i ugotować (gotować mnie więcej 30 minut). Przecedzić, rozgnieść widelcem albo przecedzić przez praskę i odstawić do przestygnięcia. Kiedy będą(...)ciasta powinny być większe, jeśli małe, odpowiednio mniejsze. Każdy kawałek rozgniatamy w palcach na okrągły plasterek, posypujemy odrobiną cynamonu, wkładamy śliwkę, można posypać jeszcze z wierzchu cynamonem z cukrem kokosowym, i otulamy ją ciastem, zamykając jak w sakiewce. Górę sakiewki mocno sklejamy, żeby w czasie gotowania się nie rozeszła. Każdego knedla dobrze jest też przeturlać kilka razy w dłoniach, żeby

Przepysznik - BLW i nie tylko
Dyniowe latte! Pumpkin coffee! 187

ciszy wypić filiżankę kawy to korzystam z tego zawsze! Kawy robię o różnych smakach, ale ta jest jak zawsze hitem jesieni! Pierniczkowo- dyniowa latte! Przepyszna przygotowana na bazie mleka kokosowego, konfitury dyniowej własnej roboty i obłędnego syropu o smaku pierników. Cóż więcej dodać? Pysznie! SKŁADNIKI: - 100 ml mleka kokosowego - 50 ml wody - 1 espresso prosto z expressu - łyżka konfitury dyniowej

SMYKWKUCHNI
Wegańskie bezglutenowe kokosanki 122

tego są bezglutenowe i bajecznie proste do zrobienia. ps. trzymam je w słoiku od kilku dni z dnia na dzień są jeszcze lepsze. Składniki: 100 g wiórków kokosowych opakowanie 160 g kleiku ryżowego (można zastąpić kukurydzianym) 150 g oleju roślinnego (ideałem byłby kokosowy nierafinowany) 100 g cukru (najlepiej brązowego) płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 duży dojrzały banan Przygotowanie: banana

greenscarf
Kasztany 157

cytrynowe, nadziewane rodzynkami, czekoladowe. Co tylko chcecie. Do dzieła!!! :) Składniki: 400 g herbatników petit 150 g orzechów włoskich 200 g masła kieliszek wódki szklanka cukru 3 łyżki kakao wiórki kokosowe do obtoczenia Sposób przygotowania: Herbatniki mielimy w malakserze na proszek. Orzechy siekamy nożem, bądź delikatnie siekamy w malakserze. Odsypujemy odrobinę herbatników do obtoczenia. Łączymy wszystkie składniki ze sobą i zagniatamy(...)jednolitą masę. Kulamy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy kulki w wiórkach kokosowych i herbatnikach. Smacznego

na moim stole...
Dekadenckie ciasto z buraków i czekolady 108

250g buraków - 50 g gorzkiej czekolady 75% - 200 g mąki orkiszowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek kakao (ok. 50g) - szczypta soli morskiej Dodatkowo trochę oliwy oraz wiórków kokosowych. Forma do babki z kominem. Do rondelka wlewamy oliwę oraz miód, mieszamy i podgrzewamy. Do tego dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu kiedy się rozpuści. Buraki ścieramy na tarce(...)dodajemy do reszty. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy, dodajemy do mieszanki buraków z czekoladą i delikatnie mieszamy. Formę do babki smarujemy oliwą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Masę wlewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 25-30 minut aż wierzch ciasta popęka. Smacznego

Kuchenne Wariacje