też dla osób na diecie - nie zawierają dodatkowego cukru, są słodzone samymi bananami :) Szybkie ciasteczka bananowe z płatkami owsianymi 2 banany (dojrzałe) 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka nasion słonecznika łyżeczka masła orzechowego 1 płaska łyżka nasion chia 3-4 posiekane orzechy włoskie lub pekan Banany rozgnieść widelcem. Dodać masło orzechowe, olej kokosowy, orzechy, płatki owsiane
FitKotSkładniki: 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki cukru pudru garść czarnych porzeczek 3 łyżeczki żelatyny ( lub 2 łyżeczki agar agar ) Mleko kokosowe zagotować, dodać cukier i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Nie gotować. Porzeczki przetrzeć przez sito i dodać do mleka. Przelać do foremek, zostawić do przestygnięcia, najlepiej w lodówce. Przed podaniem foremki włożyć na chwilę do ciepłej wody i delikatnie wyłożyć
Atlas Smakówmleka kokosowego 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki agar agar ( lub 3 łyżeczki żelatyny ) Mleko kokosowe zagotować, dodać stopniowo cukier i agar. Dokładnie wymieszać i gotować ok 5 min. Przelać do foremek, zostawić do przestygnięcia, najlepiej w lodówce. Przed podaniem foremki włożyć na chwilę do ciepłej wody i delikatnie wyłożyć na talerz. Zapraszam również na panna cotta
Atlas Smakówpieczenia ¾ szkl. Cukru pudru 8 g cukru wanilinowego 2 jajka 0,5 szkl. Mleka 0,5 szkl. Oleju Dekoracja: kakao masło śmietana lub mleko cukier biała czekolada lub wiórki kokosowe Wykonanie Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka (300 ml) Zostawiamy do przestygnięcia. Wszystkie suche składniki mieszamy razem. W drugiej misce ubijamy jajka i dodajemy(...)porcją ciasta. Piec w temperaturze 180 C ok. 15-20 minut. Wszystko zależy od naszego piekarnika. Upieczone babeczki polewamy polewą i posypujemy startą białą czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Polewa: 2 łyżki masła 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany lub mleka W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, kakao i śmietanę lub mleko. Gotujemy na małym ogniu
The Sweet Damselszkl. mąki 1 szkl. mleka 0.5 szkl. wody gazowanej 2 jajka 3 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 5 łyżeczek wiórków kokosowych kropla aromatu waniliowego 2 jabłka olej do smażenia Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, mleko i wodę. Następnie wsypać wszystkie suche składniki, wiórki kokosowe oraz aromat waniliowy. Dokładnie
The Sweet Damselszklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła 3 jajka Kruszonka: 7 łyżek mąki 4 łyżki masła 3 łyżki cukru 8 g cukru wanilinowego 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: Na początku musimy przygotować rozczyn. Do miseczki wkładamy drożdże i zasypujemy je łyżką cukru. Mieszamy do momentu, gdy drożdże zaczną robić się płynne. Następnie dodajemy letnie mleko i mieszamy(...)minut w ciepłe miejsce, żeby jeszcze troszkę nam urosło. Teraz należy przygotować kruszonkę J Masło roztopić i dodać do niego cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Możemy już włączyć piekarnik i rozgrzać go do temperatury 175-180 C. Wyrośnięte ciasto posypać owocami a następnie kruszonką. Ciasto należy piec ok. 40 minut (wszystko zależy od naszego
The Sweet DamselSkładniki (na 4 duże porcje): 500 gram piersi kurczaka 1 duży batat (lub 2-3 ziemniaki) 500 gram dyni, po obraniu 1 puszka pomidorów 1/2 puszki mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżka oleju sezamowego sól pieprz 1/2 szklanki bulionu do podania: ryż cytrynowy z dodatkiem tymianku, ryż biały bez dodatków lub pita Na oleju sezamowym smażymy pokrojonego(...)solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy z ryżem lub pitą, gotowe! Smacznego, Klaudia
Mango Papajadomowego mleka roślinnego) mogłabym przygotować podobny serek, tyle, że w wersji słodkiej, który można by użyć np. do naleśników. Do przygotowania serka potrzebujemy: – resztki kokosa z przygotowania mleka kokosowego – 2 banany – 1 łyżeczkę syropu z agawy – opcjonalnie ekstrakt waniliowy W misce umieśćcie dobrze odciśnięte wiórki kokosowe , dodajcie pokrojone banany, syrop z agawy i ekstrakt waniliowy (jeżeli
