brownie białe i tu także znalazłam swój ideał :) Składniki: 200 g białej czekolady 200 g masła 6 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 100 g wiórek kokosowych kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Białą czekoladę z masłem roztopić na parze i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną(...)proszkiem, wiórki kokosowe oraz aromat waniliowy i zmiksować. Na koniec dodać czekoladę z masłem i wymieszać. Masę przelać do formy 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 min w 180 stopniach. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachTeraz, kiedy dzieci są już większe gotuję kaszę z przyjemnością na śniadanie lub robię z niej deser (przepis) Składniki: 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny 1 łyżka wiórek kokosowych 1/2 szklanki borówek cukier do smaku lub miód Kaszę mannę wymieszać wraz z mlekiem i gotować na wolnym ogniu stale mieszając. Kasza bardzo lubi się przypalać. Kiedy będzie już gęsta(...)odstawić z palnika i wsypać cukier oraz wiórki kokosowe. Wymieszać dokładnie. Wlać na talerze i posypać borówkami. Smacznego kasza manna z borówkami i kokosem
O kuchni z uczuciemSkładniki około 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego 150-200 ml mleka kokosowego Sól morska, pieprz do smaku 50ml śmietany kremówki 3-4 ząbki czosnku 1 marchewkę 3 łyżki oliwy z oliwek kawałek imbiru pół łyżeczki pasty z kurkumy tutaj 1 czerwona cebula pokrojona w piórka grzanki z chleba listki bazylii Wykonanie Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, marchew obrać(...)pokroić w piórka ,czosnek obrać. W garnku rozgrzać oliwe z oliwek ,wrzucic cebule marchewke, czosnek i pokrojona dynie.Wszystko zeszklić i ,dusić około 5-6 minut. Dodać bulion i mleko kokosowe i kawałek imbiru do smaku..Dusic do miękkości warzyw okolo 10-12 minut. Dodać przyprawy: kurkume, sól , pieprz .Zmiksować .Podawać z łyżka śmietany ,grzankami i listkami bazylii zielonej
w mojej kuchnikalarepy pokrojonej w kostkę 0,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki oleju szczypta ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny 1/2 szklanki mleka kokosowego (np. z tego przepisu) do dekoracji - liście kalarepy, pietruszka, nasiona chia lub czarny sezam sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kalarepę i cukinię podsmaż w dużym garnku na oleju(...)warzywa bulionem. Duś pod przykryciem do miękkości. 3. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Następnie zdejmij z ognia, dodaj sok i skórkę z cytryny, zblenduj na gładki krem. Dodaj mleko kokosowe (żeby się nie zważyło, najpierw wymieszaj je w szklance z 2-3 łyżkami zupy) i ponownie zblenduj/wymieszaj. 4. Udekoruj nasionami i zieleniną - w ilościach mniejszych niż na zdjęciu
Powiedz dietom niekilka razy, aż do momentu, w którym krem zrobił się rzadszy. Aaaa i właśnie, krem w lodówce twardnieje, więc lepiej trzymać go w szafce ;) Składniki: 200 g wiórków kokosowych 1 płaska łyżka cukru pudru Wykonanie: W pierwszej kolejności miksowałam wiórka kokosowe, tak jak to już opisałam w opisie wyżej. Ostrożnie Kochani, cierpliwie a do celu, ha! I kto to mówi
Blondynka GotujeSkładniki: 2 duże piersi z kurczaka, łyżka kurkumy, imbiru i chili, tłuszcz do smażenia, mango w puszcze, 2 cebule, 1 papryczka chili, 2 łyżki żółtej pasty curry, mleko kokosowe w puszcze, sól, pieprz, 2 łyżeczki chili w proszku. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kotleciki. Każdy rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawami. Smażymy na patelni aż mięso się zarumieni(...)garnka. Na tej samej patelni rumienimy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekaną papryczkę chili. Warzywa przekładamy do mięsa. Do garnka dokładamy pokrojone w kostkę mango. Całość zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy pastę curry i mielone chili. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut
Pobite gary BarbarySkładniki : 1 kg ziemniaków, puszka groszku, 1 ostra papryczka chilli, 2 puszki mleka kokosowego, 25 dag szpinaku, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, szklanka bulionu (może być z kostki), płaska łyżka brązowego cukru, płaska łyżka imbiru, kurkumy, curry, gałki muszkatołowej, łyżeczka cynamonu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy i kroimy(...)kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki te smażymy na patelni, żeby wydobyły swój aromat. Dodajemy do ziemniaków. Do naczynia z warzywami dodajemy także groszek konserwowy i szpinak. Zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Dodajemy przyprawy. Dusimy jeszcze około 5 minut. z moimi zmianami:) http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/curry/curry_groszek_ziemniaki_szpinak/przepis.html
Pobite gary Barbaryidealne śniadanie dla każdego kto chce zgubić parę deko tu czy tam. Musicie koniecznie spróbować. Składniki: 1/2 kostki chudego twarogu 1 jajo 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wiórek kokosowych duża brzoskwinia Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, mąkę i wiórki i całość starannie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja swoje piekłam w silikonowej formie do tarty), formując(...)placuszkach. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok 20-25 minut na złoty kolor. Ja swoje ciasteczka po upieczeniu posypałam jeszcze odrobiną wiórek kokosowych. Idealne na ciepło, ale dobrze smakują również następnego dnia
Cynamonowe szczęściejajka 3 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek 6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki błonnika kakaowego Dodatkowo: czekolada 200 g Wykonanie ciastek Pszenno - owsianych Do misy wsypujemy otręby owsiane i pszenne . Dodajemy jaja i śmietanę i płynny miód(...)Wsypujemy sodę i proszek do pieczenia . Dodajemy cynamon. Wsypujemy wiórka kokosowe Dodajemy rodzynki i żurawinę. Wsypujemy błonnik kakaowy . Włączamy robot i przez około 3-5 minut miksujemy na najmniejszych obrotach. Po upieczeniu polewamy czekoladą
Różowa kuchniazdradzę, ale mam nadzieję, że wszystkie się spełnią! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne naleśniki o rajskim smaku. Wypełnione po brzegi soczystymi ananasami i bananami oraz zapiekane pod kokosową pierzynką przypomną nam gorące lato i choć na chwilę przeniosą nas na te rajskie plaże. Podobno to jedne z najlepszych naleśników jakie zrobiłam w domu :D Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI(...)bananem i pokrojonym w kosteczkę ananasem. Posypujemy odrobiną kokosu i zawijamy. Układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania posmarowanym odrobiną masła. Zalewamy śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut ( aż śmietanka się zapiecze ). Zajadamy gorące! Smacznego! A jeśli lubicie takie naleśniki na słodko, to z całą pewnością posmakują
Ostra na Słodkomango, śmietanka z mascarpone i owoce sezonowe: wiśnie, maliny, jagody. Niezła zabawa i powiem szczerze i nieskromnie - smak obłędny! Składniki: Mango Śmietanka kremówka 30% - 300ml Serek mascarpone - 125g Napój kokosowy z cząstkami kokosa - 50ml Maliny, wiśnie, jagody Kilka liści mięty Przygotowanie: Mango obrać i wypestkować, a następnie zblenderować razem z napojem kokosowym. Śmietankę ubić, pamiętając by była mocno schłodzona
Karczma Honoriettyłyżeczki proszku do pieczenia 60g cukru kilka kropel aromatu waniliowego 1 jajko 80 ml oleju 250g jogurtu dodatki: kilka kostek czekolady, wiórki kokosowe, cukier puder do dekoracji Płatki mielimy w malakserze (o ile nie kupiliśmy mielonych). Zmielone płatki mieszamy w misce z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. W osobnej misce należy rozbełtać(...)wiórki kilka kostek czekolady (możemy je również posiekać na drobne kawałki za pomocą noża). Ja dodałam też pokrojone na drobno kawałki świeżego kokosa, które można spokojnie zastąpić wiórkami kokosowymi. Jeszcze raz mieszamy, a następnie przekładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami (ok. 2 łyżki ciasta na jedną muffinkę). Pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
two broke sistersktórych możecie przeczytać w tym poście . Jestem z tych kosmetyków bardzo zadowolona, dlatego skusiłam się na zakup kolejnych produktów. Tym razem postawiłam na kosmetyki do pielęgnacji ciała pod prysznic - kokosowy peeling i żel po prysznic. 1. Peeling do ciała Alterra Papaja i Ekologiczny Kokos Kosmetyk ten ma żelową formę, w której zatopione są moje ukochane wiórki kokosowe. Pachnie egzotycznie
two broke sistersTakie batoniki to bym mogła jest codziennie. Są pyszne i rozpływają się w ustach. Żeby wydobyć ich pełny smak proponuję je wcześniej wyjąć z lodówki. Składniki: 200 g wiórków kokosowych ale-raj 100 ml śmietany kremówki 30% 70 g cukru pudru 70 g masła 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: W naczyniu wymieszać wiórki kokosowe z cukrem
Ala piecze i gotujeoblane gorzką czekoladą :) Całość wystarczy jeszcze tylko udekorować cukrowymi cukiereczkami lub drobno pokrojonymi orzeszkami, włożyć na 15 minut do zamrażarki – i gotowe! Potrzebne będą: banany gorzka czekolada olej kokosowy masło orzechowe cukrowe cukiereczki lub drobno pokrojone orzeszki do dekoracji Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli po rozpuszczeniu wydaje się być zbyt gęstą można dodać do niej łyżeczkę oleju kokosowego
Ciastkozercy