SKŁADNIKI: 1/2 kg mąki 30 g drożdży ok 250 ml. mleka 100 g cukru 50 g masła (roztopionego) 2 żółtka jagody olej kokosowy KREM: 1 op. serka mascarpone 1/4 szk. śmietanki 30 % 1/2 szk. jagód 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka rumu Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i chwilę zaczekać aż podrosną, dodać resztę składników oprócz masła, dokładnie(...)wyrobić na jednolitą masę, dodać masło, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować kule i nakładać jagody do środka, zlepiać, włożyć do foremki wysmarowanej olejem kokosowym. Ciasto powinno wypełnić foremkę do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st. gdy podrośnie odkręcić piekarnik do 185 st. i piec 25 min. Do wypieku tych babeczek użyłam foremek
harrisastężeją. Następnie kroję je w kostkę. W szklankach układam na zmianę kolory galaretek. Dekoruję bitą śmietaną i owocami. SMACZNEGO! ** W wersji bezlaktozowej bitą śmietanę zamieniłam na ubitą śmietankę kokosową (stałą fazę mleka kokosowego z puszki z odrobiną płynu. Pozdrawiamy, Karmel-itka i Karmele
W kuchni Karmel-itkiprzyjemnym towarzystwie ukochanej osoby. Tak, zdecydowanie lubię takie poranki :) KASZA JAGLANA Z CUKINIĄ, CYKORIĄ I DODATKAMI /własny;/ dla 2 osób 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki mleka kokosowego (domowej roboty) 1/2 pomidora 1/2 czerwonej małej cebuli 1 ząbek czosnku 1/4 niewielkiej cukinii kilka łyżek oleju roślinnego garść świeżych liści cykorii (z własnego ogrodu, stąd taka zielona) sól, pieprz(...)mielona kolendra, tymianek suszony Kaszę jaglaną przelewam na sicie wrzątkiem, aby pozbyć się charakterystycznej dla kaszy goryczki. Wrzucam do rondla, zalewam mlekiem kokosowym, dodaję sól, pieprz, kolendrę mieloną i tymianek i gotuję do miękkości, do chwili, aż kasza wchłonie prawie cały płyn (pozostanie wilgotna). Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju, dodając czosnek przeciśnięty przez praskę pod koniec, aby się
W kuchni Karmel-itkipolecam dodawanie lipy do przygotowywanych potraw, zwłaszcza deserów. Porcja: tortownica 22 cm Składniki: 500 g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej), 500 g jogurtu gęstego Bakoma, 50 g oleju kokosowego lub słonecznikowego, 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego Diamant lub białego drobnego, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 500 ml wydrylowanych czereśni, 2 łyżki grubego cukru(...)wyłożyć papierem do pieczenia, papier posmarować tłuszczem. Owoce wymieszać z grubym cukrem trzcinowym i pudrem lipowym, wyłożyć na dno formy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Olej kokosowy lekko podgrzać, żeby się stopił. Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka (o temperaturze pokojowa) ubić z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 7 minut), dodać
SzczyptaSmaQdużych, tych wzorowych i niekoniecznie, z nosami w piegach lub jeszcze nie, dla tych rozpoczynających dzisiaj wypoczynek albo czekających na urlop z niecierpliwością... mam ciasteczka. Słodkie, wilgotne, kokosowe i bardzo proste w przygotowaniu. Poza masłem wszystko odmierzamy szklankową miarą, moja szklanica miała 300 ml. Wilgotne ciastka kokosowo-owsiane z czekolada, bez jaj 250 ml mąki pszennej (niepełna szklanka(...)płaska łyżeczka sody po 150 ml wiórków kokosowych i płatków owsianych 100-150 ml cukru w zależności od upodobań 1 łyżka miodu garść drażetek czekoladowych lub posiekanej grubo czekolady 100 g masła lub margaryny bez mlecznej 80-100 ml kefiru (nam alergolog zezwolił i czasem stosuję) Mąkę, wiórki, płatki i cukier mieszamy w misce, ucieramy z masłem by powstały drobne
Dzieje kuchennej WiewióryChcecie urozmaicić sobie koktajl truskawkowy? Proponuję bardzo zdrowy i ciekawy pomysł na smoothie z truskawek Skladniki: 300 truskawek 300ml wody kokosowej Przygotowanie: Zmiksuj truskawki razem z wodą kokosowa. Możesz dodać banana, żeby było bardziej słodkie. Gwarantuje że smak jest wyjątkowy i warto to sprawdzić
Głodni Wrażeń - fit przepisypodane ze szklanką skoku pasteryzowanego dodadzą Wam energii na cały poranek :) SKŁADNIKI NA MUFFINY (2 sztuki): 1 banan 2 szklanki jarmużu 0,5 brzoskwini 2 jajka 2 łyżka wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki mąki (kokosowej, ryżowej lub pszennej) 1 łyżka otrębów żytnich (lub pszennych) 1 łyżka mleka 1 łyżeczka syropu z agawy DODATKOWO: 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
Słodko-Słony Świat Ilonyblaty. Pierwszy blat ciasta smarujemy konfiturą i przykrywamy drugim blatem. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki lub 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kokosowej * Śmietanę wlewamy do garnka. Stawiamy na palniku i doprowadzamy prawie do wrzenia. Zdejmujemy z palinka, wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, po czym mieszamy całość do powstania gęstego sosu. Odstawiamy(...)około 15 minut. Następnie polewamy nią ciasto. * śmietanki kokosowej używamy w zastępstwie śmietanki kremówki, by ciasto było w całości bez nabiału Źródło: Sweet Little Bluebird The post Ciasto Czekoladowe bez Nabiału appeared first on Made
Made By Mom And Sonktórym można nabyć produkt. Składniki na 4 pucharki lub kilkanaście takich malutkich foremek: 100 g dobrej gatunkowo czekolady deserowej (gorzkiej) 3 jajka szczypta soli 3-4 łyżki likieru kokosowego (użyłam Coconut Milk Canari ) DODATKOWO UŻYŁAM: 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru pudru czekoladowe foremki mini czekoladowe trójkąty białe czekoladowe mikro krople mleczne mix Wykonanie: W pierwszej kolejności dokładnie(...)dodaję białka w trzech częściach. Nadal nie przerywam mieszania. W tym momencie masa staje się już luźniejsza. Kiedy mam już wmieszaną ostatnią część białek dodałam po jednej łyżce likieru kokosowego. Łyżka po łyżce. W tym momencie mus powinien mieć konsystencję surowego ciasta na biszkopt, moje biszkopty mają zbliżoną konsystencję. Teraz tak. Jak nie macie czekoladowych foremek macie trzy wyjścia: kupić
Blondynka Gotujeszklanki kakao (przesiane) 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli ½ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego/wegańskiej margaryny Polewa: 150g ciemnej czekolady (min. 70%) 1 łyżka oleju kokosowego 2-3 łyżki płatków migdałowych do posypania Piekarnik rozgrzej do 175 °C, formę delikatnie natłuść i wyłóż papierem o pieczenia. Owoce umyj i pokrój w mniejsze plasterki. Do miseczki(...)przesiane kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz sól, zamieszaj. Mokre składniki przelej do suchych i dokładnie zamieszaj do momentu całkowitego połączenia i uzyskania gładkiego ciasta. Wlej rozpuszczony olej kokosowy, który powinien łatwo połączyć się z resztą składników. Na koniec dorzuć plasterki owoców i delikatnie wmieszaj w czekoladową masę
Roślinna - blog wegańskiświeżych drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 750 g rabarbaru 500 g truskawek 100 g płatków kokosowych Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru pudru 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 200 g mąki pszennej Mleko lekko podgrzać, w misce zrobić wgłębienie, wlać mleko, dodać drożdże i połowę(...)Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować je na blasze. Ciasto nakłuć widelcem, rozłożyć kawałki rabarbaru i truskawek. Kruszonka - Mąkę połączyć z cukrami i masłem. Ciasto posypać kruszonką i płatkami kokosowymi. Odłożyć na około 30 minut do napuszenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 - 25 minut. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymoim blogu był już przepis na mleko kokosowe , więc teraz pora na owsiane. Robi sie je w zasadzie tak samo jak kokosowe, czy inne rodzaje mlek roślinych, jednak warte jest osobnego wpisu ze względu na to, że jest przepyszne, odżywcze i bardzo bardzo zdrowe. Jako, że ostatnio dietuję (co widać po ilości wpisów), często je piję zamiast
Lubczyk i Waniliałyżka mielonego siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody 120ml wody gazowanej szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego syrop klonowy (wersji wegańskiej) lub inne słodzidło wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Łyżkę siemię lnianego zalewamy trzema łyżkami wrzącej wody. Dokładnie mieszamy dotąd, kiedy powstanie zwarta masa. Następnie dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Wszystko dokładnie mieszamy(...)Smażymy na beztłuszczowej patelni. Po usmażeniu pankejki polewamy syropem klonowym lub innej słodzidłem, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Truskawkowa Fiestacukru białego, 4 jaja, 340 g mąki tortowej (ok. 2 szklanki), 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cytryna, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 3 czubate łyżki wiórek kokosowych, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, mąka do podsypania, 2 łyżki płatków migdałowych. Przygotowanie: Skórkę z cytryny ścieramy na drobnej tarce, sok wyciskamy i mieszamy z skórką. Miękki masło (margarynę) ucieramy(...)prawdziwą wanilią na jednolitą, gładką masę. Pojedynczo dodajemy jajka i nadal ucieramy. Następnie dodajemy połowę mąki, proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy sok z cytryny z skórką, wiórki kokosowe i pozostałą część mąki. Wszystko razem mieszamy. Żeby uzyskać idealnie gładką masę możemy całość przez 2 min miksować za pomocą miksera z widełkami. Ciasto przekładamy do podłużnej, prostokątnej formy (25/12
Moniki Smakołykizapewniły nam śniadanie godne championów! Każdy wybrał odpowiadający własnym kupkom smakowym dressing: córki upierały się przy gałce lodów waniliowych, ale ostatecznie dostały naturalny, lekko słodki jogurt, tata mleczko kokosowe, a ja sojową śmietankę. Szybko, pysznie i zdrowo! Zapraszam! Crumble z owocami pod kołderką z błyskawicznych płatków owsianych S kładniki na 2 porcje( forma 16x16cm): na crumble(...)błyskawicznych płatków owsianych Kupiec 60 g zwykłych płatkow owsianych ¾ łyżki miodu 1/3 łyżeczki cynamonu 1 ½ łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego( może być również słonecznikowy/rzepakowy) 50 g orzechów( u mnie rozdrobnione orzechy laskowe) na miks owocowy: 400 g owoców( u mnie 300 g owoców leśnych i 100 g czereśni/ mogą być również owoce mrożone) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej( ziemniaczanej lub ryżowej
Mia Cucina Sofieta