Szybko Tanio Smaczniewystygnie ;) Składniki: - 3 młode marchewki z nacią, - 3 pomidory, - 1 duży pomidor - 1/2 papryki czerwonej, - 1 ząbek czosnku, - kilka liści bazylii, - natka pietruszki, - sól, pieprz, - 1/2 szklanki mleka kokosowego (użyłam zmielonego miąższu z młodego kokosa), - woda. Wykonanie: Umyć warzywa, pokroić na mniejsze części, wrzucić do blendera marchewki z nacią, pomidory, papryki, czosnek, dodać odrobinę mleka kokosowego i ew uzupełnić trochę
Co na wege obiad?powstało jako efekt końcowy - Wywołało zdumienie jej żądnej wrażeń głowy. Deser bajkowy, niczym z rajskiej krainy - Skrywał w sobie potężną dawkę witaminy. Składniki: 0,5 szklanki mleczka kokosowego 3 łyżeczki nasion Chia 0,5 szklanki malin 3 łyżki białego wina (opcjonalnie) Nasiona wymieszaj z mleczkiem kokosowym i odstaw na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Na rozgrzaną
Mój Smak na ŻycieSkładniki: 2 paczki krakersów 1 litr mleka 3 budynie 1 szklanka cukru 250 g masła 200 g wiórków kokosowych Wykonanie: Odlewamy szklankę mleka, wsypujemy budynie, mieszamy aż się wszystko rozpuści. Resztę mleka zagotować, wlać masę i ugotować budyń. Ostudzić. Ucieramy masło na puszystą masę, dodając po łyżce budyniu. Pod koniec dodać 150 g wiórków i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć folią(...)spożywczą. Krem podzielić na trzy części. Na dno formy wyłożyć krakersy, przykryć je krem w ten sposób powstaną 3 warstwy. Ostatnią warstwę posypujemy wiórkami kokosowymi, ciasto przykryć folią spożywczą. W stawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. SMACZNEGO :) Blaszka 21x32
magiczna kuchnia Kasigram piersi kurczaka 1/2 mango/batata (robiłam dwie wersje, obie pyszne) 2 marchewki garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki (opcjonalnie) łyżka cukru trzcinowego/ syropu klonowego 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżeczka sambal oelek 4 cm białej części pora 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1/3 papryczki chili 3 łyżki świeżego groszku sól i pieprz natka pietruszki/kolendra do podania(...)fasolkę szparagową oraz groszek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sambalem . Wlewamy bulion lub całość wrzucamy do garnka z bulionem. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki. Dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli jest taka konieczność dodajemy więcej soli. Podajemy z posiekanymi drobno ziołami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajakokosowe* serniczki z patelni nadziane jagodami~ *z mąki kokosowej Ostatnia partia jagód :( Sporo zamroziłam, będzie na zimę! :) Może jeszcze się skuszę i kupię słoiczek...? Mam też dzisiaj dla Was przepis na szybki obiad - ostatnio zrobiłam to danie dla Mamy :) Zapracowana nie miała czasu wstać od biurka i sama przygotować sobie obiad więc postanowiłam ją wyręczyć. Przygotowałam makaron razowy z cukinią
breakfast of dreamsbakalii, alkoholu i brzoskwini. Składniki: ciasto: 8 białek 3 żółtka 200 g cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek krem: 2 budynie śmietankowe 300 ml wody syrop z dużej puszki po brzoskwiniach (ok. 400 ml) 5 łyżek cukru 5 żółtek 1 łyżka mąki pszennej(...)pieczenie opadną. Orzechy włoskie przekładamy do foliowego woreczka i kilka razy wałkujemy wałkiem do ciasta, aby uzyskać dość sypką konsystencję. Składniki suche mieszamy ze sobą: orzechy włoskie, rodzynki, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i mąkę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy po 1 łyżce cukier, ciągle miksując. Musi powstać lśniąca, sztywna piana. Pod koniec
na moim stole...czerwona i czarna porzeczka, agrest czerwony i biały) 4 łyżki syropu klonowego (możecie użyć miodu) 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki oleju kokosowego (możecie zastąpić masłem) Wykonanie: Piekarnik nagrzałam na 200 stopni. W czasie kiedy się nagrzewał oczyściłam owoce z ogonków, umyłam je i osuszyłam. Owoce ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i polałam(...)łyżką syropu klonowego. Do malaksera wsypałam płatki owsiane, wlałam resztę syropu klonowego, sok z cytryny i olej kokosowy. Wszystko razem lekko zmiksowałam. Nie miksowałam długo ponieważ chciałam aby kruszonka miała grudkowatą strukturę. Kruszonkę wyłożyłam na owoce i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Piekłam 20 minut w temperaturze 200 stopni. Potem wyłożyłam naczynie na deseczkę i zajęłam się jedzeniem :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje