kakao zagniatamy ciasto. 2. Dzielimy nasze ciasto na na 2 nierówne połówki, jedną trochę większą. Do tej większej dodajemy kakao i zagniatamy natomiast resztę chowamy do lodówki. Masa Kokosowa: 200 ml mleka 80 gr kokosa 1/2 szkl cukru 3. Do mleka wsypujemy cukier i gotujemy z około 5 min. Po tym czasie wsypujemy wiórki i gotujemy cały czas mieszając(...)nich wałki jak na kopytka, następnie wałkujemy na takie jęzory na długość naszej blaszki i nakładamy wzdłuż jednego boku cała długością marmoladę lub powidła. 6. Wystudzoną masę kokosową wykładamy na ciemne ciasto, następnie na tą masę układamy wzdłuż nasze rulony. 7. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170 stopni na 1 godzinę. Studzimy. Masy Śmietanowe 400-500 ml śmietanki
Gotowanie...to proste !Świetnie sprawdziła się na spotkaniu z przyjaciółmi :) Zdjęcie niestety nie jest najlepsze, ale jest to jeden z ostatnich ocalałych kawałków ;) Spód Składniki: 150 g (1 1/4 kubek) wiórków kokosowych 200 g (1,5 kubka) nerkowców 100 g (około 1/3 kubka) oleju kokosowego łyżka miodu (w wersji wegańskiej syropu) Przygotowanie: 100 g wiórków i nerkowce zmiksować na drobne kawałki Dodać
pyszne zdrowościciasto 1,5 szkl mąki 2 żółtka 0,5 szkl cukru 2 łyżki wiórek kokosowych pół kostki margaryny serek 1 kostka sera białego 2 białka 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mleka aromat pomarańczowy (kilka kropel) otarta skórka z cytryny, ok 1 łyżeczka 1 kg jabłek 3 łyżki cukru kruszonka 1,5 szkl mąki 3-4 łyżki cukru pół(...)kostki margaryny 2 łyżki wiórek kokosowych Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Kruszonkę również przygotować wcześniej rozcierając wszystkie składniki by wytworzyły się grudki, wstawić do lodówki. Zagnieść ciasto z podanych produktów, Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, o wym ok 30x22 Ser i wszystkie dodatki włożyć do kubka blendera , zmiksować dobrze i wylać na ciasto. Wstawić
Gotowanie jest łatwemarchewki (naszej!) 250g miękkiego masła 250g brązowego cukru 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 1 cytryna 170g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g migdałów w płatkach 50g wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta tartej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli Dno okrągłej formy (23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy łupiemy jeśli to konieczne(...)puszystej masy. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Kolejny etap- cytryna. Ucieramy skórkę i wyciskamy sok- dodajemy do ciasta. Następnie dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, migdały, orzechy, wiórki kokosowe, przyprawy i rozdrobnioną marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce, ze szczyptą soli, ubijamy sztywną pianę z białek. Delikatnie ale starannie łączymy nasze ciasto z pianą. Masę przelewamy do przygotowanej
les mirabelleskruszonką. Składniki na 4 kokilki: 8-10 dużych dojrzałych śliwek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki startego świeżego imbiru 6 łyżek płatków owsianych lub mieszanych 2 łyżki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mieszanki "Cynamonowy Raj" od Ziarenkowo 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki zimnego masła szczypta soli Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy(...)mniejsze kawałki. Dodajemy do nich świeży, tarty imbir i cynamon i dokładnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu mieszamy płatki, wiórki kokosowe, mieszankę ziarenek, cukier i sól. Dodajemy zimne masło i ucieramy w dłoniach, aby powstała kruszonka. Do lekko natłuszczonych kokilek wkładmy solidną porcję śliwek, a na to kruszonkę. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Podajemy
Zawsze głodna!pyszne ciasto brzoskwiniowe, to zapraszam do przepisu :D Składniki: 200 gram masła 200 gram cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 100 ml likieru kokosowego 1 łyżeczka kakao Polewa: 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki wody Wykonanie: Masło ucieram z cukrem, aż utworzy się coś w rodzaju kruszonki, dodaję po jednym jajku i miksuję(...)tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy maślanej i krótko miksuję. Na końcu wlewam likier kokosowy. Blaszkę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, 1/3 ciasta rozprowadzam na spodzie i posypuję kakao. Wykładam drugą część ciasta, ponownie posypuję kakao, na wierzchu rozprowadzam trzecią część ciasta
Ciasteczkowy Potwórmasą kajmakową. Nasącz do biszkoptu: - 0,5 szklanki zimnej wody - sok z 1/4 cytryny - 1 łyżka ukru Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dodatki: - herbatniki - ok 16 sztuk - wiórki kokosowe - kwaśny dżem wiśniowy - słoik 400 ml Złożenie tortu: 1. Pierwszy krążek biszkoptu ( grubszy) ułożyć na paterze, nasączyć ponczem ( ok 4 -5 łyżek), wyłożyć 1/4 dżemu, na dżem 1/3 kremu(...)Wyłożyć ostatnią porcję dżemu i 1/3 porcji kremu. 5. Przykryć ostatnim grubszym krążkiem biszkoptu. Górę polać pozostałym czekoladowym karmelem. 6. Boki obłożyć pozostałą częścią kremu i obsypać wiórkami kokosowymi. Tort udekorowałam różą wykonaną z plastycznej białej czekolady. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancelepiej! ;-) SKŁADNIKI: - 150 ml mleka 2% - 3 łyżki płatków pszennych pełnoziarnistych Gotujemy 7 minut w garnuszku. ponadto: - orzechy nerkowca, laskowe, nasiona chia - świeże mango Smażone śliwki: - łyżeczka oleju kokosowego - 3 śliwki - laska cynamonu - 2 ziarna kardamonu - łyżeczka miodu W rondelku na oleju kokosowym smażymy śliwki z przyprawami, aż się całkowicie rozpadną. Polewamy gorące na owsiankę! Smacznego
SMYKWKUCHNIWartość kaloryczna: 120 kcal Składniki: · ½ szklanki płatków owsianych · ¼ szklanki wiórków kokosowych · 2 płaskie łyżki lnu mielonego (opcjonalnie) · garść malin (mogą być mrożone(...)łyżka ksylitolu* · 1 łyżka sezamu do posypania · olej kokosowy do wysmarowania foremek Przygotuj: miskę foremkę na muffinki Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Do sporej miski wsypujemy płatki, wiórki, len i mieszamy. Dodajemy jagody, ksylitol i wbijamy jajko. Całość dobrze ze sobą łączymy. Następnie dodajemy
Bazując na smakuchilli - po takiej mieszance jesień stanie się kolorowa. Czego potrzebujemy? - pół małej dyni - pół cebuli - ananas (świeży lub z puszki) - cukinia - 3 łyżki śmietany 18% - łyżka wiórków kokosowych - curry - chilli - sól - pieprz - natka pietruszki Przygotowanie: 1. Cebulę obieramy, myjemy i bardzo drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i podduszamy na wolnym ogniu. 2. Dynię obieramy, usuwamy pestki(...)kroimy w kostkę, po czym dodajemy na patelnię, tak samo jak pokrojonego w kostkę ananasa. Dusimy pod przykrywką na wolnym ogniu. 4. Dodajemy łyżkę curry, szczyptę chilli, wiórki kokosowe, pieprz i sól do smaku oraz pociętą natkę pietruszki (około dwóch gałązek, zostawiamy trochę do podania). 5. Na koniec dodajemy śmietankę i wszystko delikatnie mieszamy, aby warzywa nie zaczęły się rozpadać
two broke sisterswody, wszytko zależy od gęstości i wilgotności puree z dyni). Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, lub na patelni beztłuszczowej. KURCZAK W SOSIE DYNIOWYM Z CUKINIĄ: - 3 płaskie łyżki oleju kokosowego (jeśli nie masz użyj masło) - 1 filet z kurczaka - 2 ząbki czosnku - 1 szalotka - imbir świeży - 2 małe cukinie - 4 czubate łyżki puree z dyni Hokkaido - 100 ml wody(...)kiełki lucerny do ozdoby - łyżka curry indyjskiego - sól W rozgrzanym rondlu na oleju kokosowym smażymy posiekany czosnek, cukinię, cebulę i imbir. Dodajemy kurczaka, smażymy około 8 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy około 20 minut. Doprawiamy. Podajemy z gorącymi naleśnikami. Smacznego
SMYKWKUCHNIKolejna część cyklu o rodzajach mąki. W poprzednim tekście pisałam o mące kokosowej (mąka kokosowa - do czego używać, czym się wyróżnia?) , dziś opiszę znacznie popularniejszą mąkę orkiszową. Tradycyjnie zaczynamy od postaw, czyli... Czym właściwie jest orkisz? Orkisz (orkisz pszenny, pszenica orkisz, pszenica św. Hildegardy, szpelc) to najstarsza roślina uprawna na świecie - większość autorów zalicza ją do podgatunku pszenicy
Powiedz dietom nieGryczane dyniowe ricotta hotkes; z kokosowym sosem karmelowym* i gruszką *sos karmelowy z mleczkiem kokosowym, zamiast śmietanki, wegański :) W taka pogodę nie marzę o niczym więcej. Czasami wystarczy jedna osoba, kilka słów, to, że po prostu jest i od razu jakoś jest lepiej :) Przepis: 50g przesianej mąki gryczanej 100-120 ricotty 100g pure z dyni hokkaido ok.30-50ml mleka jajko
More food, love and dreamsłyżki bułki tartej 2 łyżki majonez kremowy Folwark 4 łyżki zimnej wody Do smaku sól morska pieprz biały Panierka 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki sezamu do smażenia olej kokosowy Ale-raj Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Zmiksować w blenderze lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na złoto na maśle klarowanym. Jajka(...)jajka i delikatnie wymieszać by zachowały swoją strukturę. Maczając dłonie w zimnej wodzie uformować klopsy. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Klopsy obtoczyć w panierce i smażyć na oleju kokosowym z dwóch stron na złoto. Inspiracją były klopsiki od Joanny
Ala piecze i gotujedelikatnie wymieszać łyżką z ciastem. Wlać ciasto na blachę (23x38) wyłożoną papierem do pieczenia . Masa serowa 500-700 g twarogu 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła wiórki kokosowe Masło zmiksować z cukrem na gładko dodać zmielony twaróg, jajka i wszystko zmiksować do połączenia się składników. Ser wyłożyć na ciasto łyżką kupkami. Piec w 200 stopniach C około(...)godziny. Po upieczeniu polać pozostawioną w szklance polewą i posypać wiórkami kokosowymi. ciasto Izaura sernik w murzynku
O kuchni z uczuciem